Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#31 - Wysłana: 13 Lip 2006 22:07:19
theczarek
Poczekamy, zobaczymy, mając założenia Horizona, będziemy mieli kanon  , którym można się podeprzeć...
|
theczarek
Użytkownik
|
#32 - Wysłana: 13 Lip 2006 22:14:45
Jasne - tylko tu nam się wyklarowała wizja już spora więc mam nadzieję że nie będziemy musiel od początku zaczynać
|
Q__
Moderator
|
#33 - Wysłana: 13 Lip 2006 22:40:00
theczarek
Jestem pewien, że zdołamy coś wymyślić, bez odchodzenia od głównej, konferencyjnej idei...
|
Q__
Moderator
|
#34 - Wysłana: 14 Lip 2006 12:37:17 - Edytowany przez: Q__
Z innej beczki... Ciekawy przykład wpływu ST RPG na serial:
Roleplaying author S. John Ross wrote an Andorian source book for the Last Unicorn Games edition of the Star Trek Roleplaying Game titled Among the Clans: The Andorians. Though non-canonical, it expands the background of the Andorians in an interesting way. Some details such as the name Ushaan for the Andorian ritual duel were adopted by the writers of Star Trek: Enterprise.
Cytat pochodzi stąd:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Andorian#Apocrypha
|
theczarek
Użytkownik
|
#35 - Wysłana: 14 Lip 2006 13:37:52
Though non-canonical, it expands the background of the Andorians in an interesting way. Some details such as the name Ushaan for the Andorian ritual duel were adopted by the writers of Star Trek: Enterprise.
Może robię się nudny ale właśnie na podstawie tego podręcznika robiłem prelekcję. 
|
Q__
Moderator
|
#36 - Wysłana: 14 Lip 2006 13:44:13
theczarek
Jednak słusznie wyszedł Ci z testu Wesley  .
A przy okazji mam inne pytanie: odnoszę wrażenie, że na podstawie ST powstało kilka różnych systemów RPG... Czy tak jest i czy ew. elementy z jedych ST można bezboleśnie adaptować do innych?
|
theczarek
Użytkownik
|
#37 - Wysłana: 14 Lip 2006 15:24:45
FASA - pierwszy ST RPG. Głównie TOS pod koniec wydali TNG (zresztą TNG dopiero wchodziło). Jak pisałem na forum świat jest troszkę niespójny z tym co znamy z serialu - w dużej mierze twórczość autorów. Ale i kanon był wtedy skromniejszy objętościowo. Mechnika - procentowa (Zew Cthulhu)
TASK FORCE GAMES - Prime directive:starfleet universe rpg - śmiszna żecz gra się grupą do zadań specjalnych floty. Podobno aż dwie edycje wyszły.
Lost Unicorn Games: Powstał gł. jako TNG z możliwością gry flotą (choć TOS podobno też był) potem rozszerzony o DS9 i cywilne postacie.Mechanika Icona opartana - k12.
Decipher: Połączenie najlepszych pomysłów LUG, lekkie wygładzenie sytemu wsopółczynników. Mechnaika Coda - 2k6.
Postacie LUG w pełni kowertowalne do wersji Decipher.
|
Q__
Moderator
|
#38 - Wysłana: 14 Lip 2006 15:32:19
Postacie LUG w pełni kowertowalne do wersji Decipher.
Czyli mam odpowiedź na: czy ew. elementy z jedych ST można bezboleśnie adaptować do innych? 
|
theczarek
Użytkownik
|
#39 - Wysłana: 14 Lip 2006 15:39:08
Tak poza tym dwa ostanie pod względem merytotrycznym - tj. opisu świata są kompatybilne.
|
Q__
Moderator
|
#40 - Wysłana: 14 Lip 2006 15:52:33 - Edytowany przez: Q__
theczarek
Ciekaw jestem tego TOS w wersji LUG, zawsze z lekka pociągały mnie czasy, gdy Galaktyka była jeszcze słabo poznana... (Choć TNG jako serial jest o niebo lepszy.)
|
theczarek
Użytkownik
|
#41 - Wysłana: 14 Lip 2006 15:57:08
Po co TOS w wersji LUG skoro Decipherowska edycja obejmuje wszystkie seriale częściowo z ENTkiem
|
Q__
Moderator
|
#42 - Wysłana: 14 Lip 2006 16:21:37
theczarek
Trzeba było od razu napisac (w sumie to jeszcze lepiej, ale gra w ENTka to niesmaczne...)
|
theczarek
Użytkownik
|
#43 - Wysłana: 14 Lip 2006 17:19:05 - Edytowany przez: theczarek
ale gra w ENTka to niesmaczne.
Niee dla czego - nie trzeba powtarzać serialowych baboli a nieznane jest za najbliższą mgławicą 
|
Q__
Moderator
|
#44 - Wysłana: 14 Lip 2006 17:38:08
theczarek
Właściwie ENTka dało by się "naprostowac" wzbogacając go o elementy w stylu Lema, Clarke'a i np. SAAB - wszystko jest robione po raz pierwszy, Kosmos jest jeszcze całkiem obcy i nieznany... Sporo badań, dużo niepewności, ale też i walka (zwykle wynikająca z nieporozumień).
|
theczarek
Użytkownik
|
#45 - Wysłana: 14 Lip 2006 21:36:39
Kolejny 'smaczek' z Amog the Clans - Andorianie minieli "szacun" dla ludzi podczas pierwszego kontaktu - podobała im sie nazwa okrętu ludzi "Challenger" Tak apropos porozumień i nieporozumień i ENTKa
|
Q__
Moderator
|
#46 - Wysłana: 14 Lip 2006 22:25:24
|
theczarek
Użytkownik
|
#47 - Wysłana: 15 Lip 2006 10:32:31
A mi z nową planszówką osadzoną w świaecie Monastyru.
|
Q__
Moderator
|
#48 - Wysłana: 15 Lip 2006 10:45:55
z nową planszówką osadzoną w świaecie Monastyru.
Nie znam się aż tak na grach, jak Ty, coż to za planszówka (bo o Monastyrze cokolwiek słyszałem i kojarzył mi się z "Piekłem i szpadą" F. Kresa)...
Oficjalna strana Monastyru:
http://monastyr.wydawnictwoportal.pl/
|
theczarek
Użytkownik
|
#49 - Wysłana: 15 Lip 2006 10:57:16
Sam za wiele o Monastyrze nie wiem - podobno świetny system.
Planszówka wyszła niedawno i jeszcze jej na oczy nie widziałem.
|
Q__
Moderator
|
#50 - Wysłana: 15 Lip 2006 11:04:45
Sam za wiele o Monastyrze nie wiem - podobno świetny system.
Nigdy nie grałem, ale czytając dane z oficjalnej strony jestem gotów się z tym zgodzić, gra wygląda na wciągającą...
|
theczarek
Użytkownik
|
#51 - Wysłana: 15 Lip 2006 11:10:00
Gra mó kolega - bardzo sobie chwali. Właśnie bierze się za konwertowanie "Daru Drugiej Siostry" do GSów żeby nam poprowadzić (nareszcie będę grał w GSy a nie prowadził je)
|
Q__
Moderator
|
#52 - Wysłana: 15 Lip 2006 11:18:37
nareszcie będę grał w GSy a nie prowadził je
Zobaczysz jak to jest być zdanym na łaskę MG 
|
theczarek
Użytkownik
|
#53 - Wysłana: 15 Lip 2006 11:26:23
No co ty - MG ma przechlapane - znam świat lepiej niż on... 
|
Q__
Moderator
|
#54 - Wysłana: 15 Lip 2006 11:43:49
theczarek
MG ma przechlapane - znam świat lepiej niż on...
Ale to on jest władcą życia i śmierci graczy, Imperator przy nim to pikuś...
|
theczarek
Użytkownik
|
#55 - Wysłana: 15 Lip 2006 11:47:22
W którymś z aprilisowych numerów mima był
MGowe In memoriam czyli ostatnie słowa MG przed "zdetronizowaniem"
"Wprowadzę klimat grozy - co pół godziny rzucam kością kto ginie"
Niestety (lub na szczęście) prawda jest taka że bez MG nie ma graczy a bez graczy MG.
|
Q__
Moderator
|
#56 - Wysłana: 15 Lip 2006 12:53:12
prawda jest taka że bez MG nie ma graczy a bez graczy MG.
Prawdą jest też, że czasem MG "wychowuje" sobie graczy nie czujących ducha danego systemu, a czasem na odwrót gracze temperują Mistrza, któremu "boskość" zbytnio do głowy uderzyła...
|
theczarek
Użytkownik
|
#57 - Wysłana: 15 Lip 2006 15:13:56
czasem MG "wychowuje" sobie graczy nie czujących ducha danego systemu
I niekiedy wychodzą z nich najlepsi gracze - miałem (raczej mam) takiego delikwenta. Wybrał grę w GSy Voroksem bo 'prostak' a teraz jak mu się Vorox rozwinął...
Poza tym całą dryżynę mam do ST gdzie z trzech graczy dwuch z ST bliżej się zetknęł bo w RPG zaczęli grać.
|
Q__
Moderator
|
#58 - Wysłana: 15 Lip 2006 15:41:41
theczarek
Nic dziwnego, zrastają sie z systemem, coraz bardziej czuja jego ducha... Choc moim zdaniem najlepszy gracz to ten, który w każdym systemie umiał by się odnaleźć zgodnie z jego duchem.
(Nb. z dobrym MG i dobrymi graczemi i klasyczny "Młotek" może być wspaniałą grą... Jak kto lubi fantasy...)
|
theczarek
Użytkownik
|
#59 - Wysłana: 15 Lip 2006 15:43:25
Jak kto lubi fantasy
Właśnie - wszystko zależy od preferencji. Dla tego lubię GSy. Dla każdego coś miłego.
|
Q__
Moderator
|
#60 - Wysłana: 15 Lip 2006 15:47:39
theczarek
Zauważ, że klimat dobrze granego WH i klimat GSów jest dość podobny  .
|