USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Ulubiona postać z ST
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#181 - Wysłana: 4 Gru 2018 09:42:57 - Edytowany przez: Q__
resetta

resetta:
mialabym znac swoje miejsce jak siostra, pierwsza, kancelarystka i uhura. Mogli miec sobie milion nowinek, ja dostalabym odkurzacz. Piszesz z pozycji faceta, w ogole nie patrzysz na realia.

Bez przesady z tym seksizmem ery TOS... Mieli tam żeńską XO (słynna Number One), dwie b. kompetentne lekarki (Elizabeth Dehner, Helen Noel), historyczkę (Marla McGivers). (Panią kapitan Saratogi, oraz damy z Exetera, Farraguta i STC, też można dorzucić.) Nie patrz na sprawy oczami Janice Lester.

resetta:
Ja tam widzialam, ze w jednym odcinku kogos nazywali przyjacielem, a pare dalej mieli go w dupie. Nie mowiac juz o tym, ze wiekszosc scen rozmowych tych przyjaciol byla cholernie sztuczna tak samo jak parowanie jednych z drugimi.

Spójrz na plusy, nie na minusy. Najwięcej z całego Treka wątków obyczajowych dostali. A, że nie zawsze udane...

resetta:
Dziwie sie, ze nie pokazywali jak tam ktos co chwile samobosjtwo popelnia jak tak bardzo chcieli byc prawdziwi i ponurzy.

Była przecie ta vedek, co się obwiesiła.

Fedki, przy poziomie ichniej psychiatrii nie miały prawa. (Nie wypadało im zwyczajnie, nawet gdy scenarzyści sprzyjające warunki tworzyli.)

resetta:
od nikogo prezentow poza Kira,

Taak... Kira by mi mogła dać... prezent.

https://www.trekbbs.com/threads/kira-nerys-hot.338 10/
Dreamweb
Użytkownik
#182 - Wysłana: 4 Gru 2018 14:05:57
resetta:
ENT tez jest dla mnie dobrym kandydatem, chociaz na ostatniej pozycji.

Nawet kiedyś pół odcinka poświęcili na to, jak Sato szukała prezentu dla Reeda (chociaż tak konkretnie to o prezent-obiad tam chodziło).
Q__:
Choć jakoś nie chciałbym być obdarowany jakimś bragizmem

Zawsze możesz zostać obdarowany czymś przez ichniego oficera od morale. Znając jego wyczucie, czymś nietrafionym zapewne.
resetta:
Juz predzej inne czesci ciala, nie mowiac juz o tym, ze wole w pelni sprawne i samodzielnie napedzane...

Zaraz, o czym my mówimy? A w pełni funkcjonalny to był Data (i samodzielnie napędzany).
Q__:
Była przecie ta vedek, co się obwiesiła.

Była była. Z drugiej strony, na Voyagerze to nawet Q(uinn) chciał się zabić - tak tam wesoło było.
Q__:
Nie patrz na sprawy oczami Janice Lester

No właśnie, teraz można się pytać, czemu Kirk na jej uwagi o tym, że nie ma kobiet-kapitanów nie odparł: "Jak to, a Georgiou?". (Erika Hernandez była na tyle dawno, że mogli o niej zapomnieć ).
Q__
Moderator
#183 - Wysłana: 4 Gru 2018 14:39:34 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb

Dreamweb:
Zawsze możesz zostać obdarowany czymś przez ichniego oficera od morale. Znając jego wyczucie, czymś nietrafionym zapewne.

Jeśliby przeczytał ile razy napomykałem o wyrzucaniu go ze śluzy, i o duszącym Tuvoku, omijałby mnie zapewne szerokim łukiem, nawet z prezentami.

Dreamweb:
No właśnie, teraz można się pytać, czemu Kirk na jej uwagi o tym, że nie ma kobiet-kapitanów nie odparł: "Jak to, a Georgiou?"

1. Zawsze mógł uważać, że z chorą osobą nie ma co dyskutować.
2. Kłania się wyjaśnienie Kaila Tescara: "I have ALWAYS taken Lester's comment "Your world of Starship Captains doesn't allow women" as Kirk's obsession with becoming a Captain left no room for her, not that female Captains are not allowed.".
3. Może faktycznie nie było kobiet między dowódcami Connie (vel Starship class), i tylko jednostek tej klasy, jak sugeruje STC "Embracing the Winds".
resetta
Użytkownik
#184 - Wysłana: 4 Gru 2018 16:11:26
Q__:
Bez przesady z tym seksizmem ery TOS... Mieli tam żeńską XO (słynna Number One),

Ktorej postawili ultimatum, ze bez jaj, zaden facet nie bedzie sie baby sluchal won mi, bierz posade piguly albo spadaj.

Q__:
dwie b. kompetentne lekarki (Elizabeth Dehner, Helen Noel),

cameos.

Q__:
historyczkę (Marla McGivers).

cameos. Do tego wszelkie tego typu wystepy byly pokazywane jako kobiety kalekie psychicznie w pojmowaniu porzadku swiata i prawie ze ozieble.

Q__:
(Panią kapitan Saratogi, oraz damy z Exetera, Farraguta i STC, też można dorzucić.)

Who? Nie znam. Nie pamietam, nie widzialam, przelecialy i znikly, kto by tam zauwazyl.

Q__:
Nie patrz na sprawy oczami Janice Lester.

Nie patrze. To, ze amatorzy zrobili ladna copy, nie oznacza, ze jest to to dla mnie tozsame z produkcja i historiami od producentow.

Jest seksizm, silny. Poza tym rozmawiamy o ZALOGACH o dawaniu przez nie prezentow. Ja pokazuje ci jak by to wygladalo w realiach zalogi TOSu, a nie jakichs goscinnych wystepow.

Dreamweb, obcieta glowa raczej jest malo funcjonalna, nawet jakby ja do pradu podlaczyli i wsadzili w sloik jak w futuramie.
Q__
Moderator
#185 - Wysłana: 4 Gru 2018 16:57:29 - Edytowany przez: Q__
resetta

resetta:
Ktorej postawili ultimatum, ze bez jaj, zaden facet nie bedzie sie baby sluchal won mi, bierz posade piguly albo spadaj.

Poza ekranem. In universe nic nam o tym nie wiadomo.

resetta:
cameos

resetta:
Who? Nie znam. Nie pamietam, nie widzialam, przelecialy i znikly

To sobie je przypomnij. Zwł. jakie funkcje pełniły*.

* IMHO to ważniejsze niż czas ekranowy.

resetta:
Jest seksizm, silny.

Z naszej perspektywy - zapewne. Jak na lata '60 mamy tam rewolucyjne wręcz odcięcie się od - dominujących wówczas - (seksistowskich) trendów.*

* Zwróć uwagę jakie - uznawane wtedy za typowo męskie - rzeczy zdarzylo się Nyocie U. robić:
http://www.youtube.com/watch?v=d-Ox0FMO4FM

resetta:
Poza tym rozmawiamy o ZALOGACH o dawaniu przez nie prezentow. Ja pokazuje ci jak by to wygladalo w realiach zalogi TOSu, a nie jakichs goscinnych wystepow.

Przecież Uhura również była częścią tej załogi, i nawet zdarzyło jej się nią dowodzić*. Rand awansowała na komandora. Chapel - z pielęgniarki na lekarkę.

* Badassowato dowodzić:
http://www.youtube.com/watch?v=coj5BH58KdM
http://www.youtube.com/watch?v=cBXSEoiSWCw
(Nawiasem: zwróciłaś uwagę, że mamy tam tłum żeńskich security officers i women science teams, i nie jest to robota fanów, ani dokrętki z lat '80+?)
Q__
Moderator
#186 - Wysłana: 1 Lip 2020 23:35:42
Odcinek TrekYards poświęcony dyskusji o ulubionych postaciach:
https://www.youtube.com/watch?v=KBmzq013TqI
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7 
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Ulubiona postać z ST

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!