Autor |
Wiadomość |
Dj peyo
Użytkownik
|
#61 - Wysłana: 26 Lut 2007 13:29:05
Faktycznie osiągnięcie, które jeszcze teraz może imponować.
teraz jak teraz ale pomysl jakie to musialo byc osiagniecie w 2002roku!!!
|
Q__
Moderator
|
#62 - Wysłana: 26 Lut 2007 15:54:16
Dj peyo
pomysl jakie to musialo byc osiagniecie w 2002roku!!!
Pomyślałem  i doceniłem.
|
Picard
Użytkownik
|
#63 - Wysłana: 7 Mar 2007 23:04:18
|
Q__
Moderator
|
#64 - Wysłana: 8 Mar 2007 00:42:56
Picard
A tu macje fajny dodatek do jednej z tego rodzaju gier
Owszem, fajne  . Scenariusz do Civ II będący symulacją Dominion War znanej z DS9.
|
Q__
Moderator
|
#65 - Wysłana: 18 Maj 2007 19:55:06
Kolejna gra pozwalająca rządzić własnym państwem:
http://www.nationstates.net/roggaard
|
Darnok
Użytkownik
|
#66 - Wysłana: 6 Lip 2007 20:26:20
A o galactic civilizations nikt nie wspomniał? można było grę skończyć na parę sposobów- albo niszcząc inne rasy, zrobić sojusz międzyplanetarny, albo wytworzyć technologię, która przeniosłaby nas w wyższy wymiar 
|
Q__
Moderator
|
#67 - Wysłana: 6 Lip 2007 20:46:06
Darnok
przeniosłaby nas w wyższy wymiar
Co Ty tak dziś z tymi wyższymi wymiarami egzystencji  ...
|
Darnok
Użytkownik
|
#68 - Wysłana: 7 Lip 2007 21:59:25
Q__
Przypadek  tak się sam naciągnęłem na te civilizację, że zaraz poszukam.Oczywiście to już gra z XXI wieku, więc i możliwości większe niż tam wasze, stare kopciuchy 
|
Q__
Moderator
|
#69 - Wysłana: 7 Lip 2007 22:09:21
Darnok
Oczywiście to już gra z XXI wieku, więc i możliwości większe niż tam wasze, stare kopciuchy
Ale za to ileż sentymentu budzi w nas klasyka, ile wspomnień  ...
|
mikus1978
Użytkownik
|
#70 - Wysłana: 8 Lip 2007 21:54:44
Co do charakteru, to nie znasz mnie osobiście, więc łaskawie się nie wypowiadaj, ok?
Jestem złym Ogrem, nikt mnie nie lubiii
|
Delta
Użytkownik
|
#71 - Wysłana: 20 Mar 2008 17:28:02
Właśnie położyłem swe łapki na Civ IV. Na razie tylko zdążyłem zainstalować i obejrzeć intro (bardzo ładne). I właśnie w sprawie intra piszę. Gdy wybierze się już wszystkie parametry (rodzaj i wielkość świata, naród itp.) pojawia się intro przypominające nieco to z pierwszej części (starsze pokolenie Forumowiczów ją pewnie pamięta  ), z tym, że w tym intrze nie pojawiają się już napisy jak w oryginalnej Cywilizacji tylko intro jest czytane... przez Leonarda Nimoya. 
|
Halbard
Użytkownik
|
#72 - Wysłana: 20 Mar 2008 17:33:31
Głos z cywilizacji IV był faktycznie znajomy, ale jakoś nigdy nie skojarzyłem go z Nimoyem!
Wszystkie gry Sida są kultowe-warto wspomnieć chociażby starych dobrych piratów  , z gier strategicznych nowszych upodobałem sobie natomiast świetną moim zdaniem serię Total War
|
Q__
Moderator
|
#73 - Wysłana: 20 Mar 2008 17:34:07 - Edytowany przez: Q__
Delta
starsze pokolenie Forumowiczów ją pewnie pamięta
O tak  .
intro jest czytane... przez Leonarda Nimoya
Halbard
z gier strategicznych nowszych upodobałem sobie natomiast świetną moim zdaniem serię Total War
Niezła...
|
Dragon
Użytkownik
|
#74 - Wysłana: 20 Mar 2008 17:42:37 - Edytowany przez: Dragon
A kojarzy ktoś taką gierkę jak Supreme Ruler 2010
|
Q__
Moderator
|
#75 - Wysłana: 20 Mar 2008 17:57:18
|
Dragon
Użytkownik
|
#76 - Wysłana: 20 Mar 2008 18:11:25
Gram od dwóch lat, strategia, a bardziej symulator rządzenia państwem,
|
Q__
Moderator
|
#77 - Wysłana: 20 Mar 2008 19:18:45
Dragon
strategia, a bardziej symulator rządzenia państwem
Brzmi ciekawie, lubie se porządzić  .
|
Dragon
Użytkownik
|
#78 - Wysłana: 20 Mar 2008 19:25:16
Ja swój egzemplarz kupiłem za 5 zł w media markt, gdzieniegdzie gierka leży za śmieszne pieniądze, jak lubisz rządzić to tam można rządzić prawie wszystkim, od gospodarki po naukę, o wojenkach nie wspomnę (jedne z lepiej pomyślanych w grach tego typu).
Nie można kogoś zaatakować, narozwalać i zawrzeć pokój, u mnie zawsze się to kończyło konfliktem kontynentalnym, ech te sojusze.
|
Q__
Moderator
|
#79 - Wysłana: 21 Mar 2008 00:14:25
Dragon
Nie można kogoś zaatakować, narozwalać i zawrzeć pokój, u mnie zawsze się to kończyło konfliktem kontynentalnym
Wniosek stąd, że lepiej albo działać pokojowo, albo od razu w łeb wielką maczugą, skutecznie  ...
|
Doctor_Who
Użytkownik
|
#80 - Wysłana: 24 Mar 2008 01:09:17
A ja sobie odkurzyłem staruteńkie "Seven Kingdoms" – stare toto a dobre. I wciąż się broni wyśrubowanym poziomem trudności (szczególnym utrapieniem dla mnie były misje korsarskie). Dodajmy do tego klimatyczną muzykę skomponowaną przez norweskiego muzyka Bjorna Lynne i można w to grać godzinami.
|
Q__
Moderator
|
#81 - Wysłana: 24 Mar 2008 03:21:37
Doctor_Who
I wciąż się broni wyśrubowanym poziomem trudności
A ja lubię gry, w kótre wygrywam bez większego wysiłku  (Oczywiscie za łatwe też nie mogą być...)
|
Q__
Moderator
|
#82 - Wysłana: 6 Mar 2010 19:18:28
|
Dathon
Użytkownik
|
#83 - Wysłana: 10 Maj 2014 01:05:07
|
Seybr
Użytkownik
|
#84 - Wysłana: 10 Maj 2014 11:25:01
Dathon
Nigdy nie rozumiałem fenomenu Settlersów. Bardziej wolę serię C&C.
|
Guauld
Użytkownik
|
#85 - Wysłana: 10 Maj 2014 13:00:43 - Edytowany przez: Guauld
W Settlersów, szczególnie w II część (moją ulubioną) gra się najlepiej ze znajomymi na multi. To jest współzawodnictwo o to, kto potrafi lepiej coś rozplanować (bo tu można przegrać nawet przez zły układ dróg), niż o to, kto jest lepszym strategiem militarnym. Ja osobiście lubię oba te aspekty, więc często "skaczę" między różnymi grami strategicznymi. W Cywilizacji lubię to, że stara się to wypośrodkować, chociaż niestety w efekcie jest uboższa od gier, które się na jednym lub drugim skupiają. Ale skoro już ktoś ten temat odkopał, to dla tych co jeszcze nie słyszeli, w tym roku wychodzą (prawdopodobnie): Sid Meier's Civilization: Beyond Earth Galactic Civilizations III
|
Q__
Moderator
|
#86 - Wysłana: 10 Maj 2014 15:26:07
GuauldGuauld: w tym roku wychodzą (prawdopodobnie): Sid Meier's Civilization: Beyond Earth Galactic Civilizations III Wiesz jak człowieka ucieszyć (prawdopodobnie)  .
|
Guauld
Użytkownik
|
#87 - Wysłana: 10 Maj 2014 15:39:32
Chciałem tylko uniknąć nieporozumień  . Stardock wyraźnie zaznaczył, że nie wydadzą gry dopóki nie będzie dokładnie taka, jak chcą, więc równie dobrze mogą wydać dopiero w przyszłym roku. Ale nie sądzę, aby mogli sobie pozwolić na dłuższe odkładanie premiery (tj. do 2016).
|
Q__
Moderator
|
#88 - Wysłana: 11 Maj 2014 00:19:41 - Edytowany przez: Q__
GuauldGuauld: Chciałem tylko uniknąć nieporozumień Tak serio to masz u mnie dwa plusy... Za wiadomość i za precyzję (bo zaznaczenie, że informacja nie jest w 100% pewna też jest jej formą)  .
|
Guauld
Użytkownik
|
#89 - Wysłana: 24 Paź 2014 18:23:00
No, to okazało się, że do premiery rzeczonej "Beyond Earth" doszło właśnie dzisiaj. Na razie grałem zaledwie przez godzinę i mogę stwierdzić kilka rzeczy (są to oczywiście pierwsze wrażenia, wiele się jeszcze może zmienić (gdybym się tyle nimi przejmował, to nie poznałbym na pewno dobrodziejstw takich strategii jak Europa Universalis czy Hearts of Iron, oj nie poznałbym  )). Po pierwsze, względem piątki nastąpiła ogromna poprawa wydajności, szczególnie przyspieszono odczyt danych z dysku, więc nie trzeba już czekać pół godziny na załadowanie gry i wczytanie zapisu (chyba, że muszę jeszcze bardziej rozwinąć cywilizację niż myślałem. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie mimo wszystko). I ogólnie chodzi znacznie płynniej, nawet na maksymalnych ustawieniach. Zgaduję, że wielką rolę odegrała tu przede wszystkim optymalizacja cieni, które zawsze zżerają mi najwięcej zasobów GPU, a tu praktycznie nie widzę ich wpływu. Druga rzecz, to że jest to niestety, tak jak ja, jak i również wiele innych osób się obawiało, praktycznie klon piątej części. Praktycznie identyczne założenia, poza tym nie zaimplementowano dodatków z rozszerzeń (g&k, bnw). Na plus zasługuje jednak drzewo technologii, zupełnie nieliniowe, jak na podstawkę nawet rozbudowane (nie tak jak w GalCiv niestety). Konstrukcją do złudzenia przypomina to z Endless Space, ale technologie wydają się być zupełnie różne, więc to jedynie kwestia rozplanowania wizualnego. Polityki społeczne zostały zastąpione tzw. affinity (nie wiem jak to oficjalnie przetłumaczono, więc pozostawiam w oryginale), które zdegradowano jedynie do trzech drzewek, rozwiązanie podobne do nieukazanej jeszcze GalCiv3. Co zaś się tyczy ideologii (wprowadzonych wcześniej w rozszerzeniach), to jeszcze do ich odkrycia nie doszedłem. Mam jednak nadzieję, że nie zostały całkowicie zastąpione wyłącznie tymi trzema skromnymi drzewkami.
|
Q__
Moderator
|
#90 - Wysłana: 24 Paź 2014 18:55:07
GuauldGuauld: Co zaś się tyczy ideologii (wprowadzonych wcześniej w rozszerzeniach), to jeszcze do ich odkrycia nie doszedłem. Mam jednak nadzieję, że nie zostały całkowicie zastąpione wyłącznie tymi trzema skromnymi drzewkami. Cóż, uznajmy to za signum temporis, ponoć żyjemy w epoce postideologicznej  .
|