USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Karcianka.

Autor Wiadomość
James T Kirk
Użytkownik
#1 - Wysłana: 22 Lis 2006 20:27:55
Kolega sprezentował mi dzisiaj spóżniony prezent urodzinowy -3 zestawy startowe karcianej gry Star Treka. Zaproponował mi ze bedziemy sobie w nie pogrywac ,ale najpierw musze zorientowac na czym ona polega. W zwiazku z tym mam prośbe, jezeli znacie linki do jakiś stron w necie opisujacych te gre, jej zasady to bardzo bym prosił o podanie ich tutaj. Z góry dziekuje.
Qura
Użytkownik
#2 - Wysłana: 22 Lis 2006 20:58:18
nie mam pojęcia na czym polega ale widziałam bardzo dużo takich zestawów na Allegro. Napisz czy ta gra jest ciekawa.
James T Kirk
Użytkownik
#3 - Wysłana: 22 Lis 2006 21:03:13
Napisz czy ta gra jest ciekawa.

Z checią to zrobie ale jak ją pojme.
Picard
Użytkownik
#4 - Wysłana: 22 Lis 2006 21:14:21
James T Kirk

O cos takiego sie rozchodzi?
James T Kirk
Użytkownik
#5 - Wysłana: 22 Lis 2006 21:19:16
Tak. Z tego co zorientowałem sie sam, to w grze może wziac udział maksimum 5 graczy. Fedki, Borg, Dominium, Romulańca i oczywiście Klingoni. Kazdy gracz może grac tylko jedną rasą w czasie gry. Więc np: z moimi trzema zestawami mogą grac trzy osoby. Celem gry jest osiagniecie 100 punktów a karty dziela sie na kilka kategorii. Wiecej na razie nie wiem.
Wookie
Użytkownik
#6 - Wysłana: 23 Lis 2006 10:51:17 - Edytowany przez: Wookie
yy panowie jesli jest to Star Trek CCG to podstawowe pytanie ktora to jest edycja?? pierwsza czy druga?? jesli pierwsza to nie ma problemu zasady polskie mozna bez problemu znalezc chociazby na USS Posnanii

W polsce a na pewno w wielkopolsce bardziej popularna jest pierwsza edycja, ale coraz trudniej ja dostac, i jesli chodzi o pierwsa edycje to:
gra jest raczej na 2 osoby chociaz widzialem tez zasady dla trzech osob, a to o czym pisze Kirt to sa Afiliacje ktorymi mozna grac i jest ich znacznie wiecej, bo dochodza Bajoranie, Ferengi, Vidiianie, Hirogeni, Kazoni i tzw niezrzeszeni
ale fakt wszystko polega na tym, zeby zdobyc 100 punktow wykonujac misje ( wyjatek BORG ktory rzadzi sie wlasnymi prawami)

A jezeli karty wygladaja dokladnie, ale dokladnie tak jak Kirk to pokazal to jest to druga edycja. Osobiscie sie nie interesowalem, ale podobno ma na nieszczescie uproszczone zasady.
Jacek_PL
Użytkownik
#7 - Wysłana: 22 Sty 2007 17:30:30 - Edytowany przez: Jacek_PL
Temat może już nie pierwszej świeżości ale może akurat ktoś będzie tu szukał informacji na temat karcianki, więc dodam parę słów odnośnie drugiej edycji.

Podobnie jak w pierwszej edycji zwycięstwo osiąga się poprzez zdobycie minimum 100 punktów, jednak dodatkowo należy ukończyć co najmniej jedną misję planetarną i co najmniej jedną kosmiczną. Oczywiście istnieją też alternatywne sposoby kończenia gry, ale są one dosyć osobliwe. Punkty najczęściej zdobywa się za ukończenie misji, chociaż drobne ilości (5,10 pkt) można też zdobyć w inny ciekawy sposób. Podobnie jak w pierwszej edycji aby ukończyć misję należy dostarczyć tam personel który będzie posiadał wymagane skille i sumarycznie odpowiednią wartość atrybutów. Oczywiście żeby nie było to zbyt proste kiedy jeden z graczy próbuje ukończyć misje drugi stara się to mu uniemożliwić poprzez rzucanie kłód pod nogi w postaci Dilemm. I tu dochodzimy do jednej z większych różnic pomiędzy pierwszą i drugą edycją. W pierwszej dilemmy były wykładane na misjach na początku gry i tam spokojnie leżały oczekując na adwersarzy, w drugiej edycji dilemmy zagrywa się jakby w trakcie. Kiedy jeden gracz "atakuje" misję, drugi ma prawo do pociągnięcia odpowiedniej ilości kart z decku dilemm i zagrania ich tyle żeby koszt nie przekroczył też pewnej wartości (to bardzo ogólne, ale opis jak wygląda dokładny sposób obliczania ilości kart i punktów wartości trochę by zajął ). I jeśli na koniec próby pokonania misji nadal pozostało "na nogach" odpowiednia ilość personelu, posiadająca wymagane umiejętności to misja zostaje zaliczona.

Karcianka ma kilka wad, na które można przymknąć oko jeśli się nie jest "twardzielem" w dziedzinie karcianek - po pierwsze niezbyt duża interakcja między graczami - trzeba naprawdę dużego wysiłku żeby talia która zabija/assymiluje/porywa/strzela/infiltruje (niepotrzebne skreślić) miała szanse z prostolinijną talią złożoną tylko pod robienie misji. Jeśli już o interakcji mówimy to praktycznie zerowa interakcja decków federacyjnych, ta frakcja ma wręcz zerowe możliwości "walki" z przeciwnikiem. Inną wadą/zaletą jest uproszczenie zasad w stosunku do pierwszej edycji. Można się spierać czy uproszczenie wyszło na dobre grze, na pewno jest ona dosyć szybka i dynamiczna, a prostota nie jest w żaden sposób porównywalna do współczesnych karcianek (są wyjątki), ot gra jest w miarę prosta, ma przejrzyste reguły ale nie jest prostacka.

Do zalet tej gry zaliczyłbym możliwość grania wieloma frakcjami, jest ich trochę więcej niż 5 - Federacja TNG, Federacja DS9, DS9 (Fed/Bajor), Maquis, Klingoni, Romulanie, Cardassienie, Bajor, Terok Nor (Dominium/Cardassienie), Dominium, Borg, Starfleet, Ferengi i aktualnie nadciąga Federacja TOS (albo Starfleet TOS bo nie wiem jak się dokładnie nazywa ta frakcja).

Edit. Ortografia
Q__
Moderator
#8 - Wysłana: 22 Sty 2007 19:18:31 - Edytowany przez: Q__
Jinn
Użytkownik
#9 - Wysłana: 23 Sty 2007 00:39:55
Eh Q poszedłeś na łatwiznę.

Trochę informacji zainteresowani znajdą na www.posnania.org
Pytania można też kierować na nasze forum. Co jakiś czas mamy też rozgrywki więc jak ktoś mieszka w pobliżu lub przejeżdża to zapraszamy.
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 23 Sty 2007 01:25:47
Jinn

Eh Q poszedłeś na łatwiznę.

Cóż, załatwianie wszystkiego pstrknięciem palcami przyzwyczaja do łatwych rozwiązań
Anonim
Anonimowy
#11 - Wysłana: 23 Sty 2007 13:06:46
Cóż, załatwianie wszystkiego pstrknięciem palcami przyzwyczaja do łatwych rozwiązań

Q to ja proszę o konsoletę dj-ską, taką na wypasie.

Dla ciebie to pstryknięcie palcem.
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 23 Sty 2007 14:43:13
Anonim

Q to ja proszę o konsoletę dj-ską, taką na wypasie.
Dla ciebie to pstryknięcie palcem.

My też mamy swoją Pierwszą Dyrektywę
Seybr
Użytkownik
#13 - Wysłana: 23 Sty 2007 14:46:31
My też mamy swoją Pierwszą Dyrektywę

A łyżka na to nie możliwe ;].
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 8 Lis 2018 00:46:16
Autor bloga SKoST o karciance Star Trek: Fluxx (podobno dobra):
http://trekclivos79.blogspot.com/2018/11/state-of- fluxx-cards-on-table.html
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 4 Cze 2019 11:12:27
Karcianka Star Trek: Fluxx doczekała się rozszerzenia DS9 - recka:
http://trekcore.com/blog/2019/05/review-star-trek- fluxx-expands-to-deep-space-nine/
Q__
Moderator
#16 - Wysłana: 24 Cze 2019 22:26:20
Looney Labs wypuściło Trekową przeróbkę swoich Chrononauts - Star Trek: Chrono-Trek:

http://trekcore.com/blog/2019/06/review-star-trek- chrono-trek-card-game-from-looney-labs/
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 6 Sty 2020 08:46:25
Q__
Moderator
#18 - Wysłana: 29 Lut 2020 19:34:39
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 18 Lis 2020 19:22:22
Star Trek Voyager Fluxx w końcu wchodzi do sprzedaży:
https://www.amazon.com/dp/B089FSZLRC/

USS Phoenix forum / Gry / Karcianka.

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!