USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / Star Trek RPG
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  »» 
Autor Wiadomość
theczarek
Użytkownik
#91 - Wysłana: 22 Lip 2006 15:08:47
Ciekawe jak długo by pożył - Tal Shiar nie śpi i zdrajców tolerować nie będzie. U mnie miałby przechlapane - ale jaki to material na przygody.
Q__
Moderator
#92 - Wysłana: 22 Lip 2006 15:13:41
theczarek

U mnie miałby przechlapane - ale jaki to material na przygody.

To by było troche jak z tym odcinkiem TNG, gdzie pół Galaktyki chciało dopaść Q, a Picard go bronił...
Domko
Użytkownik
#93 - Wysłana: 22 Lip 2006 15:40:16 - Edytowany przez: Domko
theczarek:

A co stało się z Romulaninem po powrocie do Alfy?

To co zwykli robić Romulanie - przewrót w Senacie i został Pretorem.
Ale to już po tej wojnie - wcześniej brał udział w walkach.
theczarek
Użytkownik
#94 - Wysłana: 22 Lip 2006 15:47:37

Fakt to już kwestia patriotycznego obowiązku
Q__
Moderator
#95 - Wysłana: 22 Lip 2006 16:31:11
Domko

Dalsza kariera na miarę bohaterów B5 i... Roma...
Domko
Użytkownik
#96 - Wysłana: 23 Lip 2006 12:27:07
Zyskał poparcie pewnych kręgów na Romulusie z powodu swojej skuteczności podczas wojny. Niestety, od tego czasu sesje stały się właściwie monotonne (było 2-ch graczy - jeden jako Pretor, drugi jako oficer w Federacji) i trudno je się prowadziło, więc w sumie wtedy zakończyliśmy je (nie miałem pomysłu na dalsze poprowadzenie).
Q__
Moderator
#97 - Wysłana: 23 Lip 2006 13:29:56
Domko

było 2-ch graczy - jeden jako Pretor, drugi jako oficer w Federacj

Trzeba było drugiego gracza awansować (na kapitana albo i admirała) i wysłać na Romulusa z misją wzgl. uczynić osobą w sztabie Floty odpowiedzialną za sprawy federacyjno-romulańskie... Skakali by sobie do oczu ale cd. by był...
theczarek
Użytkownik
#98 - Wysłana: 23 Lip 2006 14:42:53
Q__

Niezły pomysł - attache floty przy Ambasadzie Federacji na Romulusie . Dopiero by przygody dyplomatyczno-szpiegowskie powstały.
Q__
Moderator
#99 - Wysłana: 23 Lip 2006 14:57:20
theczarek

attache floty przy Ambasadzie Federacji na Romulusie

Mierzyłem wyżej uważałem, że skoro jeden pan jest Pretorem, to drugi, dla równowagi, może być Ambasadore Federacji na Romulusie, kapitanem okrętu wysłanego z misją na Romulusa (zna Pretora), lub (o ile gracz miał dość talentu) admirałem zajmującym się sprawami romulańskimi w dowództwie Floty (to by był pojedynek ex-kolegów na odległość) ...
Q__
Moderator
#100 - Wysłana: 28 Lip 2006 16:26:42
theczarek

Wracając do naszaego pomysłu kampanii - może by tam gdzieś i Vorlonów (o których ew. przejściu do świata ST było ostatnio głośno) wetknąć?
theczarek
Użytkownik
#101 - Wysłana: 30 Sier 2006 23:42:04
Q__

A tego posta ne widziałem - ale jak wiesz nie lubie mieszać.

A tak poza tym postanowłem z okazji sesji odświerzyć ten temat.
Q__
Moderator
#102 - Wysłana: 30 Sier 2006 23:46:47 - Edytowany przez: Q__
theczarek

jak wiesz nie lubie mieszać.

Ja też nie przepadam za crossoverami, ale ten wyjątkowo by mi pasował...

ps. wklej może linki z porządnymi materiałami do gry dla niezorientowanych...
theczarek
Użytkownik
#103 - Wysłana: 30 Sier 2006 23:48:59
moge co najwyżej na pierwszą strone wysłać tam już są linki i opis RPG

http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=7&topic=1157&page=0
Q__
Moderator
#104 - Wysłana: 30 Sier 2006 23:51:55
theczarek

moge co najwyżej na pierwszą strone wysłać tam już są linki i opis RPG

Odesłałeś do moich linków.
theczarek
Użytkownik
#105 - Wysłana: 30 Sier 2006 23:54:07
Q__

i swojego artykułu
A w znajdowaniu linków faktycznie nie masz sobie równych.
Q__
Moderator
#106 - Wysłana: 30 Sier 2006 23:55:55
theczarek

A w znajdowaniu linków faktycznie nie masz sobie równych.

To nie ja, to Google
Darklighter
Użytkownik
#107 - Wysłana: 24 Sty 2007 08:51:00
Jaki przedział czasowy opisują dostępne podręczniki? Entek-Nemesis, czy też może oferują wgląd w bardziej odległą przyszłość? MG przydałyby się zapewne choć wytyczne na temat działania niektórych gadżetów, czy też ogólne informacje na temat technologii, Federacji, oraz innych rzeczy związanych z przyszłością.

Czy granie np. w 31 wieku jest dla Was jeszcze.."trekowe"?
theczarek
Użytkownik
#108 - Wysłana: 24 Sty 2007 11:42:47
Darklighter

Już odpowiadam - Decipher'owska wersja ST RPG powstawała jeszcze w czasach gdy Entek był kręcony. Z tego powodu skupia się ona na wcześniejszych seriach, zachęcając tylko do gry w realaich ENT. Podobnie z Nemeis, flm jeszcze nie powstał gdy wydawano podrecznik. Kalnedarium podane w podreczniku kończy się na zakończeniu wojny z Dominium.

Istnieje zestaw dwuch nieoficjalnych podreczników do Entka napisnaych na wcześniejszą wersję. Ponieważ jest ona łatwa w konwersji korzystanie z nich nie jest zbyt kłopotliwe.

Ogólnie Decipcher prowdzi DDkową politykę robienia RPGów - czyli mało merytoryki dużo mechaniki . Podręcznik gracza z merytoryki zawiera wprowadzający przegląd seriali (dość wyczerpujący), dość ogólnikowy opis systemów okrętowych i życia na okrętach, kalendarium, i opis sytiacji po wojnie. Dość dokłądny jest rozdział poświęcony Federacji i Flocie. Resztę zajmuje tworzenie postaci (za merytoryczne można uznać opisy grywalnych gatunków) wraz ze szegółowymi opisami rónego rodzju umiejętności wad zaet zdolności dostępnych dla graczy i mechaniki w stoniu potrebnym garczom. Do tego jakiś rozdzialik garćią dobrych rad dla baaardzo początkujących RPGowców i to o co pytałes - Ekwipuek.
Omówiony w miarę dokładnie - szczegłnie broń (fazery mają dużo doatkowych funkcji). Trochę po macoszemu potraktowano Tricoder ale w dodakowym podręczniku "Star Fleet Opreations" jest jego dokładny(na kilka stron) opis.

Za to Podręcznik Narratora zawiera nieco więcej śwaita. Poza typowymi poradami jak tworzyć przygody i prowadzić oraz MGowym spojrzeniem na mechanikę można znaleźć tu jak tworzyć sektroy/systemy/planety/garunki int/stwory itp. ...
Są opisy wszeliego rodzaju promieniowań i gazów i ich wpływu na istoty żywe, a także różnych obiektów kosmicznych wraz z ich wpływem na statki. Jest to swiosta mieszanka faktów i odwołań do mechniki. O dziwo w tym podręcznku znalazły się szegółowy opis operacji okrętowych łącznie ze wszytkim operacjmi na sprzęcie i mechaniką walki w kosmosie. Jest to rozdział bardziej pasujący do podrecznka gracza (zapewne dość chamski zabieg by kupić oba podreczniki). Oczywście jest też dokładnie omówiene jak budować włąsne okręty itp.

Podobnie jak w podręczniku gracza proporcje układają sie w "SF Operations" trochę danych duuużo mechaniki.

Innych oficjalnych nie wdzialem ale podejrzewam że jest podobnie: nazwy sugerują że są rozwinięciem rozdzałów z Podr. Narratora: Aliens, Creatures, Starships i Words (Wydany tylko w pdf ). No i wydany w PDF Mirror Universe- jedyny tyuł który odbiega od schematu.

Bardziej merytorycznie dokładne są podręczniki do poprzeniej edycji gry (i dla tego korzystam z nich prawie równie często jak z Decipherowego).

Lost Unocorn Games wydało całkiem sporo solidnych source booków w tym

Among the Clans: The Andorians - wspominany już na Forum
Way of Kholinar: Vulcans -
Way of D'era - Ogromny Box Set poświęcony Romulanom, 3 tomy. Jedne z informacjami, drugi z mechaniką postaci romulańskich i poradami do porwadzenia kampani romkami, trzeciz przygodami, oraz dodatki - mapy imperium, stolicy romulusa kolorowe rysunki statków i mundurów imperialnych. Miodek.
Starfleet Academy: Podobny Box Set dla gry kadetami floty.
Price of Freedom - obszerny podr. źródłowy do federacji.
Podręcznik do podruży w czasie
Źródłówka do wywiadu floty.

Zestawy przygód: Panetary Adventures i Holodeck (tych drugich nie widziałem i możliwe że jest to Fanwork)
Oraz Książeczka ze szegółowym opisem kilkunastu planet federacji i Kampania w strefie Neutralnej.
Dwa ostatnie tytuly miały być częścią dłuższych serii niestety firma utracila licencję (I nie zdązyła chyba wydać klingonów, po sieci krązy jakiś teaserowy ich fargment).
Ogólnie wydano jeszcze kilka mniej istotych rzeczy - wymienilem tylko najciekawsze pozycje.

Polecam rówież fanworki - zrobine sa bardzo dobrze i treściwie. (Jest min fanowski podrecznik do Nemezisa) Oprócz tego do ST RPG była wydawany interentowy periodyk Beloyd The final Frontier. Niestety padł po 5 numerach. Można go jeszcze znaleźć w internecie (format PDF)
Darklighter
Użytkownik
#109 - Wysłana: 24 Sty 2007 14:23:09
http://www.starfleetgames.com/prime/

Jak widzę Star Trek otarł się też o Star Warsowe mechaniki: d6 i d20.
Q__
Moderator
#110 - Wysłana: 24 Sty 2007 14:45:04 - Edytowany przez: Q__
Darklighter

Cóż, z tego wniosek, że crossover ST vs SW byłby do odegrania (zaś porównując dane można by w końcu stwierdzić, który świat ma bardziej "wypasione" technologie).

ps. TU jeszcze lepszy materiał na crossover - ST i SW w mechanice GURPS:
http://www.therpgportal.com/startrek/
http://www.therpgportal.com/starwars/
Darnok
Użytkownik
#111 - Wysłana: 24 Sty 2007 14:49:09
Czytając to i nie interesując się star wars RPG wywnioskowałem, że mechanika d20 powstała przy tworzeniu gry Star Wars, a technika d20 przecież była na samym początku (D&D). I nie śmiejcie się, jak pieprzę tutaj głupoty, ja się odnoszę do tej konkretnej wypowiedzi
Q__
Moderator
#112 - Wysłana: 24 Sty 2007 15:18:47 - Edytowany przez: Q__
theczarek
Użytkownik
#113 - Wysłana: 24 Sty 2007 15:20:07 - Edytowany przez: theczarek
Darnok
Darklighter

Znaczy się stare DD i ADD chodziły na mechanice opartej na kostce k20. Potem powstała mechanika znana jako d20 System na której zrobiono (i przerobiono) masę systemów. Pierwsze SW były na mechanice opartej na k6, przy czym rzucło się całymi wiadrami tych kostek. Druga edycja chodzi na d20 System. Niejktóre wersje tej mechaniki są na wolnej licencji - czyli każdy może robić RPGa na tej mechanice.
Oststnio mechanikę d20 wykorzystuje grupa tworząca nowy polski system SF Anomalia
(Z twórcami Anomali będzie się prawdopodbnie można spotkać na Avangardzie 2007)
Osobiście nie lubię mechniki d20 (ani starej DDkowej) bo jest zbyt sformalizowana (poziomy, używanie sprzętu w zaleźności od kasy itp itp). W ST RPG (mechanika CODA) też nie jest najlepiej, ale zrdowy rozsądek został zachowany na tyle ze da się normalnie grać.
Najbardziej podoba mi się intuicyjna mechanika procenowa (Zew Cthulhu i pierwsza edycja Star Trek by FASA) a takrze Victory Points System wykorzystany w Gasnących Słońcach.

Wracając do mechaniki najnowszego Treka (CODA) jest ona oparta na d6 ale z systemem SW nie ma nic wspólnego. Bliżej jej do D20 tylko podział na klasy jest mniej restrykcyjny a gracze mają większy wpływ na rozwój postaci.

Darklighter
Podany przez Ciebie link prowadzi do wersji d20 i GRUPS najsłabszej chyba edycji ST RPG po pobierznym zapoznnaniu się z podecznikiem pierwszej edycji Prime Directive dałem temu spokuj - zero klimatu terka. Gra się jakimiś oddziaami specjalnymi i wykonuje tajne misje.
Darklighter
Użytkownik
#114 - Wysłana: 24 Sty 2007 15:21:24 - Edytowany przez: Darklighter
Czytając to i nie interesując się star wars RPG wywnioskowałem, że mechanika d20 powstała przy tworzeniu gry Star Wars, a technika d20 przecież była na samym początku (D&D)

Ujme to bardziej przejrzyście: mechaniki, które wykorzystwano w Star Wars.

Cóż, z tego wniosek, że crossover ST vs SW byłby do odegrania (zaś porównując dane można by w końcu stwierdzić, który świat ma bardziej "wypasione" technologie).

Nie. Stwierdzimy, kto ma większe szczęscie przy rzucie kostkami - szczególnie jeśli chodzi o d6 .

zero klimatu terka

Zabawy kostkami nie decydują o klimacie.
Q__
Moderator
#115 - Wysłana: 24 Sty 2007 15:23:43
Darklighter

A co sądziszo tych (nieoficjalnych) konwersjach SW i ST w systemie GURPS, do których linki podałem?
Darklighter
Użytkownik
#116 - Wysłana: 24 Sty 2007 15:25:42
Nie znam tej mechaniki i nie wiem jak sprawdza się w praktyce. Nie mogę więc powiedzieć na jej temat zbyt dużo
theczarek
Użytkownik
#117 - Wysłana: 24 Sty 2007 15:27:41 - Edytowany przez: theczarek
Darklighter
Ja też GURPS ów nie znam. Jestem zwolennikiem robienia mechaniki pod konkretny system.
Q__
Moderator
#118 - Wysłana: 24 Sty 2007 15:28:52
theczarek

Czy sprowadzenie ST i SW do jednej mechaniki nie brzmi jednak kusząco? Zwłaszcza dla tych którzy lubią crossovery?
theczarek
Użytkownik
#119 - Wysłana: 24 Sty 2007 15:32:36
Q__

Nie wiem - ja ich nie znoszę
Darklighter
Użytkownik
#120 - Wysłana: 24 Sty 2007 15:34:48 - Edytowany przez: Darklighter
Pomimo jednej mechaniki nadal mogą być różnice. Z tego co widziałem inna nieco sytuacja jest w przypadku statków opartych na mech. d20 Future, a inna z SWd20, czy Farscape d20.

Nie wiem - ja ich nie znoszę

Jest jeszcze d6 :]
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  »» 
USS Phoenix forum / Gry / Star Trek RPG

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!