USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Kultowe Gry i Konsole
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  ...  16  17  18  »» 
Autor Wiadomość
Seybr
Użytkownik
#121 - Wysłana: 25 Lut 2011 18:31:02
No i maiłem rację co do BulletStorm, gra wymiata. Warta jest swojej ceny, singiel jest piękny. Panowie od Call of Duty Black Ops niech się uczą. Dać wielu przeciwników, gdzie panuje zasada Rambo to prosta sprawa. Ale zrobić to w taki sposób, że będzie dawało to mocną przyjemność to już inna bajka. Zabijanie w BulltStorm to czysta przyjemność. Można to robić na tyle sposobów. Chętnie bym wysłał soją żonę i dziecko tak na parę dni na Marsa. Lub sam siebie bym wysłał z agregatem i komputerem ;].
Alucard87
Użytkownik
#122 - Wysłana: 25 Lut 2011 21:49:30
Seybr
Widziałem gameplaye i chyba ją kupię, jak tylko dozbieram gotówki trochę więcej Mało która gra z flakami w roli głównej ma w sobie tyle miodu :P
Toudi
Użytkownik
#123 - Wysłana: 1 Mar 2011 13:40:26
Seybr
Użytkownik
#124 - Wysłana: 1 Mar 2011 18:01:53 - Edytowany przez: Seybr
Toudi

Czytałem o tym ;]. Ładnie się oberwie Sony, dostaje po tyłku od piratów jak i od konkurencji.

Patrząc na Sony PS3 i ile w niej japonczyka to można powiedzieć, że zbyt wiele to nie ma. CPU i GPU pochodzi z USA. Niebieski laser to nasz wynalazek ;].
MarcinK
Użytkownik
#125 - Wysłana: 3 Mar 2011 18:11:42
biter
Gdzieś pisałeś, że konsole przenośne mają mniejsze możliwości niż telefony komórkowe. Nie chce mi się tego szukać a ciągle zapominałem o tym napisać.

A więc, zdaje mi się (sugerując się twoją wypowiedzią) że twoje doświadczenie z konsolami przenośnymi kończy się na Game Boy Color.

Ale zacznę od tego, że telefony komórkowe nie nadają się do gier (nie mówię tu o Konsolofonach). Otóż telefony komórkowe stają się coraz mniejsze i zyskują coraz więcej funkcji jednak do części z nich się nie nadają, jedną z tych funkcji są właśnie gry. Telefony komórkowe, mają małą klawiaturę a co za tym idzie małe klawisze, które są głównym utrudnieniem w grze gdyż z racji że są małe, tylko chyba niemowlę ma wystarczająco małe palce by nie wciskać dwóch klawiszy naraz (mówię o graniu a nie o pisaniu). Zapewne ktoś powie o drążku ale on również nie jest dobrym rozwiązaniem do gier gdyż rówież ma małe rozmiary w czasie gry w wyniku nawet niewielkiego ruchu (np. poruszenia łokciem by zgonić siedzącą na nim muchę) w wyniku tak małego ruchu drążek może wychylić się w nie tę stronę co trzeba i GAME OVER.

Spójżmy na Nokię N-Game.
Jest to tak zwany Konsolofon, czyli hybryda telefonu i konsoli która nadaje się do gier.
Sterowanie ruchem odbywa się za pomocą tak zwanego "Krzyżaka". Klawisze rozmieszczeniem przypominają Game Gear, lub GBA. To znaczy obudowa w kształcie prostokąta, "Krzyżak" po mojej lewej, pozostałe klawisze kontrolujące rozgrywkę po mojej prawej.

iPod posiada dotykowy ekran, który nie jest również dobrym rozwiązaniem.
Dotykowy ekran został wykorzystany również w Nintendo DS i jest wykorzystywany w części gier, ale w większości używa się klawiszy z oczywistych względów (np. żeby nie brudzić ekranu).

Tak więc obecnie jeśli chodzi o Przenośne Konsole Gier Wideo najbardziej opłacalnym zakupem było by: Konsolofon, Nintendo DS, PSP, NGP , Dingoo jak również wszystkie wersje GameBoy-a.
Alucard87
Użytkownik
#126 - Wysłana: 3 Mar 2011 18:32:01
MarcinK
Serio, co ty masz z tym Shiftem? Duże litery wszędzie, nawet tam gdzie nie trzeba.

Ale ja nie o tym... Przenośne konsole do gier mają mniejsze możliwości od telefonów komórkowych, bo... o zgrozo... są tylko do grania.

iPod Touch, czy iPhone są czymś innym (odtwarzaczem multimedialnym i smartphonem, odpowiednio), w tych urządzeniach gry (czy masa innych aplikacji) są dodatkowym ficzerem, wynikającym ze sposobu ich działania. "Mniejsze możliwości" wynikają właśnie z tego - dałbyś radę napisać np. na GBA jakąś grę? Podejrzewam, że nie - musiałbyś mieć dostęp do kartridży, programatorów, i jakiegoś w miarę taniego fizycznego sposobu dystrybucji (nie wspominając już o błogosławieństwie Wielkiego N), a w przypadku iP-ów, czy innych telefonów, wystarczy java, flash i internet

Swoją drogą - ilekroć mówię o rynku mobilnym, tylekroć mówię, że jestem przeciwnikiem hybryd telefon ma być telefonem, mp3ka mp3ką, aparat cyfrowy ma robić zdjęcia (no, kręcić filmiki też może), a na konsolce powinno się tylko dać grać. Nawet mając telefon odtwarzający mp3 i kartę 2GB w nim, ciągle łaziłem z 1GB odtwarzaczem i używałem ich oddzielnie, póki mp3ka nie pożegnała się z tym światem. No ale jestem w chudej i ciągle chudnącej mniejszości
MarcinK
Użytkownik
#127 - Wysłana: 3 Mar 2011 19:31:19
Alucard87:
bo... o zgrozo... są tylko do grania.

No podcierać się nimi nie będę.
Alucard87:
np. na GBA jakąś grę?

Na GBA nie koniecznie ale na GB i GBC powinno się udać.
Alucard87:
telefon ma być telefonem, mp3ka mp3ką, aparat cyfrowy ma robić zdjęcia (no, kręcić filmiki też może), a na konsolce powinno się tylko dać grać

Ja uważam podobnie np. Ten Telefon według mnie jest chyba jedną z lepszych komórek.

Jednak, np PS-2 ma dostęp do Internetu, który pierwotnie miał służyć do gier Muliti-Player, ale żeby nie marnować tego potencjału ktoś wymyślił żeby Można było zainstalować Linuksa. Podobnie powinno być z Komórkami, czyli zamiast tego że na telefonie są jakieś gry, powinno być ze Można zainstalować gry ale nie trzeba.
Alucard87
Użytkownik
#128 - Wysłana: 3 Mar 2011 20:27:35
MarcinK:
czyli zamiast tego że na telefonie są jakieś gry, powinno być ze Można zainstalować gry ale nie trzeba

A teraz jak jest?

MarcinK:
ktoś wymyślił żeby Można było zainstalować Linuksa

Co się dopiero okazało po złamaniu PS2, więc dla końcowego użytkownika nie było to przewidziane.
Kowal155
Użytkownik
#129 - Wysłana: 3 Mar 2011 21:49:34 - Edytowany przez: Kowal155
Marcin - PS owszem ale 3, a ten Linux to pieśń przeszłości bo to wywalili przy aktualizacji.

Edycja:

aaa... to jednak ps2? był linux na tym?
Alucard87
Użytkownik
#130 - Wysłana: 3 Mar 2011 23:56:51
Kowal155
Fakt, pomyłka, to było PS3, ale reszta się jakby zgadza
MarcinK
Użytkownik
#131 - Wysłana: 4 Mar 2011 07:06:05
Alucard87:
A teraz jak jest?

Teraz na telefonie są zawsze dwie gry od razu.
Kowal155:
Marcin - PS owszem ale 3,

Ale PS2 na Linuxa.
Co do PS-3 to nie wiem.
The_D
Użytkownik
#132 - Wysłana: 4 Mar 2011 12:03:39
Seybr
MarcinK

Po trochu obaj macie rację. Jeżeli chodzi o samą moc obliczeniową to aktualnie topowe telefony mają jej więcej niż ma mieć zapowiadane PSP2. Konsole przenośne zwykle mają lepsze chipy graficzne, ale i to powoli się zmienia.

Z drugiej strony zgadzam się, że ekran dotykowy i niewielkie klawisze (a czasem telefon nawet ich nie ma) ograniczają zakres grywalnych gier. Jest naprawdę sporo ciekawych i wciągających gier w które można grać np. samym ekranem dotykowym lub akcelerometrem, ale do klasycznych typów gier: platformówek, strzelanek, ścianek, bijatyk itd. wygodny krzyżak lub analog jest niezastąpiony.
Z resztą grupa zapaleńców tez to zauwazyła i opracowała iControlPad.

Kowal155:
Marcin - PS owszem ale 3, a ten Linux to pieśń przeszłości bo to wywalili przy aktualizacji.

Jakis czas temu PS3 została złamana i można znomu instalować pingwina, choć już nieoficjalnie.
Alucard87:
Nawet mając telefon odtwarzający mp3 i kartę 2GB w nim, ciągle łaziłem z 1GB odtwarzaczem i używałem ich oddzielnie, póki mp3ka nie pożegnała się z tym światem. No ale jestem w chudej i ciągle chudnącej mniejszości

Rzeczywiście jesteś wymierającym dinozaurem. Dla gier robie wyjątek, bo tam chodzi o sterowanie, ale w przypadku muzyki bądź filmów to nie ma przeciwwskazań, żeby łączyć te funkcje w konsolach czy tez telefonach. Wygrałem ostatnio w konkursie iPoda shuffle. No i w sumie fajne to cacko, ale nie wiem czy mogło by sie przydać do czegoś innego niż uprawianie sportu (ze względu na małe rozmiary), ale gdy jestem w podróży albo podobnej sytuacji w której miałbym ochotę posłuchać muzyki to i tak mam podręką inne urządzenie, które mi to umozliwi. Do tego odrobinę irytuje mnie iTunes.

Alucard87:
"Mniejsze możliwości" wynikają właśnie z tego - dałbyś radę napisać np. na GBA jakąś grę? Podejrzewam, że nie - musiałbyś mieć dostęp do kartridży, programatorów, i jakiegoś w miarę taniego fizycznego sposobu dystrybucji

Cartridge przeminęły z poprzednia generacją. Obecnie zarówno Sony jak i Nontendo obsługują karty pamięci. Do tego są typowo otwarte konsole w rodzaju Doingoo, czy też Caanoo.
A żeby rozpowszechniac oficjalnie aplikacje przez apple store czy android market tez trzeba mieć błogosławieństwo Apple'a lub Google'a.
MarcinK
Użytkownik
#133 - Wysłana: 4 Mar 2011 14:15:03
The_D:
Cartridge przeminęły z poprzednia generacją. Obecnie zarówno Sony jak i Nontendo obsługują karty pamięci.

W sumie Catridge i Kary pamięci to to samo.

A tak w ogóle to PSP i NGP mają napęd optyczny. (NGP to to nowe PSP).
Seybr
Użytkownik
#134 - Wysłana: 4 Mar 2011 15:19:43
MarcinK:
W sumie Catridge i Kary pamięci to to samo.

Technologicznie nie tak do końca, ale masz racje jeżeli chodzi o główne zastosowanie ;].
The_D
Użytkownik
#135 - Wysłana: 4 Mar 2011 16:10:52
MarcinK:
A tak w ogóle to PSP i NGP mają napęd optyczny.

Najnowsze wersje PSP już nie mają napędu UMD, a co do NGP to tez nie słyszałem, żeby miał być, ale może coś się zmieniło - nie śledzę tego na bieżąco.
Z resztą Alucardowi chodziło o łatwy sposób rozpowszechniania software'u, a do tego karty nadają się idealnie (szeroko dostępne, tanie, łatwe w zapisie).

Seybr:
ale masz racje jeżeli chodzi o główne zastosowanie ;].

Nie do końca rozumiem. Kto normalny używa cartridge'y jako nośnika w aparatach cyfrowych lub telefonach?
Seybr
Użytkownik
#136 - Wysłana: 4 Mar 2011 17:24:13
Seybr:
Nie do końca rozumiem. Kto normalny używa cartridge'y jako nośnika w aparatach cyfrowych lub telefonach?

Sprecyzuje. Obecne karty pamięci mogą służyć jako cartrige. Niech sobie będzie jakiś tam telefon, konsola. Wkładasz kartę pamięci z np. Doomem 4 i grasz. Bardzo podobne zastosowanie, nowocześniejsze i lepsze.
krzychu
Użytkownik
#137 - Wysłana: 27 Mar 2011 23:35:18
dobry filmik z gry homeworld

http://www.youtube.com/watch?v=uqkPCKn7PTg
Seybr
Użytkownik
#138 - Wysłana: 1 Kwi 2011 13:41:30
MarcinK jak myślisz ?

http://tech.wp.pl/kat,1009791,title,Apple-chce-prz ejac-Sony-wypusci-iKonsole,wid,13280206,wiadomosc. html

Apple może coś zrobić, do końca nie będzie może to super sprzęt za to będzie miał ogromną bazę softu oraz reklamę hehe. Będzie się sprzedawał, bo to cool.
Wydaje mi się że to żart 1 kwietniowy.
MarcinK
Użytkownik
#139 - Wysłana: 1 Kwi 2011 17:30:57
Seybr
Jest małe ale. Apple przy Sony to jak odpowiednio krokodyl przy Godzilli. Tak więc to Sony prędzej przejmie Apple.
Seybr
Użytkownik
#140 - Wysłana: 1 Kwi 2011 19:14:14
MarcinK:
Apple przy Sony to jak odpowiednio krokodyl przy Godzilli.

Nie jeden krokodyl zjadł Godzille. Ale w tym wypadku to ja nie wierzę, że Sony zostało by przejęte.
MarcinK
Użytkownik
#141 - Wysłana: 1 Kwi 2011 19:22:52
Seybr:
Nie jeden krokodyl zjadł Godzille.

Chyba chciałeś napisać : Nie Jeden Krokodyl Zjadłby Godzillę, ale nie może.

Seybr:
Ale w tym wypadku to ja nie wierzę, że Sony zostało by przejęte.

Przejęcie Sony przez Apple to większe Fantasy niż Władca Pierścieni.
Seybr
Użytkownik
#142 - Wysłana: 1 Kwi 2011 21:43:01
MarcinK:
Chyba chciałeś napisać : Nie Jeden Krokodyl Zjadłby Godzillę, ale nie może.

Tu się mylisz. Nie jedna mniejsza firma przejeła większą. Wystarczy mieć odpowiedni kapitał, oraz ludzi którzy to zrobią. Wolny rynek ma swoje prawa. Można być wielkim a zostać pokonanym przez małego konkurenta. Zresztą Apple to nie mała firma.

MarcinK:
Przejęcie Sony przez Apple to większe Fantasy niż Władca Pierścieni.

Całej marki nie ale odpowiednie działy firmy ? Nie wiem w jaki sposób jest zbudowana firma. Na pewno osobny wydział produkcji zarządzania ma ich telefonia, konsole czy produkcja TV. Firma ma pod oddziały. Zresztą to był pewnie żart.
MarcinK
Użytkownik
#143 - Wysłana: 2 Kwi 2011 08:07:06
Seybr
Właśnie wolny rynek. Wiesz ile Sony zarabia na konsolach? Wątpię by rezygnowało z takiej kasy dla kilku nędznych groszy od Apple.
Seybr
Użytkownik
#144 - Wysłana: 2 Kwi 2011 10:02:01
MarcinK

Do samej jednostki centralnej dopłaca, ale fakt na akcesoriach i grach oraz pokrewnych rzeczach zarabia krocie.
Seybr
Użytkownik
#145 - Wysłana: 15 Kwi 2011 10:35:08 - Edytowany przez: Seybr
Nasi rodzimi producenci dali z free soundtrack, o jakiej grę chodzi ? Dobrze się słucha. Nie jeden film o wysokim budżecie nie ma takiego tracka. Jeżeli ktoś lubi muzykę filmową, która jest dynamiczna to polecam.

http://www.cdaction.pl/news-18648/bulletstorm---so undtrack-za-darmo.html

lub :

http://ll.assets.ea.com/nawp/na/u/f/GPO/eagames/bu llet/bulletstorm2/bulletstorm_ost_mp3_320kbs_tagge d.zip
MarcinK
Użytkownik
#146 - Wysłana: 31 Maj 2011 19:59:32
Mam pytanie zna sie ktoś na emultorze do Commodore 64, CCS64? Bo próbuję uruchomić grę i po pojawieniu się napisu "Press Play to tape" nie wiem co zrobić.
Darnok
Użytkownik
#147 - Wysłana: 31 Maj 2011 20:41:00
Homeworld to klasyk.
Najlepsze gry wydane zostały jednak na N64. Dopiero potem Ps2, daleko nic i inne konsole.
Nawet nie chcecie wiedzieć, ile życia straciłem na tej grze:
http://www.youtube.com/watch?v=YUd9r57x1i0
kanna
Użytkownik
#148 - Wysłana: 31 Maj 2011 20:41:44
Kupiłam Młodemu Lemmingi na PSP. Tyle wspomnień...

<rozczula_się_wspominając _własne_dzieciństwo_i_Atari>
Darnok
Użytkownik
#149 - Wysłana: 31 Maj 2011 21:00:01
Ja nigdy nie przepadałem za lemmingami. Nie lubię patrzeć na akcję, wolę w niej uczestniczyć ;)
Taki mario to był czad.
A pamięta ktoś taką grę?:
http://www.youtube.com/watch?v=yqrftlCAic0
Eviva
Użytkownik
#150 - Wysłana: 31 Maj 2011 21:01:24
kanna

Mam jakieś starwarsowe gry, mogłabym mu dać. U mnie tylko leżą.
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  ...  16  17  18  »» 
USS Phoenix forum / Gry / Kultowe Gry i Konsole

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!