Przeglądając repozytoria Ubuntu natknąłem się na grę pod swojsko brzmiącym tytułem "Star Voyager". Jest to strzelanka 2D osadzona w świecie Star Treka. Nie miałem jeszcze czasu przyjrzeć się jej uważniej, ale pierwsze wrażenie jest całkiem pozytywne.
W grze występuje 5 "afiliacji": Federacja, Imperium Klingońskie, Niezależni, Rebelianci, Borg i Dominium, jednak grać można rozpocząć gry jako Borg czy rebeliant, pzynajmniej mi się nie udało. Za niszczenie okrętów przeciwnika dostajemy kredyty, za które możemy dokonać napraw, uzupełnić zapas antymaterii, torped, czy też dokupić różne gadżety. Dostępnych urządzeń jest całkiem sporo i występują w różnych wariantach. Nie wiem jeszcze jaki jest wpływ na rozgrywkę niektórych. W każdym razie do dyspozycji mamy fazery, działa polaronowe, disruptory, torpedy, transportery, banki AM, reaktory, generatory osłon, urządzenia maskujące. Naturalnie nie każda nacja ma dostęp do wszystkich z wymienionych technologii

, Z klas statków jakie zaobserwowałem dotychczas mogę wymienić: Defianta, Danubee, Galaxy, Intrepida, Constitution, jakies ustrojstwo na kształt kontenerowca, Vor'chę, Drapieżnego ptaka, statek Jem'Hadar, krążownik Jem'Hadar, Sześcian i coś określonego jako Eagle class fighter.
Gra obsługuje też, tryb multiplayer, którego nie miałem okazji testować. Kilka screenshotów można zobaczyć tutaj:
http://starvoyager.bluesky.me.uk/screenshots.html
Binarki są dostępne w debianowych repozytoriach. Ze stronki, którą podałem można też sciągnąć źródła i skomplować pod dowolnym *niksem. Może udałoby się zebrać graczy na mały sparing?