USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Ginięcie czy gnicie filmu amerykańskiego czyli kryzys w kinie za Oceanem
 Strona:  ««  1  2  ...  5  6  7  8  9  ...  12  13  »» 
Autor Wiadomość
mozg_kl2
Użytkownik
#181 - Wysłana: 27 Mar 2013 19:58:11
Nie będzie "Dredda 2"

Producent "Dredda 3D" Adi Shankar ogłosił, że nie ma szans na to, by powstała druga część produkcji.

Powodem jest finansowa klapa filmu, do której przyczyniła się m.in. kategoria wiekowa R.

"Byłoby świetnie, gdyby "Dredd" stał się filmem kultowym", powiedział Shankar. "Ostatni wrzesień był strasznym miesiącem. "Dredd" poniósł klęskę, a tydzień później hitem został "Looper""!

Fani Dredda mogą więc jedynie liczyć na to, że znajdą się pasjonaci, którzy sami nakręcą kolejny film o sędzim.

za fw.pl

I dziwić się potem, że wszystkie filmy wychodzą w pg13
Toudi
Użytkownik
#182 - Wysłana: 27 Mar 2013 22:59:50
mozg_kl2:
"Byłoby świetnie, gdyby "Dredd" stał się filmem kultowym", powiedział Shankar. "Ostatni wrzesień był strasznym miesiącem. "Dredd" poniósł klęskę, a tydzień później hitem został "Looper""!

A ja pitole, ta klapa Looper zjadła (może i nie wysokich lotów, ale) niezgorszego Dredda? No ok, Dredd był bez fabuły, rozpieprzali się w jednym budynku i miał beznadziejne zwolnienia akcji, ale ogólnie zrealizowany był poprawnie i oglądało się go przyjemniej niż Loopera, którego na powierzchni unosiło tylko nazwisko Willisa, bo nawet nie jego gra...
Seybr
Użytkownik
#183 - Wysłana: 28 Mar 2013 08:04:40
mozg_kl2:

Współczesny Dreed to jeden z większych chłamów 2012. Looper, samo wykonanie filmu dość średnie. Ale zabawa z czasem dość ciekawa. Przeczy temu co widzimy w Treku, zabawa z czasem. Jest bardziej prawdopodobna ;].
Mav
Użytkownik
#184 - Wysłana: 28 Mar 2013 10:42:32 - Edytowany przez: Mav
Seybr:
Współczesny Dreed to jeden z większych chłamów 2012

A mnie się podobał za ten brak pg13. Nowy RoboCop pokaże jak niszczy ta śmieszna kategoria wiekowa.
Q__
Moderator
#185 - Wysłana: 28 Mar 2013 17:33:55
Q__
Moderator
#186 - Wysłana: 17 Kwi 2013 03:02:42 - Edytowany przez: Q__
Blisko tematu - narzekania na uwiąd SF:
- z kraju*:
http://www.sedenko.pl/?p=4892
- i zza Wielkiej Wody:
http://ksiazki.polter.pl/Coraz-szersza-spirala--om owienie-antologii-najlepszych-opowiadan-c25284

* zważywszy jednak, że zamieszcza je na swoim blogu wydawca SF wyglądają ciut dwuznacznie...
Q__
Moderator
#187 - Wysłana: 25 Kwi 2013 02:46:13
Chwaliłem tu u zarania Soderbergha:
Q__:
nie do końca udany, ale nie taki zły "Solaris" Camerona z Soderbergh'iem...

Co prawda jego najnowszy film - "Panaceum" zaczyna się od ambitnej tematyki społecznej, by skończyć jako "tylko" udany thriller (co słusznie wytyka recenzja):
http://www.esensja.pl/film/recenzje/tekst.html?id= 16322
Ale i tak jest to jeden z ciekawszych reżyserów ostatnich lat, który nie poszedł w komercję tak ostro jak Nolan czy D. Jones ostatnio, co dowodzi jego sporej siły charakteru. Tym bardziej warto przypomnieć co ciekawsze filmy jakie nakręcił:
http://www.esensja.pl/film/publicystyka/tekst.html ?id=16308
(Moim cichym faworytem jest "Kafka".)

Może by kto w CBS/Paramouncie poszedł po rozum do głowy i wsadził Soderbergha na stołek twórcy ST opuszczany właśnie przez Abramsa?
Seybr
Użytkownik
#188 - Wysłana: 31 Maj 2013 14:53:11 - Edytowany przez: Seybr
No dobra, w skrócie Die Hard 5
Moja ocena, cienko, cienko i jeszcze raz błoto.

Historia, jak to zawsze bywa Jasko zostaje wplątany w jakiś bałagan. W tym wypadku mamy aż dwóch Jasków (jeden z nich to junior). Akcja dzieje się w Moskwie. Milicji tam jest tyle co kot napłakał. Jestem ciekaw ile wynosił budżet na roztrzaskanie aut. Jechać nowym Mercedesem po autach wartych od 200 do 500 tys. zł.
Scenariusz jest prosty i głupi. Chyba był pisany na kolanie. Kto się prędzej dostanie do Czarnobyla, śmigłowiec czy auto ? Oczywiście Jasko bez problemu wjechał na teraz Zony. Oczywiście Jasko jest jak terminator, przebił metalowe obramowanie szyb. W takich konstrukcjach drewna się nie stosowało. No ale amerykanie to stupid food ?

Jeżeli porównamy pierwszą część. To tam mamy scenariusz, owszem mamy też rzeczy typowe dla kina sensacyjnego. Babole są, ale sam film ma scenariusz dobre dialogi oraz dobre aktorstwo. Die Hard naliczyłem może z 4 dobre teksty.

Moja ocena:
Dam max 3-/10.
mozg_kl2
Użytkownik
#189 - Wysłana: 31 Maj 2013 18:34:55
Seybr

Przy Die Hard 5 czwórka stałą się arcydziełem. Strach pomyśleć co będzie w 6
mozg_kl2
Użytkownik
#190 - Wysłana: 13 Cze 2013 21:08:13
Twórcy ery blockbusterów wieszczą koniec kina
The Playlistautor: mp 5 godzin temu Różne, Dystrybucja kinowakomentarze (17)
George Lucas i Steven Spielberg swoimi filmami na przełomie lat 70. i 80. doprowadzili do prawdziwej rewolucji w kinie i narodzin ery blockbusterów. Dziś jednak wieszczą koniec kina w obecnej postaci.

Przemawiając USC School of Cinematic Arts stwierdzili, iż zbliża się moment, w którym obecny model kinowy przestanie funkcjonować. Ich zdaniem jest tylko kwestią czasu, kiedy trzy, cztery albo nawet sześć wysokobudżetowych widowisk poniesie sromotną klapę. To wymusi na wytwórniach zmiany. Zdaniem Lucasa i Spielberga studia będą wprowadzać do kin tylko wielkie tytuły, a cena biletów może podskoczyć do 25 dolarów. Przewidują, że kino powoli zamieni się w teatr: premier będzie mniej, za to dłużej będą pozostawać w repertuarze.

Skromne filmy trafią do telewizji i nowych kanałów dystrybucji jak VOD. Spielberg przy okazji wyznał, że "Lincoln" o mały włos, a w kinach by się nie pojawił, tylko trafiłby od razu do HBO. Skoro i on, i Lucas (z filmem "Red Tails") mają takie problemy z wypuszczeniem dramatu do kin, to mniej znani reżyserzy już wkrótce nie będą mieli żadnych szans.

za fw.pl

prognoz wróżki jowity za 5 zł. Panowie nie mogą się pogodzić, że tworzą gnioty i wypadli z obiegu.
Toudi
Użytkownik
#191 - Wysłana: 13 Cze 2013 23:02:09
mozg_kl2:
(z filmem "Red Tails")

Ponoć kiepski film, zdaje się że starego Tuskegee Airmen (który chyba nie było w kinie w ogóle) nie pobiło (a przynajmniej oceny nie zachęciły mnie do oglądania, a Tuskegee Airmen jest moim zdaniem bardzo przyjemnych filmem).

Ale ogólnie, pomysł z VOD bardzo dobry, ale jak zwykle będzie tylko dla wybranych, to niech se to wsadzą gdzie światło nie dochodzi. Ale kto wie, może kiedyś doczekam czasów, że legalna dystrybucja dogoni piratów...

A co do kina, to coraz trudniej znaleźć tytuły na, które warto iść do kina.
Picard
Użytkownik
#192 - Wysłana: 14 Cze 2013 16:31:42
moim zdaniem są dwa problemy z jakimi się boryka współczesne kino amerykańskie: nostalgiczność -stąd wysyp różnej maści remaków, sequeli i prequeli oraz mała ilość oryginalnych pomysłów - jak i efekciarstwo, sprzyjanie widzowi masowemu.
Q__
Moderator
#193 - Wysłana: 24 Sier 2013 20:04:31
Gdyby kto chciał - literacki komentarz do popkultury, na którą tu narzekacie:
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=117658
(Sądząc z czasu powstania powieści Jelinek, pewne zjawiska są starsze niż się niektórym zdaje...)
kordian
Użytkownik
#194 - Wysłana: 24 Sier 2013 21:26:41
Jeśli amerykańskie kino jest złe, to znaczy, że dobrego w ogóle już nie ma ;)
MarcinK
Użytkownik
#195 - Wysłana: 25 Sier 2013 09:40:42
Picard:
nostalgiczność -stąd wysyp różnej maści remaków, sequeli i prequeli

Ale spójrz kiedyś potrafili z sequela zrobić najlepszy film z serii np. Obcy 3.
A jeśli chodzi o ten brak oryginalności- obecnie sprzedaje się to co jest znane np. Człowiek ze stali mimo iż film jest do d.... sprzedał się dzięki znanej marce a Pacific Rim który jest świetnym filmem nie sprzedał się bo to nowa marka.
Oczywiście nie twierdzę że PR był jakiś rewelacyjny czy mega oryginalny, ale miał sporo plusów jak świetnie ukazany post-apokaliptyczny świat, chociaż z tej historii można by więcej wyciągnąć.
Q__
Moderator
#196 - Wysłana: 25 Sier 2013 14:43:21
MarcinK

MarcinK:
chociaż z tej historii można by więcej wyciągnąć.

A jeszcze lepiej było przerobić Evangelion na aktorską kinówkę przytomnie komasując fabułę.
MarcinK
Użytkownik
#197 - Wysłana: 25 Sier 2013 14:54:40 - Edytowany przez: MarcinK
Q__:
A jeszcze lepiej było przerobić Evangelion na aktorską kinówkę przytomnie komasując fabułę.

Ktoś kiedyś nad tym pracował, ale jak to często bywa G.. z tego wyszło.
Za to powstaje seria Rebulid:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rebuild_of_Evangelion
https://www.youtube.com/watch?v=pmCj9OIteKk
Nie jest to dokładny remake gdyż wprowadza nową pilotkę i kilka nowych aniołów.

ps. coś ciekawego znalazłem:
https://www.youtube.com/watch?v=wrSTaY8ele8

I coś jeszcze ciekawszego
https://www.youtube.com/watch?v=NSUckez6Mdo
Q__
Moderator
#198 - Wysłana: 25 Sier 2013 20:34:11 - Edytowany przez: Q__
Jeszcze a'propos Pacific Rim (i nie tylko):
http://gameplay.pl/news.asp?ID=76315

Na finalne pytanie: W której z powyższych produkcji pokładacie nadzieje? Odpowiedziałem sobie dawno temu: w ani jednej.

EDIT: w wypadku pozycji z TEJ listy:
http://gameplay.pl/news.asp?ID=73036
Nie jestem już tak kategoryczny.
Q__
Moderator
#199 - Wysłana: 31 Sier 2013 21:16:27 - Edytowany przez: Q__
Q__
Moderator
#200 - Wysłana: 6 Wrz 2013 19:10:14
A'propos przyszłości kina SF, godzenia F/X i idei, itp.:
http://www.firstshowing.net/2013/a-new-era-of-sci- fi-is-upon-us/
Q__
Moderator
#201 - Wysłana: 23 Wrz 2013 20:17:44
W temacie:
MarcinK
Użytkownik
#202 - Wysłana: 14 Paź 2013 18:26:30
Ostatnio wdałem się w dyskusję na temat tego czy głębie i drugie dno jest potrzebne w filmach/serialach, w dyskusji chodziło o zwykłe produkcje rozrywkowe. Za przykłady mądrych produkcji rozrywkowych podawałem między innymi Neon Genesis Evangelion.
Mój rozmówca stwierdził że owszem serial nie jest nudny mimo drugiego dna acz nic z owej głębi nie wynika.
Jak sądzicie czy głębia, moralizowanie którego nie możemy bezpośrednio odnieść do naszego życia jest potrzebna utworom?
Q__
Moderator
#203 - Wysłana: 14 Paź 2013 19:17:20
MarcinK

MarcinK:
Jak sądzicie czy głębia, moralizowanie którego nie możemy bezpośrednio odnieść do naszego życia jest potrzebna utworom?

Uważam, że każda głębia odnosi się jakoś do naszego życia, natomiast takie b. bezpośrednie morały godne są raczej "Klanu" czy innej "Pani domu" (bez urazy b. sympatycznej ex-Naczelnej tego pisma), bo i reprezentują sobą podobny poziom zazwyczaj.
(Jednym słowem: szerokości spojrzenia nam trzeba.)
Seybr
Użytkownik
#204 - Wysłana: 14 Paź 2013 20:42:27
Ja ostatnio oglądałem World War Z. Patrząc na te bezrybie, to film jest dość dobry. Owszem czepił bym się kilka szczegółów. Np. zombi słyszy śpiew ludzi i zaczyna przez to atakować bazę. Ale gdy latają śmigłowce i słychać auta, to stoją jak kołki. Jest kilka innych momentów, gdzie logiki nie widzę, ale ja się czepiam :P. Film o ultra mega zombi, tego się spodziewałem. Taki film dra relaksu, bez przesłania. Jak na bezrybiu to całkiem ok.
Jestem ciekaw czy film Dead Island na licencji gry będzie lepszy. Oby, bo gra była ciekawa.
mozg_kl2
Użytkownik
#205 - Wysłana: 24 Lis 2013 10:54:49
John Landis ostro o branży filmowej

Adam Siennica | 23.11.2013 13:20
Reżyser "Blues Brothers" podczas rozmowy z dziennikarzami w Argentynie ostro skrytykował Hollywood.

1385211094
Landis mówi, że wielkie studia nie są częścią branży filmowej. Uważa, że obecnie w Hollywood nie ma już oryginalnych pomysłów. Do tego twierdzi, że nie jest ważny dla nich pomysł, ale jego wykonanie.

Studia filmowe są częścią gigantycznych korporacji. Time Warner, British Petroleum, Sony - to nie są firmy, to są pie**olone kraje. To są wielkie międzynarodowe twory, które nie płacą podatków. To jest śmieszne. Są jak piraci. Wykazują się desperacją, bo nie wiedzą, jak przyciągać ludzi do kin, więc sprowadzili z powrotem 3D i robią to całe gó*no.
Opowiada, że wolą wydawać pieniądze na sprzedanie filmu niż na jego robienie. Dlatego tworzą remaki i sequele, bo to są marki, które łatwo sprzedać.

Kiedy robiłem "Menażerię" w latach 70., mogłem bez problemu powiedzieć, kto jakim studiem rządził. Teraz tego nie wiem. Nie ma jednostek, które mogą powiedzieć, "jasne, zaryzykujemy", ponieważ ryzyko w dzisiejszych czasach jest ogromne. Nie jestem taki stary, ale wiele moich filmów świetnie zarabiało w drugim, trzecim czy czwartym tygodniu wyświetlania, ponieważ opieraliśmy się na czymś, co nazywaliśmy pocztą pantoflową. Teraz, jeśli film nie zarabia w pierwszych dwóch dniach, masz prze**bane!
Landis uważa, że ważnym czynnikiem jest też piractwo, ponieważ według niego YouTube, Google i Yahoo rozkwitają na piractwie i są jak wampiry.

Dziś na świecie jest pokolenie, które myśli, że jeśli ściągnie coś za darmo, to nie jest to kradzież. Nawet im to nie przychodzi do głowy, więc własność intelektualna staje się niczym. Dawniej napisałeś książkę albo zrobiłeś film i to było twoje dzieło, a w dzisiejszych czasach jesteś ciągle gwałcony. Jest to bardzo skomplikowane i nie mam na to odpowiedzi.
Kończy jednak pozytywnym tonem, mówiąc, że nadal jest tworzone dobre kino, ale coraz trudniej jest je znaleźć i obejrzeć. Dodaje, że studia nie są zainteresowane robieniem dobrych filmów, tylko takich, które ściągną widzów do kina.

Dlatego też macie filmy jak "Avatar" i "Grawitacja", na które miło się patrzy. Czy to są dobre filmy? Nie! Ale są rozrywkowe, spektakularne i techniczne oszałamiające.
Kończy słowami, że wszystko się w dzisiejszych czasach zmieniło. Nie uważa, że ktoś jest tu łotrem, gdyż po prostu nikt nie jest w stanie tego ogarnąć. Według Landisa wszystkie decyzje studia są poparte strachem.
MarcinK
Użytkownik
#206 - Wysłana: 24 Lis 2013 13:33:07
mozg_kl2:
Uważa, że obecnie w Hollywood nie ma już oryginalnych pomysłów. Do tego twierdzi, że nie jest ważny dla nich pomysł, ale jego wykonanie.

Ameryki nie odkrył.
Q__
Moderator
#207 - Wysłana: 24 Lis 2013 14:41:08
mozg_kl2

mozg_kl2:
Reżyser "Blues Brothers"

I współtwórca "Sliders", dodajmy.

mozg_kl2:
Według Landisa wszystkie decyzje studia są poparte strachem.

Historia Treka pokazuje to od dawna...
Q__
Moderator
#208 - Wysłana: 1 Gru 2013 21:17:23 - Edytowany przez: Q__
10 filmów na przyszły rok:
http://movies.answers.com/action-and-adventure/10- movies-coming-in-2014-you-need-to-know-about

Przyznam, że jestem ciekaw jak wyjdzie Nolanowi "Interstellar" i co wyciśnie z tego nieszczęsnego "Noego" Aronofsky (w wypadku każdego innego reżysera byłbym pewien klapy lub - w najlepszym wypadku - standardowego biblijnego widowiska, a tak jestem ciut zaintrygowany).

EDIT: zanim zresztą "Noego" zaczął kręcić, Aronofsky zrobił ze swojego scenariusza komiks, dostępny już i na naszym rynku:
http://www.komiks.gildia.pl/komiksy/noe/1
Darklighter
Użytkownik
#209 - Wysłana: 14 Gru 2013 21:25:39
MarcinK
Użytkownik
#210 - Wysłana: 22 Gru 2013 09:18:30
Przyszły rok zapowiada się bardzo dobrze jeśli chodzi o filmową fantastykę.
Oczywiście najlepiej zapowiadającym się filmem jest "Interstellar" który może nawet stać się współczesnym TMP, dalej "Edge of tomorrow" adaptacja podobno bardzo dobrej książki military s-f (ciekawe czy po premierze filmu dotrze do nas książka), Divergent na podstawie książki autora Igrzysk Śmierci, X-men Future Past, nowy Conan (z Arnim), Transcendence, Noe, Planeta Małp, nowe Transformery i Godzilla (choć jak narazie mam mieszane uczucia szczególnie po zwiastunie rodem z CoD'a).
Ten rok też nie był zły, zwłaszcza w porównaniu z 2012 czy 2011. Obok kilku mocnych chał mieliśmy parę dobrych filmów, Niepamięć (może i wtórny ale czy zły?), Iron Man 3, Pacific Rim, Ridick, Gra Endera, Igrzyska Śmierci,
 Strona:  ««  1  2  ...  5  6  7  8  9  ...  12  13  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Ginięcie czy gnicie filmu amerykańskiego czyli kryzys w kinie za Oceanem

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!