Autor |
Wiadomość |
Darklighter
Użytkownik
|
#151 - Wysłana: 20 Mar 2008 09:26:16
Ale czy UFP pozwoli na prywatę ( dodatku na granicy prawa) na swym terenie?
Nikt nie mówił o sprzęcie wojskowym.
Co to znaczy "pozwoli na prywatę?" Czyżby miały się potwierdzić zarzuty, że to komuchy są?
|
Q__
Moderator
|
#152 - Wysłana: 20 Mar 2008 10:10:32
Darklighter
Czyżby miały się potwierdzić zarzuty, że to komuchy są?
No nie mordują i Stalina czcić nie każą... Ale "Obłokiem Magellana" pachna...
|
Darklighter
Użytkownik
|
#153 - Wysłana: 20 Mar 2008 12:34:24
Najconalizacji wolnego handlu jednak chyba nie praktykują.
|
Q__
Moderator
|
#154 - Wysłana: 20 Mar 2008 12:38:02
Ale czy wolny handel ma w systemie Federacji rację bytu?
|
Darklighter
Użytkownik
|
#155 - Wysłana: 20 Mar 2008 12:44:16
Ale czy wolny handel ma w systemie Federacji rację bytu?
Jeśli będzie popyt to tak.
|
Q__
Moderator
|
#156 - Wysłana: 20 Mar 2008 12:50:16
Darklighter
Jeśli będzie popyt to tak.
Ale czy jest? Zwłąszcza znajac myłśenie obywateli (ascetyzno-idealistyczne w sumie).
|
Darklighter
Użytkownik
|
#157 - Wysłana: 20 Mar 2008 13:07:14
Zwłąszcza znajac myłśenie obywateli (ascetyzno-idealistyczne w sumie).
Taaa:
Thank you. I'll take the entire bolt. Charge it to Beverly Crusher, Chief Medical Officer, USS Enterprise.
Popyt widać będzie na różne rzeczy.
PS. Widać replikator nie da rady tkaninie...
|
Q__
Moderator
|
#158 - Wysłana: 20 Mar 2008 13:08:44
Darklighter
Widać replikator nie da rady tkaninie...
Mundury jakoś robił...
|
Darklighter
Użytkownik
|
#159 - Wysłana: 20 Mar 2008 13:11:37
Mundury jakoś robił...
Widać wzroki na tkaninie to za wysokie progi są.
|
Q__
Moderator
|
#160 - Wysłana: 20 Mar 2008 13:16:32
Darklighter
Widać wzroki na tkaninie to za wysokie progi są.
Ale czy tak naprawdę tkanina jest aż tak potrzebna do szczęścia by opłacało się ją przez pół kwadranta wozić?
|
Darklighter
Użytkownik
|
#161 - Wysłana: 20 Mar 2008 13:34:41
Ale czy tak naprawdę tkanina jest aż tak potrzebna do szczęścia by opłacało się ją przez pół kwadranta wozić?
Widocznie niektórym jest.
|
Q__
Moderator
|
#162 - Wysłana: 20 Mar 2008 14:03:43
Darklighter
Widocznie niektórym jest.
O ile będą miec dosc zasobów by organizować takie mało sensowne (wiem, gadam jako Wolkan) eskapady, to wszystko mozliwe...
|
Darklighter
Użytkownik
|
#163 - Wysłana: 20 Mar 2008 14:49:53
O ile będą miec dosc zasobów by organizować takie mało sensowne (wiem, gadam jako Wolkan) eskapady, to wszystko mozliwe...
Też mogą to robić "przy okazji" - Ziemia to takie centrum metling pot, więc ktoś się zawsze może trafić, a jak są okresy posuchy, to można transpotrem zaopatrzenia się zająć (lokalnie).
|
Q__
Moderator
|
#164 - Wysłana: 20 Mar 2008 15:43:20
Darklighter
Też mogą to robić "przy okazji" - Ziemia to takie centrum metling pot
Wyjdzie jeszcze że okręty GF rzadkie towary szmuglują  (vide Krieg z SQ).
|
Darklighter
Użytkownik
|
#165 - Wysłana: 20 Mar 2008 15:59:05
Wyjdzie jeszcze że okręty GF rzadkie towary szmuglują
Był odcinek, w którym zabieranym na pokład gościom przeszukiwano bagaże? Jakoś sobie nie przypominam.
|
Q__
Moderator
|
#166 - Wysłana: 20 Mar 2008 16:04:05
Darklighter
Był odcinek, w którym zabieranym na pokład gościom przeszukiwano bagaże? Jakoś sobie nie przypominam.
Ależ ja nie mówię, że ktoś tego pilnuje (bo wiemy, że nawet mostka czeto nie pilnowano). Ja mówię o etyce członków załóg,,,
|
Darklighter
Użytkownik
|
#167 - Wysłana: 20 Mar 2008 16:07:21
Ja mówię o etyce członków załóg,,,
Tym to pewnie pensja podstawowa starcza.
|
Q__
Moderator
|
#168 - Wysłana: 20 Mar 2008 16:11:35 - Edytowany przez: Q__
Darklighter
Tym to pewnie pensja podstawowa starcza.
Ciekawe zresztą jak to jest ze stroną materalna słuzby w GF... Ale temat ten był juz dyskutowany...
(Ale jeśli nie oni szmugulją to kto? Członkowie ridzin? Wożeni oficjele i naukowcy?)
|
Darklighter
Użytkownik
|
#169 - Wysłana: 20 Mar 2008 16:22:56
Ale temat ten był juz dyskutowany...
Ustaliłeś pensję kadetom? Muszę sprawdzić, czy mam to ew. podane w podstawce do rpg...
(Ale jeśli nie oni szmugulją to kto? Członkowie ridzin? Wożeni oficjele i naukowcy?)
Może ci ze statków badawczych w to się nie bawią? Ale im chyba też nie robi się nalotów po każdym postoju w bazie/na orbicie zamiekszkałej planety.
|
Q__
Moderator
|
#170 - Wysłana: 20 Mar 2008 16:26:47
Darklighter
Ustaliłeś pensję kadetom? Muszę sprawdzić, czy mam to ew. podane w podstawce do rpg..
Przyznaję, że świadomie zlekceważyłen ten temat... (Zresztą w aktualnej przygodzie nie będzie okazji do wydawania...)
Może ci ze statków badawczych w to się nie bawią?
A ci ze starbases już tak? 
|
Darklighter
Użytkownik
|
#171 - Wysłana: 20 Mar 2008 16:39:23
(Zresztą w aktualnej przygodzie nie będzie okazji do wydawania...)
Ale, np. w holodeku mogą zagrać w karty o kasę. Trzeba być gotowym na wszystko*.
*Nie mylić z podejściem do życia kobiet z "Desperate Housewives".
A ci ze starbases już tak?
Dlatego napisałem może.
|
Q__
Moderator
|
#172 - Wysłana: 20 Mar 2008 17:22:51
|
Eviva
Użytkownik
|
#173 - Wysłana: 21 Mar 2008 18:56:20
Służyć, służyć... Wiecie co, chłopaki? Coś wam powiem, nie odbiegając daleko od tematu. Teraz juz nie będzie tego problemu, ale każdego roku w okresie poboru miałam full pacjentów, którzy rozpaczliwie szukali u siebie jakiejś choroby, aby tylko wymigać sie od woja. szlag mnie trafiał, bo od podstawówki moim marzeniem była zawodowa służba w wojsku - no i dupa, bo w Polsce dziewczyn do wojska nie biorą.
|
Delta
Użytkownik
|
#174 - Wysłana: 21 Mar 2008 19:07:12
Eviva
no i dupa, bo w Polsce dziewczyn do wojska nie biorą.
Jak to mówią, trzeba uważać o czym się marzy.  A poza tym podobno pomału to się zmienia, zawsze można się zgłosić, zwłaszcza gdy ma się za sobą przygotowanie medyczne. 
|
Eviva
Użytkownik
|
#175 - Wysłana: 21 Mar 2008 19:11:22
Jak to mówią, trzeba uważać o czym się marzy. A poza tym podobno pomału to się zmienia, zawsze można się zgłosić, zwłaszcza gdy ma się za sobą przygotowanie medyczne.
Myślisz, że tego nie zrobiłam? Od razu po zaliczeniu ostatniego kursu specjalizacji, bo w moim zawodzie, jeśli ktoś chce słuzyć w wojsku, musi mieć go za sobą.
|
Q__
Moderator
|
#176 - Wysłana: 22 Mar 2008 19:59:42
Eviva
szlag mnie trafiał, bo od podstawówki moim marzeniem była zawodowa służba w wojsku - no i dupa, bo w Polsce dziewczyn do wojska nie biorą.
No to mamy polską G.I Jane (względnie Honor Harrington).
Delta
Jak to mówią, trzeba uważać o czym się marzy.
Bo jeszcze wojna wybuchnie?
Eviva
Od razu po zaliczeniu ostatniego kursu specjalizacji, bo w moim zawodzie, jeśli ktoś chce słuzyć w wojsku, musi mieć go za sobą.
A to raczej jesteś kandydatką na dzielną sanitariuszkę  (pewnie na zasadzie "jak się nie ma co się lubi"...)
|
Delta
Użytkownik
|
#177 - Wysłana: 22 Mar 2008 20:05:33
Q__
Bo jeszcze wojna wybuchnie?
Kiedyś może, poza tym coraz więcej Polaków bierze udział w misjach w różnych regionalnych konfliktach (Irak, Afganistan, Czad, była Jugosławia). I z tym trzeba się IMHO liczyć, bo jak wiadomo, później nie ma odwrotu.
A to raczej jesteś kandydatką na dzielną sanitariuszkę
Ogoniok. 
|
Eviva
Użytkownik
|
#178 - Wysłana: 22 Mar 2008 20:14:51 - Edytowany przez: Eviva
A to raczej jesteś kandydatką na dzielną sanitariuszkę (pewnie na zasadzie "jak się nie ma co się lubi"...)
Sanitariuszki, słonko, nie mają specjalistycznego wykształcenia.
No to mamy polską G.I Jane (względnie Honor Harrington).
Nie rozumiem, czemu to jeszcze kogoś dziwi, że kobieta może mieć ducha walki. Wy pewnie wciąż uważacie, że kobieta na wojnie zamachnie się torebką i wrzaśnie sopranem: "A masz, ty wstrętny wrogu!" Zapewniam, że takich G.I.Jane jest wcale sporo, a byłoby znacznie więcej, gdyby nie seksistowskie uprzedzenia odpowiedzialnych za rekrutację wojskowych.
|
Delta
Użytkownik
|
#179 - Wysłana: 22 Mar 2008 20:26:05
Eviva
Nie rozumiem, czemu to jeszcze kogoś dziwi, że kobieta może mieć ducha walki.
Ja się nie dziwię, że są takie kobiety, jedynie mówię, że to bardzo ryzykowny zawód.
|
Q__
Moderator
|
#180 - Wysłana: 22 Mar 2008 20:53:22
Delta
poza tym coraz więcej Polaków bierze udział w misjach w różnych regionalnych konfliktach (Irak, Afganistan, Czad, była Jugosławia). I z tym trzeba się IMHO liczyć
Szczęśliwie tambylcy  mają do nas daleko  .
Ogoniok
Eviva
Nie rozumiem, czemu to jeszcze kogoś dziwi, że kobieta może mieć ducha walki.
A czy ja mówię, że mnie to dziwi? Mi się nawet taka postawa podoba... (Ivanova, Kira, Ripley...)
|