USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Gramy?

Autor Wiadomość
tuvok
Użytkownik
#1 - Wysłana: 14 Wrz 2013 16:34:01 - Edytowany przez: tuvok
Opis skopiowany z innego forum (ciekawa gierka moim zdaniem):

Inspirowany Minecraftem sandboksowy shooter, który pozwala na eksplorację kosmosu generowanego w czasie rzeczywistym, budowanie statków i stacji kosmicznych, tworzenie ich fortyfikacji, a także arsenału.

www.youtube.com/watch?v=9VIJHM3a7JE

Jeżeli po obejrzeniu powyższego materiału wideo, nie zaciekawiło cię to, to odpuść.

Wraz z grupką znajomych gram od kilku dni w nowiutką grę, która jest inspirowana Minecraftem. Pozwala ona na eksplorację kosmosu generowanego w czasie rzeczywistym, budowanie statków, stacji kosmicznych itp. Osobiście uważam, że owa gra ma większy potencjał niż sam Minecraft. Gra jest tworzona aktualnie tylko przez dwie osoby, a silnik gry został napisany właśnie przez jedną z tych osób. W porównaniu do Minecrafta, tutaj są poruszane bardzo duże konstrukcje konstrukcje z bardzo dużą prędkością i nic się nie ścina. Wyobraźcie sobie poruszenie całej góry w Minecrafcie - niemożliwe prawda? A jednak, w StarMade nie ma z tym problemów!

Rozgrywka wygląda w ten sposób, że aktualnie na początku respimy się w tzw. stacji kosmicznej, która jest jednocześnie sklepem. W całym wszechświecie są aktualnie tylko dwie frakcje - ochrona spawnu i piraci. Od razu zalecam nie atakowanie spawnu, ponieważ przyleci flota, by nas zgładzić. Na piratów można się natknąć podróżując po wszechświecie. Sami również możemy tworzyć frakcje, sojusze itp. Po uruchomieniu gry i wejściu do wszechświata, a także zrespieniu na stacji kosmicznej, mamy kilka podstawowych materiałów budulcowych, z których musimy zrobić mały pojazd kosmiczny, którym będziemy zbierać surowce, a te sprzedawać w sklepie (na spawnie).

Do budowy statków mamy do dyspozycji kilka rodzajów kadłubów, w kilku różnych kolorach. Możemy swoje statki wyposażyć w generator grawitacji, osłony, a nawet uzbrojenie! W skład uzbrojenia wchodzą podstawowe lasery, rakiety, rakiety samonaprowadzające i jakieś jeszcze "grube" rakiety. Dodatkowo mamy również wiązkę wciągającą itemy do ekwipunku, wiązkę wysysającą energię z wrogiego statku, wiązkę wysyłającą energię, pulsator (nie wiem do czego służy) i wiązkę do naprawiania (tylko nie wiem jak to działa). Na statkach, jak i na własnych stacjach kosmicznych możemy tworzyć pola do dokowania, czyli po po prostu hangary dokujące.

Najbardziej interesujące jest to, że gdy wyczerpiemy we wrogim statku osłony, to zaczniemy niszczyć jego poszycie kawałek, po kawałeczku, klocek, po klocku (nie, nie dojdzie do dekompresji, bo cały czas jesteśmy w skafandrach).

Gra aktualnie jest w wersji alfa i nadal jest aktualizowana (bywa nawet tak, że jest jeden update na dzień, co mnie dziwi, bo robią ją tylko dwie osoby), ale można już teraz zakupić dostęp do pełnej wersji, by mieć ją na przyszłość. Ja tak zrobiłem, bo uważam, że gra ma gigantyczny potencjał i trzeba brać, puki jest tania, bo za rok, może zostać tak rozbudowana i spopularyzowana, że już nie będzie kosztować groszy.

Oficjalna strona projektu: http://star-made.org/
Póki co można pobrać za darmo i grać za darmo.

A oto mój Bentenmaru z Mouretsu Pirates (wiem, niepodobny) po starciu z prawdziwymi piratami:
[img]http://i.imgur.com/Jj25Htol.jpg[/img]

USS Phoenix forum / Gry / Gramy?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!