USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Wolknaski cios obezwładniajacy i mu podobne
 Strona:  ««  1  2 
Autor Wiadomość
Picard
Użytkownik
#31 - Wysłana: 16 Wrz 2006 23:10:45
Q__

Nawet się nie chwal

Nie, ten show ma dobre odcinki- ale zaczyna sie on dla mnie dopiero od III sezonu kiedy to zaloga wchodzi w obszar Xindi. Nie ukrywam jednak, ze poziom i konwencja poszczegolnych epizodow pozostawia jednak jeszcze sporo do rzyczenia- czesto tworcy skupiaja sie nie na tych watkach, na ktorych powinni. Np. gdyby dzisiejszy odcinek powstawal w realiach TNG akcenty rozlozono by calkiem inaczej i calosc moga by byc w duzym stopniu interesujaca- a tak...
Co zas do meritum sprawy i wzmiankowanego ciosu klingonskiego- wiecie moze czy Worf albo inny przedstawiciel istot rozumnych z Qonos wspominal na ekranie o sztukach walki ze swego swiata? A moze robili to bohaterowie innych ras? Demonstrowano jeszcze inne chwtyty wyraźnie obcego pochodzenia?
Q__
Moderator
#32 - Wysłana: 17 Wrz 2006 00:34:55
Picard

Nie, ten show ma dobre odcinki- ale zaczyna sie on dla mnie dopiero od III sezonu

Tak, gwoli sprawiedliwości, ENTek pod koniec zrobił się interesujący, a wtedy... niezawodny Paramount go "uśmiercił"...

wiecie moze czy Worf albo inny przedstawiciel istot rozumnych z Qonos wspominal na ekranie o sztukach walki ze swego swiata? A moze robili to bohaterowie innych ras?

http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Martial_arts
Eviva
Użytkownik
#33 - Wysłana: 9 Mar 2008 10:23:48
IMHO fakt, że Spock wybrał sobie na "miejsce tymczasowego pobytu" właśnie ciało McCoya dowodzi moim zdaniem, jego niepospolitego (acz głeboko ukrywanego) poczucia humoru... Zresztą niektóre jego riposty w rozmowach z Bonesem (w TOS i TAS) są tego" dowodem pośrednim"...

Cóż, Mr Spock to tak czy tak półziemianin, choćby nie wiem jak protestował...
Q__
Moderator
#34 - Wysłana: 9 Mar 2008 13:49:58
Eviva

Cóż, Mr Spock to tak czy tak półziemianin, choćby nie wiem jak protestował...

Ale nie mówcie tego Spockowi (że sparafrazuję znany dowcip)
Spocki
Użytkownik
#35 - Wysłana: 8 Paź 2009 00:00:39
o ile sobie przypominam to Spock wybróbował swój ucisk także na koniu w ST5 i podziałało ;)
Archarachne
Użytkownik
#36 - Wysłana: 8 Paź 2009 09:50:06 - Edytowany przez: Archarachne
Właśnie to chciałam napisać... A swoją drogą ciekawe jak to można naukowo wytłumaczyć. Bo on tylko właściwie dotknął szyi konia, może coś tam ucisnął..., ale to mi sie trochę naciągane wydaje.

Swoją drogą pamiętacie Five Point Palm Exploding Heart Technique w Kill Bill?
Q__
Moderator
#37 - Wysłana: 7 Kwi 2014 18:21:36
Q__
Moderator
#38 - Wysłana: 8 Maj 2019 08:30:17 - Edytowany przez: Q__
Jurgen:
o poczuciu humoru Wolkan

Ciekawie mówi B5, gdzie dowiadujemy się nt. niekanonicznej wariacji na ich temat (czyt.: Minbari) co następuje:

"You see, Minbari humor is based not on physical danger or embarrassment or rejection, like human humor, but rather on the failure to obtain, uh .. emotional or spiritual enlightenment."
http://www.youtube.com/watch?v=C7mBC9nZtiw

Co nawet gładko komponuje się z następującą sceną z VOY "Workforce", w której Tuvok (fakt, nie będąc do końca sobą) tak oto tłumaczył przyczyny swojego śmiechu:

"The man was ignorant of how your species procreates. His attempt to disparage you ultimately humiliated him. Irony is often a source of humour."
http://www.youtube.com/watch?v=cxxHNU1LrR4

Pytanie czy da się to również dopasować do kanonicznych zachowań Spocka?
 Strona:  ««  1  2 
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Wolknaski cios obezwładniajacy i mu podobne

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!