| Autor |
Wiadomość |
Paradoks
Użytkownik
|
#31 - Wysłana: 16 Sty 2009 18:32:42 - Edytowany przez: Paradoks
Madame Picard
Sulu jak Sulu, ale wyobraź sobie, że jakiś byle redshirt mówi tak do Worfa
W jednej z wyciętych scen z Nemesis, Riker na odchodnym daje nowemu pierwszemu radę, żeby zwracał się do niego Picarda per "Jean-Luc", co też czyni przy pierwszej okazji.  Wielka szkoda, że nie udało im się wcisnąć tej sceny do finalnej wersji filmu.
Edit: http://pl.youtube.com/watch?v=VUOPCsIm2rY
|
Eviva
Użytkownik
|
#32 - Wysłana: 16 Sty 2009 18:33:07
Wygląda na to, że ja tu jestem na najgorszej pozycji, bo DS9 ni w ząb nie znam... więc na stacji tak jakby mnie nie ma.
|
Jurgen
Moderator
|
#33 - Wysłana: 16 Sty 2009 18:33:41
kanna
Czyli rozumiem, że na ds9 bedziemy chwile, potem lecimy?
Tak, lecimy. Ale z DS9 możemy mieć jeszcze do czynienia. O ile oczywiście jacyś Klingoni czy Kardasjanie nie zrobią z naszą łajbą porządku  .
Madame Picard
Obecnie oficerem taktycznym jest chor. Winterspoon. Bohater Dragona (porucznik) będzie dopiero w przyszłym tygodniu.
PS Widzę, że OT już kwitnie  .
|
kanna
Użytkownik
|
#34 - Wysłana: 16 Sty 2009 18:42:28
Weronika
Gwiezdna Flota jest jak wojsko (nie jak szkoła) . Nie możesz mówic do przełożonego w wojsku "Ziutek", tylko poruczniku Kowalski. Chyba, że por Kowalski się zgodzi, żeby do niego mówic inaczej. Ale inicjatywa wychodzi od przełożonego (starszego stopniem) i póki nie wyjdzie, to sie mówi "poruczniku Kowalski"
|
Weronika
Użytkownik
|
#35 - Wysłana: 16 Sty 2009 18:50:15
Dobra, wiem że Gwiezdna Flota to wojsko, taka głupia nie jestem.
|
kanna
Użytkownik
|
#36 - Wysłana: 16 Sty 2009 18:52:29
Weronika
wiem że Gwiezdna Flota to wojsko
dla mnie to wcale nie było oczywiste... nie myśle o GF jak o wojsku,
|
Bashir
Moderator
|
#37 - Wysłana: 16 Sty 2009 19:09:48
Paradoks
W jednej z wyciętych scen z Nemesis, Riker na odchodnym daje nowemu pierwszemu radę, żeby zwracał się do niego Picarda per "Jean-Luc", co też czyni przy pierwszej okazji. Wielka szkoda, że nie udało im się wcisnąć tej sceny do finalnej wersji filmu.
Chyba nie ten link...
|
Jurgen
Moderator
|
#38 - Wysłana: 16 Sty 2009 19:56:29
RaulC
Wyczuł, że Pickard chętnie się go pozbędzie z okrętu. Kapitan tego nie okazał ale był wyraźnie zazdrosny. Wkurzony kazał przyspieszyć do warp 9. Dzięki temu podróż skróciła się z tygodnia do 5 dni

|
RaulC
Użytkownik
|
#39 - Wysłana: 16 Sty 2009 20:28:16
Jurgen
Lecieli warp 7.
W końcu do dotarcia na pokład możemy robić co chcemy a ja uprzedziłem lojalnie jak dotrę
Przy okazji uwzględniłem kanon.
|
Alucard87
Użytkownik
|
#40 - Wysłana: 16 Sty 2009 20:31:03
Dzięki Jurgen, że tak zamroziłeś akcje na Novie, z O'brienem. W piątki moja uczelnia zdecydowała się ustawić mi drugą zmianę.
|
Jurgen
Moderator
|
#41 - Wysłana: 16 Sty 2009 20:58:08
Alucard87
Nie ma problemu, czekamy 48 godzin, poza tym i tak dopiero dzisiaj rano wystarotwaliśmy.
|
Paradoks
Użytkownik
|
#42 - Wysłana: 16 Sty 2009 20:58:52 - Edytowany przez: Paradoks
Bashir
Chyba nie ten link...
O, faktycznie:
http://pl.youtube.com/watch?v=YT2A2Ltwly4
|
Q__
Moderator
|
#43 - Wysłana: 16 Sty 2009 20:59:59
Jurgen
MG, moge prosić na GG?
|
Madame Picard
Moderator
|
#44 - Wysłana: 17 Sty 2009 09:42:40
Jurgen
Obecnie oficerem taktycznym jest chor. Winterspoon.
No zgadza się, bohater Darnoka. Jego właśnie miałam na myśli. Siedział w barze, a Rosalinda nie śmiała się do niego przysiąść.
PS Widzę, że OT już kwitnie
Nie mów, że Cię to dziwi  .
kanna
Weronika
Niezależnie od tego, czy Gwiezdna Flota to wojsko czy nie, to nie jest polska szkoła Anno Domini 2009*, nie podchodzi się do starszego stopniem ćwierkając radośnie "cześć!". Bo o to cała ta afera  . Nawet jeśli GF to bardziej Latający Uniwersytet, to i tak obowiązują tam rangi, może nawet bardziej niż w wojsku. Jak widzisz w stołówce profesora, to nie przysiadasz się mówiąc "cześć Zenek, jak leci". Tak uprzedzam na przyszłość, jak już z tej szkoły wyjdziesz i pójdziesz na studia  .
(* Swoją drogą, co za szczęście, że ja cudze dzieci uczę, jak są już dorosłe  ).
|
Jurgen
Moderator
|
#45 - Wysłana: 17 Sty 2009 09:45:53
Nie mów, że Cię to dziwi.
Nie mówię  . oczyniłem jedynie takie spostrzeżenie  .
Niezależnie od tego, czy Gwiezdna Flota to wojsko czy nie
Nie chciałym wdawać się w tego rodzaju dyskusje, powiem wieć tylko tyle: Flota jest zorganizowana na sposób wojskowy, więc hierarchii służbowej należałoby przestrzegać. Przynajmniej na początku, bo potem, jak się poznacie i przejdziecie na "ty", to już inna sprawa.
|
Darnok
Użytkownik
|
#46 - Wysłana: 17 Sty 2009 10:51:31
chor. Winterspoon.
to w końcu podporucznik, czy chorąży?  bo pisałeś coś o zmniejszaniu rang i nie wiem, czy mnie to dosięgło.
|
Bashir
Moderator
|
#47 - Wysłana: 17 Sty 2009 10:53:25
Podporucznik, zapewne. W tym temacie są ostateczne rangi i opisy postaci:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=7&topic=2520

|
Eviva
Użytkownik
|
#48 - Wysłana: 17 Sty 2009 10:53:28
Madame Picard
kanna
Takeście wystraszyły dzieciaka, że teraz boi się odezwać.
|
Jurgen
Moderator
|
#49 - Wysłana: 17 Sty 2009 11:03:12
Bashir
Darnok
Podporucznik, oczywiście, moja pomyłka.
|
Darnok
Użytkownik
|
#50 - Wysłana: 17 Sty 2009 12:30:48
Pamiętam, że w grze "Star Trek: Away Team" bodajże jest specjalna sala odpraw dla ochrony. Czy oprócz szatni z uzbrojeniem (bo to oczywiste), jest jakieś wydzielone miejsce dla szefa ochrony? bo podczas czerwonego alarmu to co najwyżej (na logikę) ochrona powinna być w gotowości i czekać w szatni  chcę po prostu wiedzieć, jak mam się zachować podczas red alerta, bo szczerze to nie mam pojęcia 
|
Jurgen
Moderator
|
#51 - Wysłana: 17 Sty 2009 12:51:31
Darnok
Myślę, że tak to powinno wyglądać. Załózmy (bo ze schematów nic nie wynika), że zbrojownia i gabinet szefa ochrony są na pokładzie 4. niedaleko ambulatorium.
|
Jurgen
Moderator
|
#52 - Wysłana: 17 Sty 2009 13:18:31
Kanna
Widze, że Ta'nar będzie świetnym doradcą, prawie jak Kira Nerys: You dreamed about what? You're crazy! Now, get out of my office! Next patient! 
|
biter
Użytkownik
|
#53 - Wysłana: 17 Sty 2009 13:29:54
Jurgen
Czy Weronika jako sternik jest bezpośrednio podległa moim rozkazom? Ops. obsługuje helm panel na mostku zajmując się łącznością nawigacją i obsługą niektórych systemów więc sternik chyba młodszy stopniem podlega?
|
Jurgen
Moderator
|
#54 - Wysłana: 17 Sty 2009 13:34:26
biter
Szczerze mówiąc, to nie jestem pewien... Kwestia jest otwarta, choć przede wszystkm, to sternik podlega kapitanowi...
|
kanna
Użytkownik
|
#55 - Wysłana: 17 Sty 2009 15:01:33 - Edytowany przez: kanna
Jurgen
Kira Nerys: You dreamed about what? You're crazy! Now, get out of my office! Next patient!
Troi przesadzała z empatycznościa  Kira widac nie miała z tym problemu 
|
Bashir
Moderator
|
#56 - Wysłana: 17 Sty 2009 18:48:54
kanałami Jefferies'a, bo Turbowindy bez reaktora nie podziałają.
A na 'auxiliary power' nie pojedzie ?
|
Jurgen
Moderator
|
#57 - Wysłana: 17 Sty 2009 19:28:15
Bashir
Alucard
Turbowindy działają. A przynajmniej ja nie wiem nic a ten temat, żeby nie działały. Przy zasilaniu pomocniczym rzecież też musieli się jakoś na mostek dostać...
Darnok
Owszem. Ja nie napisałem, Ty też nie napisałeś (na razie macie większą swobodę w poruszaniu się, więc mogłeś to napisać sam). Najwyżej napiszemy, że Rosalinda ma halucynacje (w sumie zamiast Jurgena jakies bówstwo widzi, wiec nie trudno będzie to udowodnić  ).
|
Alucard87
Użytkownik
|
#58 - Wysłana: 17 Sty 2009 19:30:51 - Edytowany przez: Alucard87
O, racja  Ale powiedzmy, że nie pojedzie, bo auxiliary power w Novej jest tylko do kluczowych(!) systemów  Podtrzymanie życia, broń, osłony, czujniki, impulsowe i baaardzo niski Warp. Reszta wynocha od wodopoju
Dobra, przeedytuję 
|
Bashir
Moderator
|
#59 - Wysłana: 17 Sty 2009 19:30:54
Najwyżej napiszemy, że Rosalinda ma halucynacje
Nie, tylko nie znowu halucynacje, nie proszę, tylko nie to !!!! 
|
Paradoks
Użytkownik
|
#60 - Wysłana: 17 Sty 2009 19:49:43 - Edytowany przez: Paradoks
Darnok
chcę po prostu wiedzieć, jak mam się zachować podczas red alerta, bo szczerze to nie mam pojęcia
Przygotowany na każdą ewentualność?
biter
Czy Weronika jako sternik jest bezpośrednio podległa moim rozkazom? Ops. obsługuje helm panel na mostku zajmując się łącznością nawigacją i obsługą niektórych systemów więc sternik chyba młodszy stopniem podlega?
Weronika podlega większości graczy, jako oficer niższy stopniem. Natomiast jeśli chodzi o bezpośrednio IMHO jedynie kapitanowi (no i pierwszemu) i jest szefem własnej, małej sekcji (nawigacji, czy coś).
Natomiast na mostku jego konsola jest połączona z konsolą operacyjnego, chociaż są to dwa osobne stanowiska.
Dodam jeszcze, że nazwa "Nova" nie odmienia się przez przypadki tak jak przymiotnik "nowa". W dopełniaczu i miejscowniku będzie "Novie" (nie "Novej") , w bierniku i celowniku zaś "Novę" (nie "Novą"), etc. Wiecie to mam na myśli, prawda? To tak tytułem wyjaśnienia. 
|