Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#31 - Wysłana: 26 Sier 2006 22:36:52
Jurgen
Romki zawsze były zawansowane technologicznie, ale Borg chyba jest bardziej.
Cóż "Romki" to kuzyni Wolkan, czyli cholernie stara cywilizacja, ale to Borg osiągnał poziom Osobliwości technologicznej, więc pod większością wzgledów musi wyprzedzać inne cywilizacje... Czy dysponuje napedem opartym na osobliwości kwantowej? Zapewne... choć w sumie o Kolektywie mało wiemy...
|
The_D
Użytkownik
|
#32 - Wysłana: 26 Sier 2006 23:31:39
Czyli dobrze myślałem. Wychodzi więc na to, że osobliwość kwantowa jest o tyle lepsza od reaktora M/AM, że paliwem może być w niej każda masa, nie ma potrzeby uzyskiwania i przechowywania antymaterii.
Z drugiej strony reaktor M/AM zawsze można wyłączyć, przeprowadzić prace konserwacyjne itd. Z osobliwością zapewne trzeba się bardziej cackać. No i uważać, żeby przytpadkiem coś się w niej nie zalęgło 
|
Q__
Moderator
|
#33 - Wysłana: 27 Sier 2006 00:59:04
The_D
osobliwością zapewne trzeba się bardziej cackać.
Jest niezwykle groźna bo załamują się w niej wszelkie znane prawa fizyki...
No i uważać, żeby przytpadkiem coś się w niej nie zalęgło
W świecie ST wszystko możliwe, skoro w wormholach żyją Prorocy  .
|
Hazrall
Użytkownik
|
#34 - Wysłana: 27 Sier 2006 10:39:47
Hmm.. przeczytałem na jakiejś stronce niekanonicznej  że okręty z źródłem zasilania w postaci osobliwości kwantowej można wyłączyć tylko w doku, ale za to okręt jest lżejszy do analogicznego z M/AM bo osobliwość nic nie "warzy" dla statku. I czy klingonie używają M/AM czy osobliwości?-bo dotarłem do sprzecznych danych 
|
theczarek
Użytkownik
|
#35 - Wysłana: 27 Sier 2006 13:15:12 - Edytowany przez: theczarek
Cóż na temat anihilacji materii i antymaterii pisałem już gdzieś na forum i nie będę się powtarzał.
The_D
Osobliwość kwantowa z tego co pamiętam jest teoretycznym obiektem-modelem centrum czarnej dziury.
URL
Co do info podawanych w B5 to jakoś bardziej wierzę wykładowcom UW. Szczególnie że w teście egzaminacyjnym było takie pytanie. (zdałem - rzeby nie było  )
|
Q__
Moderator
|
#36 - Wysłana: 27 Sier 2006 13:42:23 - Edytowany przez: Q__
|
Jurgen
Moderator
|
#37 - Wysłana: 27 Sier 2006 17:19:38
No i uważać, żeby przytpadkiem coś się w niej nie zalęgło
W świecie ST wszystko możliwe, skoro w wormholach żyją Prorocy
The D odnosił się chyba to takiego dziwnego odcinka TNG, gdzie Romulanom rzeczywiście jakieś żyjątko zaległo sie w napędzie  .
|
Q__
Moderator
|
#38 - Wysłana: 27 Sier 2006 18:44:14
Jurgen
The D odnosił się chyba to takiego dziwnego odcinka TNG, gdzie Romulanom rzeczywiście jakieś żyjątko zaległo sie w napędzie
Do tego odcinka?
http://memory-alpha.org/en/wiki/Timescape
|
Jurgen
Moderator
|
#39 - Wysłana: 27 Sier 2006 19:03:23
Myślę, że do tego, ale lepiej spytać The D  .
|
The_D
Użytkownik
|
#40 - Wysłana: 27 Sier 2006 19:56:10 - Edytowany przez: The_D
Czyż brak zaprzeczenia nie oznacza potwierdzenia?
Ale, dla zachowania rzetelności trzeba przyznać, że w rdzeniu warp też czasem uchowa się jakieś żyjątko:
http://www.d.ys.pl/rozne/warpcore.png
|
Jurgen
Moderator
|
#41 - Wysłana: 27 Sier 2006 20:44:54
|
Q__
Moderator
|
#42 - Wysłana: 27 Sier 2006 23:36:48
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#43 - Wysłana: 28 Sier 2006 21:31:17
http://memory-alpha.org/en/wiki/Klingon-Romulan_Al liance - słowo o rzekomym sojuszu (w sumie tylko tekst pisany czcionąItalic się liczy)
http://www.ex-astris-scientia.org/articles/bop-siz e.htm - artykulik o głupio skalowanych wymiarach BoP
|
Q__
Moderator
|
#44 - Wysłana: 28 Sier 2006 21:42:20
Pah Wraith
To był w końcu ten sojusz czy nie?
BoP
A tak z ciekawości: wolicie BoP'y czy jednostki Federacji?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#45 - Wysłana: 28 Sier 2006 23:21:38 - Edytowany przez: Pah Wraith
To był w końcu ten sojusz czy nie?
Kto wie...
A tak z ciekawości: wolicie BoP'y czy jednostki Federacji?
To już chyba bardzo mocny OT... Chyba że w BC?
|
Q__
Moderator
|
#46 - Wysłana: 28 Sier 2006 23:29:10
Pah Wraith
To już chyba bardzo mocny OT... Chyba że w BC?
Niech będzie i w BC 
|
pitrock
Użytkownik
|
#47 - Wysłana: 30 Sier 2006 14:35:54
Wracając do pytania czy Warbird jest faktycznie tak beznadziejny. Tak naprawdę to nigdy nie widziałem, żeby w jakimkolwiek odcinku pokazano jego prawdziwe możliwości. W każdym jednym dostawał jak diabli. Wydawałoby się że ma duże możliwości to jednak wypadał bardzo blado.
|
Q__
Moderator
|
#48 - Wysłana: 30 Sier 2006 16:05:54
pitrock
Wracając do pytania czy Warbird jest faktycznie tak beznadziejny. Tak naprawdę to nigdy nie widziałem, żeby w jakimkolwiek odcinku pokazano jego prawdziwe możliwości. W każdym jednym dostawał jak diabli. Wydawałoby się że ma duże możliwości to jednak wypadał bardzo blado.
Widać Warbird został wprowadzony do serialu trochę jako dyżurny "chłłopiec do bicia" (choć IMHO to trochę bez sensu). I jeszcze jedno - okręty w serialu i okręty w grze nie są w 100% rymi samymi okrętami. W końcu gry są niekanoniczne  . A topic jest o grze...
|
The_D
Użytkownik
|
#49 - Wysłana: 30 Sier 2006 17:06:16
Tak naprawdę to nigdy nie widziałem, żeby w jakimkolwiek odcinku pokazano jego prawdziwe możliwości. W każdym jednym dostawał jak diabli.
W TNG Tin Man praktycznie jedną salwą unieruchomili Enterprise na dłuższy czas. A, że ostatecznie Warbird został zniszczony tu już za sprawą pazernej natury Romków.
|
Q__
Moderator
|
#50 - Wysłana: 30 Sier 2006 17:37:30
Jeszcze a'propos: W każdym jednym dostawał jak diabli.
Tak się zabawnie składa, że w ST każdy kto podskoczy Federacji na koniec odcinka (lub w DS9 serialu) musi dostać jak diabli 
|
Jurgen
Moderator
|
#51 - Wysłana: 30 Sier 2006 19:57:45
Tak się zabawnie składa, że w ST każdy kto podskoczy Federacji na koniec odcinka (lub w DS9 serialu) musi dostać jak diabli
Ciekawe dlaczego  ?
|
Hazrall
Użytkownik
|
#52 - Wysłana: 30 Sier 2006 20:01:28
Ciekawe dlaczego?
Bo ST to produkcja amerykańska? 
|
Q__
Moderator
|
#53 - Wysłana: 30 Sier 2006 20:16:44
Jurgen
Hazrall
Ciekawe dlaczego?
Bo ST to produkcja amerykańska?
Bo inaczej serial skończył by się za szybko 
|
theczarek
Użytkownik
|
#54 - Wysłana: 30 Sier 2006 20:42:58 - Edytowany przez: theczarek
Bo Federacja ceni pokój: Chcąc pokoju szykuj się na wojnę.
|
Q__
Moderator
|
#55 - Wysłana: 30 Sier 2006 23:11:15
theczarek
Bo Federacja ceni pokój: Chcąc pokoju szykuj się na wojnę.
Sądząc po początkowych sukcesach Dominium w walce, wcale się na tą wojnę aż tak w dowództwie Floty nie szykowali...
|