USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Wojna z Romulanami- wiek XXII
 Strona:  1  2  3  »» 
Autor Wiadomość
Picard
Użytkownik
#1 - Wysłana: 13 Wrz 2006 18:41:29
Ciekawe jestem jej przebiegu, sil i motywacji obu stron oraz uzbrojenia jakiego wowczas uzywano- bo przyznacie, ze Entek we wspomnianych kwestiach wprowadzil sporo zamieszania...
Czy dobrze stało sie, iz nie zrealizowanp filmu opowiadajacego o tamtych wydarzeniach? Osobicie uwazam, ze tak, ale sami ocencie co moglo z tego wyjsc ogladajac ten fanowski zwiastun:
http://www.youtube.com/watch?v=IzogglCxWkg&mode=re lated&search=
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 13 Wrz 2006 19:07:04
Picard

sami ocencie co moglo z tego wyjsc ogladajac ten fanowski zwiastun:

Było to już dziś wklejane... A z dawnych dziejów bardziej jestem ciekaw przygód kapitana Sulu i jego Excelsiora...
Hazrall
Użytkownik
#3 - Wysłana: 13 Wrz 2006 19:11:04
Było to już dziś wklejane... Tak byłem pierwszy
Nie widziałem ostatniego sezonu Entka Ale jak widzę torpedy fotonowe w XXII w. to mi się chce wyć...bynajmniej nie z zachwytu
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 13 Wrz 2006 19:29:20
Hazrall

ak widzę torpedy fotonowe w XXII w. to mi się chce wyć...bynajmniej nie z zachwytu

One wtedy były "fotoniczne" cokolwiek to znaczy...
Hazrall
Użytkownik
#5 - Wysłana: 13 Wrz 2006 20:16:03
One wtedy były "fotoniczne" cokolwiek to znaczy...

Taa na tym filmiku ja widzę fotonówki, nawet efekt świecenia identyczny, nieważne jak to nazwą
Q__
Moderator
#6 - Wysłana: 13 Wrz 2006 23:10:53
Hazrall

Taa na tym filmiku ja widzę fotonówki, nawet efekt świecenia identyczny, nieważne jak to nazwą

Los Buracos wszędzie się trafiają (a zwłaszcza w ENTku).
Lich
Użytkownik
#7 - Wysłana: 5 Paź 2006 15:22:54
Super filmik. Swoją drogą szkoda że tak naprawdę niewiele o tej wojnie wiadomo. Na Daystrom przeczytałem tylko że była toczona przed powstaniem federacji.
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
#8 - Wysłana: 5 Paź 2006 17:43:49 - Edytowany przez: 4_z_Szesciopaka
To ziemniaki przedfederacyjne dały radę postawić się romulakom?
Picard
Użytkownik
#9 - Wysłana: 5 Paź 2006 20:43:54
4_z_Szesciopaka

tak ziemniaki dały rade doprowadzić wojne z Romulanami do szcześliwego konca- nie wiem jednak czy dokonały tego same, czy tez w asyscie Wolkan i Andorian. Kiedys wydawało mi sie, iz głownamotywacja do zawiazania Federacji była groźba ze strony Imperium Romulanow. Nie wiem czy to prawda- ale taka opinia była sformułowana chyba w jednym z numerów CD- Action gdzie recenzowano ,,ST: Armade". Ale odcinka gdzie pada powyższe stwierdzenie nie pamietam...
GRG
Użytkownik
#10 - Wysłana: 6 Paź 2006 11:24:32
Co do uzbrojenia to w starym Star Treku (wiecie serial z lat 60 ) Kirk spotyka romulański okręt wojenny w strefie neutralnej i rozpoczynają sie podchody. Dzielna załoga Entka walczy z Romulanami i jeden z członków załogi wspomina, że podczas wojny z Romulanami używano rakiet i broni jądrowej. W tym też odcinku po raz pierwszy udało sie Ziemianom zobaczyc Romulan. Wydaje mi sie że tak było. Serial oglądałem dawno, jeszcze na Wizji TV.
Picard
Użytkownik
#11 - Wysłana: 6 Paź 2006 14:56:50
GRG

Witam gorąco nowego załoganta! Mam nadzieje, ze spodoba Ci sie na pokładzie USS Phenix. Jesli chodzi o wojne z Romulanami to oczywisice masz racje- toczona byla ona przy uzyciu stosunkowo slabych i prymitywnych rodzajow broni, co potwierdzone jest cytatem z odcinka TOS ,,Rownowaga strachu". Zmiana stanu zaawansowania technicznego w XXII wieku jaka dokonano w ostanim serialu odnoscie techniki zarowno Ziemian jak i Imperium Gwiezdnego jest najczestszym chyba zarzutem merytorycznym wysowanym pod adresem ,,Star Trek:Enterprise". Klasyczny Trek zas, tak jak i Ty ogladalem jeszcze na Wizji Jeden lecz obecnie niektore z odcinkow tego serialu mozna przypomniec sobie na youtube.com- w prawdzie nie w najlepszej jakosci, ale jesli chcesz je sobie tylko odswiezyc, a nie stac sie ich posiadaczem, jest to najlepsze zrodlo aby sie z TOS zaprzyjaznic.
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 15 Lis 2014 18:44:17 - Edytowany przez: Q__
Zapowiedź drugiego odcinka drugiego sezonu Romulan Wars:
http://www.youtube.com/watch?v=93yHMoh1CZA
Premiera 23 listopada.

Dowiemy się więcej o tytułowej wojnie. Ciekawe czy faktycznie wystąpi Trinneer, jak głosiły plotki?
Mav
Użytkownik
#13 - Wysłana: 15 Lis 2014 21:39:39
Q__:
Zapowiedź drugiego odcinka drugiego sezonu Romulan Wars:

Bardzo marny poziom wykonania... Rozumiem, że fanprodukcja, ale od nich też już się jakiegoś poziomu wymaga... może nie wymaga, ale REN, Axanar, Phase/NV i takie Phoenix itd., pewien poziom scementowały.
pirogronian
Użytkownik
#14 - Wysłana: 15 Lis 2014 21:53:22
Mav:
Rozumiem, że fanprodukcja, ale od nich też już się jakiegoś poziomu wymaga... może nie wymaga, ale REN, Axanar, Phase/NV i takie Phoenix itd., pewien poziom scementowały.

Wymieniłeś fan-produkcje, ale profesjonalne, a to jest amatorska. Jak narzekasz, że są kiepscy technicznie, to ich dofinansuj
Mav
Użytkownik
#15 - Wysłana: 15 Lis 2014 22:05:29 - Edytowany przez: Mav
pirogronian:
Wymieniłeś fan-produkcje, ale profesjonalne, a to jest amatorska. Jak narzekasz, że są kiepscy technicznie, to ich dofinansuj

Może REN, Axanar i Phoenix miały większy budżet, ale NV/Phase 2 nie, a prezentuje się zdecydowanie lepiej
pirogronian
Użytkownik
#16 - Wysłana: 15 Lis 2014 22:11:17 - Edytowany przez: pirogronian
Mav:
Może REN, Axanar i Phoenix miały większy budżet, ale NV/Phase 2 nie

Skąd wiesz? Porównałeś? Poza tym, amatorskość polega też na tym, e nie umie się należycie wykorzystać budżetu. Więc oprócz dofinansowania możesz im jeszcze dorzucić parę porad praktycznych
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 15 Lis 2014 22:20:24 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
ale REN, Axanar, Phase/NV i takie Phoenix itd., pewien poziom scementowały

Pierwszy raz je chwalisz, kto by pomyślał .

Mav:
ale NV/Phase 2 nie

Aż zapytam czy masz na to jakieś dane, bo wręcz nie chce mi się wierzyć. Chyba, że mylisz NV z HF...
Mav
Użytkownik
#18 - Wysłana: 15 Lis 2014 22:59:21 - Edytowany przez: Mav
Q__:
Aż zapytam czy masz na to jakieś dane, bo wręcz nie chce mi się wierzyć. Chyba, że mylisz NV z HF...

Przecież co chwilę coś tam marudzą, że pieniędzy nie mają

pirogronian:
Więc oprócz dofinansowania możesz im jeszcze dorzucić parę porad praktycznych

Dobra, już się dalej nie czepiam przecież

Q__:
Pierwszy raz je chwalisz, kto by pomyślał

No można powiedzieć, że w jakiś sposób pochwaliłem
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 15 Lis 2014 23:17:55
Mav

Mav:
Przecież co chwilę coś tam marudzą, że pieniędzy nie mają

Krauze też narzekał, że ma za mało...
Slovaak
Użytkownik
#20 - Wysłana: 30 Wrz 2015 18:47:38 - Edytowany przez: Slovaak
Ładna grafika:
wojna

Bajeczna, obejrzałbym choć jeden film
Mav
Użytkownik
#21 - Wysłana: 30 Wrz 2015 18:51:15
Slovaak:
Ładna grafika:

Tylko co to jest za klasa okrętów? To chyba są te medyczne: http://en.memory-alpha.wikia.com/wiki/Hospital_shi p

Wygląda na to, że Romulanie zaatakowali statki medyczne i trwa ewakuacja, stąd te wystrzeliwane kapsuły. Romulanie bez honoru
Slovaak
Użytkownik
#22 - Wysłana: 30 Wrz 2015 18:59:25
To ulepszony Daedalus a te "kapsuły" to pewnie bomby atomowe
reyden
Użytkownik
#23 - Wysłana: 30 Wrz 2015 19:03:24
Nie jest to czasem jakaś fanowska wariacja na temat klasy Deadalus ?

A obiekty które wystrzeliwują to nie kapsuły ratunkowe/ewakuacyjne tylko rakiety .

Bo pierwsze z czym obrazek mi się skojarzył to wystrzeliwanie rakiet na wzór obecnych OP .

Choć wygląd rakiet jest dziwny .
Mav
Użytkownik
#24 - Wysłana: 30 Wrz 2015 19:05:37
Slovaak:
To ulepszony Daedalus a te "kapsuły" to pewnie bomby atomowe

Czyli moja interpretacja nie wyszła za dobrze Ciekawe dlaczego GF odeszła od kul na rzecz spodków w konstrukcjach? Taka kula daje lepszą przestrzeń użytkową do zagospodarowania niż płaski spodek.
Slovaak
Użytkownik
#25 - Wysłana: 30 Wrz 2015 19:12:14
Q__
Moderator
#26 - Wysłana: 30 Wrz 2015 19:13:22 - Edytowany przez: Q__
Slovaak

Slovaak:
Ładna grafika

Przypuszczam, że cały kalendarz będzie taki. Jak zwykle...

Slovaak:
Bajeczna, obejrzałbym choć jeden film

Ciekawe zatem jakie - poza NX'ami - klasy zobaczymy w fanowskim Horizonie o Romulan War... I czy Drexler i z tego kalendarza zrobi animacje...

Mav
Slovaak

Mav:
Tylko co to jest za klasa okrętów?

Slovaak:
To ulepszony Daedalus

Szpitalny Olympic jest podobny do Daedalusa*, ale to oddzielne klasy... BTW. istnieje (niekanoniczna) wersja, że Daedalusy były trzonem sił Federacji przed Constitutionami (a po NX'ach)... Stąd zapewne w/w grafika...

* Out-of-universe wynika to z tego, że Olympic był wariacją na temat wczesnych - stworzonych przez Jefferiesa - projektów oryginalnego Enterprise'a, zaś Daedalus był tych projektów dosłowną realizacją (zbudowaną przez Grega Jeina), użytą zaś na zasadzie smaczka... Stąd też sugestia o poprzedzaniu przez Daedalusy - Constitutionów poszła...

reyden

reyden:
Nie jest to czasem jakaś fanowska wariacja na temat klasy Deadalus

Ships of the Line.
Slovaak
Użytkownik
#27 - Wysłana: 30 Wrz 2015 19:35:44
Q__:
Daedalusy były trzonem sił Federacji przed Constitutionami (a po NX'ach)...

Kiepska ta wersja:
1) To by oznaczało że Deadalusy stanowiły trzon przez blisko 100 lat.
2) ST z 2009, jaki by nie był, to jednak okręty (poza Enterprise) ma świetne, więc nie trzeba tak sztucznie wydłużać żywota Deadalusom.
Q__
Moderator
#28 - Wysłana: 30 Wrz 2015 19:51:00 - Edytowany przez: Q__
Slovaak

Slovaak:
Kiepska ta wersja

Z powieści ENT "The Good That Men Do", "Kobayashi Maru" i "Beneath the Raptor's Wing".

Slovaak:
To by oznaczało że Deadalusy stanowiły trzon przez blisko 100 lat.

Z drugiej strony zobacz jak długo Constitutiony się trzymały (w użyciu) i Mirandy (acz Miranda to była klasa pomocnicza jednak)...

Slovaak:
ST z 2009, jaki by nie był, to jednak okręty (poza Enterprise) ma świetne, więc nie trzeba tak sztucznie wydłużać żywota Deadalusom.

W sumie jako zwolennik uwzględnienia/upychania wszystkiego, co wartościowe skłonny jestem uznać, że po NX'ach przyszły Daedalusy, po Daedalusach - Integrity (nowy projekt Pacific 201 się kłania z b. ładnymi jednostkami), po Integrity - Einsteiny (Kelvin type inaczej*)**, po Einsteinach - Aresy (wiadomo, Axanar***), po Aresach - Constitutiony.

* http://memory-beta.wikia.com/wiki/Einstein_class

** o ile była to klasa o znaczeniu Constitutionów i Galaxy, a nie np. Nebul, Intrepidów, Grissomów i Mirand... bo wiemy b. mało...

*** ciekaw jestem jak go znajdujesz?
Slovaak
Użytkownik
#29 - Wysłana: 30 Wrz 2015 20:02:24
Q__:
Z drugiej strony zobacz jak długo Constitutiony się trzymały (w użyciu) i Mirandy (acz Miranda to była klasa pomocnicza jednak)...

Nie sugerowałbym się wrakami spod Wolf 359, tam to połowa kadłubów była jedynie zapchajdziurami. Osobiście uważam że Constitutionów Refit zaczęło ubywać wraz z pojawianiem się Excelsiorów w większych ilościach, czyli w latach ~2300-2320.
Miranda wspaniale reprezentowała się w ST:II ale w TNG i DS9 jest już zapchajdziurą i mięsem armatnim. Nie powinny się pojawiać podczas wojny z Dominium, chyba że w pierwszym jej okresie.
Wystarczy popatrzeć jaki skok poczyniono w latach ~2270 a 2360, Constitution > Galaxy.

A z drugiej strony mamy typ Sojuz i jego wycofanie jeszcze w XXIII wieku...

Także kanon, kanonem ale realia realiami i ja raczej naginam sobie pod te drugie.
Q__
Moderator
#30 - Wysłana: 30 Wrz 2015 20:25:43 - Edytowany przez: Q__
Slovaak

Slovaak:
Osobiście uważam że Constitutionów Refit zaczęło ubywać wraz z pojawianiem się Excelsiorów w większych ilościach, czyli w latach ~2300-2320.

Powiem tak... Też mi się zdaje, że gdy pojawiły się Excelsiory (jak ja nie lubię tej przepasionej klasy), Constitutiony spadły do rzędu jednostek pomocniczych (w której mogły się utrzymać i do Dominion War), a znowu Excelsiory zostały zepchnięte na boczny tor przez Ambassadory, które znów ustąpiły Galaxy.

Tylko, że Constitutionów było początkowo - jak często się twierdzi - 14, Galaxy - góra kilkadziesiąt (minimum kilka), a GF to, według słów Moore'a tysiące jednostek. Czyli mamy nieliczne jądro krążowników/explorerów i b. dużo drobnego śmiecia, że tak powiem. Ten plankton to mogą być i stuletnie (w sensie wieku samego projektu tylko, lub w sensie czasu istnienia fizycznych konstrukcji) klasy...
 Strona:  1  2  3  »» 
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Wojna z Romulanami- wiek XXII

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!