USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Obserwacje astronomiczne
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »» 
Autor Wiadomość
Bashir
Moderator
#91 - Wysłana: 21 Sty 2012 19:49:52
Eviva
Użytkownik
#92 - Wysłana: 21 Sty 2012 19:54:31
Ano ciekawe, ale o podanej godzinie, to ja już śpię na drugim boku
Bashir
Moderator
#93 - Wysłana: 22 Sty 2012 10:55:16
I co? Widział ktoś zorzę?
Darnok
Użytkownik
#94 - Wysłana: 22 Sty 2012 23:26:30
Elaan
Użytkownik
#95 - Wysłana: 3 Lut 2012 16:57:33
A to najnowsze zdjęcia naszego wiernego ziemskiego satelity.

http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,110 81130,Ksiezyc_od_innej_strony.html
Elaan
Użytkownik
#96 - Wysłana: 27 Lut 2012 22:23:11
Odkryto ślady aktywności geologicznej na Księżycu

Amerykańska sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO)uzyskała zdjęcia struktur na powierzchni Księżyca, które naukowcy interpretują jako rowy tektoniczne świadczące o niedawnej aktywności geologicznej na Srebrnym Globie.

NASA poinformowała, że zespół naukowców analizujący zdjęcia Księżyca wykonane przez sondę Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), odnalazł niewielkie, wąskie systemy rowów na powierzchni naturalnego satelity Ziemi.

Naukowcy przypuszczają, że są to rowy tektoniczne, które uformowały się gdy skorupa Księżyca została w tych miejscach rozciągnięta i rozerwana, co spowodowało załamanie i opadnięcie materiału wzdłuż uskoku.

Badacze uważają je za ślady niedawnej (w skali geologicznej) aktywności Księżyca i stawiają hipotezę, że taka aktywność może zachodzić również obecnie. Na podstawie rozmiaru struktur szacują, że odległość pomiędzy centrum Księżyca, a jego powierzchnią zmniejszyła się o około 90 metrów. Kurczenie Księżyca być następowało na skutek ochładzania się jego wnętrza.

Sonda Lunar Reconnaissance Orbiter została wystrzelona przez NASA 18 czerwca 2009 roku i stała się sztucznym satelitą Księżyca. Początkowo planowano misję trwającą jeden rok, ale sonda do tej pory znajduje się na orbicie okołoksiężycowej i prowadzi badania naukowe.

za Interia.pl
poligon
Użytkownik
#97 - Wysłana: 28 Lut 2012 11:13:11
Dla każdeg kogo nie stać na teleskop, jest zbyt leniwy albo się nie zna na teleskopach, darmowy program przedstawiający wyobrażenie naszego nieba.

http://www.stellarium.org/pl/

Tu mozna go pobrać i cieszyć się oglądaniem nieba bez wychodzenia z domu.
Elaan
Użytkownik
#98 - Wysłana: 28 Lut 2012 16:47:36
poligon

Mam ten program. Jest bardzo dobry, ciekawy i zawsze pokazuje, co dzieje się na niebie w danej chwili.
Ale ciekawym - i wizualnie bogatszym - programem jest też Celestia.
Szkoda, że nie umiem załadować do niej dodatków, pozwalających na wirtualną podróż po różnych filmowych światach S-F.
poligon
Użytkownik
#99 - Wysłana: 28 Lut 2012 17:29:29
Czy też jest darmowa?
Elaan
Użytkownik
#100 - Wysłana: 28 Lut 2012 17:57:51
poligon

Tak, oczywiście. Zupełnie darmowa.
Możesz pobrać najnowszą wersję stąd:

http://www.dobreprogramy.pl/Celestia,Program,Windo ws,12949.html

Podobno jest też dobry program tego typu nazwany StarStrider i można go pobrać stąd:

http://www.starstrider.com

Ale ja go nie znam. Darmowy jest tylko trial przez 30-dni, pełna wersja jest płatna.
Aluqah
Użytkownik
#101 - Wysłana: 11 Mar 2012 11:12:10 - Edytowany przez: Aluqah
Witajcie, ja również czynnie obserwuję niebo za pomocą newtona 12"

http://www.infocoig.pl/~jointer/bazooka.jpg

Działa on na takiej samej zasadzie jak ten wybudowany przez Picarda (S05E25 - The Inner Light)
Enterprise D
Użytkownik
#102 - Wysłana: 11 Mar 2012 23:37:39
Też teraz zaczynam oglądać przez mój teleskop lustrowy niebo. Już ma swoje lata ale całkiem nieźle się przez niego patrzy. Niedawno Jowisza oglądałem. Widać jego chmury oraz cztery największe księżyce. Teraz będę polował na gwiazdę Betelgause. Jest to czerwony olbrzym, większy od słońca aż 800 razy. Całkiem możliwe że za niedługo stanie się supernową, albo już się stała, tylko że my tego nie widzimy bo gwiazda jest oddalona od nas o 400 lat świetlnych. Znajduję się ona w gwiazdozbiorze oriona.
poligon
Użytkownik
#103 - Wysłana: 12 Mar 2012 11:11:14 - Edytowany przez: poligon
Tutaj możecie sobie uswiadomić jakie sa rozmiary
gwiazd.

http://www.youtube.com/watch?v=ln-BbaKSOlM[/url]

Nasze słońce to prawdziwy karzełek.
Enterprise D
Użytkownik
#104 - Wysłana: 12 Mar 2012 14:05:06
poligon
Filmik świetny, ale to nawet każdy przedszkolak wie, bo w pierwszym lepszym atlasie gwiazd są takie porównania
Elaan
Użytkownik
#105 - Wysłana: 13 Kwi 2012 22:08:36 - Edytowany przez: Elaan
NASA przedłuży misję teleskopu kosmicznego Kepler do 2016 r.

Amerykańska Państwowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) podała, że jej misja poszukiwania planet podobnych do Ziemi przez krążące wokół Słońca automatyczne obserwatorium astronomiczne Kepler zostanie przedłużona do września 2016 r.

"Istnieje stały napływ nowych odkryć" - głosi będąca podstawą tej decyzji ocena NASA.

Kepler wystartował do swej misji 7 marca 2009 roku. Pierwotnie zakładano, że żywotność techniczna obserwatorium wyniesie co najmniej trzy i pół roku.

Kepler ma na pokładzie matrycę CCD o rozdzielczości 95 megapikseli - największe tego rodzaju urządzenie, jakie znalazło się dotąd w kosmosie. Za jego pomocą prowadzi obserwacje ponad 150 tys. gwiazd. Do tej pory u ponad 2 tys. z nich wykrył zaburzenia w świeceniu, co może świadczyć, iż są obiegane przez okresowo zakrywające je planety. W większości przypadków odkrycia te wymagają jeszcze weryfikacji.

"Przedłużenie misji da Keplerowi jedyną w swoim rodzaju możliwość sformułowania na nowo naszej wiedzy o systemie gwiezdnym i naszym miejscu w nim" - oświadczył odpowiedzialny za projekt Kepler przedstawiciel NASA Roger Hunter. Dotychczasowy budżet tego przedsięwzięcia zamyka się kwotą ponad 550 mln dolarów, a jego przedłużenie kosztować będzie dalsze 70 mln dolarów.

Nazwa kosmicznego obserwatorium upamiętnia niemieckiego astronoma Johannesa Keplera (1571-1630), który rozwinął teorię Kopernika, odkrywając ścisłe prawa ruchu planet wokół Słońca.

za PAP i interia.pl

----------------------

Polacy odkryli nowy mechanizm tworzenia się gwiazd pulsujących

Międzynarodowy zespół astronomów, kierowany przez prof. Grzegorza Pietrzyńskiego, ogłosił zaskakujące wyniki badań unikalnego układu podwójnego gwiazd - poinformowało Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu Warszawskiego.

Na podstawie obserwacji układu podwójnego gwiazd naukowcom udało się wyznaczyć dokładne parametry składników, co doprowadziło do odkrycia nowego mechanizmu tworzenia się gwiazd pulsujących.

Zbadany układ podwójny znajduje się niedaleko centrum Drogi Mlecznej i nosi oznaczenie OGLE-BLG-RRLYR-02792. Składa się z dużej gwiazdy (czerwonego olbrzyma) oraz ze składnika okresowo zmieniającego rozmiar (pulsującego). Pulsacje drugiego składnika należą do znanej astronomom grupy gwiazd zmiennych typu RR Lutni.

Gwiazdy zmienne typu RR Lutni znane są od ponad 100 lat i stanowią bardzo ważne obiekty dla współczesnej astrofizyki, gdyż służą do wyznaczania odległości w kosmosie. Gdy prof. Igor Soszyński (Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu Warszawskiego) odkrył obiekt OGLE-BLG-RRLYR-02792, po raz pierwszy nadarzyła się okazja do dokładnego zbadania gwiazdy typu RR Lutni. Okazuje się bowiem, że mimo, iż astronomowie znają ponad 10 tysięcy gwiazd tego typu (z których większość odkrył projekt OGLE, prowadzony przez polskich astronomów z Uniwersytetu Warszawskiego), to do tej pory nie znaleźli takowej w układzie podwójnym zaćmieniowym.

W ramach projektu Araukaria wykonano dodatkowe obserwacje układu OGLE-BLG-RRLYR-02792, wykorzystując do tego celu wielkie teleskopy: Bardzo Duży Teleskop (VLT), należący do Europejskiego Obserwatorium Południowego (ESO) oraz Teleskopy Magellana z Obserwatorium Las Campanas.

"Otrzymane rezultaty okazały się niezwykle zaskakujące - wynika z nich, że masa gwiazdy pulsującej wynosi zaledwie ćwierć masy Słońca." - mówi prof. Grzegorz Piestrzyński (Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu Warszawskiego), kierujący zespołem badawczym.

Wynik ten jest zdecydowanie mniejszy (dwukrotnie) niż przewidywała do tej pory teoria. Zagadkę udało się rozwiązać dzięki modelom ewolucyjnym obliczonym przez prof. Kazimierza Stępnia (Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu Warszawskiego).

"Sto lat po odkryciu pierwszych gwiazd typu RR Lutni odkryliśmy, że istnieje zupełnie nowy, nieznany dotychczas, mechanizm tworzenia się gwiazd pulsujących, które zachowują się w identyczny sposób, jak klasyczne gwiazdy RR Lutni, lecz mają zupełnie inne pochodzenie i własności fizyczne" - konkluduje prof. Pietrzyński.

Polscy astronomowie mieli sporo szczęścia, bowiem wg prof. Andrzej Udalskiego, pulsacje składnika zanikną za kilka tysięcy lat, a to bardzo krótki okres w astronomicznej skali - co oznacza, że szansa detekcji tego rodzaju obiektów jest bardzo mała. Obiekt udało się odnaleźć jedynie dzięki temu, że polski projekt OGLE obserwuje setki milionów gwiazd.

Praca opisujące rezultaty badań naukowców ukazałae się 5 kwietnia w prestiżowym czasopiśmie naukowym "Nature".

za interia.pl i PAP
Jo_anka
Użytkownik
#106 - Wysłana: 2 Cze 2012 12:32:00 - Edytowany przez: Jo_anka
Tranzyt Wenus:

"W nocy z 5 na 6 czerwca z wtorku na środę, zaraz po północy czasu środkowoeuropejskiego, planeta Wenus zacznie przesuwać się na tle tarczy Słońca. Wędrówka ta zabierze jej ponad 6 i pół godziny."

Jak przygotowania do oglądania?
MarcinK
Użytkownik
#107 - Wysłana: 2 Cze 2012 12:52:21
Jo_anka
No to trzeba szykować maski spawalnicze (by słońce nas nie oślepiło w czasie obserwacji)
Mariusz
Użytkownik
#108 - Wysłana: 2 Cze 2012 20:01:10 - Edytowany przez: Mariusz
MarcinK:
No to trzeba szykować maski spawalnicze (by słońce nas nie oślepiło w czasie obserwacji)

Zaraz po północy Słońce raczej nie oślepia. No chyba żeby wybrać się na Spitsbergen.
Edit: ale skoro 6.5 godziny to jeszcze rano powinno być widać - świetnie, bo i tak muszę wtedy wstać z samego rana.
MarcinK
Użytkownik
#109 - Wysłana: 2 Cze 2012 20:22:36
Mariusz:
Zaraz po północy Słońce raczej nie oślepia. No chyba żeby wybrać się na Spitsbergen.

Ale w tedy nie będzie też widać przejścia na tle słońca którego nie widać
Elaan
Użytkownik
#110 - Wysłana: 25 Cze 2012 21:51:06
Picard
Użytkownik
#111 - Wysłana: 11 Sier 2012 21:00:03
Dziś można obserwować Perseidy:
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/2 0120811/KRAJSWIAT/120819966
U mnie niebo zachmurzone
Elaan
Użytkownik
#112 - Wysłana: 13 Wrz 2012 19:37:23
Nowo odkryta planetoida przeleci blisko Ziemi.

Nowo odkryta planetoida o średnicy 350 metrów 14 września przeleci niezbyt daleko Ziemi - informuje serwis SpaceWeather.com.
28 sierpnia odkryto nową planetoidę, która uzyskała oznaczenie 2012 QG42. Jej jasność wskazywała, że mamy do czynienia nie z kolejną małą bryłką kosmicznej materii, ale z obiektem o średnicy około 350 metrów.
Kolejne obserwacje wykonane na przestrzeni następnych dni pozwoliły wyznaczyć dokładną orbitę planetoidy. Okazało się, że dnia 14 września przeleci ona tylko 2.8 miliona kilometrów od Ziemi. To wartość, która jest 7,4 większa od średniej odległości Ziemia-Księżyc.
Oznacza to, że nowo odkryta planetoida zostanie wpisana na listę obiektów potencjalnie zagrażającej naszej planecie.

za Interia.pl i PAP
Seybr
Użytkownik
#113 - Wysłana: 13 Wrz 2012 19:45:07
Czytałem dziś rano i jak to na wp.pl przystało. Zaraz uderzy, koniec świata, jak bym czytał Fakt.

Już się martwiłem, że klientowi płyt z gotowym filmem nie oddam ;].
Elaan
Użytkownik
#114 - Wysłana: 14 Wrz 2012 14:11:55
Seybr:
Czytałem dziś rano i jak to na wp.pl przystało. Zaraz uderzy, koniec świata, jak bym czytał Fakt.

Nie martw się. Ta, która - być może - zjawi się, by nas zniszczyć, zaskoczy astronomów, jak corocznie zima naszych drogowców. Nie zdążymy się pomartwić - i dobrze, bo i tak moglibyśmy, co najwyżej, napisać zażalenie do Pana Boga.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#115 - Wysłana: 14 Wrz 2012 16:12:32
Elaan

Elaan:
i dobrze, bo i tak moglibyśmy, co najwyżej, napisać zażalenie do Pana Boga.

i przyjdzie zwrotka- adresat nieznany
Elaan
Użytkownik
#116 - Wysłana: 14 Wrz 2012 16:22:11
FederacyjneMSZ:
i przyjdzie zwrotka- adresat nieznany

Czasu nie ma, wszystko, co nas otacza, to wieczność. Bóg jest wiecznością, więc jest wszechobecny. - Albert Einstein

Nic więc dziwnego, że Bóg nie ma adresu.
Picard
Użytkownik
#117 - Wysłana: 14 Wrz 2012 17:05:50 - Edytowany przez: Picard
Elaan:
Nie martw się. Ta, która - być może - zjawi się, by nas zniszczyć, zaskoczy astronomów, jak corocznie zima naszych drogowców. Nie zdążymy się pomartwić - i dobrze, bo i tak moglibyśmy, co najwyżej, napisać zażalenie do Pana Boga.

O takich newsach mam do powiedzenia jedno:
http://www.youtube.com/watch?v=-XTwWqzKeXc

Elaan:
Czasu nie ma, wszystko, co nas otacza, to wieczność. Bóg jest wiecznością, więc jest wszechobecny. - Albert Einstein

To nie jest teizm tylko panteizm...
Elaan
Użytkownik
#118 - Wysłana: 14 Wrz 2012 17:35:19
Picard:
To nie jest teizm tylko panteizm...

Czy ja wiem?
Panteizm neguje istnienie Boga jako istoty rozumnej, a ja się z tym nie zgadzam.
Zgadzam się natomiast, że Bóg-Stwórca, Byt bez początku i końca, przenika, czy też przejawia się, we wszystkich aspektach Natury, Wszechświata, Sztuki, itd.
Picard
Użytkownik
#119 - Wysłana: 15 Wrz 2012 04:21:59
Elaan:
Czy ja wiem?
Panteizm neguje istnienie Boga jako istoty rozumnej, a ja się z tym nie zgadzam.

Tu nie chodzi o to w co Ty wierzysz, tylko o to w co wierzył Albert a on nie raz wypowiadał się o tym, że nie wierzy w Boga osobowego. Mówił np. , że: Nie wierzę w osobowego Boga i zawsze otwarcie się do tego przyznawałem czy: Jestem głęboko wierzącym ateistą (...) Idea osobowego Boga jest mi raczej obca, a nawet wydaje mi się naiwna. Albo: Nie potrafię sobie wyobrazić Boga, który karze i nagradza stworzone przez siebie istoty i którego zamiary wzorowane są na ludzkich – słowem – Boga, który jest odbiciem ludzkich ułomności. Nie wierzę też, by człowiek mógł przetrwać po śmierci swego ciała, choć ludzie słabego ducha wierzą w takie rzeczy, kierowani strachem lub pożałowania godnym egotyzmem.

Ty natomiast możesz mieć całkiem inne zdanie i półki nie narusza ono niczyjej wolności i godności, to nie mam nic przeciwko twoim wierzeniom.

Elaan:
Zgadzam się natomiast, że Bóg-Stwórca, Byt bez początku i końca, przenika, czy też przejawia się, we wszystkich aspektach Natury, Wszechświata, Sztuki, itd.

Co do tego to bym polemizował bo myślę, że upatrując ręki Boga w dziełach sztuki ujmujesz coś jednak twórcą owych dzieł, przypisując ich prawdziwe autorstwo komu innemu...
Seybr
Użytkownik
#120 - Wysłana: 15 Wrz 2012 08:51:50 - Edytowany przez: Seybr
Picard:
Ty natomiast możesz mieć całkiem inne zdanie i półki nie narusza ono niczyjej wolności i godności, to nie mam nic przeciwko twoim wierzeniom.

Ale zobacz też absurd. Jak ja powiem tak: Boga nie ma moim zdaniem. To część wierzących obraża się na mnie. Szczególnie jedni moi znajomi. Jak im to powiem prosto w oczy to mówią że ja głupi jestem, a sami mają poglądy typu Ziemia jest płaska którą trzymają dwa krokodyle. Pomijam że zmienili wiarę na światków jehowy.

Ostatnio też się zabawiłem w grę na słowa. Czyli ja wierzę reinkarnacje, przytoczyłem naukowe tezy. Jak świadek jehowy podnosi głos, znaczy nie ma argumentów i jest przegadany ;]. Mówię o moich znajomych co przeszli. Ci są z dziada pradziada nie rozmawiają o wierze. Mamy wspólne tematy. Oni wiedzą swoje a ja swoje i po prostu szanujemy to i nie narzucamy się. Chyba że ktoś jest tam czegoś ciekawy.

Jak ktoś się mnie pyta czy wierze w Boga, odpowiadam. Wierzę w reinkarnację ;].
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Obserwacje astronomiczne

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!