Ok jak to padło w temacie o 7th Sea możemy urządzić sesję Gry Fabularnej przez forum - nie będzie to miało uroku prawdziwej sesji ale osoby nie znające tematu zapoznają się z przy okazji z RPG.
Na poczatek moja propozycja zasad:
1)
Gramy narracyjnie tj. o wyniku wszystkich zadań decyduje MG. Rzucanie kostką jest poprostu nie wykonale. Odrazu mówię że jeśli granie dojdzie do skutku stworzę każdemu postać ze wspóczynnikami i będę kostkował za was. Jednak z punktu widzeni garcza gar bedzie narracyjna.
2)
Tura gry trwa 24H czyli po tym jak zakończę opis czekam na decyzje graczy co najmniej 24 godziny lub do póki nie zgłoszą się wszyscy aktywni gracze (definicę aktywnego gracza podam poniżej). Oczywiście w między czasie można zgłaszać prośby o dodatkowe opisy (nie gwarantuję że na każdą prosbę odpowiem - nie zawsze będę miał czas).
3)
Wątki gry - bywa tak że gracze rozdizelają i idą w zupełnie różne miejsca - w takiej sytuacji mam zamiar prowadzić kilka niezależnych wątków którym ponadaję identyfikatory.
Post należączy do danego wątku będzie się zaczynał identyfikatorem oraz listą BG którzy biorą w nim udział.
4)
Gracze - BG który w ciągu 24H godzin nie nie zgłosi swojej deklaracji przechodzi (tymczasowo) pod kontrolę MG staje się BNem. Jeśli jednak nie nie będzie się pojawaił przez dłuższy czas może zniknąć w toku przygody zupelnie (rozdzielić się z drużyną lub nawet zginąć.). Jeżeli nieobecność potrwa dłużej gracz zostaje uznany za nieaktywnego - jeśli chce może powrócić do gry po skontaktowaniu się z MG (nie to żebym chciał kogmuś burę dawać, chodzi o spójnść rogrywki.) Posty graczy nieaktywnych, znajdujących się w innym wątku lub oraz osób nie grających będą ignorowane przez MG.
5)
Dołączanie do gry możliwe będzie rówinież w trakcie jej trwania po uprzenim skonsultowaniu z MG.
6)
Tworzenie Postaci ze strony gracza polega na jej od strony opisaniu ja utworzę ją od strony technicznej samodzielnie. Szczegóły zostaną ustalone w późniejszym terminie.
7)
Kanał prywatny - stanowić będzie email i ew gg (nie zawsze jestem dostępny na gg).
Teraz kwestia Settingu (czyli świata w którym miała by się toczyć gra.). Jak napisałem na przy 7th Sea mam 3 propozycje:
Gasnące Słońca - Świat który znam od podszewki.
Star Trek RPG - zapewne faworyt większosći forumowiczów ostarzgam jednak że ze względu na specyfikę może być trudny do grania i prowadzenia na forum. Oczywiście zastrzegam sobie prawo do łamania kanonu.
Zew Chtulhu horror z którym się dopiero zapoznaję(co na grę na forum nie będzie miało wpływu ) jednak mam kilka ciekawych (IMO

) koncepcji. Niewykluczone, że poroszę każdego o stworzenie każdego więcej niż jednej postaci...
Wbrew żelaznym zasadom przestrzeganym przez pokolenia MG postanowiłem dać potencjalnym graczom odrobinę swobody i ogłosić głosowanie dotyczące Settingu. Do wyboru 3 powyższe światy
Głosowanie trwać będzie 24 h od powstania tego posta. Zasztrzegam sobie możliwość wydłużenia go jeśli będzie mało głosów.
Osoby które zagłosują a nie mają zamiaru brać udziału w grze (przynajmniej na początku) proszę o zaznaczenie tego przy swoim głosie (z wiadomych przyczyn wasz głos będzie miał mniejszą wagę

)
Osoby które nie tego zaznaczą uznam za chętnych do gry.
Głosując na ST RPG mile widzane wyszczegónienia typu gwiezdna flota\ cywile, okres, stacja\okręt i ogólnie jaki styl byście chcieli. Nie konecznie przychylę się do konkretnych propozycji ale będę mial je na uwadze i tworząc opowieść przemycał porządane motywy.
Głosując na ZC prosibym o napisanie który okres wolicie 1920 czy współczeność. (Era wiktorjańska jakoś mi nie leży.)
Na temat każdego z podanych RPG jest na forum wątek mżna więc poczytać i wybrać.
Zapraszam do głosowania i zabawy, chętnie też przyjmę wszelkie propzycje i opinie dot. powyższego regulaminu.