USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Ginięcie czy gnicie filmu amerykańskiego czyli kryzys w kinie za Oceanem
 Strona:  ««  1  2  ...  6  7  8  9  10  11  12  13  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#211 - Wysłana: 22 Gru 2013 11:01:48
Darklighter

Darklighter:
http://www.movie-list.com/trailers/interstellar#in ttrailer

B. enigmatyczny ten trailerek...

MarcinK

MarcinK:
Ten rok też nie był zły, zwłaszcza w porównaniu z 2012 czy 2011.

Acz nie umywa się do roku 2009... Który też nie był najlepszym rokiem w dziejach kinowej SF...

MarcinK:
Obok kilku mocnych chał mieliśmy parę dobrych filmów, Niepamięć (może i wtórny ale czy zły?), Iron Man 3, Pacific Rim, Ridick, Gra Endera, Igrzyska Śmierci,

Mimo wszystko bym dorzucił "Gravity". W końcu robiła za zjawisko...
MarcinK
Użytkownik
#212 - Wysłana: 22 Gru 2013 11:06:03 - Edytowany przez: MarcinK
Q__:
Acz nie umywa się do roku 2009... Który też nie był najlepszym rokiem w dziejach kinowej SF...

A jaki był?
Jakby nie patrzeć to co teraz mamy nie jest tylko pieśnią naszych czasów, prawie od zawsze sytuacja w kinowym s-f wygląda podobnie- obok masy chał pojawiają się jakieś dobre produkcje.
Ostatnimi laty po prostu ilość chał nieraz bardzo znaczenie przeważa przyzwoite s-f (np. ile dobrych s-f wyszło w 2012?).
Doszło do zmiany tematyki- obecne s-f skupia się coraz częściej stricte na ludziach i społeczeństwie a technologia i cała ta fantastyczna otoczka jest tłem vide Igrzyska Śmierci, Dystrykt 9.
Darklighter
Użytkownik
#213 - Wysłana: 24 Gru 2013 09:06:21
Q__
Moderator
#214 - Wysłana: 24 Gru 2013 15:05:32 - Edytowany przez: Q__
Skoro o latach była mowa... Filmowe zapowiedzi na rok... 2015:
http://www.pajiba.com/guides/the-10-most-anticipat ed-films-of-2015.php
Ciekaw jestem, czy Ant-Man - skoro kinowy Marvel podąża za wersją Ultimate - będzie tłukł żonę...

MarcinK

MarcinK:
Doszło do zmiany tematyki- obecne s-f skupia się coraz częściej stricte na ludziach i społeczeństwie a technologia i cała ta fantastyczna otoczka jest tłem vide Igrzyska Śmierci, Dystrykt 9.

Faktycznie szok przeraźliwy dla każdego, kto nie oglądał takich filmów jak "Alphaville", "Mechaniczna pomarańcza", "They Live!", "1984", "Seksmisja", "Ga, ga. Chwała bohaterom."Brazil", "Gattaca", ba... nawet "Ucieczka z Nowego Yorku", że już o jakichś 90% odcinków TOS i DS9 nie wspomnę...

Darklighter

Darklighter:
transcendence#t railer

Tematyka filmu - sądząc z opisu - ambitna i b. aktualna (choć nie jakaś specjalnie nowa i oryginalna), w kinie dość rzadko jednak eksploatowana.
Wykonanie - sądzac z trailera - jakieś takie nolanowate: przyzwoite rzemiosło, szeerokie ujęcia, trochę fajerwerków, usilne podkreślanie dążenia do realizmu (co niekoniecznie oznacza sam realizm)...
MarcinK
Użytkownik
#215 - Wysłana: 25 Gru 2013 09:29:46
Q__:
Ciekaw jestem, czy Ant-Man - skoro kinowy Marvel podąża za wersją Ultimate - będzie tłukł żonę...

Mnie zastanawia czy pójdą w stronę Iron Mana czyli dobrego filmu czy zrobią kolejną chałę przesiąkniętą mdłymi nawiązaniami do innych filmów MCU?

Q__:
Faktycznie szok przeraźliwy dla każdego, kto nie oglądał takich filmów jak "Alphaville", "Mechaniczna pomarańcza", "They Live!", "1984", "Seksmisja", "Ga, ga. Chwała bohaterom."Brazil", "Gattaca", ba... nawet "Ucieczka z Nowego Yorku", że już o jakichś 90% odcinków TOS i DS9 nie wspomnę...

Same niszowe produkcje.
Q__
Moderator
#216 - Wysłana: 25 Gru 2013 09:33:48
MarcinK

MarcinK:
Same niszowe produkcje.

Podaj swoje kryterium niszowości? (Niech zgadnę: "wszystko przy oglądaniu czego dzisiejszy widz nie będzie mógł żuć popcornu, patrząc bez zaangażowania na mordobicia i wybuchy"?)
MarcinK
Użytkownik
#217 - Wysłana: 25 Gru 2013 09:37:33
Q__:
Podaj swoje kryterium niszowości? (Niech zgadnę: "wszystko przy oglądaniu czego dzisiejszy widz nie będzie mógł żuć popcornu, patrząc bez zaangażowania na mordobicia i wybuchy"?)

Raczej chodziło o produkcje dość mało znane szerszej publiczności, które nie są emitowane co dwa miesiące w TV i nie są wyświetlane okazyjnie w kinach na jakiś maratonach itp.
No ale twoja definicja jest lepsza
mozg_kl2
Użytkownik
#218 - Wysłana: 2 Sty 2014 16:02:14
MarcinK
Użytkownik
#219 - Wysłana: 2 Sty 2014 16:22:47
mozg_kl2:
http://www.film.gildia.pl/publicystyka/top-10-film ow-science-fiction

Pacific Rim, Riddick, IM 3, Niepamięć ok. ale co tam robi Elizjum i człowiek ze stali?
Mav
Użytkownik
#220 - Wysłana: 2 Sty 2014 16:31:39
MarcinK:
Elizjum

Co masz do Elizjum? Nie był to jakiś wybitny film, ale bez przesady.
Eviva
Użytkownik
#221 - Wysłana: 2 Sty 2014 17:23:38
Obejrzałam ostatnio "Dystrykt 9", ale żałuję. To ogromnie przykry film. Ukazuje ludzi jako bandę potworów - podobny obraz mamy zresztą w "Avatarze". To ja już wolę trekowe różowe okulary niż sceny, gdy jakiś dziennikarzyna pokazuje zidiociałemu społeczeństwu, jak fajnie można zabijać potomstwo Obcych .
MarcinK
Użytkownik
#222 - Wysłana: 2 Sty 2014 17:44:52
Eviva:
Ukazuje ludzi jako bandę potworów - podobny obraz mamy zresztą w "Avatarze". To

Ten film z założenia miał zwrócić uwagę ludzi na Afrykańskie Slumsy więc...
Eviva
Użytkownik
#223 - Wysłana: 2 Sty 2014 18:10:25
MarcinK:
Ten film z założenia miał zwrócić uwagę ludzi na Afrykańskie Slumsy

Jakoś nie myślałam o afrykańskich slumsach podczas oglądania, zwłaszcza że film pokazywał też i Afrykanów - mało przyjaźnie. Nie tylko oszukiwali i wyzyskiwali Obcych, ale nawet zjadali ich serca...
Q__
Moderator
#224 - Wysłana: 2 Sty 2014 18:43:48
Eviva

Eviva:
Jakoś nie myślałam o afrykańskich slumsach podczas oglądania, zwłaszcza że film pokazywał też i Afrykanów - mało przyjaźnie. Nie tylko oszukiwali i wyzyskiwali Obcych, ale nawet zjadali ich serca...

Co Afrykanin Obcemu aluzję czynić miało do tego co też zdolny człowiek - człowiekowi, czy to w RPA, czy w ogóle...

Blomkamp zresztą twórca jest zaangażowany jak nasz Roddenberry - acz dalece mniej, na moje oko, zdolny. Stąd też w "Elizjum" znów - tym razem bez Obcych mieszania - brał, w tle mordobijnej fabuły, nierówności społeczne pod lupę. Inna rzecz, że wiele mądrego z tego brania nie wynikło...
Seybr
Użytkownik
#225 - Wysłana: 2 Sty 2014 18:47:43
Eviva:
Dystrykt 9

Mi ten film ogólnie nie podszedł. Straciłem czas oglądając jego.
Eviva
Użytkownik
#226 - Wysłana: 4 Sty 2014 09:38:35
Seybr

Bo to jest strata czasu. O ile godzę się na takową w przypadku filmów poprawiających mi nastrój, to Dystrykt 9 nie niesie ze sobą żadnej wqartości, nawet takiej.
The_D
Użytkownik
#227 - Wysłana: 4 Sty 2014 18:31:00
MarcinK:
Pacific Rim, Riddick, IM 3, Niepamięć ok. ale co tam robi Elizjum i człowiek ze stali?

Ja się bardziej zastanawiam, co w zestawieniu filmów SF robi Thor.
MarcinK
Użytkownik
#228 - Wysłana: 4 Sty 2014 18:33:49
The_D:
Ja się bardziej zastanawiam, co w zestawieniu filmów SF robi Thor.

Od czasów LORT nie wyszło chyba żadne naprawdę dobre Fantasy więc nie chcą kopać leżącego.
ortkaj
Użytkownik
#229 - Wysłana: 4 Sty 2014 19:06:52
Czy ktoś był już na Hobbicie dwójce ? Ciekaw jestem jaka opinia...
Q__
Moderator
#230 - Wysłana: 4 Sty 2014 19:14:19
ortkaj

Sam jeszcze nie byłem, ale... wrzucałem jakieś recenzje...
ortkaj
Użytkownik
#231 - Wysłana: 4 Sty 2014 19:16:27
Q__
Nie ma to jednak jak zeznanie naocznego świadka ...
Adek
Użytkownik
#232 - Wysłana: 4 Sty 2014 19:52:09
Mnie z ostatnich sci-fi moją uwagę przykuła "Inkarnacja" oraz jednak krytykowany przez co niektórych "Bitwa o Los Angeles". Aczkolwiek czekam na filmy pokroju Obcego czy też Terminatora 4.
Q__
Moderator
#233 - Wysłana: 11 Sty 2014 09:42:32
MarcinK
Użytkownik
#234 - Wysłana: 11 Sty 2014 17:02:19
Q__
To nie jest nowe zjawisko i jest ono obecne w prawie każdej produkcji, wszystko zależy od podejścia. Niech za przykłady posłużą Del Toro z jego Pacific Rim i Hideaki Anno z Neon Genesis Evangelion. Oba dzieła bazują wyraźnie na Japońskich produkcjach z lat 60-tych, 70-tych. Co sprawia że jedno jest przeciętnym filmidłem a drugie genialnym anime? Podejście- Del Toro dał całkowicie upust swojemu wewnętrznemu dziecku tworząc efekciarską recydywę Ultramana, podczas gdy Hideaki również dał trochę upust swoim dziecięcym fantazją jednak nie zapomniał o tym że jest dorosły i raczej nie zadowoli się prostą fabułą z ładną rozwałką, dlatego też mocno skupił się na merytorycznej stronie dzieła. Co prawda w serialu łatwiej jest rozwinąć psychikę postaci, ambitną fabułę itp. jednak Singer, Nolan i im podobni pokazali że w filmie kinowym też to jest możliwe jeśli się chce.
Q__
Moderator
#235 - Wysłana: 11 Sty 2014 19:32:18 - Edytowany przez: Q__
MarcinK

MarcinK:
jednak Singer, Nolan i im podobni pokazali że w filmie kinowym też to jest możliwe jeśli się chce.

Singer, Nolan i im podobni to, po prostu, sprawni rzemieślnicy (nie mówię, że to coś złego), którzy potrafią b. sprawnie kręcić filmy nie obrażając przy tym nadmiernie rozumu widza, ale nie są jakimiś szczególnymi objawieniami. Kręcą, po prostu, blockbustery mądrzejsze od tych, które powstawały masowo gdzieś od połowy lat '90. Pierwsze blockbustery - Spielberga i Lucasa, potem doszlusował Cameron - głupsze wcale od ich produkcji nie były.
Hideaki Anno - choć nie nakręcił potem już nic lepszego niż Evangelion, a i ten pod koniec robi się mętnawy - to jest zupełnie inna klasa. Tu już można mówić o artyście.
MarcinK
Użytkownik
#236 - Wysłana: 11 Sty 2014 19:38:48 - Edytowany przez: MarcinK
Q__:
Hideaki Anno to jest zupełnie inna klasa. Tu już można mówić o artyście.

Dobra Ok. Ale weź mi znajdź drugiego takiego kto kręci rozrywkowe kino s-f (solaris Tarkowskiego się raczej do tego nie zalicza)? Nolan, Singier to jedyne przychodzące mi na myśl w miarę pasujące przykłady.
mozg_kl2
Użytkownik
#237 - Wysłana: 14 Sty 2014 16:25:07
Powstanie widowisko oparte na "Magic: The Gathering"

Adam Siennica | 14.01.2014 11:08
Studio 20th Century Fox kupuje prawa do kultowej gry karcianej z planem realizacji kinowej superprodukcji.

1389694377
Za scenariusz filmu ma odpowiadać Simon Kinberg ("X-Men: Pierwsza klasa"). Stephen Davis, Brian Goldner i Greg Leeds produkują. Jsoh Feldman i Aditya Sood są producentami wykonawczymi.

"Magic: The Gathering" zadebiutowało w 1993 roku i jest jednąz najpopularniejszych gier karcianych. Dokładna wizja na kinową superprodukcję nie jest znana.
reyden
Użytkownik
#238 - Wysłana: 14 Sty 2014 19:44:42
Ciekawe czy to będzie coś co jest na podstawie tej gry ( o ile takowy film da się zrobić ) czy film który ma mało wspólnego z grą jak np. Battleship - gdzie nawiązanie do gry w statki jest dosłownie jedno i to krótkie , reszta filmu to nawalanka w stylu ID4 .
mozg_kl2
Użytkownik
#239 - Wysłana: 14 Sty 2014 19:51:23
reyden:
Battleship - gdzie nawiązanie do gry w statki jest dosłownie jedno i to krótkie

krótkie ale pomysłowe i ma znamiona sensu.
Q__
Moderator
#240 - Wysłana: 26 Lut 2014 20:35:22
W ramach narzekań:
http://whatculture.com/film/8-ridiculous-castings- upcoming-movies-prove-hollywood-gone-insane.php
(Acz w praktyce różnie może być - Ledger w roli Jokera czy Keaton jako Batman, n lat wcześniej, potrafili nielicho zaskoczyć na plus w końcu..)
 Strona:  ««  1  2  ...  6  7  8  9  10  11  12  13  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Ginięcie czy gnicie filmu amerykańskiego czyli kryzys w kinie za Oceanem

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!