Autor |
Wiadomość |
Dragon
Użytkownik
|
#61 - Wysłana: 19 Kwi 2009 19:56:39
kanna
Nie sądziłem że aż tak się podobało
|
Paradoks
Użytkownik
|
#62 - Wysłana: 19 Kwi 2009 21:26:05
Madame Picard
Był jeszcze Mirror Dragona.
Wyliczałem tylko potencjalnie aktywne. Chociaż...
kanna
Dragon
Eviva
A mógł po prostu oddać dowodzenie mnie lub Tobie...
Generalnie wątek sesji nie został zamknięty, skończyliśmy na meldowaniu uszkodzeń po przejściu przez tunel. Znając kreatywność Evivy pewnie udało by się bez większych problemów wymyślić dalszą fabułę, IMHO nie ma przeszkód byśmy reaktywowali sesję w miejscu, gdzie skończyliśmy pod kierownictwem Evivy lub Kanny. Hmm?
|
kanna
Użytkownik
|
#63 - Wysłana: 19 Kwi 2009 21:29:24
Paradoks
Ja sie nie pisze, to za dużo zachodu.
|
RaulC
Użytkownik
|
#64 - Wysłana: 19 Kwi 2009 21:31:17
No to mamy 4 chętnych. Kto jeszcze?
|
Dragon
Użytkownik
|
#65 - Wysłana: 19 Kwi 2009 21:53:11
Przemyślałem parę rzeczy, jeśli chcecie mogę reaktywować sesje i być znowu MG, jeśli tylko chcecie.
|
Eviva
Użytkownik
|
#66 - Wysłana: 19 Kwi 2009 21:55:49
Dragon
Ja jestem za. Wracaj jak najszybciej.
|
kanna
Użytkownik
|
#67 - Wysłana: 19 Kwi 2009 22:05:41
Dragon
pewnie  od dawna Ci mówie, jak mi tej sesji szkoda.
|
Dragon
Użytkownik
|
#68 - Wysłana: 19 Kwi 2009 22:09:15
kanna
hmmm, myślę że w piątek mogę ją odnowić, bo przez najbliższe 4 dni mnie nie ma, może niech do tego czasu chętni się przypomną w temacie "rozmowy o sesji"
|
Doctor_Who
Użytkownik
|
#69 - Wysłana: 20 Kwi 2009 13:08:33
RaulC
Czy ktoś by reflektował na sesję rodem z fantasy?
Serce mówi ''tak'', rozsądek ''nie''. Nie sądzę bym znalazł czas na sesję fantasy, tym bardziej, że nie wyprostowałem spraw na ''Hermaszu'', a w tym tygodniu przedstawię pomysł nowej sesji (w stylu ''Czerwonego karła'' lub ''Autostopem przez galaktykę''.
|
Q__
Moderator
|
#70 - Wysłana: 8 Maj 2009 09:20:13
A'propos - komiks dla miłośników RPG (zwłaszcza fantasy):
http://esensja.pl/komiks/recenzje/tekst.html?id=74 62
|
Q__
Moderator
|
#71 - Wysłana: 21 Gru 2009 23:37:30
|
Picard
Użytkownik
|
#72 - Wysłana: 14 Sty 2010 17:41:18
Tak wedłóg serwisu http://www.tor.star-wars.com.pl/viewtopic.php?f=15 &t=57 powinno wyglądać kreowanie postaci: 1. Kim byli rodzice postaci? Czy brali udział w jej wychowaniu? Jeżeli nie - to dlaczego? W jaki sposób postać dorastała?
2. Czy postać ma jakiś przyjaciół z dzieciństwa? Czy posiada krewnych? Gdzie oni są teraz? Czy utrzymuje z nimi kontakt? Jeżeli nie, to co spowodowało separację?
3. Jak wyglądało dzieciństwo bohatera? Czy upływało spokojnie w poczuciu bezpieczeństwa, czy też wydarzyło się coś dramatycznego? Jakie ma to teraz dla niego znaczenie?
4. Czy postać identyfikuje się z jakimiś wzorami osobowościowymi lub idolami? Czy obecnie jest zafascynowana pewnymi jednostkami? Czy miała szansę zetknąć się nimi?
5. Co działo się z bohaterem zanim został wciągnięty w wir wypadków? Kto był odpowiedzialny za przygotowanie postaci do roli awanturnika?
6. Jakie są przekonania religijne i moralne postaci? Jak bardzo postać jest z nimi związana - co będzie w stanie poświęcić, aby ich bronić? Kto wpłynął na rozwój światopoglądu postaci?
7. Czy postać ma jakieś niezwykłe przyzwyczajenia lub przypadłości? W jaki sposób inni na nie reagują?
8. Jaki jest zwykle stosunek innych istot do postaci? Dlaczego - w jej opinii - stykający się z nią reagują w taki sposób?
9. Czy bohater jest w stanie zabić? Co - w mniemaniu bohatera - usprawiedliwia zabójstwo? Czy bohater ma wrogów? Czy byłby w stanie ich zabić?
10. Jakie relacje łączą postać z innymi istotami? Czy ma bliskich przyjaciół? Ulubione zwierzęta? Czym charakteryzują się te istoty?
11. Czy bohater ma problemy natury psychicznej: lęki, natręctwa, choroby? Co jest ich przyczyną? Jaki jest stan jego zdrowia?
12. W jaki sposób postać traktuje znajomych i nieznajomych? Czy jest łatwowierna?
13. Jak wygląda bohater? Czy ma blizny, tatuaże, znamiona? Jeżeli tak, to w jaki sposób je nabył?
14. Jak wygląda zwyczajny dzień postaci? W jaki sposób reaguje ona, gdy coś zakłóca rutynę codzienności?
15. Jakie cele pragnie osiągnąć bohater - co motywuje go do życia, przygód? Jakie są jego ambicje?
16. W jaki sposób postać pragnie osiągnąć to, co sobie zamierzyła? Czy nie koliduje to z życiem awanturnika?
17. Czy bohater planuje w przyszłości założyć rodzinę? Kim miałaby/miałby być jego/jej wybranka/wybranek?
18. Czy postać zastanawiała się nad swoją śmiercią? Czy przygotowała testament? Jakie są zwyczaje pogrzebowe w okolicach, z których pochodzi?
19. W jaki sposób historia bohatera splata się z historią społeczności i świata, w którym żyje?
20. Czy ma on przodków, którym udało się dokonać czegoś niezwykłego? Jak są postrzegani w społeczności, w której żyje postać? Jaki jest jej stosunek do tych czynów i do sławy bądź niesławy przodków?
|
kanna
Użytkownik
|
#73 - Wysłana: 14 Sty 2010 19:21:44
Picardmiesiąc wytęzonej pracy, jakby sie człowiek przyłozył . A jakbym chciała w miedzyczasie chodzic do pracy, to dwa 
|
Jurgen
Moderator
|
#74 - Wysłana: 14 Sty 2010 19:47:31
Picard, Ty nam nie mów, jak postać stworzyć, Ty sobie przypomnij, o tej, co stworzyłeś  .
|
Paradoks
Użytkownik
|
#75 - Wysłana: 14 Sty 2010 21:37:28 - Edytowany przez: Paradoks
A marudzicie, że to ja piszę przydługie sylwetki postaci.  Ubieranie swojego pomysłu w takie sztywne formułki mija się przecież z celem, a każdorazowe wracanie o nich przed dokonaniem przez postać jakieś akcji zabija całą frajdę z tej spontaniczności. Z drugiej strony to takie skryte marzenie naszego MG, gracze przysyłali by mu gotowe algorytmy postępowania, a on sam mógłby tworzyć sesję, szukając tylko w charakterystykach, jest postąpi postać A, gdy stanie się X, Y i Z. 
|
Jurgen
Moderator
|
#76 - Wysłana: 15 Sty 2010 09:26:26
Paradoks: Z drugiej strony to takie skryte marzenie naszego MG, gracze przysyłali by mu gotowe algorytmy postępowania, a on sam mógłby tworzyć sesję, szukając tylko w charakterystykach, jest postąpi postać A, gdy stanie się X, Y i Z. 
|
Picard
Użytkownik
|
#77 - Wysłana: 15 Sty 2010 12:53:02
JurgenCzy ona jeszcze żyje?  Bo myślałem żeby być może przyłączyć się do sesji KOTOR ale przeraziła mnie mechanika tamtej rozgrywki, więc może wrócę do Was - tym razem czytając uważniej to co inni mają do powiedzenia.  Co Wy na to?
|
Jurgen
Moderator
|
#78 - Wysłana: 15 Sty 2010 12:55:08
PicardShras dale żyje i ma się świetnie - obok Shrana i Winterspoona jest chyba najbardziej wyspanym bohaterm  . Wrócić możesz, pewnie będzie Ci latwiej rozeznać się w sytuacji, bo akurat jesteśmy na DS9, trwa narada (Shrasa na niej nie ma, ale przynajmniej dowiesz się, co się dzieje i jakie mamy zadania) i po niej zaczynamy nowy rozdział. Poza tym, tempo nieco spadło.
|
Picard
Użytkownik
|
#79 - Wysłana: 15 Sty 2010 13:15:23
JurgenOK poczytam, rozejrzę i w postaram się napisać coś z sensem. 
|
Q__
Moderator
|
#80 - Wysłana: 27 Gru 2010 14:27:07
Z trochę innej beczki: ukazał się właśnie w formie elektronicznej, nienowy w sumie, mini-system RPG Strefa Śmierci osadzony we wszechświecie Dominum Solarnego: http://www.esensja.pl/downloads/strefa-smierci.pdf Autorem systemu (tak jak i "Dominum..") jest Tomasz Kołodziejczak.
|
Scimitar
Użytkownik
|
#81 - Wysłana: 27 Gru 2010 22:43:32
Az totalnie innej beczki, wracając do głównego pytania RPG to również Rocket Propelled Grenade launcher (w żargonie wojskowym właśnie RPG): http://www.fotydostrony.yoyo.pl/RPG-7%20Rys.jpg
|
The_D
Użytkownik
|
#82 - Wysłana: 28 Gru 2010 02:27:15
A ja zawsze myślałem, że to od "rucznoj protiwotankowyj granatomiot"
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#83 - Wysłana: 28 Gru 2010 11:35:11 - Edytowany przez: mozg_kl2
Ja wole definicje z nonsensopedii Odsyłam http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Rpg
|
Jurgen
Moderator
|
#84 - Wysłana: 28 Gru 2010 14:54:48
To ja po pierwze polecam te prawa RPG  : Jeżeli Mistrz gry mówi, że drzewo ma 100 metrów wysokości i pień o średnicy 30 cm to tak jest. Cokolwiek by Mistrz Gry nie mówił to tak jest.Natomiast tak sie nie uczcie  : Nawet kiedy drużyna rozkłada scenariusz i tak uda jej się osiągnąć koniec. W takim przypadku drużyna może stać i nic nie robić, a wróg będzie się potykał o własne nogi, wbijał sobie miecz w brzuch, trafiał z łuku własnych ludzi, a król sam odnajdzie smoka, zabije go i ożeni się z córką. Doświadczenie i tak trafi do drużyny A ogólnie to prawa RPG z linkowanego artykułu wskazują, że Trek i RPG mają ze sobą wiele wspólnego  .
|
Darklighter
Użytkownik
|
#85 - Wysłana: 16 Sty 2011 22:25:46
|
Doctor_Who
Użytkownik
|
#86 - Wysłana: 30 Maj 2011 16:43:09
Bogaty wybór ''kfiatków'' z sesji RPG i nie tylko: http://www.kaila.pl/rpg/
|
Q__
Moderator
|
#87 - Wysłana: 29 Cze 2020 10:50:20
Świeży ranking gier RPG: https://www.enworld.org/threads/chart-of-icv2-rank ings-back-to-2004.670122/Jak widać klasyka trzyma się mocno. ps. Nawiasem: Pathfinder to też dedeki, tylko podrasowane.
|