USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Zaproszenie - gra przez forum - Republic of Rome

Autor Wiadomość
fluor
Użytkownik
#1 - Wysłana: 10 Wrz 2008 22:46:07 - Edytowany przez: fluor
Wszystkich, którzy chcieliby spróbować sił w rozpolitykowanym Senacie starożytnego Rzymu zapraszam do gry. Jest to adaptacja gry planszowej rozgrywana na forum: LINK do gralni

Zasady i materiały można pobrać tu: LINK do źródła

Sama gra oczywiście najlepiej wychodzi na żywo, ale i przez sieć potrafi emocjonować graczy.

Pozdrawiam
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 10 Wrz 2008 23:31:36
Bardzo aktualne w świetle premiery "Rome" w TVP.

Poczytam i może się przyłączę.
fluor
Użytkownik
#3 - Wysłana: 10 Wrz 2008 23:35:02
I w świetle naszych spotkań w Paradoxie Zdarza się nam tam zbierać na partie w realu, to są dopiero emocje.
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 11 Wrz 2008 00:01:51
fluor

Zdarza się nam tam zbierać na partie w realu, to są dopiero emocje.

Ale nikt jeszcze nie dostał sztyletem?
fluor
Użytkownik
#5 - Wysłana: 11 Wrz 2008 00:46:53
W grę wchodzi tylko erpegowa broń.
kanna
Użytkownik
#6 - Wysłana: 11 Wrz 2008 10:25:48 - Edytowany przez: kanna
Niech to, ja bym chetnie pograła, ale bym musiała najpierw rozgyźc system ułozenia postów na Trek.pl. Nigdy nie wiem, gdzie jest góra, gdzie dół, i gdzie pisac generalnie
fluor
Użytkownik
#7 - Wysłana: 11 Wrz 2008 14:14:30 - Edytowany przez: fluor
To dziwne, bo mi się wydaje, że system jest bardzo podobny - uszeregowane chronologicznie, tak samo jak na Phoenixie, a opcja FastReply na dole tematu otwiera okienko do pisania takie jak to na dole tego forum.

Jeżeli ustawiłaś sobie inny sposób szeregowania postów, to możesz zmienić na górze dowolnego tematu w "Opcjach" na standardowy tryb wyświetlania.
fluor
Użytkownik
#8 - Wysłana: 11 Wrz 2008 14:31:37
Jeżeli znajdzie się 4-8 chętnych graczy, to mogę poprowadzić też tutaj rozgrywkę, oczywiście za pozwoleniem administracji - moglibyście spróbować gry we własnym gronie.
Pah Wraith
Użytkownik
#9 - Wysłana: 11 Wrz 2008 15:48:55
fluor
oczywiście za pozwoleniem administracji

Junior admini, zapewniam, nic przeciw nie mają, a wręcz przeciwnie Trudno natomiast orzec co Wszechwładny Kai na to, ale póki nie grzmi to chyba można
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 11 Wrz 2008 16:30:41
Agree. Junior adminom nawet się pomysł podoba w końcu "rzymskie" brzmi prawie jak "romulańskie".
Picard
Użytkownik
#11 - Wysłana: 11 Wrz 2008 19:40:12
A nie lepej grac jako w przygody senatorow Romulankich? Ale jesli juz mowa o Rzymie to z ciekawości o jakim okresie historycznym mowa w przypadku tej sesji?
fluor
Użytkownik
#12 - Wysłana: 11 Wrz 2008 19:52:37
Cóż, ja mogę zaoferować jedynie rozegranie adaptacji pewnej dość dobrej planszówki na forum, możemy ją później zmodyfikować (wymagałoby to pewnego trudu i poznania dość dobrze mechaniki gry, ale moim zdaniem jest to możliwe - oczywiście nie podejmuję się tego zadania, ale mogę asystować).
Gra jest negocjacyjno-polityczna, jej urok polega na tym, że gracze przedstawiają stronnictwa w republikańskim Senacie i muszą radzić sobie z prowadzeniem kraju. Chodzi o bezpieczeństwo zewnętrzne (wojny, podboje, prowincje), wewnętrzne (niepokoje), obsadzanie urzędów - zawsze jest mniej miejsc niż chętnych do ich zajęcia. Zaletą gry jest to, że nie da się jej wygrać samemu, bez choć ograniczonego współdziałania Republika szybko upadnie i wszyscy gracze przegrają.
Gra umożliwia rozgrywkę w 3 scenariuszach historycznych: wczesna, średnia i późna republika z lekkimi modyfikacjami zasad w każdym. Istnieje też możliwość długiej rozgrywki - zaczynamy we wczesnej i po jej skończeniu przechodzimy do kolejno średniej i późnej.
Celem gry jest osiągnięcie dominacji w Senacie przez jedno stronnictwo - zwycięzca może być tylko jeden. Można różnie iść do tego celu - kumulując wpływy i urzędy, dokonując udanej nominacji na konsula dożywotniego (droga legalna) albo siłą - zbuntować się i spróbować zdobyć władzę siłą - legionami (droga nielegalna, lecz jak najbardziej dozwolona w grze).
Q__
Moderator
#13 - Wysłana: 12 Wrz 2008 02:55:08
A już dziś drugi odcinek "Rome" w wersji serialowej. Polecam tak dla poczucia klimatu.
fluor
Użytkownik
#14 - Wysłana: 5 Paź 2009 22:40:25 - Edytowany przez: fluor
Zapraszam, nabór graczy do PBF Republic of Rome.
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 7 Gru 2009 21:52:58 - Edytowany przez: Q__
Q__:
już dziś drugi odcinek "Rome" w wersji serialowej

No i obejrzałem dziś ostatni (przynajmniej jak dotąd) odcinek tego serialowego "Rzyma" .

Co mogę powiedzieć? Primo: że jest to serial - może mało precyzyjnie się wyrażę - bardzo "męski". Może nawet bardziej niż najbardziej dotąd znane dzieło Milliusa - pamiętny "Conan barbarzyńca". (Miło zresztą, że John M. nie stracił swego lwiego pazura, ba wręcz go wyostrzył.)

Bohaterowie czynią wrażenie twardych i zimnych (co zresztą chyba typowe dla Rzymian, w "Ja, Klaudiusz" było to samo, nawet w większym stężeniu), ale nie sposób się do nich nie przywiązać.

Całość ma charakterystyczny klimat swoistego okrucieństwa, który natychmiast skojarzył mi się z "Opowieściami z Malazańskiej Księgi Poległych", nie wiem czy wynika on z tego, że bohaterowie są żołnierzami, czy z okrutnych realiów świata (tam fikcyjnego, tu prawdziwego) czy z jednego i drugiego. W każdym razie dzięki niemu i bohaterowie i ich świat na długo zapadają w pamięć.

(No i doceniam scenarzystom, że nie ulegli modzie na niekończące się spiski .)

Ech, miałbym apetyt na więcej (sezonów)...

Edit: aha, niecierpię serialowego Oktawiana, (ł)obrzygliwy psychopata, ale chyba właśnie taki miał być (znaczy: dobrze zagrany ).

USS Phoenix forum / Gry / Zaproszenie - gra przez forum - Republic of Rome

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!