USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Gdy zgaśnie ostatnia żarówka...
 Strona:  ««  1  2 
Autor Wiadomość
Toudi
Użytkownik
#31 - Wysłana: 12 Cze 2012 14:18:39
MarcinK:
ale coś mi się wydaje że co jakiś czas trzeba ją 'wymieniać'

Niby po co?
MarcinK
Użytkownik
#32 - Wysłana: 12 Cze 2012 16:22:45
Toudi:
Niby po co?

Nie wiem, ale pewne jest że co jakiś czas wodę która krąży zw zamkniętym obiegu wymieniają.
Elaan
Użytkownik
#33 - Wysłana: 12 Cze 2012 16:25:43
ortkaj:
Zbyt łatwo przychodzi Ci oceniać ludzi, zbyt łatwo...

Wiesz, ortkaj, ja widziałam straszną rozpacz rodziny górnika, który zginął w kopalni, żeby zarobić na chleb, a nie dla jakiejś cholernej adrenaliny.
To był odpowiedzialny mężczyzna, a nie głupi dzieciak, który dla adrenaliny ściga się na motocyklu środkiem ruchliwej jezdni, nie bacząc na to komu zrobi krzywdę.
Widziałam ból i łzy, więc mi nie sugeruj, że nie wiem o czym mówię, albo że lekceważę ludzkie życie.

MarcinK:
Niby funkcjonuje, ale coś mi się wydaje że co jakiś czas trzeba ją 'wymieniać'

Nieco danych na temat układów chłodzenia reaktora. Z tekstu IMVHO wynika jasno, że układy te są układami zamkniętymi.

http://www.cyf.gov.pl/stan_techn_02.html
ortkaj
Użytkownik
#34 - Wysłana: 12 Cze 2012 16:52:44
Elaan
Mam wrażenie, że nie chcesz zrozumieć mojego postu a na pewno go nadintepretujesz (usprawiedliwiam to sytuacją, którą opisałaś w ostatnim poście) i dopisujesz od siebie rzeczy których ja nie napisałem ( na pewno nie pisałem, że lekceważysz ludzkie życie a tylko, że zbyt ławo mnie oceniasz). Ponieważ nie chcę zaogniać sytuacji nie będę wypowiadał się dalej w tym temacie. Z mojej strony EOT.
Elaan
Użytkownik
#35 - Wysłana: 12 Cze 2012 18:20:34
ortkaj

Nie rezygnuj z wypowiedzi tylko z mojego powodu. Szkoda by było.
Jeśli czujesz się dotknięty, bardzo przepraszam.
Nie było moim zamiarem wywoływanie kłótni, ani krzywdzenie Cię fałszywą nadinterpretacją. Przykro mi.
ortkaj
Użytkownik
#36 - Wysłana: 12 Cze 2012 19:02:22
Elaan
Trudno mnie skrzywdzić, ale lubię jasne jasne sytuacje. Nie było moim zamiarem przypominanie komuś przykrych sytuacji (ale czasami tak wychodzi). Również przepraszam.
Elaan
Użytkownik
#37 - Wysłana: 12 Cze 2012 19:40:51
ortkaj

No to wszystko jasne.

A wracając do tematu, nie mówiliśmy jeszcze o naszych, ponoć sporych, zasobach gazu łupkowego.
Primo, nie bardzo wierzę w to, że mamy go aż tyle, ile się twierdzi.
To zapewne przesadzone dane, i to nieprzypadkowo. Zapewne paru cwaniaków znowu chce się obłowić.
Secundo, technologia jego wydobywania - którą i tak musielibyśmy kupić - tak potwornie rujnuje środowisko, że przy tym nawet szkody górnicze bledną.
Nie bez powodu Amerykanie, posiadający największe jego zasoby, nie wydobywają go w ogóle.
Spółki wydobywcze nie nadążyłyby z wynajmowaniem adwokatów i płaceniem odszkodowań.

No i zapomnieliśmy o jeszcze jednym źródle energii: roślinach energetycznych.
Mimo unijnych dopłat, ich uprawa w Polsce to margines, a być może mogłyby stanowić tańszą i ekologiczną alternatywę dla części paliw kopalnych.

Rośliny energetyczne – rośliny uzyskujące duże przyrosty biomasy w stosunkowo krótkim czasie nadającej się głównie do spalenia, uzyskując energię cieplną.

Pędy, bulwy lub całe rośliny przerabia się na brykiet lub zrębki. Do najbardziej rozpowszechnionych roślin energetycznych należą:

Wierzba wiciowa (Salix viminalis)
Ślazowiec pensylwański (Sida hermaphrodita)
Słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus)
Róża wielokwiatowa (Rosa multiflora)
Rdestowiec sachaliński (Polygonum sachalinense)
Miskant olbrzymi (Miscanthus sinensis gigantea)
Miskant cukrowy (Miscanthus sacchariflorus)
Spartina preriowa (Spartina pectinata)

A tu link do blogu poświęconego właśnie energii odnawialnej.

http://solaris18.blogspot.com/2008/09/polski-poten cja-i-kierunki-rozwoju.html
Toudi
Użytkownik
#38 - Wysłana: 12 Cze 2012 19:54:20 - Edytowany przez: Toudi
Elaan:
Nie bez powodu Amerykanie, posiadający największe jego zasoby, nie wydobywają go w ogóle.

Kiedy właśnie wydobywają i zdaje się mocno w ostatnim roku dzięki temu zaoszczędzili. KLIK

Elaan:
No i zapomnieliśmy o jeszcze jednym źródle energii: roślinach energetycznych.
Mimo unijnych dopłat, ich uprawa w Polsce to margines, a być może mogłyby stanowić tańszą i ekologiczną alternatywę dla części paliw kopalnych.

Nie, to nie jest dobre. I nie, nie są tańsze. Przykład z paliwem, gdzie bio podnosi cenę o kilka procent i nie ma już paliw na rynki bez biododatków.

W ogóle jak już pisałem, tworzenie biopaliw z roślin uprawianych tylko dla biopaliw jest (a co tam) głupotą. Bo gdzieś to trzeba uprawiać i w Polsce takie uprawy zajmują miejsce upraw spożywczych, czy nawet pasz dla zwierząt, przez co ich ceny idą w górę!!! A dopłacanie do tego biznesu, by go rozkręcić to kolejny przykład bezmyślności polityków. Biopaliwa mają sens tylko jeśli będziemy je przetwarzać z ODPADÓW roślinnych. Kiedy tworzy się je z opadów to mają sens i ekologiczny i ekonomiczny.

edit: Jak widzę, blog do którego linkuje Elaan potwierdza każde moje słowo.
Elaan
Użytkownik
#39 - Wysłana: 13 Cze 2012 15:27:51
Toudi:
Kiedy właśnie wydobywają i zdaje się mocno w ostatnim roku dzięki temu zaoszczędzili. KLIK

Zapomniałeś dodać na razie zaoszczędzili.
Zupełnie zignorowałeś to, co napisałam na temat skutków technologii wydobywania gazu łupkowego.
Amerykanie sami jeszcze nie do końca zorientowali się jak szkodliwe są jej skutki dla środowiska.
Na razie płyną na fali hurraoptymizmu niskich cen, ale to szybko się skończy, gdy zrozpaczeni ekolodzy i zbiorowe pozwy obywateli zaczną nękać firmy wydobywcze.
A my mamy w to wejść niejako "w ciemno", nie wiedząc na co właściwie się decydujemy. I znowu będzie mądry Polak po szkodzie?

http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/paliwa-plynne -i-gaz/nie-zlupic-srodowiska,26435,1
http://solaris18.blogspot.com/2011/06/szczelinowan ie-hydrauliczne-badzmy.html
Toudi
Użytkownik
#40 - Wysłana: 13 Cze 2012 16:57:12
Elaan, Szkody po wydobyciu surowców naturalnych? A jest jakieś wydobycie, które jest neutralne dla środowiska naturalnego?

Oba przytoczone artykuły odnoszą się do tego samego materiału, nie do końca wiarygodnego, więc ciężko się do tego odnosić.
Radion
Użytkownik
#41 - Wysłana: 13 Cze 2012 18:08:41
To może Thor? Po pierwsze występuje sześciokrotnie częściej w skorupie ziemskiej niż uran(tak niekoniecznie musimy go kupować od tych "złych" Rosjan), po drugie czas rozpadu odpadów jest od 10 do 10,000 razy krótszy niż w przypadku uranu. Po trzecie w reaktorze torowy można "palić" odpadami z reaktora pracującego na uran -- o ile dobrze pamiętam jeszcze nie wywieźliśmy wszystkich odpadów do Rosji.
ortkaj
Użytkownik
#42 - Wysłana: 21 Cze 2012 13:18:49
Hmm, hydroelektrownie też są niebezpieczne bo jak się wysadzi tamę to.....(ale chyba potrzebne jest więcej materiału wybuchowego)
W każdym bądź razie, że oznajmiam, że nie miałem nic wspólnego z tym wydarzeniem...
http://www.sfora.pl/Alarm-w-Szwecji-Bomba-odkryta- w-elektrowni-atomowej-a44701
Glassius
Użytkownik
#43 - Wysłana: 24 Cze 2012 01:50:41
Toudi:
A nie jeszcze trzeba dodać, że spalanie biopaliw to wciąż zanieczyszczanie środowiska, może nieco czyściej niż z ropy, ale CO2 o który głównie biją się ekolodzy, wciąż powstaje. Więc pójście w biopaliwa jako głównego produktu a nie uboczne niczego nie rozwiązuje a wręcz komplikuje sprawę i to zarówno ekonomicznie jak i ekologicznie.

Spalanie drzew, papieru, rzepaku trawy i innych roślin nie wpływa na efekt cieplarniany, bo ilość uwolnionego w ten sposób węgla jest równoważna ilości węgla wiązanego przez rolnictwo (chyba że jest gospodarka rabunkowa). Problem (o ile faktycznie człowiek ma wpływ na ocieplenie klimatu) stanowią tylko paliwa kopalne.
Eviva
Użytkownik
#44 - Wysłana: 24 Cze 2012 10:38:51
Archeolodzy udowodnili że 'efekt cieplarniany" miał miejsce na Ziemi już w czasach, gdy nie było na niej człowieka. Pytanie: kto wtedy spalał paliwa kopalne?
Co prawdo słyszałam też, ze do tego efektu przyczynia się też metan, wydalany głównie przez roślinożerne zwierzęta, na przykład krowy, więc może wtedy dziurę ozonowa "wygryzły" pierdzące dinozaury?
Q__
Moderator
#45 - Wysłana: 24 Cze 2012 11:00:21
Eviva

Eviva:
więc może wtedy dziurę ozonowa "wygryzły" pierdzące dinozaury?

Pomijając fakt, że można było to samo napisać bardziej elegancko, owszem pojawialy się takie hipotezy:
http://nauka.gadzetomania.pl/2012/05/08/dlaczego-n aprawde-wyginely-dinozaury-zaskakujaca-hipoteza-br ytyjskich-naukowcow
http://www.bbc.co.uk/nature/17953792
http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960 -9822(12)00329-6
(Linki ułożone wg rosnącej wartości merytorycznej.)
Eviva
Użytkownik
#46 - Wysłana: 24 Cze 2012 11:23:07
Q__

Faktycznie, tak mi się wypsnęło. ale jeśli to prawda, to ciekawe, co powinniśmy zrobić? Przejść zbiorowo na wegetarianizm? Tylko ze wtedy to my będziemy ten metan, hm, wydalać....
Toudi
Użytkownik
#47 - Wysłana: 24 Cze 2012 12:29:44
Eviva:
co powinniśmy zrobić?

Przetwarzać, przetwarzać i jeszcze raz przetwarzać. ;)
ortkaj
Użytkownik
#48 - Wysłana: 24 Cze 2012 12:39:37
Toudi
Można by skonstruować jakieś przenośne urządzenia magazynujące, wieczorkiem podłączyć do agregatu i jak ktoś jadł tradycyjne angielskie śniadanie z fasolką w sosie pomidorowym to spokojnie starczy zapasu paliwa na zasilanie tv LCD, żarówek LED i netbooka na cała noc
Q__
Moderator
#49 - Wysłana: 24 Cze 2012 14:07:27
Eviva

Eviva:
Faktycznie, tak mi się wypsnęło

Malcolmowi (Ianowi) też się wypsnąło, prawie jak Dacie:
http://www.youtube.com/watch?v=qOtTWSpCa_c
(Gwoli wizualizacji skali problemu .)
Toudi
Użytkownik
#50 - Wysłana: 24 Cze 2012 14:27:00
Q__
A co miał powiedzieć? "poop"?
Eviva
Użytkownik
#51 - Wysłana: 24 Cze 2012 17:11:05
Toudi
ortkaj

No i zaczął mi się rysować w obałamuconym mózgu schemat - elegancki pojemnik z kompresorem, chowany na przykład w nogawce od spodni, z plastikowym wężykiem zakończonym higienicznym, jednorazowym wtykiem doodbytniczym....Pojemnik po osiągnięciu poziomu 'full" zdaje się w odpowiednim zakładzie odzysku, gdzie ekstrahuje się metan i przerabia na paliwo, a w zamian dostaje się nowy komplet.... Raz na pół roku gratyfikacja za ekologiczne podejście do problemów świata współczesnego.
ortkaj
Użytkownik
#52 - Wysłana: 24 Cze 2012 17:19:36
Eviva
Eviva:
Raz na pół roku gratyfikacja za ekologiczne podejście do problemów świata współczesnego.

Dzień bez wtyku.....
ortkaj
Użytkownik
#53 - Wysłana: 25 Cze 2012 12:11:07
 Strona:  ««  1  2 
USS Phoenix forum / Różności / Gdy zgaśnie ostatnia żarówka...

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!