USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Overclocking

Autor Wiadomość
Darnok
Użytkownik
#1 - Wysłana: 17 Lut 2008 21:00:10 - Edytowany przez: Darnok
Przymierzam się do kupna nowego komputera. Nie zamierzam grać w najnowsze gry pokroju crysisa, ale wiedźmina ma full detalach bez zbytniego spięcia bym się spodziewał no i poskładałem komputer tak, bo go trochę podkręcić. Problem jest jeden- jestem zielony w tych sprawach. Dzisiaj o tym trochę czytałem (kilkanaście tekstów dotyczących overclockingu, fora internetowe itp.), ale to wciąż za mało. Interesuje mnie dokładnie synchronizacja ram do procka, którego podkręcić bez zmiany napięcia powinienem do 3,2GHZ (ludzie do 4ghz ze zmianami i lepszym chlodzeniem robia, 3,2 twierdza, ze bez potu zrobi). Tutaj podam linki do tego, co sobie wypatrzylem.
http://www.agito.pl/socket_775/abit_ip35e.776.4317 7.html
http://www.agito.pl/seria_hd_3000/asus_radeon_hd_3 650_256mb_ddr3_pcie_box.1847.327815.html
http://www.agito.pl/core_2_duo/intel_core_2_duo_e8 200_266_ghz_box.1040.327512.html bez dodatkowego chłodzenia!
http://www.agito.pl/zasilacze/pentagram_silent_for ce_psf_620a12s_620w.221.38498.html
http://www.agito.pl/ddr_2/goodram_ddr2_dual_channe l_2x1024mb_667mhz_cl50_box.1607.36147.html

Wiem, że przy ramach albo zwiększamy takowanie i fsb (podkreślam, że mało mi to mówi), a wszystko ma sens z takowaniem procka, którego robi się na fsb i jak system nie stanie ew. jest niestabilny to albo zmniejszamy albo napiecie zwiekszamy. Tyle z teorii i praktyki może ktoś tutaj mi pomóc? żeby było trekowo to dzięki temu sprzętowi będę miał 100fpsów w bridge commandera

Mógłby mi ktoś krok po kroku napisać co zrobić, by podkręcić to do 3,2 GHZ? uwzględniając timingi i takowanie ram, bo boję się przedobrzyć co do karty graficznej, to na razie taka mi starczy, co najwyżej kupię 38xx
reyden
Użytkownik
#2 - Wysłana: 18 Lut 2008 10:30:41
Płyta , CPU i ram mogą być .

Zasilacz za mocny do twojego sprzętu , wystarczy markowe 350 W .

Komputery z C2Q i 8800 GT/GTS SLI + OC spokojnie działają na zasilaczach 500-550 w .

Nie jestem też przekonany co do tej karty , obecna generacja kart ATI jest ogólnie do bani , nie wiem czy to samo ma ta 3650 , do dopiero nowość .

Jeżeli będzie to taka sama padaka jak HD 2600 to bardziej się opłaca kupić 8600GT ( Palit lub Galaxy )

Co do OC , to u Intela masz dzielniki - 1:1 , 2:3 , 4:5 itp.

Przy 1:1 taktowanie ramu = 2 x FSB Procka .

Przy ustawieniach 2:3 i innych tego typu dzielisz FSB przez pierwszą cyfrę a potem to co wyjdzie mnożysz przez drugą cyfrę.

Wynik to rzeczywiste taktowanie RAMU po OC .

Najpierw sprawdź jakie maxymalne FSB może dać twoja płyta , ustawiasz CPU na najniższy możliwy mnożnik , potem zwiększasz FSB tak długo jak system się ładuje .

Dzielnik CPU:RAM najlepiej ustaw na 2:3 lub inny tak aby cię ram nie ograniczał .

Kiedy znajdziesz maksymalne stabilne FSB , ustawiasz dzielnik CPU:RAM na 1:1 i powtarzasz test , tym razem badając ile ram wytrzyma .

Obydwie próby robisz na domyślnych ustawieniach timingów RAM i napięcia procesora .

Kiedy znajdziesz te dwie wartości możesz spróbować je jeszcze podwyższyć zwiękaszjąc Vcore i Vmem ( czasami występuje jak Vdimm ) .

Zwiększnie napięcia chipsetu też może pomów .

W kolejnym teście ustawiasz CPU na domyślny mnożnik , ram na 2:3 lub inny , i zwiększasz FSB do oporu , kiedy system nie chce się załadować podwyższasz napięcie CPU i Chipsetu , możesz też dowoltować RAM , rób to najmiejszym możlimym krokiem , kiedy tylko system się załaduje , jedziesz dalej z FSB , przy błędach znowu jedziesz z napięcami w górę .

Generalnie polecam poczytać forum serwisu PurePc.pl
Darnok
Użytkownik
#3 - Wysłana: 18 Lut 2008 14:30:56 - Edytowany przez: Darnok
Co do forum to czytałem, niestety wiedza tam jest albo za trudna, albo zbyt lakoniczna
Czyli po mojemu ma być tak;
ramy i procek ich stosunek 1:1 (aha i jakie ramy?, może są jakieś lepsze za podobną cenę, czy te spokojnie starczą?)

jeżeli fsb osiąga (przy tym 1:1) 333, to ram działa na 666 a procek na333x9? a jeżeli 2:3 to (333/2)X3= 499, to daje 499x9= 4GHZ? wyprowadź mnie z błędu, bo tu chyba piszesz tylko o ramach

potem podkręcam fsb do momentu niestabilności na najniższym mnożniku procesora (czyli x1,tak?) (sprawdzać na superpi i jakimś tam orthosie, zgadza się?)
dzielnik cpu:ram ustawic na 2:3, ale po sprawdzeniu płyty i ustawieniu domyślnego fsb?ten dzielnik to to, co napisałem powyżej, czy jeszcze inna rzecz? ja potrzebuje baardzo łopatologicznie)

jak sprawdzić ile ram wytrzyma? zrobić mem test w windowsie i zaniżać fsb do momentu, kiedy błędy znikną?

Nie chce zmniejszać timingów i bawić się w napięcia, na razie 3GHZ by mi pasowały, gdyby zabrakło mocy, może wtedy
a co powiesz o tym zasilaczu?
http://allegro.pl/item310046443__tronje_550w_black _box_140mm_nowy_gwar_.html

Wiem, że to wygląda, jakbym nie wiedział co to google, ale ja na prawdę tego nie rozumiem... btw: jesteś pierwszą osobą, która mi to jakoś wytłumaczyła niestety to dla mnie dalej za mało, bo muszę wiedzieć, co robie i czym to może skutkować...
Darnok
Użytkownik
#4 - Wysłana: 18 Lut 2008 14:44:29 - Edytowany przez: Darnok
znalazlem jeszcze taka karte, jest tansza od 8800 (bo juz bym tama chcial kupowac), a wydaje mi sie, ze chyba ja goni
http://allegro.pl/item310519462_pci_e_sapphire_rad eon_hd_2900pro_512mb_gddr3_box_.html

ew. taka http://allegro.pl/item308304877_his_radeon_hd_3870 _512mb_iceq3_platinum_pack_hit_.html

I od razu pytanie, czy ten 2-gi radek z PCI-e 2.0 spokojnie odpali i będzie działał w 100% na zwykłym PCI-e? (takim, jak w tamtej płycie?

A i jeszcze jedno. Czytałem też, że najlepiej podkręcać przy 1:1 bo wtedy działają synchronicznie. Dobrze czytałem, czy to bzdury?
reyden
Użytkownik
#5 - Wysłana: 18 Lut 2008 17:38:48 - Edytowany przez: reyden
HD 2900Pro to padaka , przy włączonym antyaliasingu ta karta mocno kuleje jeżeli chodzi o FPS .

HD 3870 był by dobry gdyby nie jego cena , za te pieniądze można dostać 8800GT 512 MB który jest od niego szybszy .

np. ta karta od Galaxy za ~ 690 zł :
http://allegro.pl/item313859159_galaxy_8800gt_512m b_8800_gt_1800mhz_megawydajna_.html

To coś od tronje to nawet nie zasilacz , tylko jego namiastka .

Wogóle unikaj tych firm :

ACBel, Akyga, Casecom, Codegen, ColorSit, Deer, Essun, Fever, Impet, L&C = Logic, Linkword = LC (nie mylić z LC Power), Megabajt, Mercury, Mustang, Platin Power, Procomp, QTec, Ropla, Rubikon, SuperFlower, Take Me, Tracer, Tronje

Do 8800GT ( i innych kart z dodatkowym złączem zasilania ) warto brać 400 W zasilacz .

Polecane marki zasilaczy : Amacrox , Modecom ( oprócz serii Feel ) , Antec , Chieftec , Be Quiet ( np. cicha seria Stright Power ) , Corsair , Seasonic, Enermax , Tagan , Toppower , Yesico , Huntkey , NeoTEC .

Ten topic na forum PPC dużo ci powie o zasilaczach :
http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=252321

Do twojego zestawu moze być Amacrox AX400(450)PNF , Chieftec GPS 400(450)W, Modecom MC 400W , Corsair VX 450W lub BeQuiet Straight Power 400W .

Wracając do OC

Przy FSB 499 i dzielniku 2:3 CPU ma zegar 333 x 9 , ram ma wtedy ( 333/2 ) x 3 - czyli te 499 Mhz rzeczywiste , a 998 efektywne ( DDR ) takty .

Tryb 1:1 jest najwydajniejszy , ale wymagany jest dobry RAM , żeby nie hamował CPU .

Ram podkrecasz tak długo aż system się ładuje i chodzi stabilnie .

Kiedy system sypie błędami lub nie chce się ładować , podwyższasz napięcie zasilające ram i sprawdzasz czy system się załaduje .

Robisz to tak długo aż system się załaduje poprawnie , wtedy robisz test SuperPI lub Orthosem ( test blend ) .

Jeżeli zabawa z napięcami nic nie daje to obniżasz taktowanie ramu i znowu sprawdzasz .

Innym sposobem za stabilne OC ramu to jego timingi , przy wyższych FSB trzeba ustawiać wyższe timingi np. CL 4 domyślnie , przy zwiechach warto ustawić CL5 .

PCI 2.0 jest kompatybilne w dół
Darnok
Użytkownik
#6 - Wysłana: 19 Lut 2008 07:25:47 - Edytowany przez: Darnok
Czemu przy fsb 499 cpu mam liczyć jako 333?
wybacz, ale im wiecej , tym mniej :/
czyli najprosciej to jechac na fsb do momentu crasha, a jak sie sypnie to lekko dovoltowac procka i ram, tak? i wszystko najlepiej przy 1:1, ale jak mam słaby ram, to 2:3. Aha i jeszcze jedno takie lamerskie pytanie- czy jeżeli ram jest 800mhz, to znaczy, że efektywnie działa przy 1600? i do ilu można takie kręcić? do fsb 800? czy moze te 800 trzeba podzielic na 2? (tak gdzies slyszalem)
reyden
Użytkownik
#7 - Wysłana: 19 Lut 2008 18:09:25 - Edytowany przez: reyden
Darnok

Czemu przy fsb 499 cpu mam liczyć jako 333?

Coś ci się pokićkało , liczysz to odwrotnie niż powinieneś.

FSB procka jest wartością bazową dla taktów ramu a nie odwrotnie.

Wcześniej podałeś FSB procka 333 Mhz , FSB 499 przy dzielniku 2:3 da rzeczywiste taktowanie ramu ok. 750 mhz ( ~ 1 500 Mhz efektywne ) , mało który ram DDR2 wytrzyma takie takty .

Przy takim FSB lepiej ustawić inny dzielnik np. 1:1 , inne dzielniki dają duże wartości rzeczywiste .

Możesz też ustawić dzielniki typu 5:3 , wtedy rzeczywiste taktowanie ramu będzie mniejsze niż FSB .

A co do ramu .

Standard DDR2 przewiduje kilka wariantów ramu .

Efektywnie ustawione : DDR2 400 ( rzadko spotykane ) , DDR 533 , DDR2 667 , DDR2 800 , DDR2 1000 , DDR2 1066 i DDR2 1200 ( wprowadzony nie dawno ) .

Liczba to przy DDR2 to efektywne taktowanie ramu , rzeczywiste jest 2 x mniejsze .

Wynika to z tego że pamięć DDR ( każda ) przesyła dane po obydwu zboczach sygnału sterującego , stąd mamy pojęcie taktowanie efektywne , zegar rzeczywisty jest dalej 200,266,333,366 itp . aż do 600 mhz ( dla DDR 2 1200 ) .

Dopiero pamięć DDR3 ma w standardzie takty 1 600 mhz i wyższe ( efektywnie ) .
Darnok
Użytkownik
#8 - Wysłana: 20 Lut 2008 14:34:40 - Edytowany przez: Darnok
FSB procka jest wartością bazową dla taktów ramu a nie odwrotnie.

Czekaj. W tym momencie na tym komputerze w biosie mogę modyfikować fsb od 133. Czyli, jeżeli zamienię na 134, procek ma mnożnik x18 (w tym momencie to pentium4 northwood), to procek będzie działał na 2412 MHZ, procek, DDR2 pomnożymy x2, czyli, jeżeli w środku mam DDR2 400, to po podkręceniu będzie działał na... 268? czy trzeba to jeszcze pomnożyć przez 2 i da nam to 536, czyli taktowanie efektywne? czyli prędkość rzeczywista to prędkość fsb? O.o nie wiem skąd bierzesz dla mnie cierpliwość
czyli jeżeli będę zwiększać fsb, to zegar ram powinienem zmniejszyć, by mieć trochę "luzu", tak?
czyli ten dzielnik np. 5:3 jest po to, że:
procek dostanie fsb powiedzmy 499, przy moim procku dałoby to
9GHZ, ale mniejsza z tym
Jeżeli kupiłem DDR2 800, to znaczy, że domyślnie ma pracować przy fsb (które wychodzi jakby z procka z tego co tu zrozumiałem)400. Żeby ram to udźwignął, trzeba zrobić tak, by działały asynchronicznie, że ram wolniej, tak? czyli jakby proporcje powiedzmy 2:3? teraz (499/2)*3= 749 taktowania efektywnego, czyli 374 rzeczywistego. Czyli dzięki temu ramy działają jakby na 374, które udźwigną, bo to mniej, a procek przy tych 499 i daje 9 GHZ tak? jestem bliżej, czy dalej, zrozumiem, jak dasz już sobie spokój
Czy może po prostu trzeba zwolnić z np. ddr 800 do ddr 667 efektywnego i miec ta roznice jako luz, czy moze ten "zegar rzeczywisty" to jescze inna rzecz, bo z tego co teraz zrozumialem, to zegar rzeczywisty to te fsb od procka (czyli, fsb 133, 200, 266 itd.)
Havoc
Użytkownik
#9 - Wysłana: 21 Lut 2008 02:34:18
Darnok
Przepraszam, że się wtrącam, ale widzę, że wybrałeś proca od intela, a w tym przypadku jest taki mały myk, że dzięki swojej architekturze procesory intela mają szynę fsb (rzeczywistą) x4 a ramy ddr2 x2. Więc jeżeli masz proca na szynie 1333 i ramy 667 to będą działać synchronicznie w 1:1, bo rzeczywistą mają taką samą bo 333mhz. Problem w tym, że zazwyczaj procesor wytrzymuje więcej niż ramy (tzn. zwiększając fsb prędzej wymiękną ramy niż proc).

I tu musisz się zastanowić, co chcesz uzyskać. Czy najważniejsza dla ciebie będzie fsb procesora, czy praca synchroniczna 1:1. Jeżeli chcesz aby proc i ram pracowały synchronicznie i jednocześnie podkręcić proca to najprawdopodobniej będziesz musiał kupić ramy, które mają nominalną(rzeczywistą) częstotliwość pracy większą niż fsb procesora, np.jeżeli proc chodzi na szynie 333(1333) to kup ramy na szynę 400(800). Bedziesz mógł na starcie podnieść szynę na 400(1600) mhz, co proc powinien udźwignąć beż problemów, a jednocześnie ramy będą chodzić na swoich nominalnych częstotliwościach i nie powinny stwarzać problemów.

Wybrania drugiej drogi dla amatora, raczej bym nie polecał, bo bedziesz musiał sporo się bawić w ustawieniach biosu, a efekt może być słaby. Po prostu ramy cię ograniczą i zmuszą do zastosowania dzielników, ale wtedy nie będą już działać synchronicznie 1:1, albo procesor bedzie miał niewykorzystaną sporą rezerwę.

Oczywiście czynników wpływających na overclocking jest jeszcze kilka, ale nie ma sensu sie nad nimi rozxwodzić, skoro nie zamierzasz "żyłować" swojego sprzętu na maksa.

I spróbuj się dowiedzieć, czy w przypadku Core 2 duo, praca synchroniczna ramów i proca ma wpływ na wydajność!! Bo nie zawsze tak jest!
Darnok
Użytkownik
#10 - Wysłana: 21 Lut 2008 08:39:37 - Edytowany przez: Darnok
rzepraszam, że się wtrącam, ale widzę, że wybrałeś proca od intela, a w tym przypadku jest taki mały myk, że dzięki swojej architekturze procesory intela mają szynę fsb (rzeczywistą) x4 a ramy ddr2 x2.
Nawet lepiej, że się wtrącasz czyli jeżeli płyta główna ma napisane
Częstotliwość szyny FSB 800 MHz, 1066 MHz, 1333 MHz
Częstotliwość szyny pamięci 533 MHz, 667 MHz, 800 MHz

to znaczy, że fsb rzeczywiste to 200mhz, 266mhz i 333 mhz, a ram od 266mhz do 400 mhz?

Poprawcie jak się mylę

Fsb leci do procka (efektywne 4x) 333, później jest mnożone przez procka np. x9. Przy ramach jest to mnożone x2 czyli 666
Procek wg. zapewnień serwisów da się podkręcić do 3,6 bez zmian napięcia i na boxowym wentylatorku (podobno na boxie nawet 4ghz). Tak więc podkręcamy fsb (w tym momencie to jest ustawione na 1:1, tak? a wcześniej muszę przestawić mhz'e ramu na odpowiednie fsb, czyli na ramy 667, tak?) a więc podkręciłem już do 350 czyli procek ma 3,15 GHZ, ramy natomiast działają na 700 (zostaje 100mhz luzu). Podkręcam jeszcze do 400, czyi procek mam 3,6GHZ, ramy natomiast 800mhz, tak? udało mi się podkręcić dobrze, czy spaliłem właśnie komputer?

Czyli jeżeli w opisie producenta procek taktuje na magistrali 1333, to znaczy, że domyślnie ustawiony jest na rzeczywistej prędkości 333? czyli ramy już na starcie przy synchronicznym działaniu 1:1 mają 77mhz rzeczywistych luzu? (ramy 800mhz efektywnego)a jeżeli w wyniku podkręcania przejdę granicię "luzu", jaki współczynnik powinienem obniżyć? reyden
wcześniej pisał, że trzeba coś obniżyć. Czy obniżyć te "startowe" 400mhz (czyli 800 efektywne, tak?) ramu do np. 333 (667), czy może właśnie wtedy mówimy o synchroniczności (1:1), że i ram i procek zaczynają się kręcić od tej samej wartości szyny
Havoc
Użytkownik
#11 - Wysłana: 21 Lut 2008 11:28:17
Darnok
czyli jeżeli płyta główna ma napisane
Częstotliwość szyny FSB 800 MHz, 1066 MHz, 1333 MHz
Częstotliwość szyny pamięci 533 MHz, 667 MHz, 800 MHz

W sumnie to tak, chociaż trochę przesadziliśmy z taktowaniami, bo teraz rzeczywiste taktowania szyny to w słabszych modelach 166, a w szybszych 200.
Dopiero to po przemnożeniu x4 daje szynę fsb procesora 667 i 800.
W przypadku ramów ddr2 wynosi chyba dokładnie tak samo.
Przynajmniej standardowe ramy, bo overclockerskie miewają większe taktowania.

Fsb leci do procka (efektywne 4x) 333, później jest mnożone przez procka np. x9. Przy ramach jest to mnożone x2 czyli 666
Tak. Częstotliwość pracy procesora to iloczyn mnożnika (np.9x) i szyny fsb. Czyli np. 9x333 daje nam 2997mhz, czyli w sumie 3Ghz.

udało mi się podkręcić dobrze, czy spaliłem właśnie komputer?
powiedziałbym, że w ten sposób na 99% właśnie podkręciłeś komputer, a dokładniej podkręciłeś procesor.

Powiedzmy to tak. Procesory zazwyczaj mają większą "rezerwę mocy" niż ramy. Powiedzmy zwiększasz fsb z 667 na 800. To jest o 25% więcej od częstotliwości nominalnej, procesor C2D powinien to ździerżyć bez najmniejszych problemów, ale zwykłe ramy 667mhz mogą już nie udźwignąć takiego przyrostu.
Wyjściem jest kupno ramów, które mają nominalną częstotliwość pracy wyższą., np. 800mhz.

Wtedy na szynie 667, procesor bedzie działał "normalnie", a ramy poniżej swoich możliwości.
Ale po zwiększeniu szyny na 800mhz, bedziesz miał podkręcony procesor i ramy na nominalnych ustawieniach, więc nie będą stwarzały problemów i komputer będzie działał stabilnie.

Czyli jeżeli w opisie producenta procek taktuje na magistrali 1333, to znaczy, że domyślnie ustawiony jest na rzeczywistej prędkości 333? czyli ramy już na starcie przy synchronicznym działaniu 1:1 mają 77mhz rzeczywistych luzu? (ramy 800mhz efektywnego)a jeżeli w wyniku podkręcania przejdę granicię "luzu", jaki współczynnik powinienem obniżyć? reyden
wcześniej pisał, że trzeba coś obniżyć. Czy obniżyć te "startowe" 400mhz (czyli 800 efektywne, tak?) ramu do np. 333 (667), czy może właśnie wtedy mówimy o synchroniczności (1:1), że i ram i procek zaczynają się kręcić od tej samej wartości szyny

szyna fsb jest jakby pośrednikiem między procesorem i ramem. Podkręcając szynę, podkręcasz zarówno procesor jak i ramy.
Tylko, że pierwsze zazwyczaj wymiękną ramy, ograniczając możliwości procesora. Wtedy właśnie można zastosować "dzielniki" szyny fsb, np. 2:3 co spowoduje, że częstotliwość fsb dla ramów to będzie 66%(2:3) częstotliwości fsb dla procesora, co powinno pozwolić na dalsze podkręcanie procesora, bo ramy będą miały niższe taktowanie i nie będą go "trzymały".
No ale wtedy nie będą działały synchronicznie.

Pamięci dla szyny 800mhz nie powinny byc dużo droższe od pamięci 667mhz. Tu np. http://sklep.benchmark.pl/katalog_4170.html jest to 19 złociszy w przypadku kości 2x1GB.

Pamiętaj, że jeżeli chcesz podkręcać to lepiej kup konkretny zasilacz. Przede wszystkim markowy, a następnie w miarę sensownej mocy. Taki, żeby miał jakąs rezerwę, bo nigdy nie wiadomo co jeszcze będziesz chciał wsadzić do kompa.
Darnok
Użytkownik
#12 - Wysłana: 21 Lut 2008 12:50:09 - Edytowany przez: Darnok
Aha, mam już chyba ostatnie pytanie. Teraz przy tym słabszym komputerze mogłem zmieniać częstotliwości ram (np. z 166 na 200), ale to nie fsb. Mam rozumieć, że te właśnie ramy przy tym taktowaniu 166 da się podkręcić przy pełnej stabilności do 166 fsb? (przy zwiększeniu timingów)czy te taktowanie to już jest efektywna prędkość. Czytałem coś też o ht, który podkręca fsb (?), czy to też trzeba manipulować?
powiedziałbym, że w ten sposób na 99% właśnie podkręciłeś komputer, a dokładniej podkręciłeś procesor.
Chodzi mi tylko o procesor. Nie zamierzam zmniejszać timingów ram albo coś takiego.
Havoc
Użytkownik
#13 - Wysłana: 21 Lut 2008 16:13:28
Darnok
Aha, mam już chyba ostatnie pytanie. Teraz przy tym słabszym komputerze mogłem zmieniać częstotliwości ram (np. z 166 na 200), ale to nie fsb.
To jest dokładnie fsb. Żeby ram działał szybciej to musiałeś mu zwiększyć taktowanie fsb, lub zmniejszyć timingi. Nie było i nie ma innej opcji zwiększania wydajności ramu.

Klika latek temu używane były ramy typu SDR, które miały taktowania identyczne jak fsb. Później weszły DDR-y, które miały rzeczywistą prędkość taką samą jak fsb, ale efektywną x2. A DDR2 podwoiły prędkość efektywną jeszcze raz. I tak na szynie fsb 166 sdr-y miały szybkość 166, ddr-y 333, a ddr2 667.

Czytałem coś też o ht, który podkręca fsb (?), czy to też trzeba manipulować?

Nie wiem oczym mówisz. HT w przypadku intela oznaczało, w niektórych modelach Pentium 4 "Hyper Threading", a w "nowszych" procesorach AMD "Hyper Transport".
O ile się orientuję, żadna z tych technologii nie była "zależna" od taktowania fsb i nie dawało się nimi "manipulować".

Chodzi mi tylko o procesor. Nie zamierzam zmniejszać timingów ram albo coś takiego.
To IMO powinieneś albo kupić ramy 800mhz, albo 667 i zastosować dzielniki jeżeli "zmiękną".
A jeżeli przypadkiem twój proc nie ma zablokowanego mnożnika, to najprościej będzie zwiększyć mu mnożnik. Wtedy nie bedziesz musiał bawić się szyną fsb, a procesor podkręcisz.
reyden
Użytkownik
#14 - Wysłana: 21 Lut 2008 17:26:53
Havoc

DDR2 ma taką samą prędkość efektywną jak DDR , tylko wzrosło jej taktowanie , mimimalne ( rzadko spotykane ) tatowanie rzeczywiste to 200 Mhz , standard DDR2 innego nie przewiduje .

A ramów SDR 166 nie było nigdy , ostatnie SDR to 133 , potem były DDR 133(266 ) .

HT to w P4/Pentium D wspomniany Hyper Threading, namiastka wielowątkowości , taki CPU teoretycznie mogł w jednym cyklu zegara przetwarzać dwa wątki .

Praktycznie ten drugi wirtualny rdzeń dawał wzrost wydajności rzędu 30-50 % , jeżeli aplikacja była wstanie to wykorzystać .

Zaś u AMD szyna Hyper Transport nosi oznaczenie HTT , i jest właśnie czymś ala FSB , w AMD K8 i K10 FSB nie istnieje zastąpione przez znacznie szybszą szynę HTT .

A co do odblokowanego mnożnika - to u Intela od czasów chyba PII jest on zablokowany na stałe , da się go czasami regulować w ograniczonym zakresie i w dodatku w dół ( np. 7 - 9 )

Dopiero Core 2 Extreme ( X6800 , QX6850 , QX9xxx ) mają odblokowany mnożnik w górę .
Seybr
Użytkownik
#15 - Wysłana: 21 Lut 2008 18:10:56
Dopiero Core 2 Extreme ( X6800 , QX6850 , QX9xxx ) mają odblokowany mnożnik w górę .

Zdaje się mi że nie ;].
Pah Wraith
Użytkownik
#16 - Wysłana: 22 Lut 2008 11:16:51
Skoro jest tu tylu ekspertów to się nieśmiało przypomnę:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=6&topic=1748#26
Darnok
Użytkownik
#17 - Wysłana: 22 Lut 2008 11:39:13 - Edytowany przez: Darnok
Czyli jeżeli ram działa na 800mhz, to nominalna prędkość z jaką działa to 200fsb? no to po co zmniejszać zegary ram :/ to tak, jakbym z ram 200 przestawił na 133 i miał 70 luzu, czy to nic nie da ? :/
Ps; Poczytałem jeszcze o tym. Wychodzi na to, że jak standardowo jedzie na 800, ale szyna fsb jest ustawiona na 333 (czyli odpowiedni w tym momencie ram to ddr2 667), to zmieniamy w opcjach ram taktowanie z 800 do 667, co zwalnia nam ram i pozwala podciągnąć do nominalnej prędkości 400fsb czyli dzięki temu już w tym momencie będę mieć 3200 mhz procka i 800mhz ram może jeszcze timingi bym zmienił
po dokręceniu jeszcze tak z fsb 400 do 425 powinienem osiągnąć 3,4ghz i 850 ram prawdopodobnie przy standardowych timingach, tak?

USS Phoenix forum / Gry / Overclocking

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!