USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Czy Warbird jest faktycznie aż tak beznadziejny ?
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
lawiscool
Użytkownik
#1 - Wysłana: 24 Sier 2006 17:31:33
Grając w ST BC Kobayashi Maru stwierdziłem że najpoteżniejszy okręt Romulan jedyne co ma dobre to wygląd. Dostaje baty od niemal wszystkiego od Defianta w górę. Nawet z Delta Flyerem nie miał szans. Czy ten okręt faktycznie jest tak slaby ? Zreszta mam wrażenie że wszystkie romulańskie okręty to syf jeśli chodzi o ich mozliwości bojowe (moze za wyjatkiem Reman Scmitar).
theczarek
Użytkownik
#2 - Wysłana: 24 Sier 2006 17:54:46
no cóeż - tej grze faktycznie jeist beznadziejny - w kampanii w finawłowej bitwie też zawsze pada jako pierwszy. Ale w serialu z kolei nawet Picard nie był chętny strzelać sie z Tomolokiem. IMHO główną siłą romulaańsskich WB jest maskowanie co cieżko sensownie przełożyć na gre.
Raptor 16
Użytkownik
#3 - Wysłana: 24 Sier 2006 18:03:05
Grając w ST BC Kobayashi Maru stwierdziłem że najpoteżniejszy okręt Romulan jedyne co ma dobre to wygląd. Dostaje baty od niemal wszystkiego od Defianta w górę. Nawet z Delta Flyerem nie miał szans. Czy ten okręt faktycznie jest tak slaby ? Zreszta mam wrażenie że wszystkie romulańskie okręty to syf jeśli chodzi o ich mozliwości bojowe (moze za wyjatkiem Reman Scmitar).

wszystko zalezy KTO nim gra,
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 24 Sier 2006 18:14:53
lawiscool

Najzabawniejsze jest to, że określenie Warbird w serialu (nie w grze) jest pojęciem cokolwiek niejasnym:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Warbird
theczarek
Użytkownik
#5 - Wysłana: 24 Sier 2006 18:37:32 - Edytowany przez: theczarek
Nie kanoniczne wyjaśnienie (ST RPG). Warbirdy to wszytkie statki bojowe Romulan. Ten konkretny o którym mowa to akurat kasa D'deridex.
Jednoznacznoś z Warbirdem to chyba wpadka autorów - język Romulan chyba nigdy nie został rozinięty (wiem że była jakaś inicjatywa fanów ale padła..)

Co do Klingońskich Warbirdów to może mieć coś wspólnego z sojuszem dawnym Klingońsko-Romulańskim. Z tego co pamiętam Klingoni budowali Romulanom statki. (Ci z kolei przekazali im urządzenia maskujące)
Q__
Moderator
#6 - Wysłana: 24 Sier 2006 18:47:28 - Edytowany przez: Q__
Nie kanoniczne wyjaśnienie (ST RPG).

Jest i inne niekanoniczne wyjaśnienie:
http://startrek.wikia.com/wiki/Warbird

Temat niestety jest otwarty...

to chyba wpadka autorów - język Romulan chyba nigdy nie został rozinięty

W ogóle o Romulanach, zważywszy na to jak ważnym i jak często występującym w ST są gatunkiem, wiemy niewiele...
http://memory-alpha.org/en/wiki/Romulan
Jurgen
Moderator
#7 - Wysłana: 24 Sier 2006 19:23:26
Temat niestety jest otwarty...

Niestety??? Nie wierzę, Q, że TY to mówisz...
Q__
Moderator
#8 - Wysłana: 24 Sier 2006 19:28:55
Jurgen

Niestety??? Nie wierzę, Q, że TY to mówisz...

Owszem uwielbiam dyskusje, ale nie o takich - excuse le mot - pierdołach jak nazewnictwo... A tu autorzy tak prostą kwestię zostawili niewyjaśnioną...
lawiscool
Użytkownik
#9 - Wysłana: 24 Sier 2006 20:25:14
Raptor 16

wszystko zalezy KTO nim gra,

Ja pozwalam się im strzelać na automacie samemu ustawiając tylko taktykę, miejsca ostrzału, proporcje energii i rozkoszując się zimnym browarem

A wracając do Warbirda, D'deridex'a, Drapieżnego Ptaka czy jak go nazwiemy to i tak wiemy o który statek chodzi. W całym kwadrancie Alfa znają go jednak pod nazwą "Romulan Junk"
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 24 Sier 2006 20:27:59
lawiscool

W całym kwadrancie Alfa znają go jednak pod nazwą "Romulan Junk"

Hazrall
Użytkownik
#11 - Wysłana: 24 Sier 2006 20:54:14
W całym kwadrancie Alfa znają go jednak pod nazwą "Romulan Junk"

Taaa Ale D'deridex został pokrzywdzony w tej grze, nie rozumiem kwestii dlaczego 4 disruptory romulańskie mają szybkoszczelność 2 klingońskich! I dlaczego jest je uszkodzić 2 razy prościej od klingońskich? I jeszcze dlaczego "Romulan Junk" ma słabsze osłony od Galaxy?( ok to jeszcze przeżyje ale dlaczego frontowy generator jest tak samo silny jak reszta, kiedy w klingońskich jednostkach przednie osłony są o wiele silniejsze od pozostałych, tak by bezproblemowo przyjmowały ostrzał) eeech ta litania mogła by być dłuższa, ale nie chce pogrążać twórców BC.
Raptor 16
Użytkownik
#12 - Wysłana: 24 Sier 2006 22:20:12 - Edytowany przez: Raptor 16
Niedługo będzie Kobayashi Maru 1.0, może m.in to tez poprawią
URL
James T Kirk
Użytkownik
#13 - Wysłana: 24 Sier 2006 22:33:25
A pamietacie co zrobił z nimi mój ukochany Prometheus ? Jeden strzał i po ptokach...
Picard
Użytkownik
#14 - Wysłana: 24 Sier 2006 23:35:37 - Edytowany przez: Picard
theczarek

kasa D'deridex

Czy to jest potwierdzone w świetle kanonu?

główną siłą romulaańsskich WB jest maskowanie co cieżko sensownie przełożyć na gre

To też prawda ale Warbirdy te były dwa razy wieksze od stakow klasy galaxy i zasilane w dosc nietypowy sposb a to wszystko ma znaczenie. Podczas wojny z Dominium pomoc Romulan tez nie byla bez znaczenia wiec nie mozna powiedziec by ich okrety byly slabe! Jak na moj gust ta konkretna klasa jest porownywalna, a byc moze nieco silniejsza od moich ulubionych Galaxy.

lawiscool

Zreszta mam wrażenie że wszystkie romulańskie okręty to syf jeśli chodzi o ich mozliwości bojowe

Przypominam,ze to Romulanie wynaleźli torpedy plazmowe oraz urzadzenie maskujace siejace postrach w szeregach Gwiezdnej Floty jak takze to wlasnie im zawdzieczamy urzadzenie maskujace umozliwiajace oddanie strzalu podczas gdy okret jest niewidoczny dla czuinikow wroga- pamietacje, ze pomiedzy nimi a Klingonami, na ktorych statku poraz pierwszy pojawilo sie takie urzadzenie istniala scisła wspolpraca w kwestiach uzbrojenia?

James T Kirk

A pamietacie co zrobił z nimi mój ukochany Prometheus

A skad majawiedziec? Gdzie sie chwaliles tym osiagnieciem?

[/i]Pretor's order: fire at will [i]
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 25 Sier 2006 02:12:21
theczarek

główną siłą romulaańsskich WB jest maskowanie co cieżko sensownie przełożyć na gre.

No nie wiem, w grze AvP, nie takie rszeczy dały się sensownie "przełożyc na grę"...

Picard

Czy to jest potwierdzone w świetle kanonu?

Dawałem link do MA, ale kto by to czytał?

Przypominam,ze to Romulanie wynaleźli torpedy plazmowe oraz urzadzenie maskujace siejace postrach w szeregach Gwiezdnej Floty jak takze to wlasnie im zawdzieczamy urzadzenie maskujace umozliwiajace oddanie strzalu podczas gdy okret jest niewidoczny dla czuinikow wroga- pamietacje, ze pomiedzy nimi a Klingonami, na ktorych statku poraz pierwszy pojawilo sie takie urzadzenie istniala scisła wspolpraca w kwestiach uzbrojenia?

Widać twoórcy gry o tym zapomnieli, zawsze twierdzę, że fani (a zwł. tzw. fanboye) lepiej znają kanon od autorów
Pah Wraith
Użytkownik
#16 - Wysłana: 25 Sier 2006 08:55:00
W odcinku "Tin Man" Data raportując pojawienie się romulańskiej jednostki użył określenia D'deridex class.

pomiedzy nimi a Klingonami, na ktorych statku poraz pierwszy pojawilo sie takie urzadzenie istniala scisła wspolpraca w kwestiach uzbrojenia

Tego nie wiemy. Co więcej, jedyne źródło informacji na ten temat jakim dysponujemy, czyli wieści z tzw. backgroundu sugerują, że Kruge ukradł swojego BoPa Romulanom.
Picard
Użytkownik
#17 - Wysłana: 25 Sier 2006 09:44:37
Q__

lepiej znają kanon od autorów

Jaki kanon? Tylko ST On-Line bedzie podobniez miescic sie w kanonie. W tym kontekscie tez smieszy mnie uznwanie jednostek z BC badź SFC za wierne odpowiedniki kaninicznych statkow i podawanie przykladow o rzekomej sile tychze statkow na przykladzie wspomnianych statkow. Zreszta jak sesownie da sie zrobic model okretu, ktory widac bylo jeden raz na ekranie, i ktorego mozliwosci nie mielismy w zadnym razie okazji poznac- np. statek Son'a...

Pah Wraith

Kruge ukradł swojego BoPa Romulanom

Konstrukcja jednostek romulanskich oraz klingonskich jest jednak dosc zblizona- oba typy przypominaja ptaki- jesli dobrze pamietam pierwszy okret Romulan z jakim zetknela sie Federacja nisl zreszta nazwe Drapiezny Ptak? No i to urzadzenie maskujace umozliwiajace taka i niewidocznosc jednoczesnie- wydaje mi sie kuszace bu uznac, iz zarowno w przypadku BoP generala Czanga jak i Sejmitara pretora Shinzona byl to ten sam typ urzadzenia tyleze udoskonalony.
Pah Wraith
Użytkownik
#18 - Wysłana: 25 Sier 2006 09:46:36
Konstrukcja jednostek romulanskich oraz klingonskich jest jednak dosc zblizona

Jakieś dowody?

wydaje mi sie kuszace bu uznac, iz zarowno w przypadku BoP generala Czanga jak i Sejmitara pretora Shinzona byl to ten sam typ urzadzenia tyleze udoskonalony

Tyle że nie ma nic na poparcie tej tezy.
Picard
Użytkownik
#19 - Wysłana: 25 Sier 2006 09:56:27
Pah Wraith

Jakieś dowody?

Ksztalt i uzbrojenie obu typow jednostek- o czym juz wspominalem. Statki obu nacji maja ksztalt ptakow, oba rodzaje okrety uzbrojone sa w dezruptory i wyposazone w urzadzenia maskujace.

Tyle że nie ma nic na poparcie tej tezy

Oczywiscie nie jest to kanon ale nie zdziwil bym sie, iz tworcy kiedys postanowili w ten sposob wytlumaczyc ta zagadke: pamietajmy, ze Romulana zalezalo po wybuchu Praxis by pomiedzy Klingonami a Federacja wybuchla wojna- a jako, iz zdaje sie sa bardziej zaawansowanii w rozwoju technicznym niz reszta kwadrantu mogli udzielic potajemnie Klingona pomcy technicznej testujac jednoczesnie swoj nowy wynalazek- dwie pieczenie na jedynym ogniu.
Jurgen
Moderator
#20 - Wysłana: 25 Sier 2006 13:57:25
Jednoznacznoś z Warbirdem to chyba wpadka autorów - język Romulan chyba nigdy nie został rozinięty (wiem że była jakaś inicjatywa fanów ale padła..)

Co do Klingońskich Warbirdów to może mieć coś wspólnego z sojuszem dawnym Klingońsko-Romulańskim. Z tego co pamiętam Klingoni budowali Romulanom statki. (Ci z kolei przekazali im urządzenia maskujące)

Nie jestem pewien, czy mam rację, bo nie zwróciłem na to uwagi w czasie oglądania seriali, jednak wydaje mi się, że okręty Klingońskie (niektóre) były określane jako Bird of Prey, a Romulańskie - Warbird (zdecydowana wiekszość) własnie. Inne sprawa, że i tak u nas było to tłumaczone jako drapieżny ptak. Nie przypominam sobie natomiast Klingońskich Warbirdów...
Q__
Moderator
#21 - Wysłana: 25 Sier 2006 18:54:11 - Edytowany przez: Q__
Pah Wraith

jedyne źródło informacji na ten temat jakim dysponujemy, czyli wieści z tzw. backgroundu sugerują, że Kruge ukradł swojego BoPa Romulanom.

Czyli dokładnie na odwrót niż twierdził theczarek

Picard

W tym kontekscie tez smieszy mnie uznwanie jednostek z BC badź SFC za wierne odpowiedniki kaninicznych statkow i podawanie przykladow o rzekomej sile tychze statkow na przykladzie wspomnianych statkow.

Masz rację, taka argumentacja to klasyczne "pomieszanie z poplątaniem", choć czasem trudno się od niej powstrzymać. (W głębi duszy chcemy wierzyć, że grając przenosimy się do świata ST.)

Pah Wraith
Picard

Ksztalt i uzbrojenie obu typow jednostek- o czym juz wspominalem. Statki obu nacji maja ksztalt ptakow, oba rodzaje okrety uzbrojone sa w dezruptory i wyposazone w urzadzenia maskujace.

Czyli: zastanawiająca ilość dowodów pośrednich, ale pozostajemy w sferze domysłów...

Picard

nie zdziwil bym sie, iz tworcy kiedys postanowili w ten sposob wytlumaczyc ta zagadke: pamietajmy, ze Romulana zalezalo po wybuchu Praxis by pomiedzy Klingonami a Federacja wybuchla wojna- a jako, iz zdaje sie sa bardziej zaawansowanii w rozwoju technicznym niz reszta kwadrantu mogli udzielic potajemnie Klingona pomcy technicznej testujac jednoczesnie swoj nowy wynalazek- dwie pieczenie na jedynym ogniu.

Ciekawy i wiarygodnie brzmiący domysł, ale domysł...

Jurgen

wydaje mi się, że okręty Klingońskie (niektóre) były określane jako Bird of Prey, a Romulańskie - Warbird (zdecydowana wiekszość) własnie. Inne sprawa, że i tak u nas było to tłumaczone jako drapieżny ptak. Nie przypominam sobie natomiast Klingońskich Warbirdów...

Istniały za to (i jest to fakt kanoniczny) romulańskie BoP'y:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Bird_of_prey
theczarek
Użytkownik
#22 - Wysłana: 25 Sier 2006 21:13:52
Picard

Pisałem przecież że odwołuję się do niekanonicznych źródeł.
A zresztą odpuścił byś - od kiedy mnie oświecono zawsze piszę do jakich źródeł niekanonicznych sie odwołuję (a przynajmniej staram.)

O sojuszu Romulan z Klingonami też czytałem w ST RPG ale np. w grze ST: 25th Anniversary (albo w innej - mogę się mylić)
wspomina o tym Kirk.

Jeśli chodzi o Osobliwość Kwantową jako napęd WB to na wykładzie z astronomi kiedy jeszcze ją studiowałem dowiedziałem się że Czarna Dziura jest najbardziej wydajnym źródłem energii we wszechświaecie.

Co do rozmiaru WB to nie wiem ale co do mocy to we wspomianej już utarczce z Tomolokiem (chyba z nim i chyba przy Golondon Core) Picart mówi w taki sposób jakby Tomolok miał przewagę nad jego okrętem ale nie na tyle dużąby nie obawiać się strat własnych. (Mówi coś w rodzaju: "Obaj mamy pod rozkazami okręty o ogromnej sile ognia i możemy sobie zrobić nimi poważną krzywde")
BoP to ta niesmiertelna seria która zniszczyła ENT-D (A przynajmniej tak zawsze uważałem.)
Q__
Moderator
#23 - Wysłana: 25 Sier 2006 21:57:40 - Edytowany przez: Q__
theczarek

O sojuszu Romulan z Klingonami też czytałem w ST RPG

Ten sojusz to fakt kanoniczny...

dowiedziałem się że Czarna Dziura jest najbardziej wydajnym źródłem energii we wszechświaecie.

A czytałeś opowiadanie "Dziurawiec" Larrego Nivena? Koncepcja na której utwór jest oparty zdezaktualizowała się ale utwór świetny...
http://library.thinkquest.org/C007571/english/adva nce/intro2.htm

BoP to ta niesmiertelna seria która zniszczyła ENT-D (A przynajmniej tak zawsze uważałem.)

To klingońskie BOP'y. a są i romulańskie...
Hazrall
Użytkownik
#24 - Wysłana: 26 Sier 2006 11:28:55
dowiedziałem się że Czarna Dziura jest najbardziej wydajnym źródłem energii we wszechświaecie.

A czytałeś opowiadanie "Dziurawiec" Larrego Nivena? Koncepcja na której utwór jest oparty zdezaktualizowała się ale utwór świetny...

Hmm w BC to jedyny element oddany dobrze, D'deridex ma olbrzymie pokłady energii, nawet po daniu 125% nominalnej mocy do wszystkich systemów, Warbird nie czerpie energii z akumulatorów Może być zamaskowany w nieskończoność No chyba że coś nawali
Jurgen
Moderator
#25 - Wysłana: 26 Sier 2006 18:10:44
Jeśli chodzi o Osobliwość Kwantową jako napęd WB to na wykładzie z astronomi kiedy jeszcze ją studiowałem dowiedziałem się że Czarna Dziura jest najbardziej wydajnym źródłem energii we wszechświaecie.

Wg Babylon 5 osobliwość kwantowa daje dokładnie taką samą ilość energii z kg masy jak anihilacja materii i antymaterii (tu chyba będzie kilogram masy i antymasy???suma czy co?). Tyle, że z samej materii...

Klingońskich BoP-ów było zdaje się kilka (jeżeli nie kilkanaście) rodzajów na przestrzeni kilku wieków (podobno jeszcze w rożnych wielkościach...).
Q__
Moderator
#26 - Wysłana: 26 Sier 2006 18:15:57
Jurgen

Klingońskich BoP-ów było zdaje się kilka (jeżeli nie kilkanaście) rodzajów na przestrzeni kilku wieków (podobno jeszcze w rożnych wielkościach...).

W linku który wkleiłem w swoim poprzednim poscie znajdziesz kompletne dane...
The_D
Użytkownik
#27 - Wysłana: 26 Sier 2006 20:21:48
Wg Babylon 5 osobliwość kwantowa daje dokładnie taką samą ilość energii z kg masy jak anihilacja materii i antymaterii (tu chyba będzie kilogram masy i antymasy???suma czy co?).

Tak, suma, czyli 0,5 kg materii i 0,5 kg antymaterii. Antymateria ma dodatnią masę.
Trzeba jeszcze pamiętać, że czarna dziura i osobliwość kwantowa to nie jest to samo.
Jurgen
Moderator
#28 - Wysłana: 26 Sier 2006 21:20:52
Tak, suma, czyli 0,5 kg materii i 0,5 kg antymaterii. Antymateria ma dodatnią masę.

Czyli dobrze myślałem. Wychodzi więc na to, że osobliwość kwantowa jest o tyle lepsza od reaktora M/AM, że paliwem może być w niej każda masa, nie ma potrzeby uzyskiwania i przechowywania antymaterii.
Q__
Moderator
#29 - Wysłana: 26 Sier 2006 22:05:31
Jurgen

Wychodzi więc na to, że osobliwość kwantowa jest o tyle lepsza od reaktora M/AM, że paliwem może być w niej każda masa, nie ma potrzeby uzyskiwania i przechowywania antymaterii.

Jak widać w universum ST nie umieją jeszcze wszystkiego skoro nie zdołali okiełznać osobliwości kwantowej... Może XXV wiek przyniesie to odkrycie...
Jurgen
Moderator
#30 - Wysłana: 26 Sier 2006 22:10:43
Jak widać w universum ST nie umieją jeszcze wszystkiego skoro nie zdołali okiełznać osobliwości kwantowej...

Ha, Fedki i Klingoni nie, ale Romki - owszem. Ciekawe, jak np. Borg czy Dominium zapatruje się w tej kwestii. Romki zawsze były zawansowane technologicznie, ale Borg chyba jest bardziej. Bo Dominium chyba używa reaktorów M/AM.
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Gry / Czy Warbird jest faktycznie aż tak beznadziejny ?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!