USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Wybory prezydenckie w USA
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  »» 
Autor Wiadomość
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#181 - Wysłana: 9 Mar 2009 21:21:46
Eviva

Ziemia obiecana dla Sloovaka
Eviva
Użytkownik
#182 - Wysłana: 9 Mar 2009 21:24:43
FederacyjneMSZ
Ziemia obiecana dla Sloovaka

I Dragona też, nie da się ukryć
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#183 - Wysłana: 9 Mar 2009 21:27:10
Eviva

No to chłopaki mają drugą ojczyznę, zaraz zamówię bilety do Dallas i będzie spokój niech sobie postrzelają panowie....
Delta
Użytkownik
#184 - Wysłana: 10 Mar 2009 06:44:17
FederacyjneMSZ
"Od Wschodniego Wybrzeża do Lewego Wybrzeża widać, że Ameryka odsuwa się coraz bardziej od wizji osób, które stworzyły nasz kraj"

Ale trochę prawdy w tym jest -dzisiejsze USA to nie jest kraj takich swobód jakie miały być w zamyśle twórców amerykańskiej konstytucji. A ukierunkowana na wydatki socjalne administracja (i stworzenie systemu podobnego do systemu jaki ma UE) Obamy tylko to potwierdza.
Eviva
Użytkownik
#185 - Wysłana: 10 Mar 2009 08:07:47
Delta

Swobody w USA ma głównie coś, co komuniści nazywali marginesem społecznym. Podobnie zresztą, jak obecnie u nas.
Delta
Użytkownik
#186 - Wysłana: 10 Mar 2009 08:24:41
Eviva
Swobody w USA ma głównie coś, co komuniści nazywali marginesem społecznym.

A największym marginesem i wrogiem ludu był kułak i prywatny przedsiębiorca i popatrz jak na tym kraje byłego bloku socjalistycznego wyszły.

Że już nie wspomnę o przypadkach ludzi gorliwie krzewiących komunizm w Polsce, którzy wiali na ten zgniły imperialistyczny Zachód kiedy tylko mogli i o całej maści partyjnych towarzyszy (na różnych szczeblach), którzy pod względem tzw. kolesiostwa niczym nie różnili się od dzisiejszych partii politycznych. Ciekawe jak takich można nazwać? Były czasy, w których uważali się za elitę.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#187 - Wysłana: 10 Mar 2009 18:25:44
Delta

Ale trochę prawdy w tym jest -dzisiejsze USA to nie jest kraj takich swobód jakie miały być w zamyśle twórców amerykańskiej konstytucji.

Ojcowie założycieli nie wzięli pod uwagę Czarnych i Latynosów. Chcieli stworzyć ulepszoną ( anglosaską) wersje Europy

Fala czterdzieści cztery,
Dwudziesta pierwsza trzydzieści.
Słyszycie Głos Ameryki!
Dobre lub złe, ale prawdziwe wieści! (...)
Chwal się gumą do żucia, chwal się Coca-Colą
Niektórzy Coca-Colę od wolności wolą,
Niektórych wolność cieszy, a niektórych złości:
Fast przez kraty spogląda na Posąg Wolności.

Trudno. Truman i trumna - dwa podobne słowa,
Zmieści się między nimi bomba atomowa.
Za żelazną kurtyną nikt o niczym nie wie,
A tu wie nawet Murzyn wiszący na drzewie

I każdy bezrobotny, i największy tuman:
Dobrobyt, prawda, wolność - to Marshall i Truman. (...)

Leżą imperialiści na pokładach yachtów,
Chcą agresji, chcą wojny, zyskownych konszachtów,
A tu Apel Sztokholmski: stek złośliwych szykan!
Kwakrzy i metodyści liczą na Watykan,
Watykan cud uczyni i Hitlera wskrzesi,
Wiedział Hitler, co warci Polacy i Czesi,
Wiedział, jak trzeba walczyć z czerwoną zakałą.(...)

Tu mówi Nowy Jork! Słyszcie Głos Ameryki!
Głos tej Ameryki co świat dolarem mierzy, (...)

Ameryki zbrodniczych podpalaczy świata,
Którzy głoszą, że wojna ludzkość uszlachetni.
My - walczymy o pokój. Plan nasz - sześcioletni
Dragon
Użytkownik
#188 - Wysłana: 10 Mar 2009 21:56:31
Watykan cud uczyni i Hitlera wskrzesi,

CO ZA DEBIL TO PISAŁ!!!
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#189 - Wysłana: 10 Mar 2009 22:48:08
Dragon

Debilem tym był Jan Brzechwa.....
Delta
Użytkownik
#190 - Wysłana: 11 Mar 2009 05:52:44
FederacyjneMSZ

Miał Brzechwa takie poglądy, to co ja na to poradzę. Nie mi oceniać, bo nie znałem człowieka, ale wychwalał tuż powojenną władzę ludową a do "jedynej słusznej" partii się jakoś nie zapisał. Ciekawe dlaczego? Był też ochotnikiem do WP w wojnie polsko-rosyjskiej w 1920 roku. To co, wtedy ustrój, który Rosjanie chcieli u nas wprowadzić mu się nie podobał? No i powstaje jeszcze jedno pytanie, czy tak z własnej i nieprzymuszonej woli zajął się socrealizmem, skoro był on ówcześnie uznanym przez państwo za jedyny obowiązujący w tym kraju i niczego więcej po prostu nie drukowano, a wszystko i tak przechodziło przez cenzurę?

A co chyba najważniejsze to obydwa ustroje zweryfikowała historia. Który z nich okazał się lepszy?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#191 - Wysłana: 11 Mar 2009 14:47:15
Delta

A co chyba najważniejsze to obydwa ustroje zweryfikowała historia. Który z nich okazał się lepszy?

Historia się jeszcze nie skończyła i trwa dalej. Komunizm w wersji marksistowskiej się już wypalił ,racja, ale czy tylko ta odmiana Komunizmu jest?/ zostają i inne Teraz mamy okres przejściowy,o tym który ustrój zatryumfuje zobaczą dopiero nasze wnuki. Aby zacząć na poważnie eksplorować przestrzeń kosmiczną trzeba na Ziemi wprowadzić albo Tyranie ( w tym kierunku ewoluuje USA), albo którąś z form Komunizmu.
Eviva
Użytkownik
#192 - Wysłana: 11 Mar 2009 14:51:19
FederacyjneMSZ

Są tacy, co powiadają, że pierwszym komunistą był Jezus Chrystus, za co tez zabili go ówcześni kapitaliści. Coś w tym bezsprzecznie jest.
Delta
Użytkownik
#193 - Wysłana: 11 Mar 2009 15:29:20
FederacyjneMSZ
Komunizm w wersji marksistowskiej się już wypalił ,racja, ale czy tylko ta odmiana Komunizmu jest?

Sądząc po poprzedniej wersji tego systemu, inne też nie wypalą. Po prostu o ile nie będzie to socjalizm utopijny, to będzie miał podobne wady do poprzedniej wersji tego systemu. Każda jedna wersja, którą przetestowano na tej planecie w praktyce, kończy się podobnie. System komunistyczny w różniących się nieco formach widać w Korei Północnej, na Kubie, ostatnio w Wenezueli. I czy tam się ludziom dobrze żyje?
Nie da rady ten system inaczej funkcjonować niż zamordyzmem, bo tylko to może ludzi utrzymać w ryzach, gdy klepią biedę bo system jest niewydolny.

Aby zacząć na poważnie eksplorować przestrzeń kosmiczną trzeba na Ziemi wprowadzić albo Tyranie ( w tym kierunku ewoluuje USA), albo którąś z form Komunizmu.

Sądząc z historii jedno i drugie to tyrania. Zresztą jest inna droga -kapitalizm i demokratyczne społeczeństwo. Ma to tą przewagę nad komunizmem i tyranią, że jest kreatywne, bo nie ma obowiązku myśleć tak samo, żyć tak samo, robić to samo pod dyktando lepiej wiedzącej partii itp. I właśnie to historia XX wieku udowodniła. Już nie wspominając o tym, że nawet jeśli droga do eksploracji kosmosu miałaby się przedłużyć, to jest to bardziej akceptowalne niż komunizm z jego całym aparatem terroru i ofiarami, które by pochłonął w imię tych "wyższych celów" -no bo co statystyczny Kowalski by wolał: dostać w łeb od władzy w imię postępu (rekordzista w NKWD wykonał osobiście wyroki władzy ludowej na 50 tys ludzi), czy przeżyć nie lecąc na wakacje na Marsa? Przymierać głodem jak w Korei Północnej by Kim i partia mogły całemu światu grozić broną jądrową, czy żyć w większym dobrobycie?

Eviva
Są tacy, co powiadają, że pierwszym komunistą był Jezus Chrystus, za co tez zabili go ówcześni kapitaliści. Coś w tym bezsprzecznie jest.

Taa. I może jeszcze stworzyli religię, by tłuc na nim kasę przez 2000 lat?
Eviva
Użytkownik
#194 - Wysłana: 11 Mar 2009 15:31:47
Delta

A co ma jedno do drugiego?
Delta
Użytkownik
#195 - Wysłana: 11 Mar 2009 15:34:43 - Edytowany przez: Delta
Eviva
A co ma jedno do drugiego?

Jest w podobnym sensie.
Nikt z nas nawet nie wie jak do końca było, skąd więc założenie, że to ci wredni kapitaliści?
Seybr
Użytkownik
#196 - Wysłana: 11 Mar 2009 16:36:13
No Obama mnie rozwalił swoją wypowiedzią. Dyskutował na temat rynku motoryzacyjnego USA.

O to fragment:

i ja wierzę, że naród, który wynalazł samochód, nie może być tego obojętny.

A Kopernik była kobietą. Samochód wynaleźli Niemcy! W tym wypadku wychodzi iż amerykanie są ograniczeni intelektualnie.
Może pomyliło jemu się, bo Ford jako pierwszy wprowadził seryjną produkcję samochodów.

Panie Obama, może jeszcze pan nam powie iż amerykanie odkryli pierwszą planetę po za układem słonecznym ;].
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#197 - Wysłana: 11 Mar 2009 18:07:30 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Delta

Ten opis bardzo mi pasuje do pewnej Instytucji .....
Eviva
Użytkownik
#198 - Wysłana: 11 Mar 2009 18:13:07
Delta

Rany, to tylko takie powiedzenie! Poczytaj Morcinka.

Seybr

Amerykanie zaczynają naśladować Rosjan. Jak wiadomo, jednym ze sławnych Rosjan był Pietia Goras, drugim Waśko Dagama... a promienie Rentgena wynaleziono właśnie w Rosji, i to bardzo dawno temu. Juz w 1605 roku pewien bojar pisał do zony z Dzikich Pól: "Przejrzałem cie na wylot, ty szmato."
RaulC
Użytkownik
#199 - Wysłana: 11 Mar 2009 20:04:19
Seybr
Eviva

Od zawsze powiadam, że Amerykanie to naród ignorantów co to się mają za lepszych od innych i wszystkowiedzących a g... wiedzą.
Seybr
Użytkownik
#200 - Wysłana: 11 Mar 2009 20:25:47
Amerykanie mają nasrane w głowach. Rosjanie swego czasu stworzyli parę dobrych projektów, samoloty, łodzie podwodne. Pomijam fakt iż jedni od drugich kopiowali i ulepszali. Kałach nie jest typowo rosyjskim wynalazkiem. Jest to uproszczona bron, która wywodzi się od niemców.
Pomijam też propagandę obydwu krajów.

Jednak amerykanie potrafią pięknie kłamać, film o enigmie, którą to niby oni złamali buhahah.
Najbardziej mnie rozbraja, elita wykształconych ludzi a ch... wiedzą. Tylko mały zakres, ale żeby mieć problemy, milić pojęcia typu lawa - magma . Niby facet, ekspert od katastrof a nie wiem tego.
Eviva
Użytkownik
#201 - Wysłana: 11 Mar 2009 20:27:14
Seybr

Kochany, prosze, nie tym słownikiem. Bo jak zobaczą moderatorzy, będziesz miał przes... to znaczy, przechlapane.
Delta
Użytkownik
#202 - Wysłana: 11 Mar 2009 20:30:56
FederacyjneMSZ
Ten opis bardzo mi pasuje do pewnej Instytucji .....

No właśnie.

Eviva
Rany, to tylko takie powiedzenie!

Wiem, znam je (aczkolwiek nie z Morcinka, bo mało co z niego czytałem), tylko się powstrzymać nie mogłem.

a promienie Rentgena wynaleziono właśnie w Rosji, i to bardzo dawno temu. Juz w 1605 roku pewien bojar pisał do zony z Dzikich Pól: "Przejrzałem cie na wylot, ty szmato."

Seybr
Pomijam fakt iż jedni od drugich kopiowali i ulepszali. Kałach nie jest typowo rosyjskim wynalazkiem.

Racja. Zresztą chyba nie ma w dzisiejszym świecie rzeczy, która byłaby wynaleziona tylko przez jeden naród.
RaulC
Użytkownik
#203 - Wysłana: 11 Mar 2009 20:42:11
Eviva

Ale przynajmniej jeden co im nie kadzi i nie mówi jacy to oni są wspaniali, czego to nie wymyslili i w ogóle, że są naj. Tak jak niektórzy inni co by im chętnie w d... wleźli bez mydła.

Seybr

Brawo, bo to niecodzienny pogląd i poza nami dwoma, Evivą i być może Federacyjnym nikt tu takich poglądów nie ma. Oczywiście wszystko w oderwaniu od treka, bo to oddzialna sprawa.
Znów powtórzę, że Amerykanie to naród ignorantów i to co piszesz po rak kolejny tę opinię potwierdza.
Eviva
Użytkownik
#204 - Wysłana: 11 Mar 2009 20:45:31
RaulC

No cóż, w końcu rozmawiamy tu tez o sprawach oderwanych od treka.
The_D
Użytkownik
#205 - Wysłana: 11 Mar 2009 20:45:36
Jednak amerykanie potrafią pięknie kłamać, film o enigmie, którą to niby oni złamali buhahah.

A to nie Brytole przywłaszczają sobie enigmę?
Seybr
Użytkownik
#206 - Wysłana: 11 Mar 2009 21:25:06
The_D

A to nie Brytole przywłaszczają sobie enigmę?

To inna bajka ;]. Oni sobie w podręcznikach przywłaszczyli, a amerykanie w filmie.

Propaganda amerykańska o podwodniakach. Podczas zimnej wojny ruskie mieli lepszą flotę. Zrobili by co chcieli z nimi.
Zakupiliśmy stare złomy F-16 od nich. Najlepsze jest to iż oni ostatnio zamówili 24 sztuki pięknych nowych samolotów transportowych od nas. Wielozadaniowe samoloty, które wylądują na trawie, piasku itp. My jednak zachwycamy się ich krowami i kupujemy złom. Mówię o durnych politykach. Nawet producenci gier robią już różne edycje. Dla amerykanów, ładne i kolorowe, mniej streści. Dla Europy, szare i bure = klimat. Oraz więcej treści.
To tutaj ktoś zapodawał linki z klientką która myślała iż Europa to kraj. W ameryce mały % ludzi to inteligencja na poziomie, reszta to plebs do rządzenia i manipulowania. Puki co my jesteśmy jeszcze inni, ale nowe pokolenie GiM robi się podobne do nich.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#207 - Wysłana: 12 Mar 2009 00:07:04
RaulC

Od zawsze powiadam, że Amerykanie to naród ignorantów co to się mają za lepszych od innych i wszystkowiedzących a g... wiedzą.

Pierwszy błąd- > naród amerykański, nie ma czegoś takiego, są tylko obywatele USA pochodzenia x ( X nazwa kraju bądź rejonu skąd przybyli)
galaktyczny kurczak
Użytkownik
#208 - Wysłana: 12 Mar 2009 00:31:18 - Edytowany przez: galaktyczny kurczak
Seybr

To tutaj ktoś zapodawał linki z klientką która myślała iż Europa to kraj. W ameryce mały % ludzi to inteligencja na poziomie, reszta to plebs do rządzenia i manipulowania. Puki co my jesteśmy jeszcze inni, ale nowe pokolenie GiM robi się podobne do nich.

Ojoj... Troszkę się tu zagalopowałeś. Uznawanie kogoś za... powiedzmy mało inteligentnego w ten sposób to przesada. Może jakiś przykład w czym to Amerykanie ustępują Europejczykom? Ja nie tylko nie widzę, ale i nie słyszę aby ludzie mieszkający na Starym Kontynencie nagle stali się... hmmm... lepszymi?

FederacyjneMSZ

Pierwszy błąd- > naród amerykański, nie ma czegoś takiego, są tylko obywatele USA pochodzenia x ( X nazwa kraju bądź rejonu skąd przybyli)

Tu bym się nie zgodził. Naród z definicji tworzy już wspólnota o podobnym podłożu gospodarczym. Najważniejsza jest jednak świadomość przynależności, a taka w narodzie amerykańskim jest.
Madame Picard
Moderator
#209 - Wysłana: 12 Mar 2009 09:21:48
Seybr

To tutaj ktoś zapodawał linki z klientką która myślała iż Europa to kraj.
Nam się to wydaje niepojęte, bo w tej Europie mieszkamy, a Budapeszt mamy tuż za miedzą. Ale dla ludzi w Ameryce to jest odległa kraina, po której chodzą białe niedźwiedzie. Coś jak dla nas Ameryka Południowa. Jak myślisz, ile ludzi w Polsce wiedziałoby, jaka jest stolica Paragwaju? I że istnieje w ogóle taki kraj?
Nie zrozumcie mnie źle: nie bronię ani tej panienki, ani Amerykanów w ogólności, doradzam tylko umiarkowanie w popadaniu w samozachwyt.

W ameryce mały % ludzi to inteligencja na poziomie, reszta to plebs do rządzenia i manipulowania.
No popatrz, to tak jak w Polsce .

Puki co my jesteśmy jeszcze inni
Tak sądzisz? Bo ja, odwołując się do swoich doświadczeń z pracy, a uczę jakby przyszłą elitę intelektualną narodu <rotfl>, nie byłabym tego taka pewna .

FederacyjneMSZ

naród amerykański, nie ma czegoś takiego, są tylko obywatele USA pochodzenia x ( X nazwa kraju bądź rejonu skąd przybyli)
To akurat zależy od definicji narodu. W ujęciu tradycyjnym, "biologistycznym" zwraca się większą uwagę na aspekt pochodzenia, etniczny - i w tym rozumieniu rzeczywiście nie byliby oni narodem. Ale to ujęcie jest obecnie cokolwiek przestarzałe; zwraca się obecnie większą uwagę na aspekt kultury i samoświadomości (por. np. Benedict Anderson "Wspólnoty wyobrażone"), a także obywatelstwa; i w tym rozumieniu Amerykanie będą narodem. Sami siebie zresztą tak określają, bodajże w konstytucji.

galaktyczny kurczak

Naród z definicji tworzy już wspólnota o podobnym podłożu gospodarczym.
A jakaż to definicja?

Najważniejsza jest jednak świadomość przynależności, a taka w narodzie amerykańskim jest.
Dokładniej mówiąc, to świadomość przynależności tworzy grupę społeczną, i to też nie według wszystkich definicji .
galaktyczny kurczak
Użytkownik
#210 - Wysłana: 12 Mar 2009 09:47:50
A jakaż to definicja?
Tutaj odrobinkę pogiąłem definicję, a właściwie obciąłem. Bo to był jedynie jej fragment- wyjąłem go z kontekstu. Podłoże gospodarcze pojawia się w moim podręczniku licealnym (do WOSu) jako jeden z czynników "narodotwórczych", ale również na Wiki, co pozwoliłem sobie sprawdzić.

Dokładniej mówiąc, to świadomość przynależności tworzy grupę społeczną, i to też nie według wszystkich definicji

Pojęcie narodu jest trudne do sprecyzowania, tak na przykład historycy inaczej zapatrują się na nie i inaczej je definiują. Co widać w licznych podręcznikach, z którymi miałem do czynienia.

Czyli, po raz kolejny uczę ojca jak dzieci robić...
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Wybory prezydenckie w USA

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!