USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Elon Musk w świecie ST

Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 12 Lut 2019 16:41:57 - Edytowany przez: Q__
Kim jest naprawdę - wszyscy wiemy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk

Ale czego dokonał we wszechświecie ST, że za jedną z wielkich postaci przeszłości go uważają, i szkoły po nim nazywają?
https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Musk_Junior_H igh_School
Co ze swoich realnych planów zrealizował?

I czy losy go zetknęły z Khanem Noonienem Singhiem?

Jak sądzicie?
resetta
Użytkownik
#2 - Wysłana: 12 Lut 2019 22:03:31
Mysle, ze wystarczy to, ze rakiete wystrzelil i ST to honoruje...
Zreszta na dlugo przed tym niejako kosmicznie honorowali go Simpsonowie...
A Trek lubi takie drobne nawiazania.
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 12 Lut 2019 23:57:36 - Edytowany przez: Q__
resetta

Ja bym jednak chciał wierzyć, że choć w świecie ST zaprowadzi(ł) ludzkość na Marsa.
Spice
Użytkownik
#4 - Wysłana: 13 Lut 2019 01:47:58 - Edytowany przez: Spice
Prawdę mówiąc, nie trawię gościa. Dla mnie to typowy pracoholik-psychopata z ogromną dozą fantasty o ego wielkości galaktyki. Wiemy jakie teksty tysiące razy rzucał, na jakich akcjach usiłował promować swoje oderwane od realiów pomysły (m.in. ostatnia z uczeniami uwięzionymi w jaskini), ile wypadków było w jego firmach, jakie jest zdanie pracujących pod nim ludzi na jego temat, oraz jak naprawdę finansowo ma się Tesla. Jest tylu ludzi, których można by wziąć za przykład, ale nie... Hollywood popisał się jak zwykle swoją modnisiową, skrajną ignorancją i promuje kolejne rozdęte ego, zamiast pracy u podstaw.
Dreamweb
Użytkownik
#5 - Wysłana: 13 Lut 2019 08:50:36 - Edytowany przez: Dreamweb
Ja to wiem tyle, że taki ktoś istnieje, dopóki nie zajrzałem na tę podlinkowaną Wikipedię to nawet nie wiedziałem, jak wygląda.

Aczkolwiek twórcy trochę mu niedźwiedzią przysługę zrobili, bo w odcinku "The Butcher's Knife Cares Not for the Lamb's Cry" jest on chwalony przez Lorcę, który jak wiemy jest mirrorem, czyli wcieleniem wszelkiego zła.
Q__
Moderator
#6 - Wysłana: 13 Lut 2019 08:52:11 - Edytowany przez: Q__
Spice

Primo: jako zwolennik tradycji znasz pewno słowa "nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni". Secundo: nawet jeśli masz rację... Jaki niby ma być rillajfowy Tony Stark-wannabe?
http://www.youtube.com/watch?v=EuG2AVFB-g0
(BTW. czy powyższa scena oznacza, że MCU to część prehistorii świata ST?)
Spice
Użytkownik
#7 - Wysłana: 13 Lut 2019 22:15:43 - Edytowany przez: Spice
Q__

Znam, nie stosuję. Po pierwsze, nie uważam, że powinno się olewać głupoty, jakie sam robię. Wiele razy w życiu mi pewne rzeczy życzliwie wytłumaczono i przyjąłem je do wiadomości, co sobie cenię. Nawet brutalnie mi parę rzeczy wytłumaczono - i też sobie to cenię, bo czasem trzeba. Wiele rzeczy mi tłumaczono, chciałem przyjąć do wiadomości, ale nie potrafię, bo sam mam coś w sobie z socjopaty. Po drugie, jakoś nie zauważyłem, ażebym był opisywanym w superlatywach w światowej prasie, czy wrzucanym w ST naziwskiem. To jest pewna różnica.

Nie wykluczam, że gdybym sam mniej pił, inaczej żył, inaczej się przykładał do rzeczy w życiu, to byłbym dziś takim Elonkiem, ale gdybym nim był, to fajnie by było, żeby był ktoś taki jak ja obecnie, żeby przekłuł mój załgany od a do z balonik socjopaty-fantasty.

Bo naprawdę, każdy starszy inżynier w NASA, który dokonuje jakiegoś przełomu technologicznego, a pewnie wielu młodszych, każdy podobny inżynier pracujący pod Elonkiem, zasługuje na miliard razy większy szacunek, docenienie, czy uwagę, niż sam Elonek. Który pokazał kim jest.

Inteligentnym socjopatą wspinającym się po innych, nie mającym najwidoczniej cierpliwości (a prawdopodibnie i zdolności - po forma, a treść to dwie różne rzeczy), żeby samemu coś zrobić, nie liczący się z nikim i niczym, zdolny nawet do promowania się na tragedii, czy oszustwa biznesowego. Mozna mu co najwyżej współczuć, jako kolejnemu zmarnowanemu talentowi, na pewno nie wynosić go na piedestał.

I dlatego Q__ po prostu mnie nie bawią rozstrząsania i żarty jakie chciałeś wprowadzić w tym wątku. Uważam aktorów, reżyserów, scenarysztów, muzyków (głównie popularnych), malarzy itp. za główne siedlisko pseudo-inteligencji, snobizmum i całkowitego braku odpodpowiedzialności społecznej na świecie, zaraz po technokratycznym hipsterstwie Doliny Krzemowej, oraz na równi z gryzipiórkami. NIe umiem się na spokojnie i dowcipnie do tego odnieść. Dla mnie to jest przejaw dekadencji i upadku zachodniej kultury. Mówiąc wprost i brutalnie, czasami inteligentne, chociaż rzadko, ale nawet wówczas inelektualne gówno, które nic realnie nie znaczy, ale uważa precyzyjnie inaczej. I ma milion razy większe zrelacjonowanie medialne, niż ludzie, którzy naprawdę coś wartościowego robią.

Sorry, ale jak kolejny raz widzę, że dla ludzi za współczeną fizykę uchodzi Michio Kaku, albo Neil deGrasse Tyson, a za biologię Dawkins, to jedyne na co mam ochotę, to się porzygać.
Q__
Moderator
#8 - Wysłana: 13 Lut 2019 23:02:12 - Edytowany przez: Q__
Spice

Stawiasz Muskowi ciężkie zarzuty, a parę innych znanych nazwisk też mieszasz z błotem... Jakieś linki - czy inne odnośniki - na poparcie tych tez się znają?
Spice
Użytkownik
#9 - Wysłana: 13 Lut 2019 23:05:05 - Edytowany przez: Spice
Q__

Nie chce mi się teraz szukać. Są tego setki w zachodniej sieci. Nawet w prasie poziomu NYT czy WP o tym pisywano, co już już oznacza po prostu tyle, że nie da się udawać, że jest inaczej. Bo prasa mainstream, to prasa, która utrzymuje, ogólnie, status quo, choćby wbrew faktom. Chyba, że ma interes inaczej. Oczywiście najbardziej brutalne doniesienia znajdziesz poziom niżej. NYT czy WP nie zniży się przecież do zacytowania wyjątkowo brutalnych opinii pracownika o Elonie, jakżeby mógł. To nie jest w końcu Trump (który nb. dla mnie jest gównem i to nie intelektualnym, pajacem po prostu, chociaż czasem zgadzam się z tym co mówi, ale to wynika wyłącznie z tego, że wyrósł na sprzeciwie wobec załgania, które jest całkiem realnie, stąd czasem ma pewną zbieżność z realiami).

Z innych naziwsk jakie wymieniłem Kaku i Neil deGrasse Tyson, to po prostu gwiazdorzy, którzy w swoich popularnych wystąpieniach zaprzedali naukę dla sensacji. W ich programach podróże w czasie, czy równoległe wszechświaty to nie są już hipotezy, to są praktycznie ustalone fakty. I nie widzą tym żadnego problemu intelektualnego.

Natomiast Dawkins to już właśnie intelektualne gówno. Gość, który ze sławy polegającej właściwie wyłącznie na modnej ksiożce popularnonaukowej swojego autorstwa zrobił miecz geniusza atakującego wiarę milionów ludzi itp.
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 13 Lut 2019 23:40:04 - Edytowany przez: Q__
Spice

Chłopie, za nazywanie ludzi "g***" będzie ban 24h. Co i tak jest karą b. łagodną, bo w świetle tego, co regulamin mówi o absurdalnym trollingu (uprawiałeś takowy niedawno) i wytycznych Kai'a na okoliczność bluzgów i nadużywania wulgaryzmów mógłbyś dostać bana permanentnego bez wcześniejszych banów czasowych czy głosowań nad nim. Więc zbastuj "trochę". A jutro postaraj się podeprzeć faktograficznie swoje oskarżenia.

EDIT:
Spice/Komando/Lalala/Parappa/Asgard

Za sockpuppeting dochodzi ban tygodniowy.

EDIT 2:
A teraz ban miesięczny. (Posty usuwam, bo ban = brak możliwości wypowiadania się na forum. Inaczej to będzie kabaret, nie ban.)

EDIT 3:
Ban półroczny. I wyluzuj, bo następny będzie permanentny, a że masz charakterystczny styl i światopogląd - Korze/Beyondzie/Qubiczny/etc. - to jeśli wrócisz otrzymawszy go, wylecisz natychmiast, choć kiedyś b. ceniłem nasze rozmowy (i chciałbym móc je cenić nadal).
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 13 Mar 2019 11:12:48
Seybr
Użytkownik
#12 - Wysłana: 14 Mar 2019 21:09:25
Q__

Ja pierniczę, chłop zapalił sobie i co z tego. Trawa jest dla ludzi, tylko dla tych myślących. Nie jestem fanem trawy, ale nie żałuję innym. Zdarzyło mi kilka razy zapalić do piwka. Odstresowało, wyluzowało.

Q__
Q__:
Spice

Ale komedia hahah.
Q__
Moderator
#13 - Wysłana: 6 Wrz 2019 08:46:38
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 8 Kwi 2020 10:22:09
Póki co Musk ma kłopoty z mocniejszym zapisaniem się w annałach astronautyki, jego Starshipy wyglądają na b. zawodne:
https://www.space.com/spacex-starship-sn1-prototyp e-bursts-videos.html
https://www.space.com/spacex-starship-prototype-an omaly-pressure-test.html
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 26 Maj 2020 18:57:30
Q__
Moderator
#16 - Wysłana: 27 Maj 2020 22:27:10
No i start odwołany przez warunki pogodowe. Tośmy się naoglądali... (Choć zobaczyć te ich zabawne skafanderki to była przyjemność, mimo wszystko.)
Dreamweb
Użytkownik
#17 - Wysłana: 27 Maj 2020 22:31:51
Też oglądam jednym okiem. Skafandry mocno komiksowe, zresztą zdaje się w ich projektowaniu uczestniczyli goście od filmów superbohaterskich.
Q__
Moderator
#18 - Wysłana: 27 Maj 2020 22:38:17 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb

Widać Dukaj ma rację, że popkultura pod siebie rzeczywistość kształtuje, przynajmniej tam, gdzie się jej miłośnicy do głosu dorwą.

A propos:
https://www.standard.co.uk/tech/how-spacex-astrona ut-tuxedo-suits-work-a4454811.html
Dreamweb
Użytkownik
#19 - Wysłana: 27 Maj 2020 22:44:15
Więc może teraz pan Musk w podzięce za uhonorowanie go w DSC walnie swoim astronautom mundurki w stylu któregoś z "naszych" seriali...
Q__
Moderator
#20 - Wysłana: 28 Maj 2020 00:11:11 - Edytowany przez: Q__
Jestem za, w końcu precedens już był, Cristoferetti go ustanowiła.
Q__
Moderator
#21 - Wysłana: 4 Cze 2020 16:23:23
Szerzej o komiksowych skafanderkach:
https://www.youtube.com/watch?v=dr0on1Ij7JU

USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Elon Musk w świecie ST

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!