Autor |
Wiadomość |
Picard
Użytkownik
|
#1 - Wysłana: 6 Wrz 2005 21:14:07
Która z dwóch , wyżej wymienionych gierek jest według Was lepsza ? Co prawda ja miałem jak do tej pory do czynienia jedynie z demo drugiej części ,,Armady" lecz zdołałem sobie do niej wyrobić dość mieszamy stosunek. Z jednej strony grafika stoji tam na wyższym poziomie jak w jedynce , statki są ukazane z większą ilością detali i raczej wierniej niż w pierwowzorze. Pojawia się też system rzeczywiście trójwymiarowej walki w kosmosie , która to opcja w pierwszej części spełniała jedynie role dodatku. Większą uwagę przywiązano tu szczegółom dotyczącym okrętów - np. Galaxy strzela tu torpedami fotonowymi , a nie kwantowymi jak w jedynce. Także i funkcja rozbudowy baz na planetach i poszeżenia w ten sposób dostępnego personelu jest dużo bardziej naturalna niż w pierwszej ,,Armadzie". Podoba mi się też to , że gra zapisuje w tzw. ,,Admiral's Log" wszystkie osiągnięcia okrętu na polu walki - można spojrzeć np. spisał się w danej bitwie USS Enterprise- E i być z siebie dumnym , że tak mądrze dowodziło się okrętem Jean-Luca...  Z drugiej zaś strony wyraźnie brakuje tu trybu ,,Director cut" pozwalającego obejrzeć potyczki podobne do tych znanych z filmów i seriali , bez tej opcji twoje jednostki oraz statki wroga po prostu stoją w miejscu i strzelają do siebie ze wszystkich dział - bardzo to sztuczne. Podobnie rzecz się ma z fabułą , dwójki o której czytałem niestworzone rzeczy : ofensywa Federacji przeciw Borg ? Toż to jakiś koszmarny nonsens ! A jakie jest Wasze zdanie na temat tych dwóch gier , którą z nich lubicie bardziej ?
|
Jaszczur
Użytkownik
|
#2 - Wysłana: 6 Wrz 2005 21:26:33
Dla mnie i pierwsza i druga czesc miala swoje zalety i wady. W jedynce uwazam ze jest fajniejsze intro i muzyka, ale w dwojce fajnie ze dali Galaxy(które w dodatku mozna rozlaczyc i walczyc nim) oraz mozliwosc poruszania sie nad i pod plaszczyzna gry. Glupio tylko ze w dwojce jest wiecej surowcow do zbierania i mniej stron konfliktu ktorymi mozna pomotac w kampanii. Reasumujac lubie odie czesci jednak ze wskazaniem na jedynke.
Picard, czy masz moze ELITE FORCE obojetnie ktora czesc? Bo jezeli tak to zrobilibysmy wymiane , Armade 2 za Elita.
|
Picard
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 6 Wrz 2005 21:30:28 - Edytowany przez: Picard
Niestety nie posiadam ,,Elite Force". 
|
Jaszczur
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 6 Wrz 2005 21:34:03
A co masz z gier Trekowych?
|
Jaszczur
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 6 Wrz 2005 21:48:49
To moze masz chociaz jakis film trekowy, poza jedynka, dwojka,dziewiatka i siodemka?
|
Picard
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 6 Wrz 2005 21:57:22
Jaszczur nie chciał byś przyłączyć się do sojuszu Romulan Star Empire na www.ongame.pl ?
|
Jaszczur
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 6 Wrz 2005 22:17:14
Pewnie ze tak. Dokopiemy fedkom  !
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#8 - Wysłana: 6 Wrz 2005 22:31:57
Jeszcze raz: ogame.pl
Ja mam Elite 1. Ale oryginał, niestety (dla Ciebie).
|
Jaszczur
Użytkownik
|
#9 - Wysłana: 6 Wrz 2005 22:50:01
Na ktorym uniwersum jestescie z RSE?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#10 - Wysłana: 6 Wrz 2005 23:02:25
Uni 21 R.S.E (bez kropki na końcu)
|
Picard
Użytkownik
|
#11 - Wysłana: 7 Wrz 2005 20:39:46
Jak tam , Jaszczur się zarejestrował ?
|
Jaszczur
Użytkownik
|
#12 - Wysłana: 7 Wrz 2005 21:10:10
Zarejstrrowalem sie dzisiaj kolo 19-tej.Moja planeta to Zatera, ale nie moge was tam znalezc
|
Jaszczur
Użytkownik
|
#13 - Wysłana: 7 Wrz 2005 21:16:09
Cofam poprzednii post.Wyslalem wlasnie podanie do R.S.E i czekam na odpowiedź
|
Durand
Anonimowy
|
#14 - Wysłana: 8 Lut 2006 17:16:50
Jaszczur ! Ja mam Elite Force. Chętnie wymienie za Armedę II.
|
Anonim
Anonimowy
|
#15 - Wysłana: 16 Lut 2006 15:17:19
Mam 1, kiedys gralem w 2. Moim zdaniem dwojka jest lepiej zrobiona, ale jedynka ma sensowniejsza fabule.
DO WSZYSTKICH
Jesli ktos ma Armade 2 to kupie/wymienie.
wolf359@poczta.fm
|
pitrock
Użytkownik
|
#16 - Wysłana: 26 Mar 2006 22:56:16
Armada 1 miała swoje wady owszem, ale jeśli chodzi o granie to wg mnie jest dużo lepsza od bardziej rozbudowanej Armady 2. Dlaczego? Armada 2 jest jakaś taka sztuczna: dziwne zachowanie statków, dziwne (przekombinowane) sterowanie, beznadziejne intro i gorsza muza niż w jedynce. Armada 2 nie jest absolutnie złą grą, ale nie dorasta do pięt jedynce.
|
Anonim
Anonimowy
|
#17 - Wysłana: 24 Cze 2006 12:59:48
Kupię Armade 1 lub 2.
Sprzedających prosze o kontakt henry-80@o2.pl
|
scynk
Użytkownik
|
#18 - Wysłana: 18 Sier 2009 23:08:57
Dobra, żeby nie kusić Wszechmogącego Q___ nie bede zakładał nowego topica tylko odświeże ten. Jak znajdujecie Armadę 1? Jakie są wasze ulubione frakcje/statki? Ja uwielbiam Romulan, ale statki to wszystkie Dominium i Kardachów oraz statek breen, (jest w grze,ale tylko w jednej planszy  ) no i ofc Warbird'y za breenową broń
|
reyden
Użytkownik
|
#19 - Wysłana: 19 Sier 2009 03:03:51
Ja uwielbiam Federację , Klingonii też są fajni .
W podstawowej wersji gry nie mam ulubionego okrętu , natomiast w modzie Millenium Project 1.9 SE Klingonii mają jedno takie cudo - okręt nazywa sie Betleh ; jest to jedna z najsilniejszych jednostek w grze .
Lubię też głosy z Armady - zarówno te od głównych postaci ( Sela , Data , Worf ) jak i nagrane dla okrętów , baz itp. ; szczególnie klingońskie głosy są fajne .
|
scynk
Użytkownik
|
#20 - Wysłana: 19 Sier 2009 16:16:58 - Edytowany przez: scynk
'we are Klingoonz"? "We live in the shadows"?
Millenium Project to mod do Armady? Opłaca się ściągać? Czy jedostki nadal maja specjalne moce? to do 1 czy2?
|
reyden
Użytkownik
|
#21 - Wysłana: 19 Sier 2009 18:11:55
MP 1.9SE to mod do Armady I . Jest to jeden z lepszych modów jakie widziałem do tej gry . Dodaje mnóstwo okrętów ( Excelsior , Valdore , K'Vort , Excalibur , Dountless , Prometheus i wiele innych ) . Dodaje też kilka nowych struktur - m.in. ogromne stacje bojowe dla każdej z ras - federacyjny grzybek robi wrażenie . Okręty nadal mają moce specjalne - większość to te z wersji bazowej gry , czasami tylko przeniesione na inny okręt , jest kilka nowych ( napęd transwarp na Dauntlessie ) . Warto do samego moda zainstalować dodatek high resolutions , podnosi jakość grafiki . Moda sciągniesz ze strony www.armadafleetcommand.com
|
scynk
Użytkownik
|
#22 - Wysłana: 19 Sier 2009 20:00:45
Możecie mnie uśwaidoić skąd ściągnąc tego moda? Oraz: czy mieliscie prblemy z grafiką (zielone i różowe kropki na ekranie) w armadzie na nowszym sprzecie? problem: kropki, a przy probie instant game'a sie wylacza gra. albo wiesza komputer.
|
reyden
Użytkownik
|
#23 - Wysłana: 19 Sier 2009 20:30:57
Samego moda pobierzesz stądWystarczy 2 i ostatni plik z tej stronki aby grać . A co do problemów z grą - na starym sprzęcie + XP miałem tylko problemy z dźwiękiem , na nowym ( PDC E5200+2GB Ramu + HD4850 ) nie grałem jeszcze w armadę .
|
Scimitar
Użytkownik
|
#24 - Wysłana: 21 Sier 2009 01:55:14
Co mi się przede wszystkim w obydwu Armadach nie podobało to traktowanie załogi jako kolejnego surowca - żadnych obostrzeń co do bezsensownego marnowania, ponadto pomarudziłbym jeszcze co do sposobu pozyskiwania zasobów - jak na mój gust za sztuczny (dlaczego nie choćby asteroidy, czy jakieś mniejsze skupiska gazów?), oraz kwestia rzekomej trójwymiarowości kosmosu - dlaczego nie można było nigdy przelecieć nad polem asteroidów? Te rzeczy skutecznie psuły zabawę. Co do fabuły - w części pierwszej jest to zdecydowanie mocna strona gry - w dwójce jest to jak na mój gust istna porażka
(SPOILER)
odgrzewanie wpadek Voyagera typu sojusz Borga i Federacji kontra 8472 to jest jak na mój gust dno totalne.
(koniec)
Swoją drogą nie orientuje się ktoś z Was czy przypadkiem nie powstał mod do Homeworlda I lub II, bo z tego co sam doświadczyłem, ktoś już zmajstrował mod Star Wars pod Homeworld II i robi to niesamowite wrażenie :P
A z własnych obserwacji, engine dodatku do Homeworld I - Cataclysm idealnie nadawał by się pod świat ST - wizualne efekty uzbrojenia, przemieszczania się jednostek, niektórych funkcji wyglądają jakby były żywcem przeniesione z serii ST. Jedyne co byłoby dość sporym probleme do przeskozenia to kwestia statku matki...
|
Dragon
Użytkownik
|
#25 - Wysłana: 21 Sier 2009 06:46:53
ScimitarSłużę pomocą, Na początek może i nie Homeworld ale Nexus (całkiem łatwo dostępny), a tu mod (niesprawdzony prze zem http://www.moddb.com/mods/star-trek-universe-at-wa rnie) I jeszcze jeden dla nexusa http://www.moddb.com/mods/star-trek-enhanced-space -combatSacrafice of Angels Mod dla Homeworld 1 (nie sprawdzałem) http://www.moddb.com/mods/star-trek-sacrifice-of-a ngelsBorg returns mod dla Homeworld 2 http://www.moddb.com/mods/star-trek-the-borg-retur nsDziś jak znajdę czas to będę próbował je odpalić, jakby co to pisz.
|
Scimitar
Użytkownik
|
#26 - Wysłana: 23 Sier 2009 00:26:54
Dzięki wielkie za linki 
|
Dragon
Użytkownik
|
#27 - Wysłana: 23 Sier 2009 00:49:40
Scimitar Do usług. A masz może Nexusa? Ja swój egzemplarz mam z CDA, chyba z 1,5 roku temu. Nieważne, codzi o to że Nexus to bardziej gra taktyczna, mniej statków ale można je bardzo dokładnie kontrolować, jak kolega odda mi nexusa to zobacze czy galaxy ma swój niepokonany deflektor.
|
Scimitar
Użytkownik
|
#28 - Wysłana: 23 Sier 2009 11:01:20 - Edytowany przez: Scimitar
Niestety nie mam, co więcej tak się złożyło, że nie miałem z nim nigdy styczności i z tego co widzę to żałuję...
Edycja: pograłem trochę w ten mod do Homeworlda i cóż... fajny ale: 1. Przebrzydła i gigantyczna stacja zamiast statku matki trochę odstrasza (poza tym zdecydowanie za duża w stosunku do budowanych jednostek - przeżyłbym nawet jakąś niekanoniczną ciekawą konstrukcję, ale nie to) 2. Budowanie jednostek Romulan, Klingonów i Federastów pod jednym dachem nie jest do końca fajnym rozwiązaniem (w stosunku do modów jestem bardzo tolerancyjny, ale takie coś to już za dużo jak na mnie - bardzo psuje klimat ST) 3. znowu bezsensowne budowanie przestarzałych jednostek (typu np. Miranda czy Excelsior) na równi z Sovkami, Defiantami itp. Mimo tych mankamentów warto zagrać, chociaż żadnej kampanii jeszcze nie ma - a za to, poza pełną i sensownie rozwiązaną 3D, najbardziej ceniłem serię Homeworld (no może poza dodatkiem do jedynki).
|
scynk
Użytkownik
|
#29 - Wysłana: 24 Sier 2009 23:46:52
A o jakiej grze obecnie mówimy?
|
Scimitar
Użytkownik
|
#30 - Wysłana: 25 Sier 2009 09:25:45
Obecnie była mowa o trekowych modach do Homeworlda i Nexusa...
|