USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Anglojęzyczne (najlepiej fanowskie) artykuły o ST

Autor Wiadomość
Alucard87
Użytkownik
#1 - Wysłana: 12 Lis 2007 20:11:12
gdzie takie znaleźć? Tematyka w sumie dowolna (choć najlepiej jakaś soczysta recenzja), byle nie przepełniona technobełkotem. Teksty na poziomie Advanced lub Native Speaker... Potrzebuję taki artykuł na studia (robię tłumaczenie na ocenę...), a skoro pisać, to o czymś co się lubi, nie?
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 12 Lis 2007 20:15:14
Alucard87

Proponuję przeszukać takie strony jak i:
http://www.treknation.com/
http://www.ex-astris-scientia.org/

Zaś jeśli wolisz Treka z pozycji starwarsowych:
http://stardestroyer.net/

Na http://www.startrek.com/ pewnie też się coś znajdzie.
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 10 Gru 2012 02:38:27 - Edytowany przez: Q__
Prawie w temacie - anglojezyczny artykulik o fanowskim Treku (znaczy o HF):
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/5305450.s tm
(Kluczowe slowo - odwaga...)
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 22 Maj 2013 19:34:39
Pleiades
Użytkownik
#5 - Wysłana: 20 Sier 2018 21:46:18
Dzisiaj znalazłam kilka ciekawych artykułów o ST na stronie screenrant.

1. Dziwaczne, acz ciekawe pairingi i uzasadnienie, dlaczego mogłyby być w rzeczywistości fajne:
https://screenrant.com/star-trek-couples-unexpecte d-fan-art-redesigns/
Nie ze wszystkimi typami się zgadzam, ale rozumiem fanów i fanservice ;)
Mnie na tej liście brakuje Chakotaya i Janeway oraz Tashy i Daty, ale to dlatego, że ja ich osobiście shippuję.

2. Błędy i niedomówienia w TNG, które nauczyliśmy się ignorować (bo nie mają kompletnie sensu). Ciekawy jest podpunkt o holodeku.
https://screenrant.com/star-trek-next-generation-b iggest-problems-ignore/

3. 20 teorii fanowskich, które mają naprawdę wiele sensu. Jak dla mnie super lista, sama zgadzam się z kilkoma podpunktami. Zwłaszcza zainteresował mnie podpunkt o dr. Soong, bo sama miałam takie przemyślenia:
https://screenrant.com/star-trek-next-generation-t ng-fan-theories-make-sense/
A Q_ pewnie zainteresuje podpunkt o Tomie Parisie

4. I jeszcze 20 teorii fanów, które (teoretycznie) okazały się prawdą:
https://screenrant.com/confirmed-star-trek-theorie s/
I znowu mamy na tapecie teorię o powrocie Daty w "Countdown", która, jak już mówiłam, jest dla mnie nie do zaakceptowania ;(

5. I jeszcze jedna lista rzeczy w TNG, które nie mają sensu:
https://screenrant.com/star-trek-the-next-generati on-tng-makes-no-sense-mistakes-plot-holes/
Q__
Moderator
#6 - Wysłana: 20 Sier 2018 22:24:30 - Edytowany przez: Q__
Pleiades

Pleiades:
Mnie na tej liście brakuje Chakotaya i Janeway oraz Tashy i Daty, ale to dlatego, że ja ich osobiście shippuję.

Ich nie trzeba parować, oni od dawna stanowią/stanowili pary.

Pleiades:
Błędy i niedomówienia w TNG, które nauczyliśmy się ignorować

Pleiades:
I jeszcze jedna lista rzeczy w TNG, które nie mają sensu

Czy ja wiem, czy to są znów aż tak wielkie błędy, zwł. jak na Treka (no, może poza punktem o ignorowaniu leczniczych możliwości Transportera, bo tu - zgoda)...

(Acz z tym, że pierwsze sezony warte są zamiatania pod dywan się nie zgodzę. W sumie wolałem roddenberry'owsko-hurley'owskie podejście od bermanowsko-pillerowego przygładzenia.)

Pleiades:
20 teorii fanowskich, które mają naprawdę wiele sensu.

Prawie same oczywistości, często bazujące na informacjach od twórców (jakie pomysły rozważano, skąd się różne idee brały, co w skryptach było, itd.).

Pleiades:
Zwłaszcza zainteresował mnie podpunkt o dr. Soong, bo sama miałam takie przemyślenia

W sumie po obejrzeniu "The Schizoid Man" trudno takich skojarzeń nie mieć.

Pleiades:
A Q_ pewnie zainteresuje podpunkt o Tomie Parisie

Co ma mnie interesować, zakulisowe info o pierwotnej wersji scenariusza starcza mi za wszystko (w tym wypadku).

Pleiades:
I znowu mamy na tapecie teorię o powrocie Daty w "Countdown", która, jak już mówiłam, jest dla mnie nie do zaakceptowania ;(

Ale czemu właściwie, bo nadal nie rozumiem, dlaczego ją odrzucasz...? Przecież Data Must Live! (a nawet Must Live Long and Prosper! ).
Pleiades
Użytkownik
#7 - Wysłana: 20 Sier 2018 23:19:00
Q__:
Ich nie trzeba parować, oni od dawna stanowią/stanowili pary.

Wśród fanów pewnie tak, ale twórcy treka i pewnie sami aktorzy wcale nie uważają te pairingi za takie oczywiste.

Q__:
Czy ja wiem, czy to są znów aż tak wielkie błędy, zwł. jak na Treka (no, może poza punktem o ignorowaniu leczniczych możliwości Transportera, bo tu - zgoda)...

No zgoda, chociaż faktycznie nie raz się zastanawiałam, dlaczego Troi może chodzić sobie w swoich sukienkach i body po mostku, a reszta musi zakładać mundury, albo dlaczego Wesley jest w ogóle wpuszczany na mostek (chociaż o tym już pisałam w recce "Pen Pals" - podejrzewam nepotyzm ;) )

Q__:
(Acz z tym, że pierwsze sezony warte są zamiatania pod dywan się nie zgodzę. W sumie wolałem roddenberry'owsko-hurley'owskie podejście od bermanowsko-pillerowego przygładzenia.)

Ja sama nie mogę się zdecydować. Pierwszy sezon ma swój urok, ale scenariusze, zwłaszcza dialogi, są straszliwie głupie. Drugi sezon ma naprawdę wiele perełek, które uwielbiam, jest już o wiele lepiej. Dla mnie chyba ulubione sezony to 3. i 4 jednak. W sumie w każdym znajdę jakichś faworytów oraz odcinki-koszmarki, których nie da się spokojnie oglądać.

Q__:
W sumie po obejrzeniu "The Schizoid Man" trudno takich skojarzeń nie mieć.

Plus jeszcze to, jak dr Soong sztucznie przedłużył życie Juliany.

Q__:
Co ma mnie interesować, zakulisowe info o pierwotnej wersji scenariusza starcza mi za wszystko (w tym wypadku).

I ja się z tym zgadzam, że Paris i Locarno to najprawdopodobniej ta sama osoba. Tylko te fanowskie spekulacje, że zmienił nazwisko po 'niefortunnym' wypadku w Akademii są trochę naciągane.

Q__:
Ale czemu właściwie, bo nadal nie rozumiem, dlaczego ją odrzucasz...? Przecież Data Must Live! (a nawet Must Live Long and Prosper! ).

Już chyba kilka razy pisałam, że wolę, aby Data zginął, niż to, że nam zasugerowano, iż odrodził się w B-4 (bo to nieetyczne tak przejmować ciało innej rozumnej istoty).
Q__
Moderator
#8 - Wysłana: 21 Sier 2018 02:23:43 - Edytowany przez: Q__
Pleiades

Pleiades:
Wśród fanów pewnie tak, ale twórcy treka i pewnie sami aktorzy wcale nie uważają te pairingi za takie oczywiste.

Data i Tasha byli przecież sparowani oficjalnie (i kanonicznie) - o czym rozmawialiśmy. Janeway i Chakotay - również oficjalnie (acz niekanonicznie) zostali nawet małżeństwem, a wprowadziła to rozwiązanie ich wątku pani, która jest obecnie (mocno teoretyczną) strażniczką kanonu w DSC i nominatką na showrunnerkę serii-o-Picardzie*.

* Owszem, pamiętam, że idzie to wbrew oczekiwaniom Mulgrew, ale..

Pleiades:
podejrzewam nepotyzm ;)

Ja też, przy czym - jak parę razy pisałem - mam wrażenie, że Fedki nie są formalistami, tj. udało im się wyrosnąć z idei sztywnego prawa (być może pochodna napotykanych raz za razem w Kosmosie sytuacji, do których stosowanie nieelastycznych norm nie pasowało), dlatego np. nie uważają, że nepotyzm to zawsze zło, a potrafią odróżnić nepotyzm szkodliwy od nieszkodliwego (biorąc zarazem poprawkę na naturalność tego zjawiska*).

* Przypomina się finalny dialog z AND "Ouroboros":

Hunt: Beka says the future you came from was a bad one. One where things went wrong and you came back to set things right.
Trance 2: So?
Hunt: So tell me how saving Harper and loosing Hohne does that. How does that set things right?
Trance 2: I don't know if it does. To tell you the truth, I didn't save Harper to change the past or the future. For all I know, I made things worse.
Hunt: Then why?
Trance 2: For the one reason that does matter. Because Hohne is a stranger and Harper is my friend.

Pleiades:
Pierwszy sezon ma swój urok, ale scenariusze, zwłaszcza dialogi, są straszliwie głupie.

Powiedziałbym, że to zależy od odcinka, bo mamy tam przecież również "11001001", "Conspiracy" czy "The Neutral Zone".
A urok dwu pierwszych sezonów to wszak typowo SF-owy feel, którego w dalszych sezonach często brakowało...*

* Choć, oczywiście, trafiały się wyjątki (np. - b. pirxowaty w klimacie - "The First Duty", że tak dwa wątki naszej dyskusji połączę).

Pleiades:
Tylko te fanowskie spekulacje, że zmienił nazwisko po 'niefortunnym' wypadku w Akademii są trochę naciągane.

Owszem. Uważam, że jeśli zmiana nazwiska miała miejsce, to na czas pobytu Nicka/Toma w Akademii (ot, chciał ją ukończyć ambitnie, bez odwoływania się - choćby mimowolnego - do rodzinnych tradycji i koneksji), nie - na odwrót, bo przecież jego ojciec zwał się Paris, nie - Locarno, znana z Beyond babcia - również.

Pleiades:
Już chyba kilka razy pisałam, że wolę, aby Data zginął, niż to, że nam zasugerowano, iż odrodził się w B-4 (bo to nieetyczne tak przejmować ciało innej rozumnej istoty).

Tyle, że on wcale nie musiał odrodzić się kosztem B-4 (wspominałem o takim jednym bragowym komiksie, czyż nie?).
Pleiades
Użytkownik
#9 - Wysłana: 21 Sier 2018 14:42:17
Q__:
Data i Tasha byli przecież sparowani oficjalnie (i kanonicznie) - o czym rozmawialiśmy.

Data to raczej trafił do tashowej friendzone ;) W odwrotną stronę może i było coś więcej i pewnie ten wątek by się rozwinął, gdyby Tasha została w serialu na dłużej. Trudno tu mówić o kanonie, raczej wszystko leży w sferze domysłów. Nie zmienia to faktu, że ja za tą parką jestem jak najbardziej.

Q__:
Janeway i Chakotay - również oficjalnie (acz niekanonicznie) zostali nawet małżeństwem, a wprowadziła to rozwiązanie ich wątku pani, która jest obecnie (mocno teoretyczną) strażniczką kanonu w DSC i nominatką na showrunnerkę serii-o-Picardzie*.

O, a to mnie niezmiernie cieszy, bo Kaśka i Indianin do siebie pasują o wiele bardziej, niż wymuszony na siłę pairing 7 z Chakotayem.

Q__:
Ja też, przy czym - jak parę razy pisałem - mam wrażenie, że Fedki nie są formalistami, tj. udało im się wyrosnąć z idei sztywnego prawa

I coś w tym jest, biorąc pod uwagę, że np. łagodnie podchodzą do tematu łamania Pierwszej Dyrektywy, co nie raz w TNG było pokazane. Z drugiej strony mamy przykład niesławnego traktowania Daty, w którego przypadku, pomimo że jego prawa zostały ustalone, wciąż, jak jest Flocie to na rękę i wygodne, mogą te jego prawa podważać dla własnych korzyści.

Q__:
dlatego np. nie uważają, że nepotyzm to zawsze zło, a potrafią odróżnić nepotyzm szkodliwy od nieszkodliwego (biorąc zarazem poprawkę na naturalność tego zjawiska*

Zwłaszcza że, nie oszukujmy się, Wesley na mostku nikomu nie wadził, stanowiska również nikomu nie zabierał (na statku Federacji na pewno nie ma czegoś takiego, jak we współczesnym świecie wyścig szczurów w korpo), na swojej robocie się znał i słuchał rozkazów.

Q__:
Powiedziałbym, że to zależy od odcinka, bo mamy tam przecież również "11001001", "Conspiracy" czy "The Neutral Zone".

Tak, ale niektóre linijki dialogowe nawet w tych dobrych odcinkach są również niezmiernie głupie. Odcinki naprawdę niezłe, ale na drugiej szali stoją takie koszmarki jak "Code of Honor", "Last Outpost" czy "Haven".

Q__:
Tyle, że on wcale nie musiał odrodzić się kosztem B-4 (wspominałem o takim jednym bragowym komiksie, czyż nie?).

Tak, inne formy odrodzenia moga być, ale akurat artykuł traktował o "Countdown" i tym sposobie przetrwania Daty, który zasugerował nam NEM i który nie tylko jest wykorzystany w w/w komiksie, ale też w kilku trekowych powieściach (tytułów nie pamiętam, ale wątek odrodzenia Daty w B-4 jest dość popularny). Dlatego reaguję na to tak alergicznie.
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 21 Sier 2018 14:54:13 - Edytowany przez: Q__
Pleiades

Pleiades:
Data to raczej trafił do tashowej friendzone ;) W odwrotną stronę może i było coś więcej

Dla niego historia z Tashą była jednym z kluczowych elementów definiujących jego człowieczeństwo, a dla niej... pamiętasz jak Ci cytowałem jakie nagranie mu zostawiła? To była dwustronna, skonsumowana , miłość, tylko Tasha - co zrozumiałe w świetle jej przeszłości - nie była zbyt emocjonalnie wylewna*.

* Co - paradoksalnie - mogłoby, gdyby miała szansę dłużej pożyć, pasować Dacie znacznie bardziej niż - zdecydowanie mniej oschłe (mówiąc b. oględnie) - podejście Jenny D'Sory, z którym sobie wyraźnie nie radził:
http://www.youtube.com/watch?v=2SnvqQvillw

Pleiades:
O, a to mnie niezmiernie cieszy, bo Kaśka i Indianin do siebie pasują o wiele bardziej, niż wymuszony na siłę pairing 7 z Chakotayem.

To sięgnij po powieści VOY relaunch, najlepiej zaczynając od etapu kiedy pani Beyer stery tam przejęła (tylko nie dziw się, że na początku pewne wątki wypadają dość... specyficznie; K. B. musiała - po prostu - po Golden i Davidzie posprzątać, np. Kaśkę wskrzesić).

Pleiades:
Tak, ale niektóre linijki dialogowe nawet w tych dobrych odcinkach są również niezmiernie głupie.

A wskaż jakieś takie kfiatki z w/w trzech i/lub z "Encounter..." ("The Big Goodbye", "The Arsenal of Freedom" i "We'll Always Have Paris" również możesz dorzucić do listy), bo nie przypominam sobie...

Pleiades:
"Last Outpost"

Czy ja wiem? Ferengi wypadają tam jak wypadają, ale czy cały odcinek robi się od tego zły?

Pleiades:
Tak, inne formy odrodzenia moga być, ale akurat artykuł traktował o "Countdown"

Tyle, że "Countdown" w ogóle się nad kwestią wskrzeszenia Daty nie rozwodzi, pokazuje to, że ożył - po prostu - jako kanoniczny fakt.
Dreamweb
Użytkownik
#11 - Wysłana: 23 Sier 2018 11:43:58
Pleiades:
Zwłaszcza zainteresował mnie podpunkt o dr. Soong, bo sama miałam takie przemyślenia:

Ja pamiętam teorię, że Khan Noonien Singh i Noonian Soong to rodzina, a w skrajnych przypadkach, że ta sama osoba. I to głoszono jeszcze przed powstaniem Arika Soonga, który te dwie osoby ze sobą spiął jeszcze bardziej (lub może również po prostu jest tą samą osobą? ).
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 23 Sier 2018 11:51:44
Dreamweb

Dreamweb:
Ja pamiętam teorię, że Khan Noonien Singh i Noonian Soong to rodzina, a w skrajnych przypadkach, że ta sama osoba.

Nazwiska podobne w końcu. Ciągoty również... Swoją drogą "dwunastka" by się w to również nieźle wpisywała - Khan, człowiek o wielu twarzach...

Dreamweb:
to głoszono jeszcze przed powstaniem Arika Soonga, który te dwie osoby ze sobą spiął jeszcze bardziej (lub może również po prostu jest tą samą osobą?

Tylko jak to wyjaśnimy? Podróżował w czasie w tę i nazad (dlatego w XXIV wieku jest młodszy niż w XXII)? Odmłodził się geninżynieryjnie (lub transporterowo)? A może sam ma ciało androida (jak Roger Korby)?

Wersja o wnuku podobnym do dziadka jest jednak prostsza...
Dreamweb
Użytkownik
#13 - Wysłana: 29 Sier 2018 09:38:19
Q__:
Odmłodził się geninżynieryjnie

Taka wersja byłaby pewnie najlogiczniejsza (a zmiany wyglądu również można tłumaczyć genetyką i operacjami plastycznymi). Mógł go też odmłodzić/przemienić wybuch Genesis (skoro Spock przeżył, to i on mógł ).
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 29 Sier 2018 13:12:38 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb

Dreamweb:
Mógł go też odmłodzić/przemienić wybuch Genesis

Ale Khan był już młody przed tym wybuchem, w "Space Seed"... Arik... no tak, mógł się odmłodzić i stać Noonianem...*

* BTW. czy to, że snujemy takie hipotezy, to pochodna tego, na jakie tory musieliśmy przestawić myślenie obcując z DSC i ORV?
Dreamweb
Użytkownik
#15 - Wysłana: 30 Sier 2018 11:44:11
Q__:
BTW. czy to, że snujemy takie hipotezy, to pochodna tego, na jakie tory musieliśmy przestawić myślenie obcując z DSC i ORV?

Te hipotezy są dużo starsze, niż oba te seriale. Tu jeszcze o tym, że Arik i Noonian Soong to ta sama osoba (w skrócie: żył długo, bo jakiś czas siedział na Ba'ku):

http://canonfodder.ex-astris-scientia.org/index.ph p?Biographies:A_Tale_of_Two%28%3F%29_Soongs
Q__
Moderator
#16 - Wysłana: 30 Sier 2018 14:49:36
Dreamweb

Dreamweb:
Te hipotezy są dużo starsze, niż oba te seriale.

Wiem, wiem, znam je i ja, ale przecież dotąd o nich nie gadaliśmy. (No i skojarzyły mi się dość mocno z naszymi próbami wyjaśnienia np. jakim cudem pani Siskowa mogła zostać doktor Finn.)
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 18 Gru 2019 06:35:21
Praca naukowa o odcinku "11001001" - "'Acolytes of History'?: Jazz Music and Nostalgia in Star Trek: The Next Generation":
https://www.questia.com/library/journal/1P3-397467 4631/acolytes-of-history-jazz-music-and-nostalgia- in
Q__
Moderator
#18 - Wysłana: 1 Paź 2020 23:03:57

USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Anglojęzyczne (najlepiej fanowskie) artykuły o ST

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!