USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Gry / StarCraft
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7 
Autor Wiadomość
Sh1eldeR
Użytkownik
#181 - Wysłana: 28 Lip 2010 18:14:36 - Edytowany przez: Sh1eldeR
Arek:
Skoro masz pełną wersję to mam pytanie. Czy można zainstalować wersję Spawn? Bo nie uśmiecha mi się dwóch gier kupować żeby z tatą zagrać, a LAN wycięli, więc zostaje battlenet, a tu może być problem z jednym kluczem.

Nie wiem co to jest wersja spawn ;). O ile mi wiadomo, na jednej grze, tj. na jednym kluczu, w dwie osoby nie pograsz .

Arek:
Jeśli tak to bardzo bym był wdzięczny jeśli byś mi przesłał [no chyba że już oddałeś]

W tej chwili nie mam, ale może będę miał. One się rozchodzą dość szybko. Tyle że pograć na tym kluczu demonstracyjnym (dołączonym do gry) można bodajże 7 godzin, więc za dużo się człowiek nie nagra.

Pocieszę Cię, że podobno ma ruszyć jeszcze beta (tak, mają wznowić na jakiś czas betę po premierze normalnej wersji o_O). Jeśli chodzi o multi, to to w zasadzie jeden czort, choć kampanii w becie nie było. Klucz do bety pozwala grać... no, tak długo jak trwa beta (nie wiem, może włączą np. na 2 tygodnie?).

Poklok:
Ale prawdziwa zabawa zaczyna się od pewnego poziomu skilla, do którego wyżej podpisany się nawet nie zbliżył, ale który kilka razy widział na Youtube

No, te filmiki z turniejów są świetne! Nawet ludzie nie mający SC2 lubią je oglądać. Ja zresztą oglądałem je zanim jeszcze grałem w Betę, dzięki czemu potem już znałem jednostki i ich możliwości.

Ale zobaczyć np. takiego Psi Storma zżerającego dziesiątki zerglingsów to jedno, a wykonać go to drugie :P.

Przy okazji: w SC2 jest świetny system pomagający nauczyć się dobrego wykorzystania jednostek. Nazywa się toto "challenges". Są trzy poziomy. Na pierwszym ma się określoną liczbę jednostek i 3 grupy wrogów do rozwalenia (np. czołgi, marines i battlecruisery -- nieraz mixy po 2 typy jednostek). Trzeba podzielić swoją armię tak, by jak najefektywniej pokonać w oddzielnych bitwach te 3 grupy jednostek. Im mniej jednostek w sumie się straci, tym wyższy stopień ukończenia challange'a się dostaje (jest bronze, silver i gold). To fajnie uczy tego, jakie jednostki dobrze sprawdzają się w walce z jakimi.

Drugi etap to nauka wykorzystania możliwości jednostek specjalnych. Protossi dostają grupę Sentry (tworzy pola siłowe blokujące wroga, osłonę otaczającą całą przyjazną armię i redukującą obrażenia i tworzy jednostki halucynowane, które tak naprawdę nic nie robią, ale mogą ściągnąć na siebie ogień wroga) oraz High Templarów (to te od morderczych Psi Stormów). Wrogowie nadchodzą falami i chodzi o to, by jak najdłużej się utrzymać wykorzystując specjalne możliwości jednostek. Można np. zablokować wrogów polami siłowymi i zniszczyć ich jednym psi stormem. Im więcej wrogów pokonamy zanim nasza grupka zginie, tym wyższy poziom ukończenia wyzwania.

Normalnie nie lubię czegoś takiego jak "achievementy", a w StarCrafcie 2 jest ich dużo. Za pokonanie AI na Hard 5x pod rząd -- achievement. Za wygranie pierwszego meczu w multi -- kolejny achievement. Jest tego multum i wiele z nich jest bez sensu i chyba tylko dla dekoracji. Może niektórzy się na to jarają, ja -- w ogóle.

Natomiast ukończenie któregoś "challenge" na danym poziomie też jest achievementem. To jednak bardzo przypadło mi do gustu, bo pozwala przećwiczyć przydatne micro. I jest to dość fajnie zrobione. Np. w tym challengu ze specjalnymi jednostkami zdobycie poziomu silver wymaga ubicia 150 wrogich jednostek. Sęk w tym, że dwie ostatnie to... latające Banshee. A my praktycznie nie mamy niczego dobrego do niszczenia celów powietrznych. Trzeba pomyśleć i skorzystać z rzadko używanej zdolności High Templarów, Feedbacku, który zabiera celowi całą energię i zadaje tyle uszkodzeń, ile jednostka miała w danej chwili energii. Banshee to jednostki, które korzystają z energii żeby się zamaskować (większość jednostek w ogóle nie ma czegoś takiego jak "energia") i te 2 przylatują z "pełnym bakiem" energii. Więc Feedback zabija je natychmiast.

To też daje satysfakcję, gdy 11 (bodajże) Sentry i 6 High Templarów ostatecznie kosi 150 czy 200 wrogów, jeśli dobrze się je wykorzysta.
Arek
Użytkownik
#182 - Wysłana: 28 Lip 2010 18:27:35
Sh1eldeR:
Nie wiem co to jest wersja spawn ;). O ile mi wiadomo, na jednej grze, tj. na jednym kluczu, w dwie osoby nie pograsz .

W pierwszej części coś takiego było. Na jednym kompie instalujesz normalnie, na drugim wersje spawn [zaraz pod napisem instalacji]. Dzięki temu można było legalnie grać po LAN na jednym kluczu [wersja spawn mogła tylko grać w potyczki o ile się nie mylę, i dołączać tylko do gier zakładanych na tym samym kluczu]

Sh1eldeR:
W tej chwili nie mam, ale może będę miał.

Jak byś miał i mógł oddać byłbym zoobowiązany

Sh1eldeR:
Tyle że pograć na tym kluczu demonstracyjnym (dołączonym do gry) można bodajże 7 godzin, więc za dużo się człowiek nie nagra.

Zawsze to lepsze niż nic

Sh1eldeR:
Pocieszę Cię, że podobno ma ruszyć jeszcze beta

hehehe, czyli jest jeszcze nadzieja
Arek
Użytkownik
#183 - Wysłana: 22 Sier 2010 23:11:58
Udało mi się zdobyć guest pass'a do SCII, i muszę powiedzieć że początki były bardzo trudne. Jak już się przyzwyczaiłem do 3D oraz wyglądu jednostek to uważam grę za genialną. W potyczkach znakomicie trzymała klimat pierwszej części, wręcz miałem wrażenie że gram w SC zrobionym w 3D. Teraz tylko czekam jak cena spadnie do 135 zł z przesyłką i od razu biorę.
Sh1eldeR
Użytkownik
#184 - Wysłana: 23 Lis 2010 03:19:53 - Edytowany przez: Sh1eldeR
Husky, jeden z najpopularniejszych komentarów Starcrafta II -- i chyba najbardziej zakręcony -- stworzył ko(s)miczny filmik z okazji przekroczenia 300 000 widzów (subsribers -- łączna liczba pojedynczych wyświetleń wszystkich filmików Husky'ego to ponad 100 milionów). Filmik to teledysk, parodia utworu... Justina Biebera. Większość wokalu zapewnia na szczęście kumpel Husky'ego, który jest takim profesjonalnym, youtube'owym wykonawcą.

Dla fanów SC2 pozycja obowiązkowa. Tekst piosenki został oczywiście adekwatnie przerobiony i teraz opowiada o frustrujących przygodach pewnego Terrana grającego przeciwko Zergowi, który niszczy go masami samobójczych, eksplodujących kwasem Banelingów .

Może nawet nie tylko dla fanów SC2, bo filmik aktualnie załapał się do "Najpopularniejszych" na YouTubie w sekcji Muzyka. Jak przystało na gangsta-teledysk, Husky'emu udało się do niego załatwić najprawdziwsze lamborghini i tańczące panienki.

Banelings - (Justin Bieber - Baby PARODY) ft HuskyStarcraft / KurtHugoSchneider

Jakby chciało się to oglądać komuś nie zaznajomionemu z SC2, to tu ma mały słowniczek popularnych wśród graczy zwrotów użytych w piosence, w kolejności wystąpienia:
-Lost Temple -- jedna z map (plansz) do gry.
-Imba -- imbalanced; tak się mówi, gdy coś (mapa, jednostka z gry) jest zbyt dobra dla jednej z ras.
-Protoss/Terran/Zerg -- trzy rasy, którymi można grać.
-GL HF -- Good Luck/Have Fun: to się mówi drugiemu graczowi na początku gry.
-Toss -- skrót od Protoss.
-Marauder, Reaper, Marine -- nazwy terrańskich jednostek piechoty.
-Diamond -- najwyższa liga, do jakiej obecnie może należeć gracz. Wszyscy dobrzy gracze są w Diamond (chyba że grają sobie tylko towarzyskie mecze).
-Baneling -- jednostka Zergów. Kamikaze. Eksploduje zielonym kwasem, skutecznie zabijając terrańską piechotę.
-GG -- Good Game. Etykieta głosuje powiedzieć to i wyjść z gry, jeśli nie mamy już szans na wygraną (żeby przeciwnik nie musiał tracić paru minut na niszczenie pozostałych naszych budynków).
-SCV -- jednostka terranów służąca do zbierania minerałów, niezbędnych do zbudowania czegokolwiek.
-Ling -- skrót od Zergling, jednostka Zergów.
-P0WN -- own, pokonać kogoś z kretesem.
-OP -- overpowered. Niektórzy gracze narzekają, że np. jakaś jednostka w grze jest "OP", jeśli nie potrafią sobie dać przeciwko niej rady.
-Destiny Cloud Fist build -- żartobliwa nazwa otwarcia, w którym Terran buduje jedne baraki (dla piechoty), jedną fabrykę (czołgi itp.) i jeden port lotniczy (lotnictwo). Oficjalnie mówi się na to "one-one-one build" (1-1-1 build), ale Husky uznał, że to zbyt nudne i wymyślił zupełnie bezsensowną nazwę Destiny-Cloud-Fist build [Przeznaczenie-Chmura-Pięść], która całkiem nieźle się przyjęła.
-Dropship -- jednostka Terran, latający statek desantowy (właściwa nazwa: Medivac).

Cóż, przynajmniej pierwszy w życiu raz usłyszałem nutę tego całego Biebera...

Edit: Ogłoszono, że dochód z piosenki (wyświetlenia na YT z reklamami, zakupy w iTunes) zostanie przeznaczony na cele charytatywne .
Q__
Moderator
#185 - Wysłana: 12 Gru 2010 03:21:29
Niezła lista - nowe StarCraft, Fallout i Civ (V):
http://esensja.pl/gry/publicystyka/tekst.html?id=1 0890
Seybr
Użytkownik
#186 - Wysłana: 26 Mar 2013 19:56:26
StarCraft 2 jest na dysku, pograłem dłuższą chwilę. Nie przepadałem za Zergami. historia dobrze jest dobrana i pasuje do podstawki. Uwaga będzie spoiler.
W pierwszej chwili widzimy Jimego i Karigan, ta wygląda pięknie. W dalszych misjach przechodzi zmianę, jeszcze większą niż za dobrych czasów Królowej ostrzy. Ale jest w tym jedna różnica, nie utraciła kontroli nad sobą. Drzewo rozwoju jest dość proste. W misjach ewolucyjnych można wybierać odpowiednie mutacje jednostek. Widział ktoś zerlingi latające. Ja tak, wczoraj mój kumpel jak usłyszał, że da się coś takiego zrobić to przez kilka minut śmiał się ;]. Póki co w wolnych chwilach posiedzę przy kampanii singiel, w MP na pewno zagram. Ale nie będzie to jakiś większy szał dla mnie. Zazwyczaj gram w trybie cop. Player vs komputer lub dwóch graczy przeciwko dwóch. Nie jestem wielkim zwolennikiem grania w non stop to samo. Pro graczem nie jestem, pomijam że mam mało czasu.

Gdzieś chodziły słuchy o filmie SC. Ten świat ma potencjał. Obce rasy, świetne bronie, pradawna rasa, legendy. Serial mógł by przebić Treka, nBSG czy Star Wars. Jeżeli chodzi o scenariusz to Blizzard dał by radę. Jeżeli chodzi o koszty, był by top najdroższy serial w dziejach kina TV.

Co ma wspólnego zerling z moją córką, tak samo szybko lata i robi bałagan.
Q__
Moderator
#187 - Wysłana: 26 Mar 2013 22:44:16
Seybr
Użytkownik
#188 - Wysłana: 26 Mar 2013 23:00:47
Q__:
Masz fanowski na pociechę:

To nie jest fanowski film. Tylko zbiór historii, filmików z gry.
Alucard87
Użytkownik
#189 - Wysłana: 27 Mar 2013 12:13:34
Seybr:
W pierwszej chwili widzimy Jimego i Karigan, ta wygląda pięknie.

A i ma prawo. Wszak twarzy, modelu ciała i głosu użycza jej Tricia Helfer (Numer 6 z nBSG)
Seybr
Użytkownik
#190 - Wysłana: 27 Mar 2013 13:04:45
Alucard87

W żaden sposób nie jest podobna. Gram w wersji PL, takiego klienta pobrałem.
Alucard87
Użytkownik
#191 - Wysłana: 27 Mar 2013 18:05:46
Seybr
Grzeszysz, synu, grzeszysz :P Ale jak kto woli. Ja nie słyszałem polskiej wersji i nie zamierzam. Polski voice-acting w grach jest generalnie niemrawy
Seybr
Użytkownik
#192 - Wysłana: 27 Mar 2013 19:30:41
Alucard87

Pobieraj jeszcze raz 13 gb. W sumie przy 20 MB łączu trwa to z 2h ;]. Wiesz pierwszą część grałem w PL i SC 2 jest jedną z gier nie licznych w którą grałem w wersji PL. Ostatni Tomb Raider, grałem w EN z napisami. Crysis 3 też w wersji EN. Same głosy nie są źle dobrane w SC 2, filmiki, przerywniki.
Głosy jednostek, hmm tu jest gorzej.
Słuchałem TR w wersji PL, tragedia.

A propo netu, nie sądziłem że na wsi będę mógł mieć 20 megsów. 4 megowej radiówki byłem zadowolony, ale 20 mega po kablu to inna bajka. Szkoda że niski upload mam. Dalej są pakiety 40 i 80 mega. Kablówka robi swoje.
Q__
Moderator
#193 - Wysłana: 13 Mar 2014 20:55:32
Starcraftowe filmiki-składanki...

Starcraft 2 - Heart of the Swarm - The Movie Extended Cut
http://www.youtube.com/watch?v=m3mwNMnkkoY
Starcraft 2 - Wings of Liberty - The Movie
http://www.youtube.com/watch?v=fNddo-xLoL8
Heart of the Swarm Movie Cutscenes
http://www.youtube.com/watch?v=su9DxXSLELA
Wings of Liberty Movie Cutscenes
http://www.youtube.com/watch?v=nWg86x0mmGo
Q__
Moderator
#194 - Wysłana: 26 Cze 2015 17:22:35 - Edytowany przez: Q__
Starcraftowy fanfilm "The Rush":
http://www.youtube.com/watch?v=wIIKUpryl2Q
Uchodzi za drastyczny.
Seybr
Użytkownik
#195 - Wysłana: 26 Cze 2015 20:56:09
Q__

Mi "se" tam podoba ;].
Q__
Moderator
#196 - Wysłana: 18 Wrz 2015 21:42:05
Intro SC 2: Legacy of the Void:
http://www.youtube.com/watch?v=M_XwzBMTJaM
Q__
Moderator
#197 - Wysłana: 8 Kwi 2016 22:04:46
Seybr
Użytkownik
#198 - Wysłana: 9 Kwi 2016 09:16:06
Q__

Człowiek bot link :P

Pograłem chwile i jakoś nie mam przekonania.
MarcinK
Użytkownik
#199 - Wysłana: 25 Kwi 2018 11:23:56
Seybr
Użytkownik
#200 - Wysłana: 25 Kwi 2018 16:45:12
MarcinK

O teściowa haha...
Q__
Moderator
#201 - Wysłana: 1 Lut 2019 11:39:54
Lore reloaded o upadku Konfederacji Terran:
http://www.youtube.com/watch?v=E2VDMheioNg
Seybr
Użytkownik
#202 - Wysłana: 1 Gru 2019 11:59:32
Znalezione w sieci.
- Taekwondo to Koreańska sztuka wojenna.
.
.
.
.

- Ta jasne. Koreańska sztuka wojenna to Starcraft.
Q__
Moderator
#203 - Wysłana: 1 Gru 2019 13:04:05 - Edytowany przez: Q__
Seybr

ps. Filmy złożone z cutscenek po polsku:
- StarCraft II: Wings of Liberty
https://www.youtube.com/watch?v=XXH0ddJtWeo
https://www.youtube.com/watch?v=oPiv4h5kc-E
- StarCraft II: Heart of the Swarm
https://www.youtube.com/watch?v=tNa2AyBEPnM
https://www.youtube.com/watch?v=3TejetBy4hM
- StarCraft II: Legacy of the Void
https://www.youtube.com/watch?v=Sc0aVbhBJg4
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7 
USS Phoenix forum / Gry / StarCraft

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!