USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Wolknaski cios obezwładniajacy i mu podobne
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
Picard
Użytkownik
#1 - Wysłana: 3 Lip 2006 16:45:31
W niezliczonych odcinkach ,,Star Trek" mielismy do czynienia z tym charakterystycznym i wielce skutecznym wolkanskim ,,usciskiem", ktry blyskawicznie pozbawial przytomnosci najtwardszych oponentow nie czyniac im jednoczesnie trwalej krzywdy. Nie jednokrotnie tez przybysze w Wolkana starali sie ludzi nauczyc tej sztuki jednak bez owocnie. Jak dziala ow chwyt i czy jego zastosowanie- rozumie ,ze opiera sie on o zasady akupresury- ma jekiekolwiek naukowe podstawy, czy ucisk okreslonych partii ciala moze pozbawic czlowiek przytomnosci? A moze znacie inne sztuki walk i cisosy stosowane przez inne rasy?
Anonim
Anonimowy
#2 - Wysłana: 3 Lip 2006 16:51:07
np. uscisk w splot sloneczny, czyi w mostek
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 3 Lip 2006 17:02:26
Oto link o wolkańskim chwycie:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Vulcan_nerve_pinch - słusznie zgadywałeś, że to akupresura

Ten o sztukach walk Obcych ze ST:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Martial_arts

A tu o akupunkturze:
http://en.wikipedia.org/wiki/Acupuncture
i jej teoretycznych podstawach (związanych też ze sztukami walki):
http://en.wikipedia.org/wiki/Qi

Kapitanie, trzeba było azjatyckie kino walki chętniej oglądać, to byś ichnie teorie tzw, smiertelnych ciosów i punktów w które należy uderzać, poznał...
http://en.wikipedia.org/wiki/Wu_Xia_film
Jurgen
Moderator
#4 - Wysłana: 3 Lip 2006 21:01:59
Dużo o tej technice było na stronach Ambasady Wolkana, ale ostatnio coś mi nie działała.

Na jednej ze stron klingońskich (niestety nie mam dzisiaj czasu szukać, na której) było sporo o klingońskich sztukach walki.
Paradoks
Użytkownik
#5 - Wysłana: 4 Lip 2006 09:53:24
Q__

Troszke mnie to juz deneruje, ze tak linkami zasypujesz. A pozatym na Polskiej Wikipediteż to jest.:

Zamiast:
http://en.wikipedia.org/wiki/Acupuncture
może być http://pl.wikipedia.org/wiki/Akupunktura

Zamiast:
http://en.wikipedia.org/wiki/Qi
może być
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chi_%28energia_%C5%BC yciowa%29

To jest ttylko rada.
theczarek
Użytkownik
#6 - Wysłana: 4 Lip 2006 10:04:19 - Edytowany przez: theczarek
Prawda czy nie ale skąd ten Volkanin ma wiedzieć gdzie te witalne punkty są u innych garunków zawsze mnie to zastanawiało.
Picard
Użytkownik
#7 - Wysłana: 4 Lip 2006 10:16:03
theczarek

Prwada,ze to ciekawe? Intrygujaca kwestia jest tez i to czuy chwyt ten dziala na wszystkich przedstawicieli humanoidalnych ras czy tez jedynie na wybrane gatunki?
theczarek
Użytkownik
#8 - Wysłana: 4 Lip 2006 10:22:09 - Edytowany przez: theczarek
ciekawe czy działa na drony borga

pewnie trzeba trafić w przycisk on/off
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 4 Lip 2006 11:46:25
Paradoks

Wolę dać link, niż z niego niepotrzebneie przepisywać. A z linków (polskich i angielskich) zawsze wybieram ten obszerniejszy...

theczarek
Picard

O ile pamiętam chwyt był wykonywany identycznie na każdym humanoidzie, a przecież, chociażby ze schematów anatomicznych zamieszczonych w MA, wiemy że ich budowa wewnętrzna jest mocno zróżnicowana, mimo pewnych podobieństw zwł. szkieletu (coś mi to burakami pachnie)

Drony borga - nie sądzę, są zbyt opancerzona...
Jo_anka
Użytkownik
#10 - Wysłana: 4 Lip 2006 15:22:18 - Edytowany przez: Jo_anka
"Nie jednokrotnie tez przybysze w Wolkana starali sie ludzi nauczyc tej sztuki jednak bez owocnie."

Picard,
Surak (lub jego katra) zdolal nauczyc tej sztuki Archera! No, ale to byl SURAK, a nie jakis posledni Wolkan.... [odcinek z 4 sezonu Entka - Kirshara]

"Prawda czy nie ale skad ten Volkanin ma wiedziec gdzie te witalne punkty sa u innych garunków zawsze mnie to zastanawialo."

Topola obezwladniajac maniakalnego Phloxa [2 sezon -Singularity] wcale nie byla pewna czy chwyt Wolkanski zadziala na niego. Sama mu to powiedziala, kiedy dziekowal jej za interwencje.
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 4 Lip 2006 15:36:36
Topola obezwladniajac maniakalnego Phloxa [2 sezon -Singularity] wcale nie byla pewna czy chwyt Wolkanski zadziala na niego.

Rozumiem stąd, że kiedy Wolkanie spotykają przedstawiciel danego gatunku humanoidalnego, jedną z pierwszych rzeczy jakie robią jest sprawdzenie czy działa na nich nerve pinch , bo może się to przydać na przyszłość.

Było by to logiczne'
theczarek
Użytkownik
#12 - Wysłana: 4 Lip 2006 17:51:54
Ale Pholxa nie sprawdzili. Obcy lekarz na statku pełnym ludzi był pewnie dla nich tak odrażająco nielogiczny że brzydzili się podejść.

A może do tego sprawdzania doszli właśnie po tym wydarzeniu...
Jo_anka
Użytkownik
#13 - Wysłana: 4 Lip 2006 19:50:08
Czasami musieli zaryzykowac, zwlaszcza kiedy napotykali zupelnie obcy gatunek - jak np. Ferengi. Topola w ten sposob sie rozprawila z uszatym 'zalotnikiem' [sezon 1, Aquisition].
Paradoks
Użytkownik
#14 - Wysłana: 4 Lip 2006 21:14:38
Swoją drogą ciekawe czy Nevre Pinch działan na samych Wolkan. Pewnie tak.
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 4 Lip 2006 21:31:26
ciekawe czy Nevre Pinch działan na samych Wolkan. Pewnie tak.

Jestem pewien, że wymyślili go daaawno temu, więc sądzę, że na nich przede wszystkim...
Jo_anka
Użytkownik
#16 - Wysłana: 4 Lip 2006 21:37:47
Archer zastosowal chwyt na Wulkanie (-ach?) i zadzialalo....
[Kirshara]
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 4 Lip 2006 21:43:08 - Edytowany przez: Q__
Jo_anka

Czyli miałem rację... intuicja trekkera mnie nie zawodzi...
Jo_anka
Użytkownik
#18 - Wysłana: 4 Lip 2006 21:53:18 - Edytowany przez: Jo_anka
Miales racje!!!

Archer nawet uslyszal od T'Pau pochwale za 'postepy' w stosowaniu tej techniki...
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 4 Lip 2006 21:56:45
Jo_anka

Ale omyliłem się zakładając, że zechcesz (jako miłośniczka klasycvznej SF i postępu technicznego) napisać coś na moich topicach "Transhumanizm" oraz "Cyberpunk i postcyberpunk".
Jo_anka
Użytkownik
#20 - Wysłana: 4 Lip 2006 22:04:25
Sprobuje...
Q__
Moderator
#21 - Wysłana: 4 Lip 2006 22:11:56
To się cieszę
Pah Wraith
Użytkownik
#22 - Wysłana: 7 Lip 2006 10:59:41
Wolkański ucisk (nie uścisk ani cios ) nerwowy to przede wszystkim sprawa kontroli nad własnym ciałem. Jak sama nazwa wskazuje ma on oddziaływać na część układu nerwowego oponenta. Być może organmy są rozmieszczone nieco inaczej, ale budowa humanoidów zakłada, zapewne w każdej wersji, istnienie tego wgłebienia pomiędzy szyją a obojczykiem, w którym są ważne nerwy.
Spock miał widać dużo mniejszą ekspertyzę vnp niż Surak, bo nie zdążył nauczyć tej sztuczki MCCoya, który w ST: V bezskutecznie próbował obezwładnić tak oficera ochrony...
Picard
Użytkownik
#23 - Wysłana: 7 Lip 2006 11:07:58
Pah Wraith

ST: V bezskutecznie próbował obezwładnić tak oficera ochrony...

Nie w ST V tylko we wczesniejszym ST III i nie oficera ochrony lecz pracownika wywiadu Federacji. Ale reszta sie zgadza- poza tym motyw umieszczenia dwuch odwiecznych antagonistow w jednym ciele byl przezabawny i stad bierze sie moja sympatia do tego filmu.
Q__
Moderator
#24 - Wysłana: 7 Lip 2006 11:21:20
nie zdążył nauczyć tej sztuczki MCCoya, który w ST: V bezskutecznie próbował obezwładnić tak oficera ochrony...

Trudno to nazwać nauczeniem skoro obaj byli wtedy w jednym ciele... Najwidoczniej Spock po prostu nie miał wyczucia ciała, w którym chwilowo się znalazł...

Picard

IMHO fakt, że Spock wybrał sobie na "miejsce tymczasowego pobytu" właśnie ciało McCoya dowodzi moim zdaniem, jego niepospolitego (acz głeboko ukrywanego) poczucia humoru... Zresztą niektóre jego riposty w rozmowach z Bonesem (w TOS i TAS) są tego" dowodem pośrednim"...
Jurgen
Moderator
#25 - Wysłana: 7 Lip 2006 14:11:49
IMHO fakt, że Spock wybrał sobie na "miejsce tymczasowego pobytu" właśnie ciało McCoya dowodzi moim zdaniem, jego niepospolitego (acz głeboko ukrywanego) poczucia humoru...

Na starej stronie Ambasady Wolkana był opis historii, psychologii, anatomii i fizjologii Wolkan mający wyglądać jakby sporządził go McCoy i na końcu było podobne stwierdzenie (o poczuciu humoru Wolkan). Strona Ambasady chyba nie działa (przynajmniej ja miałem z nią problemy), ale ten tekst powinienem mieć gdzieś na dysku...
Q__
Moderator
#26 - Wysłana: 7 Lip 2006 14:14:18 - Edytowany przez: Q__
Jurgen

Pamiętam wypowiedź (z jedynego kanonicznego odcinka TAS - "Yesteryear"), że Wolkanie czują emocje tak samo jak my, tylko ich nie okazują... ("Yesteryear" jest też drugim rozdziałem wydanej u nas powieści Fostera.)
Jurgen
Moderator
#27 - Wysłana: 7 Lip 2006 14:22:02
Pamiętam wypowiedź (z jedynego kanonicznego odcinka TAS - "Yesterday"), że Wolkanie czują emocje tak samo jak my, tylko ich nie okazują... ("Yesterday" jest też drugim rozdziałem wydanej u nas powieści Fostera.)

Owszem, mam tę książkę. Wydaje mi się jednak, że Spock powiedział tam samemu sobie (), że Wolkani posiadają emocje tak jak inni, a nie, że czują je tak. Zresztą byłby to burak (chociaż TAS jest niekanoniczny), bo odczuwają je dużo silniej i gwałtowniej (odcinek TNG "Sarek", jeżeli dobrze pamiętam).
Zresztą chodziło mi (i "McCoyowi" z wspomnianego przeze mnie tekstu chyba też) o coś innego, poczucie humoru ma nie tylko wymiar emocjonalny (choć oczywiście ma), ale też w pewnym sensie intelektualny. W każdym razie muszę znaleźć ten tekst.
Q__
Moderator
#28 - Wysłana: 7 Lip 2006 14:27:46 - Edytowany przez: Q__
Jurgen

Wolkani posiadają emocje tak jak inni, a nie, że czują je tak. Zresztą byłby to burak (chociaż TAS jest niekanoniczny), bo odczuwają je dużo silniej i gwałtowniej (odcinek TNG "Sarek", jeżeli dobrze pamiętam).

Moze nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o sam fakt ich odczuwania, a nie jego intenywnośc... A intelektualny element wolkańskiego poczucia humoru musi być solidnie rozwinięty zważywszy na ich intelektualne zdolności (Nb. "Sarek" jest poniekąd kontynuacją "Yesteryear" jeśli chodzi o wątki "rodzinne" Spocka, dlatego ten drugi uchodzi za jedyny kanoniczny odcinek TAS).
Picard
Użytkownik
#29 - Wysłana: 16 Wrz 2006 20:39:30
Dziś miałem okazje zobaczyć kolejny odcinek, ,,wspanialego" Entka i chodź epizod ten sam w sobie z pewnoscia dobry nie byl- poza dwoma, drobnymi akcentami- to jednak pokazano w nim ciekawy chwyt wywodzacy sie rzekomo z Qounos. Chwycić napastnika za szyje i przerzucic go na plecy- efektyne...
To byl jeden taki ciekawy akcent- kto zgadnie jaki był drugi?

Pan major oberwał po klingońsku
Q__
Moderator
#30 - Wysłana: 16 Wrz 2006 21:59:10
Picard

Dziś miałem okazje zobaczyć kolejny odcinek, ,,wspanialego" Entka

Nawet się nie chwal
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Wolknaski cios obezwładniajacy i mu podobne

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!