Powiem Wam coś, bardzo przypadł mi do gustu jak najbardziej współczesny serial animowany pt. Siostry, w oryginale Les Sisters, będący zresztą wariacją na temat komiksu o tym samym tytule... Trafiłem na to dość przypadkiem w TV i nawet się wkręciłem, chociaż jestem tak daleko od docelowej grupy odbiorców jak to tylko możliwe, bo serial kierowany jest raczej do młodszych przedstawicielek płci pięknej.
http://dubbingpedia.pl/wiki/SiostryTak czy owak nawet fajnie obśmiewają tam wizerunek współczesnych uzależnionych od komórek i social mediów nastolatków... A i dorosłym się dostaje, np. w postaci ojca tytułowych sióstr, który jest takim dorosłym geekiem co po godzinach sam sobie lubi na konsoli pograć, zresztą jest on wzorowany na twórcy pierwotnego komiksu. Czytałem jakiś wywiad z nim i mówił on tam, że pod względem grafiki nie wyważa otwartych drzwi i nawiązuje stylem do klasyki francuskiego komiksu i animacji. Muszę się z tym zgodzić, bo kreskówka ma styl wizualny, który takim starym wygom jak ja od razu nasuwa skojarzenia np. z "Było sobie życie" - podobne rysy twarzy i ruchy bohaterów, acz technicznie jest to nowocześniejsze.