USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Prince of Qin - poczuj się jak Hero;)
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 14 Wrz 2006 18:39:59 - Edytowany przez: Q__
Niezmordowany theczarek wygrzebał w necie kolejną grę RPG, tym razem osadzoną w chińskich klimatach, nawiązujacą do "Domu Latających Sztyletów" i "Hero", i zwącą się Prince of Qin. Wszyscy którzy lubią w/w filmy (i w ogóle kino wuxia), oraz ci, którzy Daleki Wschód w RPG mogli poznawać dotąd tylko w japońskiej wersji (grając w świetną Legendę 5 Kręgów). Mogą sie cieszyć.

Linki:
http://www.7emecercle.com/7cv2us/rpg/qin.html - oficjalna strona gry
http://www.osloskop.net/r/24417.html - stąd można ściągnąć podręcznik

Filmy stanowiązce inspirację do gry
"Hero":

http://en.wikipedia.org/wiki/Hero_%282002_film%29
"Dom Latających Sztyletów":

http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Flying_Dagge rs
"Przyczajony tygrys, ukryty smok":

http://en.wikipedia.org/wiki/Crouching_Tiger%2C_Hi dden_Dragon

Co ciekawe Prince of Qin ma bliskie związki z grą cRPG o tym samym tytule:

http://www.gry.gildia.pl/gry/prince_of_quin/recenz ja
http://www.gry-online.pl/s016.asp?id=1782
http://rpgvault.ign.com/articles/358/358430p1.html - wywiad z autorem

ps. odpowiedź na pytanie czemu ja zakładam ten topic, skoro theczarek wygrzebał grę brzmi: Jemu zwaliło się na głowę kupę obowiązków, wyłączających Go chwilowo z uczestniczenia w życiu Forum...
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 7 Sty 2007 21:46:59
UPnę temacik. może ktoś coś napisze (waterhouse, nie bij)
Hazral
Użytkownik
#3 - Wysłana: 7 Sty 2007 21:58:30
E, to ja może ściągnę podręcznik
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 7 Sty 2007 22:00:41
Hazral

E, to ja może ściągnę podręcznik

Ależ proszę bardzo, po to podałem link.
Hazral
Użytkownik
#5 - Wysłana: 7 Sty 2007 22:03:21
W sumie napisałem by coś napisać, i by waterhouse Cię nie bił
Q__
Moderator
#6 - Wysłana: 7 Sty 2007 22:05:52
Hazral

W sumie napisałem by coś napisać

Nie przyznawaj się nawet
Hazral
Użytkownik
#7 - Wysłana: 7 Sty 2007 22:30:39
Trzeba sobie trochę postów nabić (bo konto nowe), ale ciii
Ogólnie jak kiedyś gdzieś napisałem lubię kino wuxia, najbardziej przypadł mi do gustu z ww. HERO. Film przynajmniej IMO zupełnie odmienny od typowo "zachodnich", czy nawet innych typu wuxia
Q__
Moderator
#8 - Wysłana: 8 Sty 2007 00:12:15 - Edytowany przez: Q__
Hazral

zupełnie odmienny od typowo "zachodnich", czy nawet innych typu wuxia

Bo głębszy i "polityczny"?

ps. ilość postów do tematu już nabita, teraz można już merytorycznie...
Hazral
Użytkownik
#9 - Wysłana: 8 Sty 2007 10:27:57
ps. ilość postów do tematu już nabita, teraz można już merytorycznie...
Mhm, ale jakoś nikt nie podchwycił Niestety nie zdążyłem się zapoznać z materiałem i pewnie nie prędko to zrobię, mam kupę roboty
Darklighter
Użytkownik
#10 - Wysłana: 8 Sty 2007 10:41:52 - Edytowany przez: Darklighter
Sądząc po opisie sytemu oraz projektowi karty postaci, wydaje się, że gra nastawiona jest na prowadzenie właściwie tylko 1 typu postaci: wojownik ze zdolnościami magicznymi.

Ciekawe jak w takim świecie da sobie radę gracz, który nie będzie znał ani sztuk walki, ani magii?
theczarek
Użytkownik
#11 - Wysłana: 8 Sty 2007 13:48:13
Darklighter

No wiesz - w każdym systemie jest jakaś konwencja.

W D&D też nie przetwa gość który nie będzie potrafił ani walczyć ani kradziejować ani czarować.
Wyobraź sobie w CP 2020 klesia który nie potrafi walczyć i nie jest Netrunerem (Wielu ludzi garjących w CP uważa nawet Netrunera za niegrywalnego). itp itd zawsze gra się przedstawicielami jakiejś określonej grupy.
Nawet w Zew Chtulhu gdzie niby gra się zwykłymi zjadaczami chleba tworzenai postaci jest tak zbalansowane żeby wyszedł koleś po studiach. (Współczynnik Wykształcenie).
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 8 Sty 2007 14:10:48
Darklighter

Ciekawe jak w takim świecie da sobie radę gracz, który nie będzie znał ani sztuk walki, ani magii?

Ktoś kto chce grać w grę w stylu wuxia raczej nie wybierze takiej postraci.

theczarek

Otóż to. To tak jakby zastanawiać się dlaczego grając w ST RPG muszę latać po Kosmosie.
theczarek
Użytkownik
#13 - Wysłana: 8 Sty 2007 14:17:00 - Edytowany przez: theczarek
To tak jakby zastanawiać się dlaczego grając w ST RPG muszę latać po Kosmosie.

Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 8 Sty 2007 14:22:27
theczarek

Każda gra ma swoją konwencję, której nie "przeskoczy" (i dobrze), choć rozumiem też Darklighter'a - widać jako doświadczony gracz chciałby odtwarzać nietypową postać.
Jurgen
Moderator
#15 - Wysłana: 8 Sty 2007 14:38:38
Otóż to. To tak jakby zastanawiać się dlaczego grając w ST RPG muszę latać po Kosmosie.

No jak to nie zastanawiać się? Przecież zawsze można grzać sobie... no dobra, zadekować się na jakiejś ciepłej przytulnej stacji. OK, stacje kardazjańskie nie są znowu takie przytulne.
theczarek
Użytkownik
#16 - Wysłana: 8 Sty 2007 14:55:39
no dobra, zadekować się na jakiejś ciepłej przytulnej stacji
i latać z niej na drugą stronę galaktyki prototypowym okrętem

Każda gra ma swoją konwencję, której nie "przeskoczy" (i dobrze), choć rozumiem też Darklighter'a - widać jako doświadczony gracz chciałby odtwarzać nietypową postać.

Z drugiej strony doświadczony gracz powinien m ieć też na względzie dobro drużyny i nie tworzyć postaci któych nie da się w żaden spsoób połączyć w jedną grupę. (Brr)
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 8 Sty 2007 14:56:28 - Edytowany przez: Q__
Jurgen

Przecież można też zagrać w postać, która zna sztuki walki i magię ale ich nie używa Tyle, że taka postać pewnie wiele nie dokona...

theczarek

Z drugiej strony doświadczony gracz powinien m ieć też na względzie dobro drużyny i nie tworzyć postaci któych nie da się w żaden spsoób połączyć w jedną grupę. (Brr)

Ależ to się da, taki nie-wojownik będzie za pozostałymi miecze nosił.
Darklighter
Użytkownik
#18 - Wysłana: 8 Sty 2007 15:19:02
Q
Ktoś kto chce grać w grę w stylu wuxia raczej nie wybierze takiej postraci.

oraz

theczarek
Z drugiej strony doświadczony gracz powinien m ieć też na względzie dobro drużyny i nie tworzyć postaci któych nie da się w żaden spsoób połączyć w jedną grupę.

Już tłumaczę o co mi chodzi. Oczywiście mam na względzie tworzenie drużyny, przynajmniej to, aby MG miał szasnę zgromadzenie wszystkich w miarę w jednym miejscu, a nie musiał dla każdego tworzyć oddzielne wątki. Skoro jest to czas walczących ze sobą królestw/księstw itp., to jeden z graczy mógłby zechcieć grać postacią np. wpływowego doradcy jednego z władców, który pragnie drogą intryg i manipulacji osiągnąć władzę/bogactwo, pozbyć się wrogów itp. On nie musi walczyć, to wojownicy mu służący odwalają mokrą robotę . Umiejętności takiej postaci skupiałyby się na dyplomacji, perswazji, blefowaniu itp. Nie wiem czy na karcie jest miejsce na te umiejętności. Co za umiejętności mają znajdować się pod kolumami "earth", "wood" itp., które są na karcie postaci?
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 8 Sty 2007 15:22:29
Darklighter

zechcieć grać postacią np. wpływowego doradcy jednego z władców, który pragnie drogą intryg i manipulacji osiągnąć władzę/bogactwo, pozbyć się wrogów itp. On nie musi walczyć, to wojownicy mu służący odwalają mokrą robotę . Umiejętności takiej postaci skupiałyby się na dyplomacji, perswazji, blefowaniu itp.

Muszę przyznać, że wymyśliłeś b. interesującą postać.
theczarek
Użytkownik
#20 - Wysłana: 8 Sty 2007 15:40:14 - Edytowany przez: theczarek
Umiejętności takiej postaci skupiałyby się na dyplomacji, perswazji, blefowaniu itp. Nie wiem czy na karcie jest miejsce na te umiejętności. Co za umiejętności mają znajdować się pod kolumami "earth", "wood" itp.

Zaglądnij do podrozdziału Skills akurat tarfiłeś bo Dyplomacy dance i inne umiejętności dworskie należą do grup "eath" i "wood".

Ależ to się da, taki nie-wojownik będzie za pozostałymi miecze nosił.

Tia - w sobotę prowadzilem sesję w GSy. Jedna graczka sobie zrobiła postać totalnie do dyplomacji. Minimum zodlności fizycznych. A ja zrobiłem sesję przygodową w klimatach Arabskich z uceczką po dachach budynków itp.
Nie dość że przy każdym skosku z dachu na dach trzeba ją było łapać/ wciągać itp to jak dach się nagle skończył i nie było gdzie skakać to wszyscy wychmawali na krawędz a Natasha wpadła na nich i polecieli w dół...
No cóż GSy to specyficzny system - następnym razem zrobię rozgrywki dworskie i się dziewczyna zrechabilituje .

Darklighter

Proponuję ci przyglądnąć się rozdziałom o świecie prowadzeniu i tworzeniu postaci. W ten sposób najlepiej się zoriętujesz jakiego rodzaju przygody dobrze sie w tym settingu realizuje
Jurgen
Moderator
#21 - Wysłana: 8 Sty 2007 15:41:14
Muszę przyznać, że wymyśliłeś b. interesującą postać.

Mi to wygląda na jakiegoś Romka.
Q__
Moderator
#22 - Wysłana: 8 Sty 2007 15:43:44
theczarek

No cóż GSy to specyficzny system - następnym razem zrobię rozgrywki dworskie i się dziewczyna zrechabilituje .

Postać oceniaj po całej kampanii...

Jurgen

Mi to wygląda na jakiegoś Romka

Jak wiadomo Romki były wzorowane na Chińczykach (co prawda tych maoistowskich).
theczarek
Użytkownik
#23 - Wysłana: 8 Sty 2007 15:46:48
Q__
Postać oceniaj po całej kampanii...

akurat nie o to ocenę mi chodziło. Ujmę to inaczej: będzie miała szansę się zrechabilitować.
Q__
Moderator
#24 - Wysłana: 8 Sty 2007 15:51:48 - Edytowany przez: Q__
theczarek

Chodziło mi o co innego - przydatność postaci i jej umiejętności można poznać, gdy przeżyje ona przygody w różnych warunkach... Wojownik nie sprawdzi się w dyplomacji, dyplomata przy skakniu po dachach... Ważne jak ktoś wypadnie ogólnie...
Darklighter
Użytkownik
#25 - Wysłana: 8 Sty 2007 16:55:45 - Edytowany przez: Darklighter
Proponuję ci przyglądnąć się rozdziałom o świecie prowadzeniu i tworzeniu postaci. W ten sposób najlepiej się zoriętujesz jakiego rodzaju przygody dobrze sie w tym settingu realizuje

Mam tylko nadzieję, że nie jeden czy dwa rodzaje postaci/przygód .
Q__
Moderator
#26 - Wysłana: 8 Sty 2007 17:15:06
Darklighter

Mam tylko nadzieję, że nie jeden czy dwa rodzaje postaci/przygód .

Wiele zależy od MG i samych graczy.
theczarek
Użytkownik
#27 - Wysłana: 8 Sty 2007 17:40:30
Darklighter

Str 252
Q__
Moderator
#28 - Wysłana: 9 Sty 2007 10:49:42
theczarek

Str 252

I wszystko jasne.
Darklighter
Użytkownik
#29 - Wysłana: 11 Sty 2007 19:18:32
W dziale "character types" (35 str.) dowiedziałem się tego czego chciałem, czyli, że można grać nie-klepaczem .
Q__
Moderator
#30 - Wysłana: 11 Sty 2007 19:44:50
Darklighter

dowiedziałem się tego czego chciałem, czyli, że można grać nie-klepaczem

Zatem zagrasz swoim ulubionym dyplomatą który nie nosi broni, bo jego broń chodzi za nim.
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Gry / Prince of Qin - poczuj się jak Hero;)

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!