USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Breen

Autor Wiadomość
jasiek1
Użytkownik
#1 - Wysłana: 25 Lis 2008 19:57:17
Mało jest mówione o Breen w ogóle w startreku, a zwłaszcza w kanonie. Mógłby ktoś coś zapodać o nich?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#2 - Wysłana: 25 Lis 2008 20:06:14 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
jasiek1

http://memory-alpha.org/en/wiki/Breen

a jak sobie przetłumaczysz to wrzuć na polską wersje , będzie to Twój mały wkład w rozwój M-A w Polsce
biter
Użytkownik
#3 - Wysłana: 25 Lis 2008 20:22:34
Oto i dowód na to że TRZEBA DAć LINK DO MEMORY-ALPHA NA PIERWSZEJ STRONIE.

Admini pogadajcie proszę z Kai'em. naprawdę niewiele osób wie o takim miejscu jak M-A. LINK prosty link jak ten do Trek Today albo jakiś Baner. PROSZĘ
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#4 - Wysłana: 25 Lis 2008 20:26:54
biter

w sumie mała "kampania reklamowa" by się przydała....
Bashir
Moderator
#5 - Wysłana: 25 Lis 2008 20:44:02
biter

Ja tam nie znalazłem w wyszukiwarce tematu o Breenach (co nie znaczy że go nie ma i oczywiście o Breenach było dyskutowane już) ... więc chyba duża krzywda się nie stała. Zwłaszcza że to taka sympatyczna rasa

"Nigdy nie obracaj się plecami do Breena" przysłowie ... (Kardasjańskie?)
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#6 - Wysłana: 25 Lis 2008 20:45:47 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Bashir

romulańskie

"Never turn your back on a Breen"

- A Romulan saying (DS9: "By Inferno's Light")
Bashir
Moderator
#7 - Wysłana: 25 Lis 2008 20:51:54
FederacyjneMSZ

Tak mi się właśnie zdawało, ale nie mogłem sobie przypomnieć żeby jakiś Romulanin siedział w tym więzieniu Dominium. Notabene to były fajne odcinki... takie gały zrobiłem jak się okazało że Bashir już tam siedział ...
biter
Użytkownik
#8 - Wysłana: 25 Lis 2008 22:41:00
Bashir

Ja nie mówię że sie stała, jestem pierwszym przeciwnikiem ganienia za powtarzanie tematu. nawet poprzez wyszukiwarkę często trudno jest wyłuskać poszukiwaną informację bądź topic, więc lepiej go założyć i co najwyżej dostać linka od starych wyjadaczy niż szukać bezowocnie.

Po prostu zwróciłem uwagę na celowość dodania takiego banerka.
Jurgen
Moderator
#9 - Wysłana: 26 Lis 2008 10:30:48
Tak mi się właśnie zdawało, ale nie mogłem sobie przypomnieć żeby jakiś Romulanin siedział w tym więzieniu Dominium.

A tego powiedzenia nie przytoczyła przypadkiem Romulanka siedząca własnie w tym więzieniu?
Domko
Użytkownik
#10 - Wysłana: 26 Lis 2008 10:50:11
A tego powiedzenia nie przytoczyła przypadkiem Romulanka siedząca własnie w tym więzieniu?

IMHO tak.
Delta
Użytkownik
#11 - Wysłana: 26 Lis 2008 14:32:42
Jurgen
Domko
IMHO tak.

Dokładnie tak.
biter
Użytkownik
#12 - Wysłana: 1 Gru 2008 12:41:13
jasiek1

Zakładam że Breen w naszej m-a to twoje dzieło jeśli tak to gratuluję. Miło widzieć w szeregach edytorów m-a, jak to powiedział FederacyjneMSZ niedługo będziemy płacić matce memory-alpha alimenty za płodzenie jej dzieci -> Artykułów
Q__
Moderator
#13 - Wysłana: 21 Kwi 2015 21:10:16
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 28 Wrz 2017 20:37:26 - Edytowany przez: Q__
Ciekawe rozważania o Breen:
http://www.youtube.com/watch?v=t_dGgO1a264
Powraca w nich hipoteza wiążąca ich pochodzenie z sytuacją pokazaną w ENT "Dear Doctor".

Przyznać trzeba, że ładnie by to tłumaczyło dlaczego w URV, w XXV wieku, nie mają już sztywnej PD. Bo gdyby to była prawda, i u schyłku XXIV wieku by się to wydało, to społeczny szok najpewniej spowodowałby błyskawiczne zniesienie zasady, która - zanim jeszcze została oficjalnie sformułowana - rodziła tak zatrute owoce.

USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Breen

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!