USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Starfleet Command 2

Autor Wiadomość
SkyLark
Anonimowy
#1 - Wysłana: 26 Sier 2005 21:33:35
Witam! Starfleet Command 2-Ktoś może wie gdzie moge zassać jakiegos patcha do tej gry? Jak w nią pogram dłużej (tryb kampanii) i dorobie sie jakiegos fajnego statku to gra staje sie baaaardzo powolna na poziomie strategii. Nie da sie grac przez to! Przesuniecie statku do innego systemu trwa wieki! Wie ktoś może jak to naprawic?
WarLock II
Użytkownik
#2 - Wysłana: 26 Sier 2005 22:12:34
Miałem ten sam problem i w końcu okazało się że to nie tak "wolno chodzi" tylko poporstu wiesza się.

http://www.3ddownloads.com/Strategy/Star%20Trek%20Starfleet%20Command% 20Games/Starfleet%20Command%202/Patches - może coś z tąd ci pomoże
SkyLark
Anonimowy
#3 - Wysłana: 27 Sier 2005 21:59:54
Dzięki wielkie za odpowiedź!! Tobie ten patch pomógł? Bardzo lubię Starfleet Commandy ale tego nie dokończyłem! Może teraz mi sie uda! Poinformuje jeszcze czy poszło.. a tak baj de łej to widzę że fani Star Treka w Poslce to mocna grupa! Miło o tym wiedzieć! Pozdro!
WarLock II
Użytkownik
#4 - Wysłana: 27 Sier 2005 22:09:37
fani Star Treka w Poslce to mocna grupa! Miło o tym wiedzieć! Pozdro!

Również pozdrawiam!!, i mam nadzieje że zadziała któryś z tamtych patchy, u mnie się poprawiło po upatchowaniu.

Live long and prosper
SkyLark
Anonimowy
#5 - Wysłana: 7 Wrz 2005 19:08:16
Działa! Przeszedłem, dzięki!
WarLock II
Użytkownik
#6 - Wysłana: 7 Wrz 2005 19:49:40
Cieszę się że się udało. Pozdrawiam!
orcheotomus
Użytkownik
#7 - Wysłana: 21 Sier 2007 17:50:24 - Edytowany przez: orcheotomus
Witam,
Niedawno odżyła we mnie miłość do SFC2 (IMO o niebo lepszej od trójki). I podobnie jak kilka lat temu, również teraz nie mam pojęcia o myśliwcach (jaką broń ma dany typ). Mało tego - szukam po necie i nie mogę znaleźć żadnej informacji na ten temat. Może ktoś z Was wie coś o myśliwcach, albo wie skąd się dowiedzieć?
Q__
Moderator
#8 - Wysłana: 21 Sier 2007 19:11:48
SkyLark

OT: Tak się zastanaweiam, czy Swój nick zawdzieczasz znajomości cyklu "Skylark" E. E. Smitha. Takiej starej, klasycznej niewydanej u nas space opery z lat '20...
orcheotomus
Użytkownik
#9 - Wysłana: 22 Sier 2007 12:25:20
Nie to źródło. Inspiracja płynie z historii medycyny
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 22 Sier 2007 12:39:47
orcheotomus

Nie to źródło. Inspiracja płynie z historii medycyny

Explain...
Pah Wraith
Użytkownik
#11 - Wysłana: 22 Sier 2007 13:10:50
Może ktoś z Was wie coś o myśliwcach, albo wie skąd się dowiedzieć?

W SFC2 nie grałem, ale to chyba jest nie kanoniczne. Chyba że chodzi o te:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Federation_attack_ fighter
Więcej o różnych myśliwcach z Treka:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Attack_fighter
orcheotomus
Użytkownik
#12 - Wysłana: 22 Sier 2007 13:37:59
@ Pah Wraith - nie chodziło mi o kanoniczne myśliwce. Chciałem czegoś dowiedzieć się o tych starfleetowych, żeby nie kupować ich w ciemno. Każdy typ nosi inną broń, ale konia z rzędem temu kto wie jaką... Mimo wszystko dzięki za ciekawe linki.

@ Q - w tłumaczeniu z łaciny orcheotomus oznacza "trzebiciel", czyli gość od kastrowania. Kastrował konie, świnie i (to nie żart) robił cesarskie cięcia
Sh1eldeR
Użytkownik
#13 - Wysłana: 22 Sier 2007 13:45:58
orcheotomus
Nie gralem w SFC2, albo gralem tam kiedys chwile w demo , ale dosc sporo gralem w SFC1. O jakie mysliwce Ci chodzi?

W SFC1 tylko Hydranie mieli mysliwce. Czy chodzi Ci o ta rase w SFC2? Czy w dwojce nadal maja oni takie bronie jak Hellbore i Fusion Beam? Jesli odpowiedz na te pytania brzmi tak, to chyba bede mogl Ci udzielic prawdopodobnej odpowiedzi, bo Hydranie to moja ulubiona rasa w SFC...

Jesli chodzi Ci o mysliwce federacyjne, czy jakiejs innej rasy, to zapomnij - w jedynce ich nie bylo, wiec nie mam o tym pojecia
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 22 Sier 2007 14:23:05
orcheotomus

w tłumaczeniu z łaciny orcheotomus oznacza "trzebiciel", czyli gość od kastrowania. Kastrował konie, świnie i (to nie żart) robił cesarskie cięcia

Tyle, że ja mówiłem o nicku SkyLark
orcheotomus
Użytkownik
#15 - Wysłana: 22 Sier 2007 17:25:57 - Edytowany przez: orcheotomus
W SFC2 wszystkie rasy mają myśliwce, choć własnie gram kampanię hydran. Ogólnie rzecz biorąc to wszyscy oprócz romulan, gornów i lyran mają myśliwce nazywane za pomocą tego samego schematu (<nazwa> <numer> np. killer bee I, killer bee II, hornet II). Chciałbym wiedzieć które u hydran noszą fazer g i fusion beam (kiedyś na takie trafiłem grając klingonami i jak 3 eskadry naraz wypaliły mi z bliska w świeżą osłonę to aż przeorały kadłub). I czym różnią się myśliwce o tej samej nazwie, ale innym numerze. Miałem też nadzieję dowiedzieć się które federacyjne i miraków mają wyrzutnie rakiet.

@ Q - wtopa
Q__
Moderator
#16 - Wysłana: 22 Sier 2007 19:01:55
orcheotomus

wtopa

Errare humanum est.
Sh1eldeR
Użytkownik
#17 - Wysłana: 22 Sier 2007 20:36:46
To powiem Ci jak jest w SFC1, moze te nazwy Ci sie z czyms kojarza

Stinger-1 to podstawowy mysliwiec. Lepiej go olac na rzecz klasy...

Stinger-2, czyli ciezki mysliwiec (Heavy Fighter) -- ma fazer-G do samoobrony oraz dzialo fuzyjne (fusion beam), czyli to pewnie to o co Ci chodzilo

Jeszcze lepszy moze sie czasem okazac:

Stinger-H[, uzbrojony rowniez w fazer-G, ale zamiast fusion beama ma Hellbore.

O ile z bliska faktycznie w wiekszosci przypadkow mysliwce uzbrojone w fusion beamy sa bardzo dobre i zadaja bardzo duze obrazenia, o tyle to Twoj blad ze je dopusciles tak blisko. Pamietaj: walczac z hydranskim okretem zawsze najpierw eliminuj mysliwce! Nie jest to takie trudne, szczegolnie z bliska. Gdy trafisz je ciezka bronia, rozwalasz od razu pol skrzydla (z daleka taka bron nie dziala). Mozesz uzyc rowniez T-bomb, ktore tez oczywiscie dzialaja tylko z bliska. Dobrze podlozona T-bomba moze rozwalic cale skrzydlo mysliwcow. No i wreszcie mozesz uzyc obrony punktowej Twojego okretu -- fazerow 3 oraz fazerow G jesli lecisz federacyjnym okretem wyposazonym w taka bron (hydranskie maja ja standardowo, ale hydran vs hydran nie zdarza sie az tak czesto ). Lyranie sa totalnie gowniana rasa, ale maja ESG, co o dziwo czyni ich prawdziwymi zabojcami mysliwcow -- gdy mysliwce podleca w zasieg ESG, od razu wszystkie sa niszczone. Wiec jesli masz ta (nie)przyjemnosc grania Lyranami, zawsze miej pod reka gotowe ESG gdy walczysz z rasa wyposazona w mysliwce.

Z daleka pozostaja Ci wlasciwie fazery 1 oraz fazery 2, ale te drugie sa dosc slabe jak na mysliwce... w ogole sa dosc slabe. No i rakiety, jesli je masz. Mozesz tez probowac trafic torpedami, czy disruptorami, ale to nie jest najskuteczniejsza bron dalekiego zasiegu.

Co z tego wynika? Ano to, ze to wszystko dziala w dwie strony. Dlatego Twoje mysliwce uzbrojone w fusion-beamy sa bardzo narazone na zniszczenie kazdym z tych kilku sposobow. Bo musza podejsc blisko, by wykorzystac swa bron. Mysliwce z hellbore'ami moga atakowac z daleka, a oprocz tego zawsze Ci pomagaja, poniewaz hellbore'y -- jedna z najlepszych broni w grze -- najmocniej uderza zawsze w najslabsza tarcze (i ew. w kadlub, potem) niezaleznie od kąta trafienia. Mysliwcami steruje AI i one zwykle strzelaja troche na pale, a dzieki hellbore'om praktycznie nie moga zle trafic

(napisalem to w oparciu o SFC1... moze w SFC2 to w ogole nie jest aktualne, jesli tak to sorry )
orcheotomus
Użytkownik
#18 - Wysłana: 22 Sier 2007 21:54:41 - Edytowany przez: orcheotomus
Mądrze prawisz, ale nazwy w SFC2 są inne. Przyda mi się jednak rada z hellborami - faktycznie myśliwce z tą bronią mogą być lepsze niż z fusion cannon. Dzisiaj dochodziłem metodą prób i błędów co jest co wśród federacyjnych myśliwców. Może komuś przyda się info że raveny noszą rakiety, a od numeru przy typie zależy jak szybkie. Nie wiem tylko czy mają fazery 3 czy g, bo jak sprawdzałem to zaplątały się myśliwce innego statku który był w tym sektorze i nie widziałem kto czym strzela.

Swoją drogą - twórcy dali plamę nie umiejszczając w instrukcji żadnej informacji na ten temat. Trzeba się nagimnastykować żeby poznać myśliwce samej federacji. Jak będę chciał zrobić tak z innymi rasami to kawał czasu zejdzie...
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 4 Cze 2017 19:10:10
Podcast TrekYards o remasterowanej wersji Starfleet Command 2:
http://www.youtube.com/watch?v=uJvW1iw4ViQ

USS Phoenix forum / Gry / Starfleet Command 2

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!