USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Gry splagiatowane przez ENCORE i inna klasyka

Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 28 Lut 2009 20:44:43 - Edytowany przez: Q__
Pamiętacie pierwsze gry o tematyce SF w Polsce - "Odkrywcy nowych swiatów", "Trans Solar" i przede wszystkim słynny "Gwiezdny kupiec"? (Gry jak się później okazało będące pirackimi wersjami zachodniej klasyki)?

Czy jeszcze je pamiętacie? Czy wspomnienie o nich budzi w Was nostalgię?

Bo dla mnie były swego czasu istotnym elementem mojej przygody z SF

Linki:
https://www.gamesfanatic.pl/2004/09/28/wywiad-z-sz efem-encore-janem-adamskim/
http://nest.republika.pl/kupiec.html
http://nest.republika.pl/ons.html
http://nest.republika.pl/mini.html#saturn_polarna - to akurat nie ENCORE, ale wrzucę przy okazji
Doctor_Who
Użytkownik
#2 - Wysłana: 11 Maj 2011 15:01:00
Z polskich nielicencjonowanych planszówek o tematyce SF wypadałoby przypomnieć jeszcze tę produkcję:

http://pl.alien.wikia.com/wiki/Obcy_%28gra_planszo wa%29
Darnok
Użytkownik
#3 - Wysłana: 11 Maj 2011 15:40:29
Pamiętam, jak grałem z rodzeństwem w pewną grę planszową, której nie mogę znaleźć, a mam ochotę w nią pograć.
Właściwie nie pamiętam, czy był to gwiezdny kupiec (może mi ktoś pomoże)- były żetony, kupowało się jakieś rakiety bodajże (albo je się na początku losowało), pamiętam żeton z głową astronauty chyba. Bardzo ciekawa gra planszowa. Była chyba dostarczona z "Kaczorem Donaldem"- nie wiem, czy razem z normalnymi komiksami, czy jako jakiś zestaw.
Doctor_Who
Użytkownik
#4 - Wysłana: 11 Maj 2011 21:55:10
Darnok

W ''Kaczorze...'' były trzy gry o tematyce kosmicznej. Kołacze mi się coś że to mogło być coś w stylu ''Po obrzeżach galaktyki'', ale nie jestem pewien, a google po minucie ''rozmowy'' milczy. Więc pewnie się mylę.
Obawiam się, że gra była dołączana do Kaczorów i nie trafiła do osobnej sprzedaży, podobnie jak następujące:

- przygody w poszukiwane skarbów
- jakieś bagna
- układanie elementów komnaty piramidy
- stawianie posągu z Wyspy Wielkanocnej
- gra karciana związana z zaginioną wyspą - Atlantydą

...i pokutują one pewnie po dziś dzień gdzieś w piwnicach jakichś zapaleńców, albo poszły na makulaturę.

No i oczywiście była jeszcze gra gdzie zbierało się akcje fikcyjnych kaczogrodzkich przedsiębiorstw, ktoś pamięta?

Tych gadżetów było w ogóle mnóstwo, jakieś poduszki pierdziuszki, zestaw detektywa z plastikowym scyzorykiem wielofunkcyjnym (miernik temp., czasu słonecznego, lupa, kompas itp) - dzisiaj tego jest w kioskach na kopy, ale Kaczor bodajże był pierwszy.

Bliższych informacji nie mogę udzielić, gdyż właściwie nigdy mnie do kaczokomiksów nie ciągnęło. Za smarkacza wolałem wydawać kasę na ''Spider-many'' czy ''Batmany''.

Ze starych polskich gier planszowych (dla odmiany ''nie-kaczych'') miło wspominam jeszcze słynną ''Czerwoną rtęć''. Była to gra szpiegowska, w której kierowało się agentami czterech stron - CIA, KGB, Mossadu i Dżihadu, a celem było wykradzenie i dostarczenie do bazy tytułowego pierwiastka.
Całość psuło niestety niechlujne wykonanie - podłoże było okropnie śliskie i odsłonić pojedynczy element korytarza nie burząc wszystkiego wokół to była nie lada sztuka, gra przez to doprowadzała do szewskiej pasji, ale zabawa była przednia.
VanHauzer
Użytkownik
#5 - Wysłana: 8 Gru 2011 11:16:29
Hehe. Od nie wiem jak dawna szukam tej gry z Kaczora, w której rozbudowywało się rakiety, zatrudniało specjalistów i odkrywało nowe światy. Aż prosi się o przerobienie jej na Star Trek :D.

Puściłem cynk kumplowi, który był maniakiem Kaczora. Może przypomni sobie nazwę.

Pamiętam, że zawsze chciałem zagrać w "W cieniu Saturna" i "Polarną wojnę". Chętnie bym je druknął gdyby tylko gdzieś były dostępne skany.
kanna
Użytkownik
#6 - Wysłana: 8 Gru 2011 12:54:15 - Edytowany przez: kanna
Ja pamiętam jedna grę z czasopisma RAZEM (chyba, głowy nie dam).

Jak dzis o tym myśle, to chyba to było jakieś d@d, ale potem było cos podobnego w kosmosie.

Wycinało sie kafelki z kawałkami lochów (?), losowało je i ukladało z nich te podziemia, poza tym były spisane różne zadania i reakcje na wypadek spotkania z potworami.
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 8 Gru 2011 13:56:55
kanna

kanna:
Wycinało sie kafelki z kawałkami lochów (?), losowało je i ukladało z nich te podziemia, poza tym były spisane różne zadania i reakcje na wypadek spotkania z potworami.

Brzmi jak Labirynt śmierci (opisany na wspominanej stronie nest.republika.pl zresztą), ale on nie toczył się w kosmosie, a w realiach fantasy. I nie ukazał się w "Razem" o ile wiem.

VanHauzer

VanHauzer:
Aż prosi się o przerobienie jej na Star Trek :D.

Skoro o ST mowa... Offtopicznie zapraszam Cię do wzięcia udziału w przyszłorocznej TrekSferze (tak się składa, że należymy z fluorem do jej organizatorów). Może chcesz tam wystąpić jako prelegent i mówić o swoim projekcie, a może zaprezentujesz już gotową grę?
Darnok
Użytkownik
#8 - Wysłana: 9 Gru 2011 14:13:51
VanHauzer:
Hehe. Od nie wiem jak dawna szukam tej gry z Kaczora, w której rozbudowywało się rakiety, zatrudniało specjalistów i odkrywało nowe światy. Aż prosi się o przerobienie jej na Star Trek :D

Dokładnie o to mi chodzi jak już znajdziesz, to koniecznie daj znać.
VanHauzer
Użytkownik
#9 - Wysłana: 12 Gru 2011 09:41:16
Śledztwo w sprawie karcianko/planszówki z Kaczora Donalda trwa...

Z tego co się dowiedziałem, gra publikowana była w trzech kolejno wydawanych zeszytach. Pierwsza z nich pojawiła się w numerze 25 z 1998 roku (136 numer od początku wydania Kaczora Donalda). To oznacza, że kolejne części publikowane były w 26 i 27 numerze z 98 roku.

Jeżeli ktoś posiada te numery bardzo proszę o kontakt!
VanHauzer
Użytkownik
#10 - Wysłana: 12 Gru 2011 10:02:33 - Edytowany przez: VanHauzer
HAHA! Gra nazywała się Kosmiczne Misje: http://sklep-komiksowy.pl/Kaczor-Donald-0137_26-19 98_PL

Przypominacie sobie jeszcze jakieś gry z Kaczor Donalda, w które chcielibyście zagrać? Dawajcie tytuły to zamówię kilka tych kaczorów i zeskanuje te gry.
Darnok
Użytkownik
#11 - Wysłana: 12 Gru 2011 17:20:19
VanHauzer:
Przypominacie sobie jeszcze jakieś gry z Kaczor Donalda, w które chcielibyście zagrać? Dawajcie tytuły to zamówię kilka tych kaczorów i zeskanuje te gry.

Ja czekam na Kosmiczne Misje
Darnok
Użytkownik
#12 - Wysłana: 4 Sty 2012 22:55:39
VanHauzer
I jak tam proces skanowania? dzisiaj sobie przypomniałem, że miałeś skanować ;]
VanHauzer
Użytkownik
#13 - Wysłana: 4 Sty 2012 22:59:26
Jeszcze nie zamówiłem. Ale jak jest parcie to zaraz to zrobię.
VanHauzer
Użytkownik
#14 - Wysłana: 5 Sty 2012 12:38:51
Eh. Właśnie mi odpowiedziano, że jeden z numerów został wyprzedany tuż po świętach. Niestety był to numer w którym była "podstawka" do gry tak więc bez niego nie da się grać. Mają mnie powiadomić jak tylko numer się pojawi i wtedy od razu zamówię.
Darnok
Użytkownik
#15 - Wysłana: 5 Sty 2012 19:16:06
No to nic, pozostaje czekać ;]
Dukat
Użytkownik
#16 - Wysłana: 5 Sty 2012 21:55:05
"Labirynt Śmierci" to było coś genialnego, świetna gra, ciekawa budowa planszy, współpraca drużynowa, extra
gulasz
Użytkownik
#17 - Wysłana: 29 Maj 2012 18:39:31 - Edytowany przez: gulasz
znalazlem głeboko pod starymi komiksami tranformersów instrukcje do Atlantydy,Świątyni asteków i pełne gry gwiezdna flota wyspa wielkanocna i piramida.Rany pamietam jak grałem to z ojcem,kolegami lub z soba samym przez całe wakcje
Q__
Moderator
#18 - Wysłana: 29 Maj 2012 19:03:54 - Edytowany przez: Q__
gulasz

gulasz:
Świątyni asteków

Azteków, na bezlitosne serce Kosmosu

gulasz:
gry gwiezdna flota

Brzmi jak coś w sam raz dla Trekera. Możesz podać szczegóły?

ps. witamy na pokładzie
gulasz
Użytkownik
#19 - Wysłana: 29 Maj 2012 21:06:36
slepy jestem sory za błąd,mam realnie w reku te gry i instrukcje do nich
gulasz
Użytkownik
#20 - Wysłana: 29 Maj 2012 21:08:39 - Edytowany przez: gulasz
dodam ze posiadam planszowa gre Obcy i Magia i Miecz (znaczy 3 podstawki i cały komplet dodatków)-mam pytanie do admina jest jakiś temat o RPG Śródziemiu papierowym tak pytam bo to był i dla mnie jest fajny system
Q__
Moderator
#21 - Wysłana: 29 Maj 2012 22:01:12
gulasz

gulasz:
slepy jestem sory za błąd

Za dubelek też byś przeprosił i na przyszlość unikał. Opcja "Edytuj" istnieje.

gulasz:
mam pytanie do admina jest jakiś temat o RPG Śródziemiu papierowym

Chyba nie ma. Zresztą... forumowa wyszukiwarka istnieje także.
MarcinK
Użytkownik
#22 - Wysłana: 4 Lip 2012 17:34:48
Mam pytanie czy wie ktoś gdzie można (tanio) zdobyć grę "Ratuj Swoje Miasto"?
Q__
Moderator
#23 - Wysłana: 9 Sty 2014 18:45:57
Q__
Moderator
#24 - Wysłana: 11 Sty 2014 02:11:33
Odkrywcy Nowych Światów w wersji elektronicznej (b. prostej - excelowej):
http://www.garycki.com/Odkrywcy.html

I słynna paragrafówka Dreszcz online:
http://gra_dreszcz.republika.pl/
Q__
Moderator
#25 - Wysłana: 3 Kwi 2020 16:41:20 - Edytowany przez: Q__

USS Phoenix forum / Gry / Gry splagiatowane przez ENCORE i inna klasyka

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!