USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Uwierz w ducha?
 Strona:  ««  1  2 
Autor Wiadomość
Madame Picard
Moderator
#31 - Wysłana: 27 Sier 2010 11:15:33
Christof

Chyba nie do końca, bo - o ile pamiętam - to ten fanatyczny kapłan (jak on się nazywał? Vorbis?) trochę się jednak zaświatami rozczarował. Ale tak, ten motyw pojawił się chyba i w "Pomniejszych bóstwach" i w innych książkach z serii Świata Dysku, także w moich ulubionych "Ciekawych czasach".
TSan
Użytkownik
#32 - Wysłana: 27 Sier 2010 11:23:06
Scully:
Według niej każdy mógłby po śmierci dostawać to, w co wierzy

To mój brat miałby full wyposażone radio z biblioteką obok...
Seybr
Użytkownik
#33 - Wysłana: 29 Sier 2010 18:05:15
Nie wiem czy pisałem tutaj na forum o pewnym zdarzeniu. Pewnego dnia byłem na zebraniu Loku, klubu strzeleckiego. Jak to po zebraniu, tradycja nakazuje robić zrzutę na browar, pogadać sobie itp. Jak to bywa zazwyczaj ja jadę po piwo. Znajomy z koła dał mi swój samochód, podjechałem pod sklep, który jest po prawej strony ulicy. Ja zaparkowałem po lewej, gdzieś tak 15 metrów od pewnej lamy i murku. Było ciemno i tu zaczyna się.
O widzę że zmieniłeś auto
Odpowiadam: Nie to Marka auto.

Byłem w szoku, bo zobaczyłem kolesia który nie żył od jakiegoś czasu. Nie pamiętam ile to było, ale spokojnie z 6 miesięcy.
Może ktoś mi to wytłumaczy, czy mój mózg sobie coś podświadomie wymyślił, czy to faktycznie duch ? Po piwie nie prowadzę, więc po co się on pojawił ?
Eviva
Użytkownik
#34 - Wysłana: 29 Sier 2010 18:32:59
Seybr

Cóż, takie zdarzenie można wytłumaczyć, jak komu wygodnie. Podobną historię słyszałam od naszej księgowej, osoby trzeźwej, praktycznej i rozsądnej, która przysięgała mi, ze w wigilie widziała za oknem swego nieżyjącego brata. I to nie tylko ona, ale i jej ciotka, która z nią była.
TSan
Użytkownik
#35 - Wysłana: 30 Sier 2010 09:57:07
Mój ojciec, jak miał ze trzy lata, to zmarł mu dziadek. Nie poszedł na pogrzeb, został sam w domu. Patrzy w lustro, a tu... dziadek. Ja z koleji mam sny prorocze. (Proszę się nie śmiać!-)) Przed śmiercia dziadka ze strony mamy i prababci miałam taki sam sen z samochodem wpadajacym do wody. Czy widzenie zmarłych w snach to coś dziwnego??
Tina46
Użytkownik
#36 - Wysłana: 30 Sier 2010 15:05:21
TSan
Podobno, gdy snach pojawiają się zmarli, to przed czymś ostrzegają. Tak słyszałam.
Queerbot
Użytkownik
#37 - Wysłana: 30 Sier 2010 23:31:48 - Edytowany przez: Queerbot
TSan:
Czy widzenie zmarłych w snach to coś dziwnego??

Jak zmarli to nic złego, gorzej jak się Matka Boska objawia, bo wtedy to już źle. Oj źle. A jeszcze gorzej jak trzyma tablice z przykazaniami.
TSan
Użytkownik
#38 - Wysłana: 31 Sier 2010 12:03:21
Tina46
Queerbot

Ja w snach ciągle kłócę sie z babcią. Gorsze jest to, że jej nie znałam, bo umarla, zanim moja mamo poznala mojego tatę. A mamie śnie się jak jej ojciec wstaje z grobu. My niespecjalnie w to wierzymi, ale tato jak najbardziej.
Eviva
Użytkownik
#39 - Wysłana: 31 Sier 2010 19:02:48
Mnie dziś śnił się prawdziwy koszmar: ktoś, nie wiem kto, ale było ich dwóch, próbował mnie zabić. Wstrzyknęli mi coś w rodzaju pavulonu i okręcili głowę plastikową płachtą. Wyrywałam się im czując, że słabnę i to świństwo zaczyna mnie paraliżować. jeszcze jak się obudziłam, serce waliło mi jak oszalałe i byłam śmiertelnie przerażona.
Szpulka
Użytkownik
#40 - Wysłana: 31 Sier 2010 21:03:22
Witam wszystkich.
Od zawsze utrzymuję wersję, że wszystko na tym świecie jest możliwe, a czy życie po życiu istnieje, tego dowiemy się w dniu sądu ostatecznego, choć nie uważam, że taka teoria to czyste bzdety, za to z całą pewnością wierzę w sny prorocze, bo sama miałam takich kilka. Chociażby jakiś czas temu przyśniła mi się moja babcia. Stała w jasnym pomieszczeniu przy łóżku, wiła się z bólu i prosiła mnie żebym jej dała jakieś leki na serce, bo ona nic nie widzi. A rano się dowiedziałam, że babcia w nocy miała atak serca i z rana trafiła do szpitala, gdzie musiała mieć operacje oka, bo jej pękła w dwóch miejscach siatkówka. Na szczęście wszystko już jest dobrze, ale sen się jednak spełnił
Eviva
Użytkownik
#41 - Wysłana: 31 Sier 2010 21:14:53
Szpulka

Witam, słonko. Jak będzie, tak będzie - ale pozwoliłam sobie ostatnio na pewną impresję w tym względzie. Zapraszam tutaj:

http://www.mythai.info/pol/info/publikacja-437-sho w.htm
Q__
Moderator
#42 - Wysłana: 31 Maj 2015 10:45:21
Wątek katry powraca i jest analizowany (ciekawa koincydencja z "The White Iris", a może... synchroniczność) w nowej TOSowej powieści "Crisis of Consciousness":
http://trekcore.com/blog/2015/05/review-star-trek- tos-crisis-of-consciousness/
 Strona:  ««  1  2 
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Uwierz w ducha?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!