Autor |
Wiadomość |
ortkaj
Użytkownik
|
#91 - Wysłana: 24 Wrz 2011 17:34:08
Paradoks
Nie interesuje mnie konkurowanie i porównywanie z Jurgenem Steierem dla mnie to co osiągnąłem jest olbrzymim sukcesem. (od złodzieja do oficera floty)
|
Paradoks
Użytkownik
|
#92 - Wysłana: 24 Wrz 2011 17:41:00 - Edytowany przez: Paradoks
ortkaj: (od złodzieja do oficera floty)  Jedna uwaga: staramy się rozróżniać graczy od ich postaci i nie komentujemy poczynań swoich postaci w pierwszej osobie (nie "ja osiągnąłem", tylko "Vici osiągnął"). Może się to wydawać trochę trywialne, ale precyzyjne rozgraniczenie postaci od forumowicza pozwala uniknąć wielu nieporozumień. W ostatniej sesji wszyscy składaliśmy nawet pisemne oświadczenie "Nie jestem moją postacią i nie wyznaję jej wszystkich poglądów" - myślę, że warto by kontynuować tę tradycję i poprosić o podobne oświadczenia Ortkaja, Bashira i Darnoka. Żeby lepiej nam się grało. 
|
ortkaj
Użytkownik
|
#93 - Wysłana: 24 Wrz 2011 17:44:39 - Edytowany przez: ortkaj
Paradoks: staramy się rozróżniać graczy od ich postaci i nie komentujemy poczynań swoich postaciach w pierwszej osobie Dzięki za uwagę Ja już zadeklaruję: "Nie jestem moją postacią i nie wyznaję jej wszystkich poglądów" ortkaj PS. Paradoks: Problemem jest raczej to, czy Viciemu serduszko nie wysiądzie, To i tak zależy nie od mojej kondycji tylko od MG  edit. sorry..kondycji Viciego
|
kanna
Użytkownik
|
#94 - Wysłana: 24 Wrz 2011 18:12:01 - Edytowany przez: kanna
Paradoks: maszerować/biegać 20 km po łąkach w upale To juz było  Stawiam więc teraz - biorac pod uwagę kratywność NUMG - na śniezne pustynie  EDIT: oczywiście, to Ta'nar się cieszy, nie ja 
|
Bashir
Moderator
|
#95 - Wysłana: 24 Wrz 2011 19:49:27
Paradoks: myślę, że warto by kontynuować tę tradycję i poprosić o podobne oświadczenia Ortkaja, Bashira i Darnoka Ja tego nie podpiszę 
|
Paradoks
Użytkownik
|
#96 - Wysłana: 24 Wrz 2011 19:58:31
Bashir: Ja tego nie podpiszę No to będzie trochę ciężko, jak wszystko co napiszemy o La Roche'u będziesz odnosił do siebie, nie sądzisz? Szczególnie po kryzysie na Atali. Tutaj Madame Picard wyjaśnia, czemu służyły tamte deklaracje: http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=7&topic=2870&page=30#msg199477(A na poprzedniej stronie możesz przeczytać, jak wyglądały w naszym wykonaniu).
|
Bashir
Moderator
|
#97 - Wysłana: 24 Wrz 2011 21:41:39
ParadoksHm, nie no to byl taki zart. Ale generalnie nie wydaje zebym mial taki problem. Jak zreszta moglbym sie indentyfikowac z tak upodlona postacia 
|
Q__
Moderator
|
#98 - Wysłana: 24 Wrz 2011 22:15:09
ParadoksParadoks: i nie okazuje się być kardasjańskim superagentem. Jaki on tam super? 
|
Jurgen
Moderator
|
#99 - Wysłana: 26 Wrz 2011 15:53:19 - Edytowany przez: Jurgen
Paradoks: Ale w porównaniu z Jurgenem Steierem, który został pierwszym oficerem w wieku 28 lat wygląda raczej blado. W tym wieku Riker był już pierwszym oficerem na Enterprise (!), a więc okręcie flagowym, a nie jakimś tam podrzędnym okręciku. Nie mówiąc juz o Picardzie, który w wieku 29 lat został kapitanem. Czyli z BG czekamy jeszcze na ppor. Vellas. ParadoksW ramach zadania domowego  prosiłbym o dopisanie brakujących po poprzedniej sesji członków sekcji naukowej.
|
Paradoks
Użytkownik
|
#100 - Wysłana: 26 Wrz 2011 18:45:20
Jurgen: W tym wieku Riker był już pierwszym oficerem na Enterprise (!), a więc okręcie flagowym, a nie jakimś tam podrzędnym okręciku. Nie, Riker jako pierwszy oficer też miał już 29 lat. No i zresztą samo stawianie Steiera obok Picarda i Rikera potwierdza moją tezę - że jest przepakowany. Jak większość naszych postaci.  Jurgen: Czyli z BG czekamy jeszcze na ppor. Vellas. I niech koniecznie będzie taki szczegółowy życiorys: 250 słów na każdy rok życia. Wyjdzie coś koło stu stron.  Jurgen: W ramach zadania domowego prosiłbym o dopisanie brakujących po poprzedniej sesji członków sekcji naukowej. Dopisanie brakujących? Tzn. zrobić listę tych, co umarli? Ale to trzeba by właściwie całą sesję przeczytać od nowa. Nie masz tego gdzieś w swoich notatkach? 
|
Darnok
Użytkownik
|
#101 - Wysłana: 26 Wrz 2011 19:15:39
Paradoks: o podobne oświadczenia Ortkaja, Bashira i Darnoka. Żeby lepiej nam się grało. Żadnych oświadczeń nie będę podpisywać, bo to śmieszne jest :D na początku poprzedniej sesji jasno pokazałem, że całkowicie rozróżniam świat sesji i realny ;)
|
kanna
Użytkownik
|
#102 - Wysłana: 26 Wrz 2011 22:09:57
ParadoksKażesz podpisywać oświadczenia, a sam się pokładasz, przypisując mi cechy Ta'nar.(vide histeryczność między wierszami) 
|
Paradoks
Użytkownik
|
#103 - Wysłana: 26 Wrz 2011 23:01:45
Darnok: Żadnych oświadczeń nie będę podpisywać, bo to śmieszne jest :D Nie bardziej niż bawienie się w statek kosmiczny.  kanna: Każesz podpisywać oświadczenia Nie każę, tylko sugeruję. kanna: a sam się pokładasz, przypisując mi cechy Ta'nar.(vide histeryczność między wierszami) Ale to sobie nie przeczy. Nie utożsamiam się z Chase'em (pozostaję w zgodzie z moją deklaracją), ale ze smutkiem konstatuję, że kanna jednak utożsamia siebie z Ta'nar. Odziedziczyłaś po niej histeryczność. 
|
Q__
Moderator
|
#104 - Wysłana: 27 Wrz 2011 10:36:57
JurgenNie sądzisz, że należałoby doedytować mniej oficjalną część biografi Zipoka? Sądzę, że nie stanowi już tajemnicy ani dla Graczy, ani dla większości BG (zwanych też PCtami  )...
|
Jurgen
Moderator
|
#105 - Wysłana: 27 Wrz 2011 10:42:51 - Edytowany przez: Jurgen
Paradoks: Dopisanie brakujących? Tzn. zrobić listę tych, co umarli? Ale to trzeba by właściwie całą sesję przeczytać od nowa. Nie masz tego gdzieś w swoich notatkach? No przecież stronę czy dwie temu ich wkleiłem. "Ich", tzn. tych, którzy przeżyli. A że 5 osób nie przeżyło, to trzeba ich zastąpić nowymi. I o tych nowych mi chodzi. O: PS Do obsadzenia pozostają jeszcze w sekcji naukowej egzobiolog, mikrobiolog, geolog, hydrolog, chemik po zabitych Paradoks: No i zresztą samo stawianie Steiera obok Picarda i Rikera potwierdza moją tezę - że jest przepakowany Nie ta skala  . Mnie na rowerze też porównują "za styl" do Ivana Basso (tylko że on jeździ trochę szybciej  ), co nie znaczy, że ktoś stawia mnie "obok niego". A poważnie to do kogo miałem się odnieść. W chronologii trekowej nie bardzo są dane o XO z podrzędnych okrętów, których GF ma setki w kwadrancie  . Zresztą, specjalnie przyjrzałem się wczoraj Perisherowi, brytyjskiemu kursowi na dowódców okrętów podowodnych (też atomowych). Jego absolwenci mają ok. 30 lat i dawniej od razu mogli otrzymać własne dowództwo. Dawniej, to znaczy, gdy okrętów i etatów było więcej. Obecnie - Brytyjczycy mają mniej więcej 20 okrętów - najczęściej taki osobnik dostaje stanowisko pierwszego oficera na okręcie podwodnym lub dowódcy fregaty. Tak więc te dane (tzn. wiek Rikera i Picarda) nie są jakieś wybitne w tym świetle. Darnok: Żadnych oświadczeń nie będę podpisywać, bo to śmieszne jest Śmiesznie to było, jak się gracze zaczęli oburzać i obrażać za zachowania postaci, a co niektórzy próbowali wywrzeć naciski na MG, żeby zrobił tak, a nie inaczej  . A poważnie, to na razie nie wymagam takich oświaczeń. Na razie  . Q__: Sądzę, że nie stanowi już tajemnicy ani dla Graczy, ani dla większości BG (zwanych też PCtami )... Zastanawiałem się i liczyłem na to, że dla niektórych jednak stanowi  . Ale mogę doedytować i zaznaczyć, kto o tym wie.
|
Q__
Moderator
|
#106 - Wysłana: 27 Wrz 2011 11:19:48
JurgenJurgen: Ale mogę doedytować i zaznaczyć, kto o tym wie. Chiba opytmalne wyjście.
|
Darnok
Użytkownik
|
#107 - Wysłana: 27 Wrz 2011 11:41:31
Jurgen: Ale mogę doedytować i zaznaczyć, kto o tym wie. Wie o czym? ja poprzedniej sesji po odejściu nie śledziłem.
|
Jurgen
Moderator
|
#108 - Wysłana: 27 Wrz 2011 12:24:47
DarnokŻe Zipok jest kardassiańskim agentem. Ale ciiii, bo o tym wie tylko parę osób  .
|
kordian
Użytkownik
|
#109 - Wysłana: 27 Wrz 2011 13:55:26
Kurde, jak można z wami w to pograć? 
|
Jurgen
Moderator
|
#110 - Wysłana: 27 Wrz 2011 14:59:58
kordianNormalnie, przez forum  . Tylko proponuję się pospieszyć, bo coraz mniejszy wybór postaci jest  . Poważnie, to trzeba skombinować sobie jakąś postać (w tym momencie, bo większośc stanowisk jest już rozdanych, to trzeba uzgadniać ze mną) i czekać na rozpoczęcie. Ja będę publikował juz niemal ostateczną liste załogantów, ale jakby co, to mozemy jeszcze jakiś modyfikacji dokonać.
|
kordian
Użytkownik
|
#111 - Wysłana: 27 Wrz 2011 15:16:00
no to chętnie był bym jakimś wojskowym, zwiad, ochrona ekip naukowych czy cuś takiego :D Strategia i taktyka, nie wiem jakie macie miejsca wolne w statku :D
|
Jurgen
Moderator
|
#112 - Wysłana: 27 Wrz 2011 15:35:48
kordianZ "dowódców sekcji" to do obsadzenia pozostał tylko nawigator/sternik (kiepska fucha w naszych realiach  ). Natomiast jezeli chciałbys stanowiska w sekcji taktycznej, to mogę przesunąć Charteau do "czerwonej" (tam mamy braki) i zrobić miejsce dla Twojej postaci.
|
kordian
Użytkownik
|
#113 - Wysłana: 27 Wrz 2011 15:49:08
Dobry sternik nie jest zły, tylko muszę przejść kurs!! :D Janek chciał zostać od małego wojskowym, komandosem, ale z braku w federacji takich funkcji został sternikiem 2 klasy. Na pierwszą nie miał ambicji i dlatego, rzadko latał poza orbitę Jowisza, ale to tylko do czasu...
|
Jurgen
Moderator
|
#114 - Wysłana: 27 Wrz 2011 16:06:56
kordianProsiłbym o poważną deklarację, co do sekcji i kartę postaci  .
|
kanna
Użytkownik
|
#115 - Wysłana: 27 Wrz 2011 16:10:44 - Edytowany przez: kanna
Paradoks: Odziedziczyłaś po niej histeryczność. Atrybucja  Rozumiem, że Ty (uważasz że) potrafisz nie utożsamiać się z Chasem. Za to nie jestes w stanie rozdzielic mnie i Ta'nar  Chcesz o tym porozmawiac? 
|
Elaan
Użytkownik
|
#116 - Wysłana: 27 Wrz 2011 18:56:11
Jurgen: do obsadzenia pozostał tylko nawigator/sternik (kiepska fucha w naszych realiach Zaciekawiło mnie to i chciałabym dopytać - jeśli wolno - czemu to kiepska fucha ? 
|
Jurgen
Moderator
|
#117 - Wysłana: 27 Wrz 2011 19:11:21 - Edytowany przez: Jurgen
Elaan
Ze względu na charakter rozgrywki. Normalnie ja byłbym do tetj serkcji pierwszy, A u nas rola sternika sprowadziła się do potwierdzania rozkazu i tyle. Potem był już tylko efekt. Pominęliśmy (czy może nie widać tego, bo czasem stosowałem mechanikę) więc całą mechanikę stojącą za wykonaniem danego manewru, o przyjemności prowadzenia okrętu/promu nie wspominając. Nawet więc - choć to dla większości marna rozrywka - nie widać, jak cechy postaci (umięjętności refleks, precyzja, zmęczenie) wpływają na wynik akcji. Do tego dochodzą dwie kwestie nawigacyjne. Raz, mamy za małą wiedzę, żeby prowadzić rzeczywista nawigącję i gdzie nawigator mógłby sie wykazać. Dwa, ST nie daje nam - nawet gdybyśmy taką wiedzę posiadali - mozliwości rzeczywistego nawigowania, bo konsekwentnie partolili mapy, odległości i kursy. Tak naprawdę sternik/nawigator mógłby sie wykazać w sytuacji "ekstremalnej" (w naszej sesji np. lot przez badlands, w ST - choćby scena przechwycenia promu Daty z FC), ale wymagałoby to zaangażowania gracza prowadzącego sternika i dokładnego opisu z mojej strony. Żaden z dotychczasowych naszych sterników nie wykazał zainteresowania, a ze względu na sposób rozgrywki (dorumowy) trwałoby coś takiego dość długo.
PS A może się mylę i tak naprawdę to kiepskich fuch nie ma, a dużo zależy od zaangażowania samego gracza. Przykładem jest choćby doradca. U bardziej biernego gracza Ta'nar mogłaby być taka trochę nijaka jak wczesna Troi, a w naszej sesji Ta'nar była jedną z głównych bohaterek. No, ale Kannie chciało się grać.
|
Elaan
Użytkownik
|
#118 - Wysłana: 27 Wrz 2011 19:32:18
JurgenRozumiem . Nie ukrywam, że przez chwilę myślałam o zaokrętowaniu, ale jesteście tak zgraną i ograną [ w pozytywnym znaczeniu ] załogą , że spasowałam .
|
Jurgen
Moderator
|
#119 - Wysłana: 27 Wrz 2011 20:02:37
ElaanMyśle, że to nie jest żaden problem. Jezeli masz ochotę pograć, to zapraszam. Byle szybko, bo niedługo startujemy  .
|
Eviva
Użytkownik
|
#120 - Wysłana: 27 Wrz 2011 20:04:07
ElaanWymyśl sobie postać i chodź. Albo możesz przejąć na przykład Hallie Storm, moja pielęgniarkę 
|