USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Dla Nieobecnych
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  ...  24  25  26  »» 
Autor Wiadomość
Eviva
Użytkownik
#121 - Wysłana: 2 Lut 2012 17:53:13
Elaan

On już to zrozumiał, słoneczko
Jo_anka
Użytkownik
#122 - Wysłana: 2 Lut 2012 19:50:18 - Edytowany przez: Jo_anka
A poza tym dobrze byłoby, aby wnukowie (czyli tylko teoretyczni bohaterowie) sądzący dziadków, mieli w pamięci:

Tyle wiemy o sobie,
ile nas sprawdzono.
Dukat
Użytkownik
#123 - Wysłana: 2 Lut 2012 20:01:07
Elaan
Jo_anka

Panią już sprawdzono.
Ku chwale Noblistki
Eviva
Użytkownik
#124 - Wysłana: 2 Lut 2012 20:05:35 - Edytowany przez: Eviva
Dukat
Jo_anka

E, wiara, jazda z tym do Polityki, bo ja przestanę być grzeczna!
Elaan
Użytkownik
#125 - Wysłana: 2 Lut 2012 21:00:32
Dukat

Proszę raz jeszcze, abyś zaprzestał dalszych tego typu wpisów w tym temacie.
Nie po to założyłam ten temat, aby ktokolwiek mógł się tu wyżywać politycznie.
Od tego jest ten topic - racz ostatni swój wpis przenieść tam.

http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=6&topic=3130

Jo_anka

Nie ciągnij tutaj tej dyskusji, bardzo Cię proszę.
Dukat
Użytkownik
#126 - Wysłana: 2 Lut 2012 21:08:13
To już nawet linka z dedykacją nie można? Tym bardziej, że nawiązaniem do wierszy poetki? Nie no paranoja...
Eviva
Użytkownik
#127 - Wysłana: 2 Lut 2012 21:21:30 - Edytowany przez: Eviva
Dukat
Elaan

Zaraz spiorę kłonicą oboje, jak się nie uspokoicie !
Elaan
Użytkownik
#128 - Wysłana: 3 Lut 2012 11:20:22
Eviva

Jestem spokojna jak nagrobek na cmentarzu w styczniową noc.
A na odpowiedż w sprawie kłonicy zapraszam do " Kawiarenki ".
Eviva
Użytkownik
#129 - Wysłana: 12 Lut 2012 08:33:50 - Edytowany przez: Eviva
Kolejna legenda zniszczona przez alkohol i narkotyki. Jaka szkoda...

Whitney Houston nie żyje

WH

Była niezwykle delikatną istotą o urzekającej urodzie i wspaniałym głosie. Nie wytrzymała presji środowiska, i nikt jej nie pomógł, gdy tego potrzebowała. Będzie nam jej brakowało.
Q__
Moderator
#130 - Wysłana: 12 Lut 2012 08:51:57 - Edytowany przez: Q__
Przyznam, że kochałem się w niej jako nastolatek...
Seybr
Użytkownik
#131 - Wysłana: 12 Lut 2012 09:08:46 - Edytowany przez: Seybr
Eviva:
Kolejna legenda zniszczona przez alkohol i narkotyki.

Wszystko jest dla ludzi ale nie każdy musi tego próbować.

Eviva:
Była niezwykle delikatną istotą o urzekającej urodzie i wspaniałym głosie.

5 oktanowy głos zrobił swoje. Pokazała co potrafi i jednocześnie zmarnowała swój talent.

Eviva:
Nie wytrzymała presji środowiska, i nikt jej nie pomógł, gdy tego potrzebowała.

Jesteś tego pewna, może ona sobie nie dała pomóc ? Wielu artystów stoczyła się na dno a wyszli z tego bagna. Dla czego wyszli, bo dali sobie pomóc, min. lider zespołu Depeche Mode.

Eviva:
Przyznam, że kochałem się w niej jako nastolatek...

Raczej każdy kochał się w jakiejś gwieździe ;].
Eviva
Użytkownik
#132 - Wysłana: 12 Lut 2012 09:32:22
Seybr:
Raczej każdy kochał się w jakiejś gwieździe ;].

Słuszna uwaga, czemu jednak adresujesz ją do mnie ? Ja nie kochałam się w Whitney...
Seybr
Użytkownik
#133 - Wysłana: 12 Lut 2012 10:01:20
Eviva

Miało być do Q, czemu wyszedł taki babol, to ja nie wiem ;].
Jo_anka
Użytkownik
#134 - Wysłana: 12 Lut 2012 16:21:15
Seybr
Pomyłka Freudowska?

A na poważnie, bardzo szkoda kobiety, żal jej córki (sporo musiała przejść już w życiu)... I strata jednego z największych głosów....
mozg_kl2
Użytkownik
#135 - Wysłana: 11 Mar 2012 15:21:06
Legendarny Moebius nie żyje

Odeszła kolejna legenda kina science fiction i świata komiksu - Jean "Moebius" Giraud, legendarny artysta tworzący szkice koncepcyjnę w klasykach kina oraz twórca komiksów, w tym kultowego "Metal Hurlant" aka "Heavy Metal" zmarł w wieku 74 lat.

Marzec to smutny miesiąc dla wielbicieli kina science fiction. Tydzień temu informowaliśmy o śmierci legendy i współtwórcy wizualnego stylu "Gwiezdnych Wojen", Ralpha McQuarriego, a dziś donosimy o odejściu kolejnego równie wielkiego artysty, Jeana "Moebiusa" Girauda, którego oszałamiające prace z gatunku science fiction i fantasy na zawsze zostaną zapamiętane.

Bezapelacyjnie należy stwierdzić, że jego wpływ na wygląd kina science fiction/fantasy jest ogromny. To właśnie Moebius tworzył szkice koncepcyjne, wizualizując pomysły twórców takich filmów jak "Obcy", "Tron", "Głębia", "Piąty element" czy "Willow". Pracował także z Alejandro Jodorowskim nad niezrealizowaną adaptacją "Diuny", w której główną rolę miał zagrać Mick Jagger, a za muzykę miał odpowiadać zespół Pink Floyd. Razem z nim stworzył także komiksy - space operę "The Incal", która miała być zrealizowana w postaci serialu animowanego w latach 80. Odpowiadał także za fantasy pt. "Arzach".

Stworzył też kultową serię z pogranicza hard science fiction oraz mrocznego fantasy pt. "Metal Hurlant", która poza Francją była wydawana jako "Heavy Metal". Seria definiowała wizualizację gatunku i inspirowała pokolenia twórców, także filmowych, którzy próbowali zekranizować niektóre fantastyczne opowiadania z tej serii. We Francji obecnie kończone są prace nad serialem "Metal Hurlant Chronicles" opartym na niektórych znanych historiach z komiksów Moebiusa.

Genialny artysta odpowiadał także za grafikę futurystycznego komiksu "The Long Tomorrow", który służył Ridleyowi Scottowi za inspirację do tworzenia "Łowcy androidów". Mówi się też głośno o tym, że George Lucas tworząc oryginalną trylogię "Gwiezdnych Wojen" nie korzystał tylko z geniuszu Ralpha McQuarriego - w wielu elementach inspirował się pracą Moebiusa - ściślej mówiąc zaczerpnął wygląd Coruscant oraz imperialnego droida z "Imperium Kontratakuje".

Tak sam Giraud opowiadał o swoim statusie żywej legendy:

- Ludzie mówili, że zmieniłem ich życie: "zmieniłeś moje życie", "dzięki twojej pracy zacząłem malować". To sprawiało mi przyjemność. Jednocześnie wewnętrznie myślałem sobie, że muszę nad tym panować. Wiara w te słowa jest niebezpieczna. Ktoś napisał, że Moebius jest legendarnym artystą. Umieszczam wokół siebie ramkę - legenda, jestem teraz jak jednorożec.

Jean "Moebius" Giraud inspirował pokolenia twórców komiksów i filmowców. Bez wątpienia jest jedną z kluczowych osób w historii, która nakreśliła wizualny styl gatunku science fiction i fantasy.

za hatak.pl

Twórcy kultowych produkcji naszej młodości odchodzą prawie taśmowo.
Q__
Moderator
#136 - Wysłana: 11 Mar 2012 16:34:21
Byłem, oczywiście, miłośnikiem twórczości Moebiusa ("Silver Surfer: Przypowieść" ze Stanem Lee, "Incal")...

[*]
Elaan
Użytkownik
#137 - Wysłana: 11 Mar 2012 16:51:54
I oto z polskiej sceny muzycznej odszedł kolejny twórca.
Bogusław Mec nie był gwiazdą, ale jedną piosenką wpisał się w historię polskiej muzyki rozrywkowej.

http://muzyka.onet.pl/publikacje/w-ciszy-bialej-od szedl,1,5053492,wiadomosc.html
Eviva
Użytkownik
#138 - Wysłana: 11 Mar 2012 17:04:04
Elaan

Nigdy go nie lubiłam, ale to prawdziwa ikona polskiej muzyki, prawdziwie polskiej i najlepszej. Mimo wszystko będzie mi go brakowało.
Elaan
Użytkownik
#139 - Wysłana: 11 Mar 2012 17:28:56
Eviva

Ja też za nim nie przepadałam, ale szanowałam go za kilka rzeczy.
Za konsekwentne trzymanie się własnego stylu wbrew modom.
Za piosenkarską kulturę, co dowodzi szacunku dla odbiorcy.
A także za to, że nigdy nie lansował się na siłę.

I lubię tę piosenkę.

http://www.youtube.com/watch?v=qHRbVLAdeFA
Eviva
Użytkownik
#140 - Wysłana: 11 Mar 2012 17:42:05 - Edytowany przez: Eviva
Elaan

Tak, ja też go zawsze szanowałam, dokładnie za to, co wymieniłaś. Niewielu artystów tak potrafi. No i, było nie było, jest częścią mojej bezgrzesznej młodości.
mozg_kl2
Użytkownik
#141 - Wysłana: 3 Kwi 2012 22:24:34
http://www.startrek.com/article/warren-stevens-191 9-2012

Warren Stevens, who died on March 27 at the age of 92.[...] Stevens guest starred as the Kelvan leader Rojan in the second-season Star Trek: The Original Series episode “By Any Other Name.”
Elaan
Użytkownik
#142 - Wysłana: 4 Kwi 2012 19:50:06
mozg_kl2

A zatem odszedł kolejny z aktorów, który zaznaczył swą obecność w Treku.
Ja jednak kojarzę go głównie ze świetną rolą dr. Ostrowa w "Zakazanej planecie".

a
Elaan
Użytkownik
#143 - Wysłana: 22 Kwi 2012 19:15:24 - Edytowany przez: Elaan
Odeszła legenda polskiej telewizji, twarz i głos, które już zawsze kojarzyć się będą - chyba nie tylko mnie - ze srebrnym ekranem.
A także z niezwykłą kulturą zachowania, słowa i nienaganną dykcją, których próżno dziś szukać w TV.

Znany spiker telewizyjny Jan Suzin nie żyje. Zmarł w nocy z soboty na niedzielę po długiej i ciężkiej chorobie w szpitalu w Warszawie. Miał 82 lata. Jego głos rozpoznawali wszyscy Polacy. Był jednym z dwóch pierwszych lektorów TVP i wystąpił w pierwszym emitowanym programie telewizyjnym. - Był fantastycznym człowiekiem pod każdym względem - wspomina kolegę po fachu Bogumiła Wander, spikerka i prezenterka Telewizji Polskiej.

a
mozg_kl2
Użytkownik
#144 - Wysłana: 30 Kwi 2012 15:00:55
Słynny kompozytor seriali science fiction nie żyje

Smutna wiadomość dla wszystkich wielbicieli "Gwiezdnych Wrót"! Wczoraj, 29 kwietnia zmarł Joel Goldsmith, kompozytor odpowiedzialny za muzykę do wszystkich serii.

Joel Goldsmith zmarł w wieku 55 lat. Kompozytor przegrał walkę z rakiem. Joel był synem legendarnego Jerry'ego Goldsmitha.

Większość kariery młodego Goldsmitha była związana ze światem seriali. Wielu wielbicieli mówiło, że jest niedoceniany, gdyż jego muzyka, zwłaszcza ta przy serialach "Gwiezdnych Wrót" była pod względem jakości lepsza niż kinowe wyczyny wielu kompozytorów. Był za nią także nagradzany.

Pracował także przy takich serialach jak "Witchblade", {{Sanctuary}} czy miniserialu "Helena Trojańska". Miał na koncie także grę "Call of Duty 3". Z kinowych wyczynów Joel Goldsmith pracował przy filmie "Star Trek: Pierwszy kontakt" (razem z ojcem) czy produkcji fantasy "Kull Zdobywca".

za hatak.pl
Elaan
Użytkownik
#145 - Wysłana: 30 Kwi 2012 16:39:20
mozg_kl2

To rzeczywiście bardzo smutna wiadomość, zwłaszcza, że umarł człowiek tak młody. Jaka szkoda, że nie dane mu będzie cieszyć fanów dobrej muzyki nowymi kompozycjami.
Ścieżka dźwiękowa z ST FC jest dla mnie drugą najlepszą w historii Treka - po TMP, rzecz jasna.

A to niewielkie uzupełnienie tej smutnej informacji:

Po raz ostatni muzykę Joela Goldsmitha mogliśmy usłyszeć w zeszłorocznym horrorze "War of the Dead". Kompozytor zmarł 29 kwietnia w Kalifornii, miał 55 lat. Okoliczności śmierci nie są znane, ale wiadomo, że od dłuższego czasu walczył z ciężką chorobą.

Joel Goldsmith, syn legendarnego kompozytora Jerry'ego Goldsmitha (1929-2004), zwrócił na siebie uwagę w 1990 roku ścieżką dźwiękową z filmu science fiction "Księżyc 44". Największą popularność przyniosły mu partytury, które pisał na potrzeby seriali "Gwiezdne Wrota" (1997-2007), "Gwiezdne wrota: Atlantyda" (2004-2009), i "Gwiezdne wrota: Wszechświat" (2009-2011), za które był trzykrotnie nominowany do nagrody Emmy. W 1996 roku wspólnie ze swoim ojcem pracował nad muzyką do filmu "Star Trek: Pierwszy kontakt".

Wśród cenionych dzieł Goldsmitha znajdują się także między innymi muzyka z gry komputerowej "Call of Duty 3" oraz z filmów "Drzewo Jozuego" (1993), "Helena Trojańska" (2003) czy "Kull zdobywca" (1997).

Jednym z wielkich fanów tej ostatniej był Tomasz Beksiński, w który w 1998 roku, w publikowanym w "Tylko Rocku" felietonie z cyklu "Opowieści z krypty", napisał: "Joel Goldsmith napisał (…) muzykę do bardzo conanowskiego filmu »Kull The Conqueror«. Jest to komiksowa baśń z rycerzami, wiedźmami, bogami itp. (…). Ogląda się z przyjemnością - a szukać trzeba w wypożyczalniach video. Zaś muzyka jest rewelacyjna! Łączy chóralno-orkiestralne motywy w stylu Carla Orffa i Basila Poledourisa z ... metalowymi gitarami i perkusją. Złoty środek, serio. Trzeba słuchać bardzo głośno.

za Onet.muzyka.pl
Q__
Moderator
#146 - Wysłana: 30 Kwi 2012 19:29:01 - Edytowany przez: Q__
Z powodu Goldsmitha przykro.

Elaan

Elaan:
do bardzo conanowskiego filmu »Kull The Conqueror«. Jest to komiksowa baśń z rycerzami, wiedźmami, bogami itp. (…). Ogląda się z przyjemnością - a szukać trzeba w wypożyczalniach video.

Offtopicznie uzupełnię informację o tym filmie o fakt, że miał być początkowo trzecim, wieńczącym trylogię, "Conanem", ale gdy Schwarzenegger odrzucił rolę stał się opowieścią o innym howardowskim herosie - Kullu (scenariusz bazował bowiem na równi na conanowskiej "Godznie smoka" i jednym z opowiadań o ostatecznym tytułowym bohaterze filmu).
Dodam też, że mimo niskich not jest to b. przyzwoita fantasy ze scenariuszem pana Pogue'a od "Ostatniego smoka" i z Kevinem Sorbo (który zrobił niespodziankę, bo okazało się, że nawet umie coś zagrać) w roli głównej, wyprodukowana zaś przez znaną z milości do fantastyki Raffaellę de Laurentiis (obecność tej pani na producenckim stołku gwarantuje brak wizualnej tandety).
Muzyka faktycznie jest tam dobra.
Eviva
Użytkownik
#147 - Wysłana: 21 Maj 2012 17:54:30
Odeszła kolejna z legend muzyki rozrywkowej. Zaledwie kilka dni po odejściu Donny Summer ...

Donna

... pożegnaliśmy Robina Gibba z Bee Gees.

Robin
Elaan
Użytkownik
#148 - Wysłana: 21 Maj 2012 19:52:26
Eviva:
... pożegnaliśmy Robina Gibba z Bee Gees.

To dla mnie bardzo smutna wiadomość, bo zawsze lubiłam słuchać Bee Gees.
Odszedł zatem trzeci z braci. Taka czwórka muzycznych talentów nieprędko zdarzy się ponownie.
Dragon
Użytkownik
#149 - Wysłana: 9 Lip 2012 09:04:41 - Edytowany przez: Dragon
Odszedł on Nas Ernest Borgnine.
http://www.imdb.com/news/ni31660586/

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTU5NDE1NjY2OF5BMl5BanBnXkFtZTYwNDE0MzM1._V1._SX214_CR0,0,214,314_.jpg

Jeden z najważniejszych dla nie aktórów bo na jego filmach sie praktycznie wychowałem. Od Konwoju, Parszywą Dwunastke, Dziką Bandę, Ucieczke z Nowego Jorku do Kultowego Airwolfa.

WIelcy odchodzą a na ich miejsce nikogo nie ma.
Eviva
Użytkownik
#150 - Wysłana: 9 Lip 2012 09:06:41
Dragon

Niech spoczywa w pokoju. Będzie nam go brak.
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  ...  24  25  26  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Dla Nieobecnych

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!