USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Ziemia woła: Pomocy!!! - czyli - Jak ją niszczymy i Jak ratujemy
 Strona:  ««  1  2 
Autor Wiadomość
Pah Wraith
Użytkownik
#31 - Wysłana: 2 Cze 2008 15:28:09
Ostatnio zdaje się podniesiono na nowo pomysł eksploatacji ropy znajdującej się pod lądolodami - aktualnie była to bodaj Grenlandia. Oczywiście zaraz podniosły się debaty kto ma do tego prawo - Dania, Kanada i USA oczywiście na pierwszych miejscach :]
Delta
Użytkownik
#32 - Wysłana: 2 Cze 2008 15:39:13
Q__
Zawsze twierdziłem, że Amerykanie poważnie narażają swą gospodarkę pozostając tak "ropocentryczni".

To fakt. Nie oni jedni zresztą. A najgorsze jest to, że rosnące zapotrzebowanie na surowce powoduje bardziej narastanie ostrej rywalizacji w zapewnianiu sobie jak największego dostępu do dotychczas stosowanych surowców (jak to ma miejsce np. w przypadku rosyjskiej flagi w Arktyce), niż prób znalezienia nowych źródeł czystej i szeroko dostępnej energii takiej jak światło słoneczne. Jak świat przerzuci się jeszcze na ciężką ropę, której pokłady są dużo większe niż lekkiej, którą dziś wydobywamy, to będziemy mogli sobie co najwyżej pomarzyć o innych źródłach energii niż ropa i to na całe dziesięciolecia.
Ale, by dodać nieco optymizmu do tego czarnego scenariusza, dodam, że pokładam nadzieję w Japonii. Ze wszystkich potęg, oni mają najmniejsze zasoby i od dawna dążyli do tego by się uniezależnić od reszty świata (głównie po to wywołali wojnę w Azji i na Pacyfiku). IMHO dostęp do własnego nieograniczonego źródła energii powinien być dla nich priorytetem. A ponieważ mają techniczne i finansowe możliwości, mogą postawić resztę świata przed faktem dokonanym demonstrują nową technologię uzyskiwania energii ze światła słonecznego. Wtedy już powinno pójść "z górki".

Czyżby nadchodziło przebudzenie?

Możliwe, pod warunkiem, że znajdzie się sposób na w miarę tanie loty na orbitę Ziemi, a na to jakoś się nie bardzo zanosi.
Q__
Moderator
#33 - Wysłana: 2 Cze 2008 15:41:52 - Edytowany przez: Q__
Pah Wraith

Oczywiście zaraz podniosły się debaty kto ma do tego prawo - Dania, Kanada i USA oczywiście na pierwszych miejscach :]

Cud, że Rosjanie nie wysłali tam łodzi podwodnej... :]

Delta

A najgorsze jest to, że rosnące zapotrzebowanie na surowce powoduje bardziej narastanie ostrej rywalizacji w zapewnianiu sobie jak największego dostępu do dotychczas stosowanych surowców

No i będzie III WŚ, a po niej raj na Ziemi. (Serio: nie jestem aż takim optymistą.)

Możliwe, pod warunkiem, że znajdzie się sposób na w miarę tanie loty na orbitę Ziemi, a na to jakoś się nie bardzo zanosi.

Potrzeba bywa matką wynalazków.
Delta
Użytkownik
#34 - Wysłana: 2 Cze 2008 21:40:11
Q__
No i będzie III WŚ, a po niej raj na Ziemi.

Wyjdzie na to, że ST: First Contact był proroczy.

(Serio: nie jestem aż takim optymistą.)

Logika również mi podpowiada pesymizm, ale z drugiej strony trzeba chyba poszukać jakiejś optymistycznej wersji wydarzeń, bo inaczej to człowiek zamiast spokojnie pożyć, porozglądałby się za jakimś dobrym cmentarzem, skoro i tak miałoby się to źle dla nas skończyć. A może i tym razem uda się ludziom z tego wywinąć jak z groźby nuklearnej wojny w latach 50-tych i 60-tych? Ja mam nadzieję, że Japończykom się uda i że wyścig w technologiach kosmicznych zaowocuje w podobny sposób jak wyścig zbrojeń, co pozwoliłoby na oddalenie potencjalnego konfliktu.

Potrzeba bywa matką wynalazków.

I cała w tym nadzieja.
Pah Wraith
Użytkownik
#35 - Wysłana: 2 Cze 2008 22:36:24
Q__
Cud, że Rosjanie nie wysłali tam łodzi podwodnej

nooo nie byłbym tego akurat taki pewny - tam się zawsze pewnie kłebiło od ruskich :]

Delta
Logika również mi podpowiada pesymizm, ale z drugiej strony trzeba chyba poszukać jakiejś optymistycznej wersji wydarzeń

Heh, pamiętaj o tym co powiedział pan Paweł Napieracz o logice dwuwartościowej - zapewne ani pesymistyczna ani optymistyczna wersja się nie spełni, lecz będzie po prostu coś po środku
Delta
Użytkownik
#36 - Wysłana: 3 Cze 2008 00:19:30
Pah Wraith
nooo nie byłbym tego akurat taki pewny - tam się zawsze pewnie kłebiło od ruskich :]

Też racja, ale czy sprawa nie jest i tak załatwiona? Przecież Grenlandia to prawnie terytorium duńskie.

Heh, pamiętaj o tym co powiedział pan Paweł Napieracz o logice dwuwartościowej - zapewne ani pesymistyczna ani optymistyczna wersja się nie spełni, lecz będzie po prostu coś po środku

Czyli najpierw III wojna światowa, a później, wbrew obawom Q__, powszechne szczęście i dobrobyt? Przynajmniej byłby cień optymizmu.
Paradoks
Użytkownik
#37 - Wysłana: 20 Cze 2009 13:05:16
Nie wiem czy było linkowane...

Spektakularny dokument o historii Ziemi i tym, jaki wpływ miał na nią Człowiek. Na tle innych produkcji (ostatnio mamy wysyp proekologicznych filmów dokumentalnych - naturalnie, nie mówię, że to źle) Home wyróżnia się przede wszystkim raczej minimalistyczną formą - żadnych wywiadów z wąsatymi profesorami czy przedstawiania wykresów, które i tak wszyscy znamy. To po prostu film o... Ziemi. Ta ascetyczność sprawia, że jest poniekąd bardziej refleksyjny.

Nazwisko reżyseria i głównego wykonawcy, Yanna Arthus-Bertranda (tak to się odmienia?) kojarzyłem już wcześniej jako jednego z najlepszych specjalistów od fotografii lotniczej, kiedyś chyba wpadł mi w ręce album z jego pracami. Od siebie mogę powiedzieć, że same zdjęcia są wystarczającym powodem do obejrzenia filmu.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,669 4540,_Home___S_O_S_Ziemia____film_o_pieknej_planec ie__ktora.html
http://esensja.pl/film/filmy/obiekt.html?rodzaj_ob iektu=1&idobiektu=3971

I półtoragodzinna wersja filmu do obejrzenia w całkiem dobrej rozdzielczości YouTube:
http://www.youtube.com/homeproject
 Strona:  ««  1  2 
USS Phoenix forum / Różności / Ziemia woła: Pomocy!!! - czyli - Jak ją niszczymy i Jak ratujemy

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!