Autor |
Wiadomość |
Picard
Użytkownik
|
#1 - Wysłana: 18 Sty 2007 10:25:42
Najwnowsze wieść z Unii:
http://gry.onet.pl/1467199,,Koniec_brutalnych_gier _w_Europie,wiadomosc.html
Ciekaw swoja droga co jeszcze ,,wielkie mądre głowy" z Brukseli wymyslą? Zakaz przeklinania, surowe kary za palenie w miejscu niepublicznym, cenzura korespondencji?  Widać sprawdza się stara prawda,ze nie ma tak ,,lepszego" gospodarza niż urzednic i tzw. dietetyczni polityc z przypadku. Nie mammy najwyraźniej monopolu na tychże...
Ciekaw jestem co myslicie Wy o tym zakazie? Ja bowiem sadze,ze nic nie da- jak zwykle cenzura i przymusowa ,,prohibicja" nic nie da, a przeciwnie, podziemie bedzie dzieki nim kwitlo. Lepsze było by ograniczenie wiekowe gier- ale moze ktos mysli inaczej i zgadza sie w tej kwesti z paniami i panami z Brukseli?
|
theczarek
Użytkownik
|
#2 - Wysłana: 18 Sty 2007 10:36:09
Mnie zastanawia co to jest brutalna gra - bo się okaże że zostaną nam przygody teletubisiów i szachy (a nie sorki w szachach się bije)
|
Hazral
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 18 Sty 2007 10:39:47 - Edytowany przez: Hazral
Boże drogi, a kiedy oni brutalne filmy przestaną puszczać
Picard zgadzam się.
Zakaz idiotyczny, jeszcze bardziej zachęci dzieciarnie do sięgania po zakazane pozycje, a i rynek piracki rozkwitnie na nowo.
Ciekawe jakie gry zostaną zaliczone do brutalnych? Wara od RPG i RTS, oraz pozostałych strategi, oraz FPP,TPP, symulatorów itp. w konwencji SF (i fantasy) !
|
Picard
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 18 Sty 2007 10:41:54
theczarek
Mnie zastanawia co to jest brutalna gra
Masz racje- od definicji tzw. brutalnej gry należało by zacząć, jesli chce sie wogle myslec o wprowadzaniu takich dziwnych zakazów. Ale znajac polityków, to pewnie oni jakas definicje wymysla- niekoniecznie madra  - a biurokracji slepo beda tychze noarm przestrzegac.
Ale nie wiem czy za brutalne uzna sie juz np. samo strzelanie czy tez niezbedny bedzie element ,,krewkości"- czyli poski wystepujacej na ekranie- aby uznac dany produkt za okrótny...
|
Darklighter
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 18 Sty 2007 10:50:32
Oby to brzmiało: "koniec dostępu dzieci do brutalnych gier", a nie "geriatria UE przejawiająca znaki upośledzenia fizycznego i mentalnego stwierdza, że trzeba zabronić jakiejkolwiek dystrybucji brutalnych gier i zadecydować za dorosłych ludzi w co mogą a w co nie mogą grać"
Gry mają oznaczenie wiekowe + dodatkowe informacje o brutalności, tak samo jak filmy. Dziwne, że nikt na to nie zwraca uwagi. Klapki na oczach europejskich strażników moralności? Jak gra komputerowa, to automatycznie klasyfikuje się ją jako produkt dla dzieci? Zupełnie jak z anime: "Eee oglądacie bajki dla dzieci....!!!! O Boże!!! Czy ta bestia przed chwilą zgwałciła a następnie rozerwała tę biedną kobietę na strzępy??!!! Jak to możliwe w filmie rysunkowym dla dzieci???" Jest poza możliwościami pojmowania takich ludzi, że film animowany nie zawsze = film dla dzieci.
|
Seybr
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 18 Sty 2007 11:39:18
Moi rodzice nigdy nie patrzyli w co gram. Czy było to gry z Commodore, Pegasusa, PC. Tak na prawdę wszystko zależy od rodziców. Mi tam gry psychiki nie zryły. Potrafiłem rozróżnić co jest fikcją a co nie ;]. Jedno wiem, swoje dziecko przypilnuje.
|
Darnok
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 18 Sty 2007 13:23:56
Zakazany owoc smakuje najlepiej...
|
waterhouse
Moderator
|
#8 - Wysłana: 18 Sty 2007 13:36:17 - Edytowany przez: waterhouse
UE nie ma kompetencji zakazać sprzedaży czegokolwiek (w tym zakresie), więć proszę nie siać dezinformacji :]
I proszę zauwazyć że w tym przypadku nie były to "wielkie mądre głowy z brukseli" ale ministrowie 27 państw UE (w tym PL).
|
Q__
Moderator
|
#9 - Wysłana: 18 Sty 2007 15:05:36
Darklighter
Oby to brzmiało: "koniec dostępu dzieci do brutalnych gier", a nie "geriatria UE przejawiająca znaki upośledzenia fizycznego i mentalnego stwierdza, że trzeba zabronić jakiejkolwiek dystrybucji brutalnych gier i zadecydować za dorosłych ludzi w co mogą a w co nie mogą grać"
Oby to pierwsze, ale znając mądrość ministrów moze okazać się, że to drugie.
waterhouse
I proszę zauwazyć że w tym przypadku nie były to "wielkie mądre głowy z brukseli" ale ministrowie 27 państw UE (w tym PL).
Były to więc "wielkie mądre głowy z 27 państw UE (w tym PL)", a to jeszcze gorzej, bo ministrowie mają bezpośrednią władzę...
|
Jurgen
Moderator
|
#10 - Wysłana: 18 Sty 2007 16:13:52
Były to więc "wielkie mądre głowy z 27 państw UE (w tym PL)", a to jeszcze gorzej, bo ministrowie mają bezpośrednią władzę...
Bez przesady. Chciałbym zauważyć, iż będzie to bezpośrednia ingerencja w wolnośc mieszkańców danego kraju i przedsiębiorców (producentów, dystrybutorów i sprzedawców tychże gier). W związku z tym żaden minister przy pomocy rozporządzenia nie będzie w stanie nam nic w tym zakresie zakazać. Potrzebna będzie ustawa. Inna sprawa, że w tym parlamencie taki pomysł jest do zrealizowania. A znając naszych posłów precyzję wypowiedzi, znajomość technik legislacji czy zdolnośc przewidywania konsekwencji stanowienia prawa możliwy jest czarny scenariusz Darklightera  .
|
Q__
Moderator
|
#11 - Wysłana: 18 Sty 2007 16:32:14
Jurgen
żaden minister przy pomocy rozporządzenia nie będzie w stanie nam nic w tym zakresie zakazać.
Mimo wszystko arcyedukator Roman G. krząta się wokół tej sprawy jak umie, a mądrość jego pomysłów jest powszechnie znana...
|
Jurgen
Moderator
|
#12 - Wysłana: 18 Sty 2007 17:06:02
Mimo wszystko arcyedukator Roman G. krząta się wokół tej sprawy jak umie, a mądrość jego pomysłów jest powszechnie znana...
Trybunał Konstytucyjny (czyli jednak PiS go nie zdobył  ) "usadził" wczoraj Romana, choć musze przyznać, że wykazał on (Roman Giertych) na konferencji prasowej klasę, której brakło naszemu premierowi.
|
Q__
Moderator
|
#13 - Wysłana: 18 Sty 2007 17:22:19
Jurgen
musze przyznać, że wykazał on (Roman Giertych) na konferencji prasowej klasę
Życie pełne jest niespopdzianek...
|
Bashir
Moderator
|
#14 - Wysłana: 28 Sty 2008 19:00:09
Uważam że niektóre gry są naprawdę chore i powinny być zakazane bo twórcy prześcigają się coraz bardziej wymyślaniu coraz bardziej sadystycznych rzeźni.
Oczywiście to dotyczy tylko skrajnych przypadków. Nie RPG itd. jak ktoś tam panikował.
|
Picard
Użytkownik
|
#15 - Wysłana: 28 Sty 2008 19:51:22
Bashir
Uważam że niektóre gry są naprawdę chore i powinny być zakazane
Tak jak wiele filmow w rodzaju Pily czy innego rodzaju Hostele - nie wiem jak zwyrodnialy trzeba miec gust by zachwycac sie czyms takim. Ale czy cenzura jest w tym przypadku najlepszym rozwiazaniem? Nie wydaje mi sie...
|
Seybr
Użytkownik
|
#16 - Wysłana: 28 Sty 2008 20:00:03
Oczywiście to dotyczy tylko skrajnych przypadków. Nie RPG itd. jak ktoś tam panikował.
W każdym gatunku gier znajdą się brutalne gry. Nawet Simsy mogą wypaczać mózgi. Wszystko zależy od rodziców. Ja tam lubię robić headshoty ;]. Gram w CoD w necie, nie oznacza że od razu polecę na ulicę i zacznę to robić w realu.
Picard
Tak jak wiele filmow w rodzaju Pily czy innego rodzaju Hostele - nie wiem jak zwyrodnialy trzeba miec gust by zachwycac sie czyms takim.
Wrong Turn heh też do przyjemnej rzeźni zalicza się. No masz rację, ale z kumplami można obejrzeć.
Będzie cenzura, będzie piractwo ;]. Producenci na to nie pozwolą ;].
|
Q__
Moderator
|
#17 - Wysłana: 29 Sty 2008 02:32:50 - Edytowany przez: Q__
Bashir
Uważam że niektóre gry są naprawdę chore i powinny być zakazane
Hmmm... O DOOMie też kiedys to mówili... Ale teraz mamy postępującą eskalację...
Picard
Tak jak wiele filmow w rodzaju Pily czy innego rodzaju Hostele - nie wiem jak zwyrodnialy trzeba miec gust by zachwycac sie czyms takim.
To też dowód eskalacji...
Ale czy cenzura jest w tym przypadku najlepszym rozwiazaniem? Nie wydaje mi sie...
Muszę sie zgodzić.
Seybr
Będzie cenzura, będzie piractwo
Owszem. I wtedy same wytwónie probably zaczną "piracić"...
|
myszatorek
Użytkownik
|
#18 - Wysłana: 29 Sty 2008 10:33:52
bo się okaże że zostaną nam przygody teletubisiów
Teletubisiow u nas tez nie bedzie bo propaguja homoseksualizm. A pozatym slyszalem ze ta kobieta co wymyslila homoTubisia teraz chce zakazac kobietom w ciazy ogladac horrorow bo podobno dzieci pozniej nerwowe sie rodza  smutna rzeczywistosc klasy rzadzacej
|
Domko
Użytkownik
|
#19 - Wysłana: 29 Sty 2008 10:38:52
Nic nie chce zakazać, tylko wspomniała o tym jako o problemie, który wpływa na dziecko. Nie zamierzam jej bronić (bo z Teletubusiami nieźle przegięła i należało się jej wyśmianie), ale to ostatnie jest już czepianiem się.
|
myszatorek
Użytkownik
|
#20 - Wysłana: 29 Sty 2008 10:43:15
Polemizowal bym ze sie czepiam to takie samo mowienie jak to ze przez brutalne gry dzieci sie zabiaja albo popelniaja przestepstwa to nie jest kwestia gier czy filmow a wychowania przez rodzicow. Bo to rodzice powinni nauczyc dziecko co jest dobre a co zle a nie zwalac wine na kogos kto nie moze sie tlumaczyc.
|
Domko
Użytkownik
|
#21 - Wysłana: 29 Sty 2008 11:02:17
Mówiłem o sprawie horrorów - nie zabronienia brutalności w grach przez UE.
|
myszatorek
Użytkownik
|
#22 - Wysłana: 29 Sty 2008 11:08:46
to podepnij to pod filmy a co maja horrory do rozwoju psychicznego plodu 
|
The_D
Użytkownik
|
#23 - Wysłana: 29 Sty 2008 11:35:09
Ja proponuję KE przyjrzeć się co poniektórym bajkom Andersena albo braci Grimm.
|
Q__
Moderator
|
#24 - Wysłana: 29 Sty 2008 12:16:56
myszatorek
A pozatym slyszalem ze ta kobieta co wymyslila homoTubisia teraz chce zakazac kobietom w ciazy ogladac horrorow bo podobno dzieci pozniej nerwowe sie rodza
Linkowałem to...
The_D
Ja proponuję KE przyjrzeć się co poniektórym bajkom Andersena albo braci Grimm.
A myślisz, żew będą umieli przeczytać? 
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#25 - Wysłana: 29 Sty 2008 12:38:48
Domko
sprawa nie rozbija się o to co powiedziała p. Rzecznik praw dziecka, lecz o to jak, a właściwie o to, że nie podała żadnych naukowych lub nawet paranaukowych dowodów czy przesłanek na ten temat. Krótko mówiąc po prostu to zmyśliła...
Seybr
Ja tam lubię robić headshoty ;]. Gram w CoD w necie, nie oznacza że od razu polecę na ulicę i zacznę to robić w realu.
Tak, ale nie jesteś dzieciakiem na etapie kształtowania psychiki.
|
Q__
Moderator
|
#26 - Wysłana: 29 Sty 2008 12:42:22
Pah Wraith
sprawa nie rozbija się o to co powiedziała p. Rzecznik praw dziecka, lecz o to jak, a właściwie o to, że nie podała żadnych naukowych lub nawet paranaukowych dowodów czy przesłanek na ten temat. Krótko mówiąc po prostu to zmyśliła...
Owszem.
|
myszatorek
Użytkownik
|
#27 - Wysłana: 29 Sty 2008 13:15:31
I tak czekam na GTA IV HAHAHAHAHAH KILL 
|
Q__
Moderator
|
#28 - Wysłana: 29 Sty 2008 13:22:45 - Edytowany przez: Q__