USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Napisy / Policja zatrzymala ludzi z Napisy.org!
 Strona:  ««  1  2 
Autor Wiadomość
Domko
Użytkownik
#31 - Wysłana: 30 Mar 2009 09:43:33
Czyli prokuratura wykazała się metodą: dajcie mi człowieka, a znajdziemy na niego paragraf. Tylko, że tutaj paragrafu takiego po prostu nie ma, o czym wiadomo od początku.
Delta
Użytkownik
#32 - Wysłana: 30 Mar 2009 10:40:17
Ciekawe z czyjej kieszeni wypłacone zostanie odszkodowanie.
Jurgen
Moderator
#33 - Wysłana: 30 Mar 2009 11:00:58
Delta

Jak to z czyjej? Z naszej.
Delta
Użytkownik
#34 - Wysłana: 30 Mar 2009 11:21:55
Jurgen
Jak to z czyjej? Z naszej.

Tak tylko pytałem, jakiś wielkich nadziei na to, że to nie z naszej nie miałem. Ale czy czasem nie powinni się domagać odszkodowania od tej firmy dystrybutorskiej, która doprowadziła do ich zamknięcia przez swe oskarżenia?
Jurgen
Moderator
#35 - Wysłana: 30 Mar 2009 11:34:53
Delta

Ale czy czasem nie powinni się domagać odszkodowania od tej firmy dystrybutorskiej, która doprowadziła do ich zamknięcia przez swe oskarżenia?

ja tam sprawy dokładnie nie pamiętam. Jednak, żeby domagać sie odszkodowania musieliby wykazać, że ponieśli szkodę. A skoro poniesli szkodę. Jaka więc miałaby być ta szkoda? Bo jeżeli to utrata dochodów, to jedank czerpaliby korzyść/dochód z tego procederu...

Ewentualnie (nie wiem, w jakiej formie oni działali) można byłoby wyobrazić sobie taki pozew o ochrone dobrego imienia tej grupy ludzi czy jakiejś jednostki organizacyjnej (jezeli taką mieli) i dochodzenie zadośćuczynienia.

Ale to tylko tak sobie teoretyzuję, bo trzeba byłoby dokładnie wiedzieć, jakie były fakty w sprawie.
Delta
Użytkownik
#36 - Wysłana: 30 Mar 2009 12:38:27 - Edytowany przez: Delta
Jurgen
Jednak, żeby domagać sie odszkodowania musieliby wykazać, że ponieśli szkodę. A skoro poniesli szkodę. Jaka więc miałaby być ta szkoda? Bo jeżeli to utrata dochodów, to jedank czerpaliby korzyść/dochód z tego procederu

No właśnie chodzi o wpływy z reklam. Utrata dwóch lat wpływów z reklamy, oraz miejsca na rynku, to milionowe nawet odszkodowania.
A co do tego czerpania korzyści. Rzecz jest w tym, że polskie prawo nie zakazuje takiego procederu (czyli umieszczenia napisów przez siebie przetłumaczonych), a skoro go nie zakazuje to jest on legalny w świetle prawa. Skoro taki jest, to i taki był, bo prawo się nie zmieniło w tym czasie, czyli strona została zablokowana nielegalnie, przynosząc szkodę jej właścicielowi. Czerpanie korzyści z "piractwa" nie ma tu miejsca o tyle, że to co robili nie było zakazane przez prawo (natakiej samej zasadzie jak kiedyś, przed wejściem ustawy antypirackiej, po bazarach całkowicie legalnie sprzedawano "pirackie" oprogramowanie i muzykę).
 Strona:  ««  1  2 
USS Phoenix forum / Napisy / Policja zatrzymala ludzi z Napisy.org!

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!