USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Sport... to zdrowie... ?
 Strona:  ««  1  2 
Autor Wiadomość
Doctor_Who
Użytkownik
#31 - Wysłana: 18 Lis 2007 13:44:14
Powiem szczerze - dyscypliną, którą najbardziej lubię oglądać w TV jest... wrestling. Szczególnie ostatnio TNA i New Japan League.
Jeśli ktoś chciałby bliżej zainteresować się tym "sportem" (oczywiście nie czynnie, choć... kto wie ?), to niech zobaczy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Professional_wrestlin g
http://www.tnaeurope.com/
Sh1eldeR
Użytkownik
#32 - Wysłana: 18 Lis 2007 14:04:36
Odnosnie "przyszlosciowych" zmian w cialach sportowcow:

Takie cos wlasciwie juz dawno nastepuje. Popatrzcie np. na ciezarowcow -- sa zwykle bardzo masywni i niewysocy. Biegacze z kolei maja bardzo niewielki poziom tkanki tluszczowej w organizmie, a plywacy musza go bardzo precyzyjnie regulowac.

Najlepszym na to przykladem jest chyba sport, w ktorym chodzi doslownie o ksztaltowanie wlasnego ciala. Kulturystyka.

Zobaczcie sobie tylko na galerie zwyciezcow prestizowych zawodow Mr. Olympia. Dla kogos, kto nigdy nie byl zainteresowany kulturystyka, fotki z pozniejszych lat (na dole strony) moga byc szokiem. Zreszta moim zdaniem to tez poszlo w nieco zla strone. O ile Schwarzenneger wygladal dobrze i... fajnie, o tyle taki Ronnie Coleman (ustepujacy juz krol) to juz lekka przesada, moim skromnym zdaniem.

Ci tutaj sa w formie startowej, a wiec po diecie redukcyjnej i po odwodnieniu (waza np. 15kg mniej niz normalnie), wiec oni na co dzien tak nie wygladala, ale i tak... No coz, wygladaja nieco inaczej niz zwykli ludzie.

Chociaz to nie jest osiagniete sztucznymi metodami genetycznymi, tylko bardzo ciezka praca (i -- w wielu wypadkach -- zapewne rowniez niedozwolonymi srodkami).
Q__
Moderator
#33 - Wysłana: 18 Lis 2007 15:11:08
Doctor_Who

Powiem szczerze - dyscypliną, którą najbardziej lubię oglądać w TV jest... wrestling. Szczególnie ostatnio TNA i New Japan League.

Kiedyś namiętnie ogładałem WWF i WCW, bo kostiumy z komiksami mi się kojarzyły.
Doctor_Who
Użytkownik
#34 - Wysłana: 18 Lis 2007 15:31:21 - Edytowany przez: Doctor_Who
Q__
Kiedyś namiętnie ogładałem WWF i WCW

Ba! Ja też uwielbiałem te walki i starą gwardię mistrzów jak Hulk Hogan, Sting czy Goldberg. Ale w sporcie jak w życiu - starsi mistrzowie muszą ustąpić pomału miejsca nowym...

kostiumy z komiksami mi się kojarzyły

NJL też mają ciekawe komiksowe kostiumy - choćby Tiger Mask, który notabene jest bohaterem mangi i anime:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_Mask
Q__
Moderator
#35 - Wysłana: 18 Lis 2007 15:48:44
Doctor_Who

NJL też mają ciekawe komiksowe kostiumy - choćby Tiger Mask, który notabene jest bohaterem mangi i anime

Oglądalem, oglądełem oczywiście. Nawet od "Daimosa" wolałem...
Pah Wraith
Użytkownik
#36 - Wysłana: 18 Lis 2007 16:03:52
galerie zwyciezcow prestizowych zawodow Mr. Olympia

WWF i WCW

Tiger Mask

Czy to wszystko aby nie... hmm... głupie?
Q__
Moderator
#37 - Wysłana: 18 Lis 2007 21:34:14
Pah Wraith

Wrestling - jak cholera. Serial miał sporo głębi...
Sh1eldeR
Użytkownik
#38 - Wysłana: 18 Lis 2007 22:19:43

Hmm kulturystyka jest glupia jak kazdy inny sport . Poznawanie granic mozliwosci ludzkiego organizmu jest glupie? A moze bycie "najlepiej zbudowanym czlowiekiem w historii Wszechswiata" (z Ksiegi Rekordow Guinnessa, o Schwarzennegerze)? Ograniczani ilosci tkanki tluszczowej w organizmie? Zdrowe odzywianie? Albo podnoszenie 400kg?

Glupie - nie glupie. Wg mnie trening oporowy zorientowany na budowanie masy miesniowej, sily i rzezby ciala to bardzo dobra, zdrowa, fajna i przyjemna rzecz. Nie mowie tu o wygladaniu jak Ronnie Coleman . Jednak tacy kolesie cwiczacy np. fitness sylwetkowy wygladaja moim zdaniem swietnie i kazdy facet moglby chciec tak wygladac. Poza okresami przed zawodami to sa normalnie wygladajacy goscie, tyle ze bez bebzola, a z kaloryferem i majacy 7-10 cm wiecej w bicepsie niz przecietny facet.

A amatorzy, robiacy to tylko dla siebie, moga wygladac niewiele gorzej przy braku az takich poswiecen. Nie trzeba od razu jesc kurczaka 5x dziennie, wystarczy olac fast-foody (i czy to jest glupie?).

Sam trening tez moze byc dla kogos czysta przyjemnoscia. Treningowe zmeczenie, czy wrecz wycienczenie, bol i zakwasy beda -- ale naprawde moze to byc czysta przyjemnoscia, a nie smutna koniecznoscia.

Oczywiscie gdzie sie pojawia dyscyplina, tam sie pojawiaja ludzie, ktorzy chca byc najlepsi. Tak samo sie stalo z trenowaniem miesni. Pojawila sie grupa osob, ktora chciala sie dorobic jak najwiekszych i jak najlepiej widocznych. Obecnie metody treningowe i odzywki (nie jakies niedozwolone g**na) pozwalaja osiagac znacznie lepsze (?) rezultaty niz kiedys. Stad pewnie ostatnio taki byl trend -- im wiekszy, tym lepszy. Teraz sie to juz zmienia i z Colemanem wygral Jay Cutler majacy 175 cm wzrostu.

IMHO to sport jak kazdy inny. Choc tutaj najwazniejszy jest wyglad zawodnikow. Ze sie komus moze nie podobac, to inna sprawa...

Zreszta ja tez przewaznie mam inne od jurorow zdanie na temat wyborow Miss Czegokolwiek
Seybr
Użytkownik
#39 - Wysłana: 19 Lis 2007 09:50:11
Tygrysia Maska, to był film animowany ;]. Miał głębię, nie był pusty. Dorosły facet pomagał dzieciom i nic za to nie chciał ;]. To leciało na Polonii1, tak mi się wydaje ;]. Jak pamiętam on pochodził z domu dziecka ;].
Pah Wraith
Użytkownik
#40 - Wysłana: 19 Lis 2007 10:49:20
Sh1eldeR
Osobiście patrząc na tych dżentelmenów pojęcia takie jak "zdrowie" nie przychodzą mi na myśl. Wydaje mi się, że nie jest to naturalny stan ludzkiego organizmu.

Seybr
Dorosły facet pomagał dzieciom i nic za to nie chciał

:]
Doctor_Who
Użytkownik
#41 - Wysłana: 19 Lis 2007 10:54:26
Tiger Mask jest idolem w Japonii, zwłaszcza dzieci (w przeciwieństwie do USA pozwala im się oglądać wrestling) i znany jest z tego, że wygrywa z pozoru beznadziejne walki. Być może jest to specjalnie aranżowane (bohater dziecięcy nie może przegrywać!), ale we wrestlingu chodzi przecież o wielkie kolorowe show...
Q__
Moderator
#42 - Wysłana: 19 Lis 2007 12:47:23
Seybr

Dorosły facet pomagał dzieciom i nic za to nie chciał ;].

Znaczy: nie wystawał na Centralnym. (Przepraszam, brzydki dowcip.)

Jak pamiętam on pochodził z domu dziecka

No owszem, owszem...

Pah Wraith

Osobiście patrząc na tych dżentelmenów pojęcia takie jak "zdrowie" nie przychodzą mi na myśl. Wydaje mi się, że nie jest to naturalny stan ludzkiego organizmu.

I ponownie przypomina się "Król antylop".

Doctor_Who

Być może jest to specjalnie aranżowane

Raczej tak. Wrestling jest zasadniczo udawaną walką... (Choć kontuzje się zdarzaja...)
Doctor_Who
Użytkownik
#43 - Wysłana: 19 Lis 2007 12:54:04
Q__
Wrestling jest zasadniczo udawaną walką.

Ale i tak go uwielbiam .
Q__
Moderator
#44 - Wysłana: 19 Lis 2007 13:19:11
Doctor_Who

Ale i tak go uwielbiam

Prawo tego nie zabrania ;]
Jurgen
Moderator
#45 - Wysłana: 19 Lis 2007 14:44:16
Jednak tacy kolesie cwiczacy np. fitness sylwetkowy wygladaja moim zdaniem swietnie i kazdy facet moglby chciec tak wygladac. Poza okresami przed zawodami to sa normalnie wygladajacy goscie, tyle ze bez bebzola, a z kaloryferem i majacy 7-10 cm wiecej w bicepsie niz przecietny facet.

A ja bym nie chciał. Osobiście wolłąbym wyglądać np. jak "Kurczak" Rasmussen Albo Gilberto Simoni i wjechać na rowerku tam, gdzie zdecydowana większość społeczeństwa (łącznie z tymi panami) nigdy nie wjedzie. Np. na Zoncolan, Stelvio czy Gavię... Ale, jak kto woli.
Doctor_Who
Użytkownik
#46 - Wysłana: 18 Mar 2008 13:27:08 - Edytowany przez: Doctor_Who
Wreszcie się skusiłem na polecane tu walki UFC na kanale Extreme. Nawet fajne, ale więcej jest tu obściskiwania niż slamowania ale chyba taki jest urok tego sportu. Nawet to połączenie boksu z zapasami (i wyzywaniem siebie do walki jak we wrestlingu ) mi się podoba.

Ale co do komentarzy. Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że wszystko jest ok, komentatorzy gadają z werwą, mogą się pochwalić a to znajomością terminologii fachowej, a to sylwetek zawodników ich ulubionych technik... Bullshit. Jeśli dobrze się wsłuchać w oryginalne głosy, okazuje się, że polski tekst jest ni mniej ni więcej tylko tłumaczeniem tekstu oryginalnego (jeśli nie dosłownie, to z zachowaniem sensu)... Mamy więc lektorów, a nie komentatorów.

Ja rozumiem, że walki nie są na żywo, ale niechże wtedy przynajmniej nie udają i nie "przeżywają" tych ciosów... Można było wykrzesać (tym bardziej) jakąś dozę oryginalności.

Wciąż niedoścignionym wzorem pod tym względem pozostają dla mnie komentatorzy od wrestlingu w zamierzchłych czasach na Polsacie2. Potrafili oni i przybliżyć widzom w trakcie walki zasady tego "sportu" i dodać coś śmiesznego od siebie. Pamiętam kiedy na ring wchodził Glacier w otoczeniu "śniegu" i taki mniej więcej był komentarz (cytat z pamięci):
[K1]: Kojarzy mi się z Kasią Figurą.
[K2]: Dlaczego?
[K1]: Bo ona też lubi lody...

Może UFC to nie to samo co wrestling... ale może być.
Q__
Moderator
#47 - Wysłana: 18 Mar 2008 13:42:23
Doctor_Who

Wreszcie się skusiłem na polecane tu walki UFC na kanale Extreme. Nawet fajne, ale więcej jest tu obściskiwania niż slamowania ale chyba taki jest urok tego sportu.

Pamiętam kiedy na ring wchodził Glacier w otoczeniu "śniegu" i taki mniej więcej był komentarz (cytat z pamięci):
[K1]:Kojarzy mi się z Kasią Figurą.
[K2]laczego?
[K1]:Bo ona też lubi lody...

ROTFL. Ale wrestling aż prosi isę o takie komentarze w sumie...
 Strona:  ««  1  2 
USS Phoenix forum / Różności / Sport... to zdrowie... ?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!