Dodatki dotarły. W miniony weekend miałem okazje zagrać na 6 graczy (5+Borg).
Czas gry? 7 godzin. Czas odczuwalny? 3-4h. (nie wiem gdzie się zgubiło te kilka godzin ;))
Poziom interakcji? Olbrzymi skok na plus w porównaniu z podstawką. Co prawda mieliśmy prostokątny stół, ale i tak każdy gracz w 3 turze miał kontakt z dwoma innymi graczami i można było zarówno przyjacielską jak i agresywną grą wpływać na bieg wydarzeń. Okopanie się? To już nie jest wyjście na wygranie.
Ferengi są świetni, każdy chce być z nimi w wymianie handlowej, ale dzięki temu bardzo szybko są wszędzie na planszy. A potem wystarczy zerwać tylko umowę.
Borg? Z Borgiem jest gorzej, Jest niepohamowaną siłą. Ale przydałaby mu się możliwość tworzenia nowych połączeń. Bo od momentu gdy zasymilował Cardassian miał problem się przebić do reszty, muszą iść jednym długi szlakiem. Dopiero odkrycia przez jednego z graczy zmieniło jego postępowanie, ale było już za późno aby zmienić wynik gry. No i Federacja postawiła sporą flotę na drodze, przez co sześcian nie mógł się przebić nawet jak przyleciał. (Myślę, że na potrzeby gry, jednak będę pozwał na tworzenie nowych połączeń, jeśli są bliższe niż droga przez znane układy.)
Czy teraz polecam grę jeszcze bardziej? O tak! Jeszcze bardziej niż samą podstawkę.
================================================== =
Przerywamy ten materiał aby nadać specjalny komunikat.
GF9 nie tak dawno, na święta ogłaszało plany na przyszłość dla gry. Więc że Vulcanie i Andorianie to już wiemy. Teraz wiemy kiedy oraz nieco o wyglądzie:
Kilka dni temu na twitterku:

Vulcan High Command - drugi kwartał tego roku.
Adnorian Empire - ostatni kwartał tego roku.
Czyli jak nic nie wyskoczy, na GenCon powinni być Wolkanie, Andorianie na święta. Czyli dla na jesień powinna być już możliwość grania tymi pierwszymi, a na początku 2019 tymi drugimi.
A tu oryginalny
twitt.
Tym kończymy komunikat specjalny i wracamy do regularnego programu.
================================================== =
Zostałem zaproszony aby podczas tegorocznych
Śląskich Dni Fantastyki (Chorzów 24-25 marca 2018) poprowadzić kącik w gamesroomie właśnie ze Star Trek Ascendancy.
Więc gdyby ktoś był zainteresowany spróbować zagrać. To zapraszam w niedzielę do gamesroomu.