USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Wiedźmin
 Strona:  ««  1  2  ...  17  18  19  20  21  22  23  24  »» 
Autor Wiadomość
Seybr
Użytkownik
#541 - Wysłana: 11 Lis 2019 11:38:33
KAEM

7 sezonów, jeżeli serial będzie popularny to całkiem możliwe. Zobaczymy po pierwszym sezonie. Nie raz słyszałem takie zapowiedzi a potem była klapa.
Q__
Moderator
#542 - Wysłana: 11 Lis 2019 12:06:40
KAEM

KAEM:
Netflix zapowiada siedem sezonów Wiedźmina

O, fajnie. Znaczy: robią przymiarkę do ekranizwcji całego cyklu.
Q__
Moderator
#543 - Wysłana: 14 Lis 2019 10:26:55
MarcinK
Użytkownik
#544 - Wysłana: 20 Lis 2019 06:35:36 - Edytowany przez: MarcinK
Q__
Moderator
#545 - Wysłana: 29 Lis 2019 12:30:33
Q__
Moderator
#546 - Wysłana: 4 Gru 2019 12:04:50
KAEM
Użytkownik
#547 - Wysłana: 4 Gru 2019 14:20:17
Q__
Moderator
#548 - Wysłana: 4 Gru 2019 16:18:59
KAEM

KAEM:
wiedzmin-seriale m-na-podstawie-popularnej-gry-wideo-wpadka-polskie j-ambasady

Widać w ambasadzie grali, ale nie czytali, co już - tak serio - pokazuje, że gra o Wieśku jest bardziej mainstreamowa niż powieści o nim.
MarcinK
Użytkownik
#549 - Wysłana: 4 Gru 2019 21:40:54
Q__
Wątpię by nawet grali
MarcinK
Użytkownik
#550 - Wysłana: 7 Gru 2019 17:35:16
Za ok godzinę premiera
https://youtu.be/5GLtk2cLRu4
MarcinK
Użytkownik
#551 - Wysłana: 7 Gru 2019 20:09:30
Powiem tak, jest dobrze i to bardzo dobrze.
Q__
Moderator
#552 - Wysłana: 8 Gru 2019 18:48:38
MarcinK

MarcinK:
Powiem tak, jest dobrze i to bardzo dobrze

Fakt, godnie się ta produkcja prezentuje, bardzo godnie. Ale trend uśmiercania zasłużonych bohaterów (nawet jeśli w tym konkretnym wypadku jest to zgodne z duchem zakończenia Sagi) naprawdę mnie wku... znaczy... denerwuje.
MarcinK
Użytkownik
#553 - Wysłana: 8 Gru 2019 19:14:47
Q__
Szkoda że w scenie po napisach nie pojawia się Żebrowski, to by było mega

Od strony technicznej najbardziej podobają mi się długie ujęcia, widać talent reżysera
Q__
Moderator
#554 - Wysłana: 8 Gru 2019 20:23:02
MarcinK

MarcinK:
Szkoda że w scenie po napisach nie pojawia się Żebrowski,

Albo chociaż jakiś jego (pokazany od tyłu - biała kita, charakterystyczny strój, miecz przez plecy) dubler...
MarcinK
Użytkownik
#555 - Wysłana: 8 Gru 2019 21:35:48
Smuci to tym bardziej że ignorowali gry fabularnie (zdaje się że na początku pojawia się czarodziejka spalona na stosie w grze) i wizualnie bo czerpali raczej z serialu, a tutaj wyraźnie growa Ciri się pojawia
Q__
Moderator
#556 - Wysłana: 8 Gru 2019 21:38:33
MarcinK

MarcinK:
ignorowali gry fabularnie

I tak, i nie. Wszyscy wiemy skąd pochodzi fraszka.
MarcinK
Użytkownik
#557 - Wysłana: 8 Gru 2019 21:40:09
Q__:
Wszyscy wiemy skąd pochodzi fraszka

Nie usłyszeliśmy, więc może nie chodzi w 100% o tą samą
Q__
Moderator
#558 - Wysłana: 8 Gru 2019 22:00:18 - Edytowany przez: Q__
Poza tym antagoniści interesowali się tą samą księgą co Azar Javed i Jakub de Aldersberg, zaś najgorszy z nich przypominał z (anty)urody krzyżówkę Letho z Panem Lusterko:
https://wiedzmin.fandom.com/wiki/Gaunter_o'Dim

A tu materiał promocyjny Wieśka netfliksowego (jest sneak peak - scena uczty w Cintrze):
https://www.youtube.com/watch?v=oO-5dtlOyBM

I jeszcze jedna zapowiedź:
https://www.youtube.com/watch?v=4P5AUItGfag
https://wiedzmin.gamepedia.com/Pożegnanie_Białego_ Wilka_(modyfikacja)
Q__
Moderator
#559 - Wysłana: 10 Gru 2019 02:19:47 - Edytowany przez: Q__
Picard
Użytkownik
#560 - Wysłana: 10 Gru 2019 12:17:58
Czarna Triss to komedia😂 Wogole obsada - za wyjątkiem może Cavill'a, który ostatnio bronił fanów przed dziennikarzami - jest tragiczna.... No moze jeszcze dziewczyna grająca Cirii jest znośna, reszta to parodia.
Q__
Moderator
#561 - Wysłana: 10 Gru 2019 14:54:53
Picard

Picard:
Czarna Triss to komedia

Wiesz, skoro Sarah Bernhardt mogła zagrać Hamleta*, to i Shaffer może się udać stworzyć udaną postać, co byśmy o antyintuicyjności takiego ruchu obsadowego nie myśleli. Przynajmniej teoretycznie.

* http://www.openculture.com/2018/07/sarah-bernhardt -becomes-the-first-woman-to-play-hamlet.html
Q__
Moderator
#562 - Wysłana: 12 Gru 2019 19:45:32 - Edytowany przez: Q__
A oto co o "Pół Wieku..." sądzą fani Wiedźmina:
https://forums.cdprojektred.com/index.php?threads/ wiedzmin-pol-wieku-poezji-pozniej-fan-film.54109/p ost-11797952

EDIT:
Poza tym napatoczyłem się na archiwalny wywiad, w którym Sapkowski mówi(ł), że pisze - niespodzianka! - inaczej niż Lem:
http://kwartalnikwyspa.pl/inaczej-niz-lem-z-andrze jem-sapkowskim-rozmawia-piotr-kitrasiewicz/
Q__
Moderator
#563 - Wysłana: 20 Gru 2019 01:32:29
mozg_kl2
Użytkownik
#564 - Wysłana: 20 Gru 2019 18:44:00
Q__
Moderator
#565 - Wysłana: 20 Gru 2019 19:33:10
mozg_kl2

mozg_kl2:
zagraniczni-krytyc y-miazdza-serial-netfliksa

Krytyka zaczęła być... krytyczna... Zdziwniej i zdziwniej...
Calvary
Użytkownik
#566 - Wysłana: 20 Gru 2019 20:38:30 - Edytowany przez: Calvary
Q__

Krytyka nie zaczęła być krytyczna. Krytyka na zachodzie, to nieuctwo po nic nie wartych studiach (zero porządnej kulturowej edukacji, prędzej tresura ideologiczna). Oceniam, że 90% z nich nie czytało książek, nie grało w gry. A ponieważ najwyraźniej nie ma w tym serialu odpowiednio sporej dawki PC, a cycki itp. już nie są tak kontrowersyjne jak były przed Grą o tron, tudzież Netflix zapomniał im zapewnić exclusive'y za przychylne recenzje, więc mamy to co mamy.

Nie mówię, że serial nie jest zły, nie oglądałem. Podejrzewam, że będę miał o nim skrajnie negatywną opinię. Ale jeśli chodzi o krytyków, to tak to wygląda. To jest zaprzedana hołota bez gustu współcześnie. I gdyby serial był gorszy, niż jest, ale "dał im dupy", to byłyby same superlatywy w recenzjach.

Popatrz na teksty jakie rzucają. Jak wyszedł Terminator, to masowo był "najlepszą częścią od 2" oraz masowo "kojarzył się z The Force Awakens" (sic!). Jak wyszły na dniach nowe SW, to masowo były "fan service" (bo w przypadku SW, wszystko musi być winą fanów). Gdybyż tylko same skojarzenia były podobne - może jeszcze bym wierzył w zbieg okoliczności (w które wierzę, ale którym nie ufam ) - ale to raz za razem jest ujęte językowo niemal słowo w słowo w ten sam sposób. Oni nawet nie kryją, że mają przygotowane odpowiedzi. Czy to przez producenta, czy też w kółku wzajemnej adoracji na Twitterku.

W przypadku SW jestem właściwie pewien, że narracja nakręcana przez producenta na okazję The Last Jedi okazała się na tyle nośna dla tego nieuctwa, że obróciła się ostatecznie przeciwko Disney'owi, który w istocie chyba starać się zaczął o fan pandering, tyle że wyszło mu gówno* (moim zdaniem nie mogło być inaczej po tym, co odstawił Rianek, tak ceniony przez tą recenzencką hołotę). Ale gdyby gówno było bardziej w stylu The Last Jedi (tj. wywrotowe, dekonstrukcyjne, z pełną świadomością gardzące widzami ), to by okrzyknęli to arcydziełem.

* Inna sprawa, ze pandering to fans z definicji zrodzi gówno swoją drogą. Istnieje zasadnicza różnica między byciem wiernym materiałowi źródłowemu, a podlizywaniem się w tani sposób fanom.

Na szczęście na Święta zawsze mogę sobie załączyć klasyczną trylogię, Powrót do przyszłości, odpowiedni odcinek ST, dobry sitcom, Kevina samego w dodmu, Dzień Świstaka, czy po prostu muzykę bez żadnych niespodzianek:

https://www.youtube.com/watch?v=cT9I8qgeMQ4
kaimada
Użytkownik
#567 - Wysłana: 20 Gru 2019 22:34:50
Jestem po pierwszym odcinku. Jeśli to naprawdę jest najgorszy odcinek serii to krytycy się nie znają. Mi się bardzo podobał.
Q__
Moderator
#568 - Wysłana: 21 Gru 2019 00:58:50
Calvary
Użytkownik
#569 - Wysłana: 21 Gru 2019 01:19:29 - Edytowany przez: Calvary
Q__

Oceny z jakiegokolwiek serwisu publicznego nie będą miały żadnego znaczenia przynajmniej przez 2 lata, a zazwyczaj wcale, bo każde współczesne wydanie, które ma szeroką bazę fanów (szczególnie wśród dzieciarni), a nie okazuje się kompletnym dnem nawet na tym poziomie, zbiera z miejsca tysiące 10/10 bez żadnego sensu, czego często nawet 10 lat sensownych ocen nie odrobi. Niemal wszystkie głośne seriale i filmy są obecnie przewartościowane o przynajmniej 2-3 punkty w ocenach (a patrzęc po tym, jak np. oceny na filmwebie są nazwane 5-6 punktów). Bez żadnej dyskusji - to nie jest żadna miara poza grubym, GRUBYM oszacowaniem relatywnym, którą to zdolność trzeba wcześniej w sobie wyrobić i uwzględniać wiele czynników: od ilości głosów, przez upływ czasu od premiery, po - wreszcie - zmiany pokoleń.
Q__
Moderator
#570 - Wysłana: 21 Gru 2019 02:01:18 - Edytowany przez: Q__
Calvary

Zdaję sobie sprawę, że jeśli coś ma np. wąski, ale fanatyczny, fandom, a poza tym nie obchodzi nawet przysłowiowego psa z kulawą nogą, to na IMDB może mieć noty na poziomie 9,5-10/10*. Niemniej... patrząc m.in. na to jak oceniane są na w/w serwisie rozmaite serie czy odcinki Treka, choć nie z każdą z tych opinii się zgadzam, pokładam jednak pewną wiarę w zbiorowy rozsądek tamtejszych Użytkowników*".

* Napisałbym, że dowodem Firefly, ale 1. nie chcę urazić uczuć Browncoats, 2. lubię jednak ten serial, choć różne rzeczy ostro w nim krytykowałem.

** Nawet gdy widzę księżycowo wysokie noty Mandalorianina...
 Strona:  ««  1  2  ...  17  18  19  20  21  22  23  24  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Wiedźmin

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!