USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Meteoryt nad Rosją

Autor Wiadomość
Picard
Użytkownik
#1 - Wysłana: 15 Lut 2013 12:15:17
Nie wiem czy ten temat był już na forum poruszany?
http://www.tvn24.pl/meteoryty-spadly-na-ural-prawi e-700-osob-rannych-znaleziono-krater,306456,s.html

Przypomina się Podkamienna Tunguska, aż strach się bać. Dziś na TVN24 będzie specjalny program poświęcony temu wydarzeniu.
Seybr
Użytkownik
#2 - Wysłana: 15 Lut 2013 14:15:53
Picard

Był w temacie odkrycia :P.
MarcinK
Użytkownik
#3 - Wysłana: 15 Lut 2013 16:51:36
Wina Tuska

A tak na serio, to trochę daje do myślenia bo siedzę sobie tak i piszę na forum i w każdej chwili może mnie taki odłamek sprzątnąć. Przy takiej prędkości ściany nie stanowią zbyt dużej przeszkody. Kiedyś widziałem reportaż o szkodach jakie wywołały meteoryty uderzające w domy np. pokazywali samochód który stał w garażu, odłamek przeszedł przez dach garażu i uderzył w samochód nie dość że przebił na wylot to cały tył zgnieciony.
mozg_kl2
Użytkownik
#4 - Wysłana: 15 Lut 2013 17:04:56 - Edytowany przez: mozg_kl2
MarcinK:
Wina Tuska

ilu procentowe?

Kto wie, mozę to wstęp do inwazji? Przypomniał mi siętaki odcinek sg1, gdzie Gouldowie chcą ominąc traktat o ochronie planet, który chronił Ziemie, wysłali na nią deszcze meteorytów.

edit

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/obrona-pr zed-zagrozeniem-z-kosmosu-powstanie-specj,1,542187 1,wiadomosc.html
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/zyrinowski-ameryka nie-testowali-nowa-bron,1,5421796,wiadomosc.html
MarcinK
Użytkownik
#5 - Wysłana: 15 Lut 2013 17:09:51
mozg_kl2:
Kto wie, mozę to wstęp do inwazji?

Czyżby ten film był proroczy?
https://www.youtube.com/watch?v=cCVYJaFgMjs
Meteoryt, Rosja...
biter
Użytkownik
#6 - Wysłana: 15 Lut 2013 20:13:20
MarcinK:
Wina Tuska

Tak mi się skojarzyło/zrymowało
Wina Tuska jest Tunguska :D

Sam deszcz meteorytów interesujący. Człowiek wstaje rano i wreszcie jakieś ciekawe wieści ze świata, a nie tylko powodzie, śnieżyce, powodzie po śnieżycach, papież i polityka.

Tak zdrowo i konkretnie. Meteoryty nad Uralem.

MarcinK:
A tak na serio, to trochę daje do myślenia bo siedzę sobie tak i piszę na forum i w każdej chwili może mnie taki odłamek sprzątnąć.

Tak sobie właśnie rozmawiałem z FederacyjnymMSZetem dzisiaj, że strach chodzić spać, bo człowiek własną śmierć może przegapić. A tak to ma przynajmniej szanse powiedzieć Och. Na nic bardziej polskiego, a tym bardziej na czas jaki mieli piloci w czasach Pirxa (pożegnać się z rodziną) raczej bym nie było.

mozg_kl2:
Przypomniał mi siętaki odcinek sg1, gdzie Gouldowie chcą ominąc traktat o ochronie planet, który chronił Ziemie, wysłali na nią deszcze meteorytów

A robale w pierwszej części StarshipTroopers to co robiły. Asteroidy wytrącały z Orbit i po sprawie.

Śledząc dzisiaj russia tooday www.rt.com dla zainteresowanych. Relacja minuta po minucie można było wpaść na ciekawe kwiatki. Pomijając, że Rosjanie szacują wagę na 10ton (przynajmniej o 14 z minutami. To w pewnym momencie taki news idzie (w wolnym tłumaczeniu): Dowództwo obrony powietrznej zaprzecza, jakoby meteoryty które spadły na Uralu były fragmentami, zestrzelonej przez rosyjskie rakiety, Asteroidy 2012 DA14, która ma minąć ziemię ... No teraz właśnie.

Na NASA jest wideorelacja
Seybr
Użytkownik
#7 - Wysłana: 15 Lut 2013 20:49:25
biter:
Tak sobie właśnie rozmawiałem z FederacyjnymMSZetem dzisiaj, że strach chodzić spać, bo człowiek własną śmierć może przegapić.

Ja tam od dwóch dni śpię po 3h na dobę. Grypa robiła trzy podchody, chyba za czwartym razem jej się udało.

Za chwile asteroida przeleci nad moim dachem. Ale niebo jest do bani i nic widać raczej nie będzie.
biter
Użytkownik
#8 - Wysłana: 15 Lut 2013 20:58:22
Seybr:
Za chwile asteroida przeleci nad moim dachem. Ale niebo jest do bani i nic widać raczej nie będzie.

oglądałem to na stronie NASA. powiem tak, włącz sobie na starej komórce grę "snake" i daj mu przelecieć w poprzek ekranu, ot cała asteroida. Ja czekam na kometę pod koniec roku.
a w miedzyczasie, teleskop na balkon i oglądam pierścienie i księżyce.
Jo_anka
Użytkownik
#9 - Wysłana: 15 Lut 2013 23:52:55
Można powiedzieć, że kosmos nam o sobie przypomniał...

Wydaje się, że to był pojedyńczy kamienny meteoryt (ten typ eksploduje w atmosferze), który eksplodował w atmosferze parokrotnie, rozpadając się na coraz mniejsze kawałki.

Rosjanie mieli dużo szczęścia, że tym razem spadł im na głowy niewielki meteoryt , bo gdyby nad Czelabińskiem eksplodował meteoryt gabarytu 'tunguskiego', to miasto zostałoby zmiecione z powierzchni ziemi razem z zakładami produkującymi broń termojądrową. A tak się wykpili tylko relatywnie niewielkimi materialnymi zniszczeniami i nieco ponad tysiącem osób poharatanych przez rozpryskujące się szyby. I nawet resztki meteorytu spadły już na terenach niezabudowanych.
Eviva
Użytkownik
#10 - Wysłana: 16 Lut 2013 07:57:23
To nam uświadamia, że jesteśmy bezbronni. Gdyby nie czuwał nad nami Jowisz, który pełni rolę "odkurzacza" układu słonecznego, to meteory i komety waliłyby w Ziemię jak w bęben. Życie w ogóle nie byłoby możliwe. A i tak, jak widać, nie ma żadnego powodu by twierdzić, ze w każdej chwili na Tokio, Newark czy Warszawę nie może spaść taka bomba z kosmosu. Może więc trochę byśmy spokornieli, bo i tak "czymże jest kapitan wobec ogromu wszechświata? Takie samo zero jak każdy kapral".
Seybr
Użytkownik
#11 - Wysłana: 16 Lut 2013 10:00:27
Eviva:
To nam uświadamia, że jesteśmy bezbronni. Gdyby nie czuwał nad nami Jowisz, który pełni rolę "odkurzacza" układu słonecznego, to meteory i komety waliłyby w Ziemię jak w bęben

Zgadza się, tylko ten odkurzacz też i przyciąga do siebie nie na tyle by je zjeść ;]. Okruchy gdzie takie lecą, jak nie w naszą stronę.

Eviva:
A i tak, jak widać, nie ma żadnego powodu by twierdzić, ze w każdej chwili na Tokio, Newark czy Warszawę nie może spaść taka bomba z kosmosu.

Nie obraził bym się jak by pierd... w pewien budynek, gdzie zasiada sporo no tych, wiesz :P.
Eviva
Użytkownik
#12 - Wysłana: 16 Lut 2013 10:53:37
Seybr

Na to akurat mało kto by się obraził, pod warunkiem, że nie byłoby przypadkowych ofiar, jak sprzątaczka, herbaciarka czy chłopak z Domino Pizza.
biter
Użytkownik
#13 - Wysłana: 16 Lut 2013 13:25:13
Seybr:
Nie obraził bym się jak by pierd... w pewien budynek, gdzie zasiada sporo no tych, wiesz :P

W taką jedną Oborę na Wsi? Można powiedzieć, że wyczyścił by lepiej jak Herkules stajnie Augiasza.

Eviva:
Na to akurat mało kto by się obraził, pod warunkiem, że nie byłoby przypadkowych ofiar, jak sprzątaczka, herbaciarka czy chłopak z Domino Pizza.

Chłopaka z Domino Pizza szkoda, ale kucharza - jeśli warszawscy są tak samo kiepscy jak nasi - to bym nie żałował za bardzo.
mozg_kl2
Użytkownik
#14 - Wysłana: 17 Lut 2013 10:21:17
MarcinK
Użytkownik
#15 - Wysłana: 19 Lut 2013 07:38:36 - Edytowany przez: MarcinK
Eviva
Użytkownik
#16 - Wysłana: 19 Lut 2013 09:14:32
Skoro już żartujemy z niemiłych bądź co bądź wydarzeń...

Nad naszą wsią przeleciał meteoryt
Nad naszą wsią przeleciał, no i zgasnął
A jużem panie miał zasnąć

Opadły na podłogę sztuczne szczęki
A sołtys sztandar wyjął ze stodoły
Komendantowi spadły wszystkie belki
Nie poszły dzieci do szkoły

Kierownik sklepu schował się w kościele
Sekretarz nawet zaczął się spowiadać
Ale pomogło panie to niewiele
Nie było już o czym gadać

Kombajny wszystkie zaraz w pole wyszły
Wodą z konewek ugór miały zraszać
Lecz chęci nasze bardzo szybko prysły
Zapomnieliśmy zasiać

Przewodniczący naszej gminnej rady
Do wojewody słał błagalne listy
I było panie po wszystkim

To się nie mieści panie w prostych słowach
Czy kontrola kompleksowa ?
Picard
Użytkownik
#17 - Wysłana: 27 Lut 2013 20:13:14 - Edytowany przez: Picard
Q__
Moderator
#18 - Wysłana: 10 Lip 2018 12:42:14
Robert Picardo robi reklamę kampanii na rzecz walki z zagrożeniem asteroidowym:
http://www.startrek.com/article/watch-planetary-po st-kicks-asteroid
http://www.youtube.com/watch?v=Dk7FMtpkF0k

USS Phoenix forum / Różności / Meteoryt nad Rosją

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!