Autor |
Wiadomość |
Qura
Użytkownik
|
#1 - Wysłana: 28 Gru 2005 23:46:51
Znalazłem gierkę typu Ogame (chyba  ) i robi wrażenie ciekawszej niż (przyznajmy że bardzo schematyczna) Ogame.
http://www.eve-online.com/
Ja nie mam teraz czasu, ale może komuś bedzie się chciało sprawdzić co to jest i jak się to je.
|
elbereth
Moderator
|
#2 - Wysłana: 28 Gru 2005 23:48:34
oj
nie gralem w ogame ale eve różni sie chyba i to bardzo :]
po 1. grafika 3d
po 2. platna
po 3. latasz stateczkiem bardziej niż ekonomia
mam nawet key na 14 dniowego triala ale żal mi wykorzystać 
|
Qura
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 29 Gru 2005 00:08:06
pisząc typu Ogame miałem na myśli iż jest MMORPG - massive multiplayer online roleplaying space game (jak ogame). Zaś jak wygląda w szczegółach to nie wiem i chętnie się od kogoś tu dowiem.
|
elbereth
Moderator
|
#4 - Wysłana: 29 Gru 2005 00:19:15
eve jest jedną z lepszych gier typu mmorpg. utrzymuje sie na rynku dość długo i ma sporo uzytkowników.
i nie ma zbyt duzej konkurencji wśród płatnych gier tego typu (mianowicie kosmicznych mmorpg)
jeśli mialbym wystarczająco czasu i gotówki :] to rozważałbym zakup jakiegos mmorpg i brałbym pod uwage m.in. Eve :]
|
Qura
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 29 Gru 2005 00:42:51
a nie wiesz ile to kosztuje?
|
elbereth
Moderator
|
#6 - Wysłana: 29 Gru 2005 00:45:45
oj nie pamietam na pewno jest to napisane na stronce którą podałeś...
14,99$ za miesiąc? tak mi sie wydaje... szczerze to nie chce mi sie sprawdzic bo nie ma to wiekszego znaczenia dla mnie - i tak nie mam czasu na mmorpgi ;(
|
James T Kirk
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 31 Gru 2005 11:56:50
|
James T Kirk
Użytkownik
|
#8 - Wysłana: 31 Gru 2005 11:58:33
Chodzi mi o druga fotke z prawej strony w srodkowym rzędzie.
|
Gal Anonim
Użytkownik
|
#9 - Wysłana: 23 Kwi 2006 20:19:18
podejrzanie podobny do jednostek Kazonów
Jadnostek Kazonów?Jakich Kazonów?O co ci chodzi?
|
Q__
Moderator
|
#10 - Wysłana: 13 Cze 2009 17:08:09
|
waterhouse
Moderator
|
#11 - Wysłana: 14 Cze 2009 15:28:45 - Edytowany przez: waterhouse
elbereth: 14,99$ za miesiąc? tak mi sie wydaje... szczerze to nie chce mi sie sprawdzic bo nie ma to wiekszego znaczenia dla mnie - i tak nie mam czasu na mmorpgi ;( Grę można przedłużać na kilka sposobów - karta na 30 dni kosztuje około 33 zł na allegro. Oficjalny abonament to 14.95 euro na miesiąc. Ale przedłużanie można też kupować za pieniądze zarobione w grze - jak ktoś ma dużo czasu i skili (czyli po kilku miesiącach) to wtedy gra robi się darmowa. Gram w tą wspaniałą grę od ponad roku, więc jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.
|
Sh1eldeR
Użytkownik
|
#12 - Wysłana: 14 Cze 2009 22:55:33
waterhouse Aye, znałem kilka osób z EVE i wszyscy grali praktycznie non stop za darmo od pewnego czasu. (btw., odpowiedziałeś na post sprzed 3.5 roku ;)).
Mam do Ciebie raczej standardowe pytania: jak dużo czasu na to poświęcasz (ile dni w tygodniu i po ile h) i czego się dorobiłeś? Czym obecnie latasz?
Sama gra wydaje się bardzo fajna. Uniwersum jest spójne i tam dziesiątki, czy setki tysięcy graczy grają w jednej galaktyce, łączą się w "państwa" / sojusze i toczą ze sobą autentyczne wojny. Wojny takie potrafią trwać bardzo długo i naprawdę przypominają te prawdziwe -- składają się z frontów, ofensyw, czy pojedynczych misji.
Ciekawe jest to, że na tych wszystkich filmikach z EVE -- niektórych przedstawiających grube dziesiątki (jeśli nie setki) walczących statków -- każdy stateczek jest obsługiwany przez jednego człowieka. Niektórzy latają czymś wielkości fregaty, czy myśliwca/bombowca, a inni mają całe lotniskowce, czy krążowniki liniowe.
|
waterhouse
Moderator
|
#13 - Wysłana: 14 Cze 2009 23:21:48 - Edytowany przez: waterhouse
Sh1eldeRSh1eldeR: Mam do Ciebie raczej standardowe pytania: jak dużo czasu na to poświęcasz (ile dni w tygodniu i po ile h) i czego się dorobiłeś? Czym obecnie latasz? Co do czasu to obecnie bardzo mało (sesja) ale normalnie grałem ok. godziny dwóch dziennie, w przypadku dużych bitew nawet więcej Gra, zwł. polityczne knowania i taktyka/strategia bitew lub potyczek wciąga i uzależnia błyskawicznie. EVE jest najbliższa symulacjom typu Matrix ze wszystkich gier MMO, ze względu m.in. na jednolity serwer. Ciągle zdarzają się wirtualne "zdrady", szpiegostwo, wywiad i kontrwywiad to normalka. Obecnie latam krążownikiem T2 Gallente (ishtar/deimos) z pełnym fitem T2 (drony heavy, sentry, tank, hybrydy etc) 
|
Sh1eldeR
Użytkownik
|
#14 - Wysłana: 15 Cze 2009 00:08:33
waterhouseI jesteś zadowolony z wyboru rasy? Jakiś czas temu na poważnie się zastanawiałem nad EVE, ale chciałem zacząć grę z przynajmniej jedną osobą z mojej ekipy, a w końcu nikomu nie udało się zebrać. Po analizie wszystkich ras i przejrzeniu okrętów chciałem wybrać właśnie Gallente i jako długodystansowy cel postawić sobie jeden z ich krążowników liniowych -- Myrmidona. Wyszło mi, że ze wszystkich okrętów w tej klasie miałby praktycznie najwyższy DPS (licząc z dronami). Godzina-dwie dziennie gry to nie jest tak dużo. Choć na początku pewnie grałeś trochę więcej?  A jak szykuje się raz na jakiś czas coś większego, to pewnie, że trzeba posiedzieć dłużej. Gracze WoW (ci lepsi z PvE) jednak mają po 3-4 np. czterogodzinne raidy ("bitwy" 25 graczy vs komputerowe bossy) tygodniowo, plus jeszcze zbieranie złota, handel itp. (w EVE też to przecież macie). Choć tu może mam trochę spaczone dane, bo mówię to na przykładzie gościa, który w swojej gildii nie należy do najbardziej hardcorowych graczy, ale z drugiej strony gildia ta jest w top 10 serwera... W EVE to z jednym serwerem też jest właśnie piękne. No i klimat sci-fi mi o wiele bardziej odpowiada niż jakieś WoW-owe fantasy... A jak to jest z lagami? Na jakim łączu da się w miarę komfortowo grać? Ja przez większość roku akademickiego siedzę na niedzielonym, trzymegabitowym cyfrowym łączu, ale już wakacje spędzę na neo 256  . W Quake'a grać na tym nie polecam.
|
Q__
Moderator
|
#15 - Wysłana: 15 Cze 2009 03:27:03
waterhouseSh1eldeRA to znacie? http://ineve.net/
|
waterhouse
Moderator
|
#16 - Wysłana: 21 Cze 2009 22:20:50
Sh1eldeRSh1eldeR: I jesteś zadowolony z wyboru rasy? Tak, ale w EVE w zasadzie wszystkie rasy są równe. Sh1eldeR: Wyszło mi, że ze wszystkich okrętów w tej klasie miałby praktycznie najwyższy DPS (licząc z dronami). Myrm akurat jest na 2gim miejscu pod względem DPSa, za harbringerem. Myrm ogólnie jest dobry na low-sec, w 0.0 już się tak dobrze nie sprawdza :]
|
reyden
Użytkownik
|
#17 - Wysłana: 22 Cze 2009 00:15:49
Chrapkę na EVE miałem już jakiś czas temu , ale stary komp na to nie pozwalał .
Potem o grze zapomniałem , jakieś 3 dni temu po zobaczeniu tematu zrobiłem sobie konto trial i gram na nowym kompie .
Gra jest nawet fajna .
Obecnie latam fregatą Amarr typu Executioner ( wygląda podobnie jak raider Cyclonów z nowej BSG ) ale już ostrzę sobie ząbki na kolejną fregatę ( kasę już mam ale problemem jest skill ) .
Poza tym mam 2 lekkie laserki wiązkowe + kupa innego stuffu ( z czego większość to nagrody w misjach ) .
Jak na razie jedyny minus gry to duży czas podróży miedzy kilkoma systemami .
Przy 15-20 systemach do przelecenia podróż trwa dobre 30 minut i więcej .
|
elbereth
Moderator
|
#18 - Wysłana: 23 Cze 2009 23:57:57
kiedyś grałem przez pare miesięcy, teraz zachęcony tematem wróciłem ale nie czuje tego 
|
Darnok
Użytkownik
|
#19 - Wysłana: 3 Lis 2009 18:26:12
Odkopuję, ponieważ ostatnio zacząłem swoją przygodę z tą grą. Co prawda trial 14 dni i jak na razie się nie przekonałem do kupna abonamentu, ale kto wie ;) gra w to ktoś jeszcze? może jakieś porady? pomoc, a w najlepszym wypadku ISK na przedłużenie abonamentu 
|
Seybr
Użytkownik
|
#20 - Wysłana: 18 Mar 2010 14:20:55
Poszukuje gre typu ogame, nie coś takiego jak EvE. typowa teksturowa gra, statystyki, obrazki, Do ogame nie chce wracac. Znacie jakieś ciekaw gry tego typu ? Puki co google nic ciekawgo mi nie chce pokazac.
|
Q__
Moderator
|
#21 - Wysłana: 10 Sier 2010 19:26:46
|
tuvok
Użytkownik
|
#22 - Wysłana: 11 Sier 2010 00:37:13
gra jedyna w swym rodzaju. jest jeszcze project entropia, gdzie koleś uwalił 10.000$ na stacje kosmiczną. Na której chyba moze zarobić również real kase. 
|
Darklighter
Użytkownik
|
#23 - Wysłana: 11 Sier 2010 11:37:14
Neverdie zapłacił za to (Asteroid Space Resort) 100.000 USD (nie 10.000) pod koniec października 2005 r. W sierpniu 2006 już mu się inwestycja zwróciła. W 2010 podał, że średni dochód brutto z tej "nieruchomości" to 16.000 USD miesięcznie, więc raczej nie uwalił. Anyway i tak to sprzedaje, bo chce dalej "inwestować" w inne nieruchomości. Liczy na cenę 500.000 USD.
W zeszłym roku przebił go inny gracz Entropii, który dał 330.000 USD za Crystal Space Station.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#24 - Wysłana: 29 Kwi 2013 16:32:01
|
Q__
Moderator
|
#25 - Wysłana: 26 Sier 2017 00:00:08 - Edytowany przez: Q__
Powieść spod znaku EVE, wydana w Polsce lata temu: http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/tony-gonzal es/era-empireum/recenzjaCzytał ktoś? (I czy ktokolwiek z Was pamięta jeszcze o tej grze?  )
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#26 - Wysłana: 27 Sier 2017 18:16:05
Q__: (I czy ktokolwiek z Was pamięta jeszcze o tej grze?) Pamiętam ale nie gram i nie grałem. Rzeczoną powieść też widziałem ale nie czytałem. jako dziwnie wygląda powieść na bazie MMO.
|
Q__
Moderator
|
#27 - Wysłana: 27 Sier 2017 18:27:46 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2mozg_kl2: jako dziwnie wygląda powieść na bazie MMO. Cóż, z drugiej strony trzecia wielka franczyza spaceoperowa (po SW i ST)* wyrosła z gry figurkowej...  * Wiadomo która  : https://arreal.deviantart.com/art/Warhammer-40k-36 7394729
|
reyden
Użytkownik
|
#28 - Wysłana: 28 Sier 2017 11:57:31
Ja pamiętam cały czas o tytułowej grze ,choć grać mi się nie chce - to już albo nie ten wiek albo zwyczajnie mi przeszło granie , od dawna się przysiadłem nad żadnym tytułem na dłużej .
A tak przy okazji to EVE ma też obecnie model pseudo F2P , choć jest sporo ograniczeń to sie da jako tako grać .
|
tuvok
Użytkownik
|
#29 - Wysłana: 28 Sier 2017 17:10:30
Co prawda EVE ma daleko do OGame ale jest taka gra blizsza OGame nazywa sie VEGA Conflict i jest duzo bardziej rozwinieta niz ogame.
|
reyden
Użytkownik
|
#30 - Wysłana: 28 Sier 2017 17:25:09
Ja bym powiedział że OG ma daleko do EVE .
Te gry są podobne tylko w nie wielkim stopniu , OG to bardziej strategia , EVE to MMO RPG z elementami RTS .
OG to gra przeglądarkowa , EVE to pełne 3D , już Dark Orbit jest bardziej podobne niż OG .
|