USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / 300 vs Labirynt Fauna
 Strona:  ««  1  2  3  4 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#91 - Wysłana: 29 Kwi 2007 23:32:48 - Edytowany przez: Q__
Hazral

"to tylko ekranizacja komiksu, to TYLKO ekranizacja KOMIKSU, to tylko SFILMOWANY KOMIKS!"

No bez przesady. Komiks też umie być sztuką, zwłaszcza ten Millera.

"potworni" Persowie

Cokolwiek ucharakteryzowanych na zwierzoludzi Chaosu z wiadomej gry...

"Historii w Krzywym Zwierciadle" w pewnym momencie totalnie mnie odepchnęło.
No właśnie Historia, niestety, znam się na niej na tyle, że nie potrafiłem przestać tego dzieła oceniać pod tym katem. Dlatego słysząc "Falanga" i widząc przykrótkawe włócznie, którymi też rzucano???.... Do tego brak jakiekolwiek namiastki zbroi, powodował, że w moich oczach Spartańscy Hoplici tracili na swojej "cudowności", ba w pewnych momentach chciało mi sie śmiać...

A tu bym polemizował. O ile SF ma być (w miarę) realistyczna od strony naukowej (albo pokazywać to co nieprawdopodobne ukazanane tak by czytelnik/widz uwierzył w jego prawdopodobieństwo), o tyle komiks ma prawo być "przerysowany" i nierealistyczny... (Faktem jest jednak przy tym, że komiks zwykle słabo wypada po przeniesieniu na ekran, wyjątkami tu "Batmany" Burtona i Nolana, "Sin City" może "X-Men" a także jawnie zainspirowane komiksowym stylem "Piąty Element" i "Mortal Kombat".)
Hazral
Użytkownik
#92 - Wysłana: 29 Kwi 2007 23:41:53
Komiks też umie być sztuką, zwłaszcza ten Millera
Ależ tak, komiks, a w wykonaniu Millera to sztuka z wyższej półki (np. Powrót Mrocznego Rycerza")

o tyle komiks ma prawo być "przerysowany" i nierealistyczny...
Tu też nie mogę się nie zgodzić, ale... 300 jako film choć (nie tylko) to dla mnie lekka porażka.
W zasadzie tylko i wyłącznie przez zacharczenie o historyczne zdarzenia. A dokładniej, jego całkowite wypaczenie przez Millera. I to jest jedyny, a zarazem największy mankament. I wystarcza aby mi zepsuć całą radość z oglądania
Q__
Moderator
#93 - Wysłana: 29 Kwi 2007 23:58:35
Hazral

Ależ tak, komiks, a w wykonaniu Millera to sztuka z wyższej półki (np. Powrót Mrocznego Rycerza")

Do listy dodajmy jeszcze "Daredevil: A Man Whitot Fear", serię "Sin City", "Batman" Year One", sagę o Elektrze... A z konkurencji choćby serie "Hellboy", "Rork", "Akira", GITS, "Appleseed", "Storm" Lawrence'a, "Usagi Yojimbo", "Lonely Wolf and Cub", "Wieczna wojna"...

W zasadzie tylko i wyłącznie przez zacharczenie o historyczne zdarzenia. A dokładniej, jego całkowite wypaczenie przez Millera. I to jest jedyny, a zarazem największy mankament.

Uznaj świat filmu za rzeczywistość alteranatywną w komiksowych multiversach ich setki...
Hazral
Użytkownik
#94 - Wysłana: 30 Kwi 2007 00:06:26 - Edytowany przez: Hazral
Uznaj świat filmu za rzeczywistość alteranatywną
No właśnie nie potrafię, gdyby w "300" nie usłyszał o falandze, spartanach, czy persach. A wszystko co ma jakieś realną kotwicę w historii, zastąpić wymyślonymi nazwami. Przełkną bym to z uśmiechem (choć fakt film do zbyt inteligentnych nie należy)!
A tak, widzę "nie logicznych pseudo Hoplitów"
Q__
Moderator
#95 - Wysłana: 30 Kwi 2007 00:39:06 - Edytowany przez: Q__
Hazral

No właśnie nie potrafię, gdyby w "300" nie usłyszał o falandze, spartanach, czy persach.

Heh, to mogą być alternatywni Spartanie i Persowie i alternatywne znaczenie słowa falanga... Teoria wszechświatów alternatywnych+komiksowa konwencja i wszystkie "autorskie nadużycia" dają się wyjaśnić...

ps. recenzja komiksu:
http://www.esensja.pl/komiks/recenzje/tekst.html?i d=2730
Hazral
Użytkownik
#96 - Wysłana: 30 Kwi 2007 08:18:42 - Edytowany przez: Hazral
Teoria wszechświatów alternatywnych+komiksowa konwencja i wszystkie "autorskie nadużycia" dają się wyjaśnić...
No tak, ale już reklamy tego filmu jako opartego na Historii w naszym świecie już niezbyt
Ps. w recenzja komiksu również napisano jakoby fabuła bazowała na historii, a przecież całkowicie ją wypacza
Picard
Użytkownik
#97 - Wysłana: 30 Kwi 2007 10:37:20
Hazral

tylko ekranizacja komiksu, to TYLKO ekranizacja KOMIKSU, to tylko SFILMOWANY KOMIKS

Nie tylko! ,,300" nie jest filmem hitorycznym, ale jest filmem zachecajacym do poznania historii. Wprawdzie komiksu Milera nie czytalem ale zaloze sie, ze i jemu przeswiecalo takie zalorzenie- przedstawic bitwe pod Termopilami w sposob mozliwie jak najbardzej fantazyjny i atrakcyjny dla wspolczesnego odbiorcy. Nie myslisz teraz, ze zainteresowanie dziejami tej bitwy- a byc moze i calej historii starozytnej- wzrosnie szczegolnie wsrod ludzi mlodych obcujacach najczesniej z komiksami i filami pokroju ,,300"? Tak np. bylo ze mna- dzieki filma takim jak ,,StarGate" czy ,,Mumia" zafascynowaly mnie dziej antuycznego Egiptu. Wszystkei wiec wadyfilmu jakie wymieniles sa wiec w istocie jego wielkimi zaletami- trzeba tylko spojrzec na nie z szerszej, nie wylacznie historycznej perspektywy...
Hazral
Użytkownik
#98 - Wysłana: 30 Kwi 2007 10:51:57
,,300" nie jest filmem hitorycznym
Ależ Picard, wiem o tym. Tylko że tak okropna hipokryzja płynąca z ekranu mnie zniesmacza. Przecież Leonidas był postacią równie negatywną co reszta spartan. (Wszak wyrusza pod Termopile głównie dla wypełnienia przepowiedni, gdyby nie był tak religijny (w 300 pokazali coś zupełnie odwrotnego) w ogóle by sie z miasta nie ruszył)
A kiedy mocno dosrywa Akadyjczykom że przyszli walczyć za ojczyznę, i nie są takimi wojownikami jak spartanie, krew się we mnie gotowała.

Nie myslisz teraz, ze zainteresowanie dziejami tej bitwy- a byc moze i calej historii starozytnej- wzrosnie szczegolnie wsrod ludzi mlodych obcujacach najczesniej z komiksami i filami pokroju ,,300"?
Niby tak. Ciekawe jaka będzie reakcja młodego człowieka. Kiedy po zapoznaniu sie z prawda historyczną. Okaże się ze właściwie został okłamany, wierząc w obraz przedstawiony w "300"
Q__
Moderator
#99 - Wysłana: 30 Kwi 2007 11:37:01 - Edytowany przez: Q__
Hazral

No tak, ale już reklamy tego filmu jako opartego na Historii w naszym świecie już niezbyt

Kto wierzy reklamie

Picard

aloze sie, ze i jemu przeswiecalo takie zalorzenie- przedstawic bitwe pod Termopilami w sposob mozliwie jak najbardzej fantazyjny i atrakcyjny dla wspolczesnego odbiorcy.

Z tego co słyszałem chodziło mu raczej o epicko-(super)bohaterski potencjał tego wydarzenia, nie o popularyzację historii.

Hazral

Przecież Leonidas był postacią równie negatywną co reszta spartan.

Ale był odważny, a o to Millerowi chodziło (zresztą) typ. "sukinsyna-ze-szlechetnymi-odruchami" to to co ten autor pokazuje najchętniej - vide "Sin City" i jego autorska wizja Batmana.

A kiedy mocno dosrywa Akadyjczykom że przyszli walczyć za ojczyznę, i nie są takimi wojownikami jak spartanie, krew się we mnie gotowała.

Widać autor nie lubi pacyfizmu i tyle. Patrz na to jak na przypowieść, nie na dokument, "zapomnij" na chwilę o tym co wiesz z historii (tak jak byś na ekranie miał np. walkę elfów z orkami) a ocenisz ten film znacznie wyżej...

Ciekawe jaka będzie reakcja młodego człowieka. Kiedy po zapoznaniu sie z prawda historyczną. Okaże się ze właściwie został okłamany, wierząc w obraz przedstawiony w "300"

"300" ma +- tyle prawdy historycznej w sobie co "Młody Einstein" i wszystko było by ok, gdyby nie kłamliwa reklama. To do speców od niej można tu mieć żal, nie do Franka M. - on zrobił co umie - stworzył wybitny komiks. A skoro komiksy (niejako z założenia) "gwałcą" fizykę, to czemu mają tego nie robić z historią?

Skoro w komiksach tak wygląda średniowieczna czarodziejka, czemu hoplici w komiksie nie mogą latać z gołymi "klatami"?

A, że "300" ma prawo Ci się nie podobac i masz prawo o tym mówić to inna rzecz...
Q__
Moderator
#100 - Wysłana: 5 Maj 2007 00:15:16
miszowaty

Ciekaw jestem czy do zestawienia "300" i "Labiryntu fauna" nie skłonił Cię aby ten artykuł?
http://www.esensja.pl/film/publicystyka/tekst.html ?id=4061
Q__
Moderator
#101 - Wysłana: 6 Cze 2007 16:23:05
Q__
Moderator
#102 - Wysłana: 13 Mar 2014 23:16:04 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2
Użytkownik
#103 - Wysłana: 30 Lis 2016 17:34:58
Q__
Moderator
#104 - Wysłana: 30 Lis 2016 19:24:40
mozg_kl2

mozg_kl2:
rosyjska wersja 300.

Wizualna inspiracja widoczna bardzo silnie, choć film o b. odmiennej epoce opowiada:
http://en.wikipedia.org/wiki/Legend_of_Kolovrat
Cóż, wygląda na to, że Miller ze Snyderem zrodzili nowy gatunek (a)historycznej fantasy superbohaterskiej.
 Strona:  ««  1  2  3  4 
USS Phoenix forum / Różności / 300 vs Labirynt Fauna

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!