Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#211 - Wysłana: 10 Mar 2012 10:48:48 - Edytowany przez: Q__
Eviva
Wiesz dobrze, że offtopując i wdając się w dygresje tego rodzaju naruszasz niedawno ustaloną forumową zasadę. Nie podoba mi się to i TU z Tobą dyskutował na takie tematy nie będę.
Niedawno atakowałaś postawę Delty jako niepoważną - nie mnie oceniać czy słusznie, bo byłem stroną w sprawie - przyjrzyj się, proszę, swojej dzisiejszej postawie.
|
Eviva
Użytkownik
|
#212 - Wysłana: 10 Mar 2012 10:57:14
Q__
Nie wiem, o co Ci chodzi. Może jedynie o to, że napisałam w niewłaściwym temacie. Rzeczywiście ta sprawa nie ma nic wspólnego z różowo-optymistycznym Trekiem i jego stosunkiem do religii wszelkich rodzajów. Jednak co masz do mojej postawy? Jeśli wolisz, odpowiedz w temacie "Polityka".
|
Q__
Moderator
|
#213 - Wysłana: 10 Mar 2012 11:02:51
EvivaEviva: Jednak co masz do mojej postawy? Jeśli wolisz, odpowiedz w temacie "Polityka". Odpowiedziałem już w temacie "Polityka" i wyłuszczyłem swoje zastrzeżenia.
|
poligon
Użytkownik
|
#214 - Wysłana: 12 Mar 2012 10:23:38
FederacyjneMSZ: nie tylko, zastanawiam się co Gene między wierszami chciał nam przekazać... Stosunek do fanatyzmu religijnego jest zdecydowanie negatywny w TNG, chociarz w DS9 wszystko nabiera nowego wymiaru. I to mi się podoba pozornie złe rzeczy staja się korzystne, dzieki temu Bajor nie wstepuje do federacji i unika zagłady. No i znamienne jest że w treku jest tylko jedna osoba z kregu kultury arabskiej Dr Bashir. Widocznie nie pasowali do wizji.
|
Q__
Moderator
|
#215 - Wysłana: 12 Mar 2012 11:20:10
poligonpoligon: I to mi się podoba pozornie złe rzeczy staja się korzystne, dzieki temu Bajor nie wstepuje do federacji i unika zagłady. A dla mnie zakończenie DS9 zostało koncertowo skopane. Pierwotna linia czasu z "The Visitor" jawi się na jego tle optymistyczną... poligon: No i znamienne jest że w treku jest tylko jedna osoba z kregu kultury arabskiej Dr Bashir. Widocznie nie pasowali do wizji. 1. Potem masz jeszcze kapitana Robau w "jedenastce". 2. Dr Bashir jest w sumie najbliższy ideałom TNG z całej załogi DS9, czasem wręcz przegina z idealizmem, trudno więc mówić o jego niedopasowaniu do wizji ST...
|
poligon
Użytkownik
|
#216 - Wysłana: 12 Mar 2012 11:37:06 - Edytowany przez: poligon
Q__: 1. Potem masz jeszcze kapitana Robau w "jedenastce". To juz nie jest kanon  , w zasadzie to kiszka. Q__: Dr Bashir jest w sumie najbliższy ideałom TNG z całej załogi DS9, czasem wręcz przegina z idealizmem, trudno więc mówić o jego niedopasowaniu do wizji ST... Idealy Bashira to wyrywanie lachonów, romantyczna miłość, infantylne podejscie do życia potrzeganego poprzez pryzmat przygody. Rzeczywiście pasowalby by Do Kirka, gdyby nie był taki naiwny.
|
Q__
Moderator
|
#217 - Wysłana: 12 Mar 2012 12:18:57
poligonpoligon: To juz nie jest kanon , w zasadzie to kiszka. Mam podobne zdanie o większej części DS9... 
|
Enterprise D
Użytkownik
|
#218 - Wysłana: 12 Mar 2012 14:10:03 - Edytowany przez: Enterprise D
Jeżeli chodzi o naszą religię (czyli chrześcijańską), to ST mamy dużo do niej nawiązań z której wynika, że nie są ateistami a wierzą w Boga i Jezusa, np. w TOS i TNG. Ale nie pamiętam jakie to odcinki były... Niedawno znalazłem taki filmik zmontowany przez jakiegoś fana(?) nawiązujący do tematów obrony krzyża, montaż świetny, ale samo przesłanie już nie http://www.youtube.com/watch?v=9em7DIK0Ajw
|
poligon
Użytkownik
|
#219 - Wysłana: 12 Mar 2012 14:16:55 - Edytowany przez: poligon
Np w Wiedźminie (film) jak pala swiatynie Melite, jedna z kaplanek krzyczy: "matko boska". Jest to jawne nawiązanie do chrześcijaństwa. A tak poważnie oglądałem ostatnio całe TNG i odwołania do religi pokroju chrzescijańskiej sa nikłe. Predzej do filozofi wschodu jak np konfucjanizm, tacy Romulanie i Kardasjanie to typowy przykład filozofi konfucjanskiej. Nawet Bajoranie wierza w prorokow, o nadrzednym bóstwie nie ma mowy. Pofdobnie klingoni, maja swoje zaswiaty ale panteon to postacie z legend. Q__: Mam podobne zdanie o większej części DS9... Coś zawsze mozna wybrac jednak. W ST XI tylko babki maja ładniejsze.
|
trickster
Użytkownik
|
#220 - Wysłana: 13 Maj 2012 22:36:02
A czy w Star Treku pojawia się kiedykolwiek Bóg jako stwórca wszechświata/wszechświatów?
|
Q__
Moderator
|
#221 - Wysłana: 13 Maj 2012 22:52:32 - Edytowany przez: Q__
trickster
Proponuję postudiować Memory Alpha zamiast zadawać na Forum naiwne pytania. O ile wiem w kanonicznym Treku nie pojawił się taki wątek (acz w ST V pojawił się "Bóg", wspomina się też o tym, że np. Q gdzieniegdzie otaczani byli boską czcią), w - mającej status fanfiction - "Armadzie" R.J. Sawyera (szukaj na stronie autora), pojawia się natomiast postać stwórcy życia w całej Galaktyce (ale nie stwórcy wszechświata). Nie wiem jak wygląda to w autoryzowanej literaturze trekowej (nie czytałem wszystkich tych książek i komiksów, i nie wiem czy ktoś z polskich Fanów zna je aż tak dokładnie). Tu znów odsyłam do Memory Beta (choć jest ona dość niekompletna).
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#222 - Wysłana: 13 Maj 2012 23:02:58
|
trickster
Użytkownik
|
#223 - Wysłana: 13 Maj 2012 23:14:06
Dzięki za linki. 
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#224 - Wysłana: 13 Maj 2012 23:20:18
Q__
Narzekałeś na nudę i brak pracy na forum.
|
Q__
Moderator
|
#225 - Wysłana: 13 Maj 2012 23:33:23
mozg_kl2To i mam trochę zabawy  (ale zdaje się, że to jest przypadek newbie, z którego będą ludzie).
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#226 - Wysłana: 13 Maj 2012 23:55:19
|
Q__
Moderator
|
#227 - Wysłana: 14 Maj 2012 00:08:55 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2mozg_kl2: Jak z poligona i dukata? Jeśli okaże się, że idzie w ich ślady, to pójdzie ich śladem  . (Póki co sądzę, że to raczej nowy MarcinK, tamten też miał trudne początki.)
|
Enterprise D
Użytkownik
|
#228 - Wysłana: 19 Maj 2012 14:31:33
O ile wiem to w ST jest kilka dowodów że wierzą w naszego Boga, np w jednym z odcinku z TOS (Arena) kiedy przybyli na planetę która okazała się być zamieszkana przez ludzi wierzących w rzymskich bogów, na końcu odcinka Uhura mówi Kirkowi że na planecie zaczyna rozprzestrzeniać się wiara w Jezusa. Z kolei w TNG w 1 sezonie Q pojawia się w stroju zakonnika. Było więcej przesłanek o Bogu ale nie pamiętam wszyskich, jak znajdę postaram się napisać
|
IDIC
Użytkownik
|
#229 - Wysłana: 19 Maj 2012 18:33:43
Enterprise D: w jednym z odcinku z TOS (Arena) kiedy przybyli na planetę która okazała się być zamieszkana przez ludzi wierzących w rzymskich bogów, na końcu odcinka Uhura mówi Kirkowi że na planecie zaczyna rozprzestrzeniać się wiara w Jezusa Enterprise Dodcinki Ci się pomieszały cywilizacja odwzorowująca niektóre elementy modelu funkcjonującego w czasach świetności Cesarstwa Rzymskiego nie była pokazana w odcinku pt. Arena, tylko w epizodzie Bread and Circusesto tak k'woli ścisłości
|
Eviva
Użytkownik
|
#230 - Wysłana: 19 Maj 2012 19:12:26
Enterprise D
W odcinku "Who mourns for Adonais" Kirk mówi, cytuję:
- Niepotrzebni nam "bogowie". Wystarczy jeden.
W odcinku "Metamorphosis" istota złożona z energii wspomina o "Stwórcy", który jako jedyny ma moc dawania życia. Widzimy też narzeczoną Tomlinsona, jak modli się w kaplicy po śmierci chłopaka (odcinek "Ballance of terror"). Wiele ras (nawet zimni i logiczni Wolkanie) ma swoich bogów. Wydaje mi się, że Gene Roddenberry, sam będąc zresztą ateistą, propagował następującą postawę "Wiara bądź jej brak jest najzupełniej prywatną sprawą każdego z nas." Inna rzecz, że "bogowie" Treka to raczej po prostu bardziej rozwinięte istoty, które sprawują pieczę nad pewnymi narodami (brzmi znajomo?). Klingonom się to nawet bardzo nie podobało, więc - jak mówił Worf - zabili ich, by im nie przeszkadzali.
|
gaius
Użytkownik
|
#231 - Wysłana: 20 Maj 2012 11:17:44
Enterprise D: O ile wiem to w ST jest kilka dowodów że wierzą w naszego Boga, np w jednym z odcinku z TOS (Arena) kiedy przybyli na planetę która okazała się być zamieszkana przez ludzi wierzących w rzymskich bogów, na końcu odcinka Uhura mówi Kirkowi że na planecie zaczyna rozprzestrzeniać się wiara w Jezusa. Z kolei w TNG w 1 sezonie Q pojawia się w stroju zakonnika. Było więcej przesłanek o Bogu ale nie pamiętam wszyskich, jak znajdę postaram się napisać Może nie łapię, ale jaki to jest niby dowód na to że wierzą w boga? Co najwyżej że znają religię chrześcijańską i wiedzą kim był Jezus. A że Q się pojawia? Ponoć może się pojawić w jakiej postaci mu się podoba, nic to nie mówi o wierze.
|
FederacyjneMSZ
Użytkownik
|
#232 - Wysłana: 20 Maj 2012 11:53:19
gaiusgaius: zaczyna rozprzestrzeniać się wiara w Jezusa Niekoniecznie Jezusa. W tym odcinku wskazane było wschodzące Słońce - czyli w moim mniemaniu chodziło Sol Invictus - Słońce niezwyciężone. Rzymianie obchodzili jego święto 25 grudnia, czyli po równonocy - od tego momentu dzień stawał się dłuższy. Jeszcze jest inne wytłumaczenie, wschodzące Słońce, Jutrzenka - lux ferre niosący światło - Lucyfer
|
Eviva
Użytkownik
|
#233 - Wysłana: 20 Maj 2012 12:25:12
FederacyjneMSZ
Spock twierdził, że wiara w słońce to prymitywna religia. Jest to oczywista pomyłka, bo na przykład kult słońca wprowadził Echnaton w starożytnym Egipcie, a o tym państwie dużo da się powiedzieć, bardzo dużo - male nie to, że było prymitywne. Myślę, że należy być ostrożnym z nazywaniem jakiejś religii prymitywną. Każda ma swoje podstawy w jakiś sposób podbudowane i każda też odwołuje się do tych samych emocji.
|
Q__
Moderator
|
#234 - Wysłana: 20 Maj 2012 13:32:23 - Edytowany przez: Q__
EvivaEviva: Jest to oczywista pomyłka, bo na przykład kult słońca wprowadził Echnaton w starożytnym Egipcie Niektórzy uznają ów słonaczny kult za prototyp judaizmu i chrześcijaństwa zresztą. (Natomiast Trekiem, czy raczej post-Trekiem bardziej dla religii łaskawym jest Andromeda, w której zresztą - w pierwszych sezonach - członkiem załogi jest rev. Bem, przedstawiciel Obcej monoteistycznej religii pod względem filozoficzno-teologicznym prawie nieodróżnialnej od ziemskich monoteizmów. Jego dyskusje z kapitanem-ateistą bywają b. ciekawe i kręcą sie wokół takich problemów jak teodycea, tzw. odwieczny boski plan etc.)
|
FederacyjneMSZ
Użytkownik
|
#235 - Wysłana: 20 Maj 2012 20:03:55
Q__Q__: Niektórzy uznają ów słonaczny kult za prototyp judaizmu i chrześcijaństwa zresztą judaizm a w konsekwencji chrześcijaństwo brało pełnymi garściami z religii egipcjan oraz Persów (Ra oraz Mitra)
|
Elaan
Użytkownik
|
#236 - Wysłana: 20 Maj 2012 21:28:26
Q__: ale zdaje się, że to jest przypadek newbie, z którego będą ludzie) Kto pyta, nie błądzi.  FederacyjneMSZ: lux ferre niosący światło - Lucyfer Lucyfer to nie Szatan, to dwie osobne postacie, choć często błędnie utożsamiane. A kulty solarne są starsze niż cywilizacja rzymska.
|
FederacyjneMSZ
Użytkownik
|
#237 - Wysłana: 20 Maj 2012 22:00:07
ElaanElaan: A kulty solarne są starsze niż cywilizacja rzymska. ale tutaj była ta sama zależność. Upada Rzym, pojawia się Słońce niezwyciężone, czyli Rzymski kult solarny Elaan: Lucyfer to nie Szatan, wiem , Lucek jest wg niektórych źródeł bratem Jezusa. Jest niżej od Szatana, gdyż jest Cherubem. Żeby było śmieszniej, mamy św. Lucyfera, ale jego PR w KK zmienił się w V w.n.e
|
Bashir
Moderator
|
#238 - Wysłana: 20 Maj 2012 22:19:24
FederacyjneMSZ: lux ferre niosący światło - Lucyfer Sprostuje tylko, że 'niosący światło' to tłumaczenie z łacińskiej wulgaty, która w wielu miejscach jest daleka jeżeli chodzi o wierność, od oryginału. Słowo użyte w hebrajskim oryginale znaczy: 'jaśniejący'. Tytuł/imię to występuję w Biblii tylko raz, w Izajasza 14:12 i jest odniesiono głównie do dynastii królów babilońskich. Biblia nigdzie nazywa lucyferem ani Szatana ani innego stworzenia duchowego. Inne wyobrażenia na temat 'jaśniejącego' są późniejsze.
|
FederacyjneMSZ
Użytkownik
|
#239 - Wysłana: 20 Maj 2012 22:23:52
Bashir
ale ja go szatanem nie nazwałem. Baa, Nawet było to normalne imię , ale coś się nie spodobało chrześcijanom i od V w.n.e ni z gruchy ni z pietruchy jest tym złym.
|
Q__
Moderator
|
#240 - Wysłana: 20 Maj 2012 22:24:22
A wracając do AND to w "Codzie" tego serialu (autorstwa R. H. Wolfe'a) okazuje się, że gatunek Trance Gemini zwie się Lucyferianami, pochodzi z poprzedniego Wszechświata (czy też Multiversum) i stworzył obecny. Nie pomnę czy jest to zgodne z fabulą AND-po-odejściu-Wolfe'a.
|