USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Pioneer Space Sim - samotna przygoda w bezkresnej galaktyce...

Autor Wiadomość
pirogronian
Użytkownik
#1 - Wysłana: 26 Lut 2016 23:56:00 - Edytowany przez: pirogronian
Poszukując od pewnego czasu jakiejś darmowej, dostępnej na Linuksa, gry/symulatora 3D osadzonej/go w kosmosie, z zachowaniem fizyki bezwładnościowej i jakiejś tam chociaż uproszczonej grawitacji, natknąłem się wreszcie na Pioneer. Jest to coś w rodzaju krzyżówki kosmicznej strzelanki i strategii. Lata się stateczkiem od stacji do stacji, kupuje się i sprzedaje różne dobra oraz realizuje zlecenia z lokalnej listy ogłoszeń. Zlecenia są różne - od przewiezienia paczki na sąsiednią planetę, poprzez fracht międzygwiezdny, po misje ratunkowe czy wręcz zlecenia zabójstw (!). W zależności od dotrzymywania terminów jesteśmy rzetelni lub nie, a w zależności od tego, jak często zdarzy nam się wystrzelić z działa w pobliżu stacji, jesteśmy nieszkodliwi lub niebezpieczni. Gra nie ma narzuconego celu - po prostu życie. Ilość dostępnych światów jest nieograniczona - są generowane proceduralnie, podobnie, jak podobizny różnych person (niezłe maszkarony).

Gra jest opisywana jako inspirowaną przez Frontier: Elite 2.

Co mnie to osobiście przypomina? Ano uniwersum Gwiezdnych Wojen. Co prawda nie ma wojen, ale są piraci, handel, czasem przemyt... Nawet hipernapęd. No i mimo autopilota, czasem można, a w wypadku atakowania/obrony nawet trzeba, używać manualnego sterowania i doświadczać uroków bezwładności w kosmosie...

Gra jest ciągle w fazie alfa, ale już działa dość stabilnie i nie wygląda najgorzej, nawet po skręceniu do minimum wszystkich parametrów jakości obrazu... Posiada spolszczenie, choć niepełne, ale jakże dowcipne...

Jakie ja mam z nią doświadczenie? Cóż, zaczynałem w sumie już ze 3-4 razy, raz mnie rozwalili piraci, raz dostałem opinię niesłownego, raz narozrabiałem, bo mi się niechcący działo odpaliło na stacji... Jeszcze nie udało mi się dotąd stoczyć zwycięzkiej walki z piratami, ani nawet dorobić się zanadto. Nie jestem aż takim gamerem...
Seybr
Użytkownik
#2 - Wysłana: 27 Lut 2016 09:32:22
Widać że to pre alfa. Szału nie ma, pograłem, pobawiłem się i wróciłem do pre alfy Unreal Turnement ;].
mozg_kl2
Użytkownik
#3 - Wysłana: 27 Lut 2016 10:36:18 - Edytowany przez: mozg_kl2
pirogronian
Użytkownik
#4 - Wysłana: 27 Lut 2016 12:01:50 - Edytowany przez: pirogronian
Seybr:
pobawiłem się i wróciłem do pre alfy Unreal Turnement ;].

Cóż, Pioneer to mój target. Jednoosobowy (więc można w każdej chwili dać pauzę) i z dużym elementem strategii. A ja nie lubię się spieszyć, refleks też mam nienajlepszy. Tymczasem, jak poczytałem na gry-online.pl:

Otrzymujemy zatem nastawioną wyłącznie na multiplayer pierwszoosobową strzelankę, w której toczymy bitwy z innymi graczami na obszernych arenach. Rozgrywka jest bardzo szybka i osiąganie sukcesów wymaga doskonałego refleksu.
Źródło: http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=23868

Czyli kompletnie nie dla mnie. Ale co kto lubi, dobrze, że jest wybór

mozg_kl2:
a słyszałeś o tym?

https://en.wikipedia.org/wiki/Elite:_Dangerous

Pewnie tak, ale się bliżej nie zainteresowałem, gdyż nie spełniała wymienionych przeze mnie na początku wymagań technicznych..
Seybr
Użytkownik
#5 - Wysłana: 27 Lut 2016 14:01:03
pirogronian:
Cóż, Pioneer to mój target.

No ja się tam jeszcze pobawię, ale już kilka byków wyłapałem. Pomijam wykrzaczenie się do systemu.

pirogronian:
Czyli kompletnie nie dla mnie. Ale co kto lubi, dobrze, że jest wybór

To stary typ rozrywki. Liczy się refleks, w drużynie też da się grać. Jak się trafi na kumatych. Ta alfa przypomina pierwowzór, nawet muzyka taka sama ;]. Niby silnik U4, ale szału to ja nie widzę. Można też grać z botami.

mozg_kl2

Słyszał ale nie grał.
pirogronian
Użytkownik
#6 - Wysłana: 27 Lut 2016 14:10:15
Seybr:
już kilka byków wyłapałem. Pomijam wykrzaczenie się do systemu.

Jeszcze zależy, jaka wersja. Ja kompilowałem ze źródeł, wersja z lutego. U mnie, na Linuchu, jeszcze się nie wykrzaczyła, ale są kwiatki w rodzaju terenu przykrywającego lądowiska etc. Pisali na forum devów, że to znany problem.
Seybr
Użytkownik
#7 - Wysłana: 27 Lut 2016 18:34:25
pirogronian

Ja testowałem na Wirusie 7 ;].

USS Phoenix forum / Gry / Pioneer Space Sim - samotna przygoda w bezkresnej galaktyce...

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!