USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Piractwo II
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  9  10  11  12  13  »» 
Autor Wiadomość
szwagier
Użytkownik
#61 - Wysłana: 19 Sier 2006 09:57:31
Tak się składa, że wszystkie państwa byłego bloku wschodniego się teraz rozwijają i to bardziej niż my, jak np. Estonia. Wzrost gospodarczy jest skutkiem decyzji trochę wcześnieniejszych.

Jak teraz na to patrzę to już wolałem SLD i te afery niż to co jest teraz. Gdyby taki nacjonalistyczno-populistyczny rząd był wcześniej to byśmy nie byli w Unii, a izolacja by była jak Białorusi. PiS co raz bardziej przypomina PZPR.

Owszem rząd ma wpływ na ceny płyt bo wielką ich część stanowią podatki.
Seybr
Użytkownik
#62 - Wysłana: 19 Sier 2006 10:18:03
to dlaczego przez 15 lat to społeczeństwo nie stwarzało wzrostu a za rządów "kaczorów" tak?
Poczytaj sobie ksiazke na metam Makroekonomi prof. Bega ;].

Przez 15 lat mielismy wzrost gospodarczy, mniejszy wiekszy ale mielismy. Wiesz co sie zalicza do wzrostu gospodarczego. Min. wszelkie inwestycje. Tych od lat jest wiele ale kochane rzady, nawet te lokalne klada klody pod nogi. Nie mowie juz o prawie, oraz Zusie i innych zlodzieji.

Przecierz to nie rząd ustala te ceny.

Tak ale rzad ustala chore prawo.

muzyka- zwykle płyta kosztuje 40-50zl
Jezeli dla ciebie to jest normalna cena . Przecietny polak zarabia grosze. Na zachodzie czlowiek pracuje 2 godziny na plytke, a u nas?

Ostatnio gospodarka zaczela sie napedzac po obnizce paliwa. Teraz wroci do poprzedniego stanu.
Q__
Moderator
#63 - Wysłana: 19 Sier 2006 10:40:27
Tak się składa, że wszystkie państwa byłego bloku wschodniego się teraz rozwijają i to bardziej niż my, jak np. Estonia.

Estonia to piękny przykład rozwoju - rządy młodych, inteligentnych i wykształconych. Dlaczego u nas nie mogło nastąpić coś takiego?
Raptor 16
Użytkownik
#64 - Wysłana: 19 Sier 2006 11:18:46 - Edytowany przez: Raptor 16
Estonia to piękny przykład rozwoju - rządy młodych, inteligentnych i wykształconych. Dlaczego u nas nie mogło nastąpić coś takiego?

masz młodych w LPR swoją drogą ta"młodzież wszechpolska" przypomina mi Hitlerjungend

na poważnie:
Nie ma z pośród kogo wybierać.

Polityka jest bezsensu, obojętnie kto by został wybrany czy zły czy dobry, to i tak opozycja będzie im przeszkadzać i robić wszystko żeby ich zniszczyć, a jak sama dojdzie do władzy to nie jest w niczym lepsza, chocby był dobrobyt jak w USA to za nic opozycjonista nie powie dobrego słowa o rządzie.URL
Q__
Moderator
#65 - Wysłana: 19 Sier 2006 11:23:44
Raptor 16

swoją drogą ta"młodzież wszechpolska" przypomina mi Hitlerjungend

To chyba powszechne skojarzenie...

Nie ma z pośród kogo wybierać.

A np. spośród Forumowiczów?
Raptor 16
Użytkownik
#66 - Wysłana: 19 Sier 2006 11:25:47
A np. spośród Forumowiczów?

ale nie kandydują ci odpowiedni
Raptor 16
Użytkownik
#67 - Wysłana: 19 Sier 2006 11:38:17 - Edytowany przez: Raptor 16
Jak teraz na to patrzę to już wolałem SLD i te afery niż to co jest teraz.

Zgadzam sie co do tej izolacyjnej polityki koalicji, ale ten SLD rozwalił Polske, wszystko powysprzedawał za grosze a to co sie nie dało doprowadził do upadku, teraz rząd nawet nie ma czym rządzić. Krytykuje sie rządy Gierka, zę on tak zadłuzyl Polske, żeby nasi dziadkowie mogli cie napić Coli tymczasem pozyczki SLD bedziemy splacac przez 50 lat(dlugi gierka splacano 10 lat)
szwagier
Użytkownik
#68 - Wysłana: 19 Sier 2006 13:16:27
Zgadzam sie co do tej izolacyjnej polityki koalicji, ale ten SLD rozwalił Polske, wszystko powysprzedawał za grosze a to co sie nie dało doprowadził do upadku, teraz rząd nawet nie ma czym rządzić. Krytykuje sie rządy Gierka, zę on tak zadłuzyl Polske, żeby nasi dziadkowie mogli cie napić Coli tymczasem pozyczki SLD bedziemy splacac przez 50 lat(dlugi gierka splacano 10 lat)

Jakbym ojca słyszał
Jurgen
Moderator
#69 - Wysłana: 19 Sier 2006 14:39:28
Owszem, i w większości przypadków ręce opadają kiedy się wysłuchuje jego pomysłów.

przy ktorym ci opadly ręce?

Np. przy nakazaniu prokuratorom w przypadku znęcania się nad dziećmi stawiania zarzutu usiłowania zabójstwa. Poza tym mam dziwne wrażenie, że polityka ministra Ziobry polegająca na zatrudnianiu dużej grupy urzędników sądowych i przekazywaniu im pewnych zadań sędziów przy jednoczesnym "wygaszaniu" etatów sędziowskich (bądź przenoszeniu ich do ministerstwa) zmierza do przejęcia przez MS kontroli nad sądami, przed czym zabezpieczyli nas - być może niedokładnie - twórcy Konstytucji. Przypomnę jeszcze, że MS ma całkowitą kontrolę (a nie tylko administracyjną) nad prokuraturą...

na przykład przy pomyśle powrotu do definicjii chuligaństwa z czasów PRL

co w tym dziwnego? chuligan to chuligan

zapewne dla Ciebie. Niestety w tzw. prawdziwym świecie to jest nieco bardziej skomplikowane.

Jedno słowo w prawnej definicji może sprawić, że człowiek, który przypadkowo zniszczył powiedzmy ławkę, zostanie potraktowany jako chuligan... I zostaną wobec niego wyciągnięte poważne sankcje, zamiast po prostu kazać mu za tą ławkę zapłacić...
Raptor 16
Użytkownik
#70 - Wysłana: 19 Sier 2006 14:46:21
Jakbym ojca słyszał

to są słowa mojego ojca, ktore mi wpoił
Picard
Użytkownik
#71 - Wysłana: 19 Sier 2006 17:13:49

Jestesmy Microsoft! Opor jest daremny: legalne oprogramowanie, albo zadne...
Q__
Moderator
#72 - Wysłana: 19 Sier 2006 17:35:49
Picard

Porównywanie Microsoftu do Borg to, jak gdzieś na Forum już pisałem, tradycja... Nawet oni sami ponoć nazywają się sami (żartem) Borg.
Seybr
Użytkownik
#73 - Wysłana: 19 Sier 2006 18:31:47
Trzeba by zmienic mentalnosc ludzi. Mlodzi mysla troche inaczej.
Owszem mozna wykorzystywac swoja pozycje do wlasnych celow, ale nie kosztem spoleczenstwa.
Wieksosc ustaw sluzy pewnej gropce ludzi. Taka jest mentalnosc Polakow. Zawisc, myslenie tylko o wlasnych interesach.
Picard
Użytkownik
#74 - Wysłana: 19 Sier 2006 19:53:08
Raptor 16

Polityka jest bezsensu

Z taki podejsciem nigdy nie zbudujemy jednej szczesliwej Federacji!

Nie ma z pośród kogo wybierać

zawsze mozna samemu kandydowac jak obecni politycy nie odpowiadaja twoim gusta- mnie zreszta tez nie zupelnie, ale nie powiem,ze zupelnie nie m na kogo oddac glosu.

chocby był dobrobyt jak w USA

A jest? Mnie sytuacja w naszym kraju zaczyna coraz bardziej przypominac ,,dobrobyt" murzynskiej dzielnicy, gdzie strach jest zapuszczac sie bez batalionu uzbrojonych po zeby ochroniarzy.

przeszkadzać i robić wszystko żeby ich zniszczyć

Tyle,ze to jest akurat calkiem normalne! Gdyby bylo inaczej mielibysmy w kraju sytuacje podobna do tej panujacej w Chniach badź Iranie- wzglednie na Romulusie gdzie o pretorze mowic mozna albo dobrze albo tez wcale... A co do mediow i i ch krytyki rzdzacych: nie wiem czy przez ostatnie lata byliscie w jakies stazie ale przegapiliscie chyba jak wspaniale media z determinacja Hirogenow polowaly na ,,wpadki" LSD... Media krytykuja- zwyczajnei dlatego,ze raz bardziej im sie to oplaca, dwa: chwalenie przez media rzadzacych odbywa sie jedynie w krajach o ustoju o jakim wspomnialem, wiec...
Raptor 16
Użytkownik
#75 - Wysłana: 19 Sier 2006 20:04:55
chwalenie przez media rzadzacych odbywa sie jedynie w krajach o ustoju o jakim wspomnialem

w USA partia "nierządząca" siedzi cicho d
o nastepnych wyborów

A jest? Mnie sytuacja w naszym kraju zaczyna coraz bardziej przypominac ,,dobrobyt" murzynskiej dzielnicy, gdzie strach jest zapuszczac sie bez batalionu uzbrojonych po zeby ochroniarzy.

a sondaze mówia ze 70 % polaków czuje sie bezpiecznie

LSD

co to za partia?

A jest?

no niema dobrobytu, ale opozycjonista nigdy ci nie powie dobrego słowa o rządzie, tylko czeka żeby zaatakować

polityka, nie dyplomacja
Q__
Moderator
#76 - Wysłana: 19 Sier 2006 20:14:49
Raptor 16

LSD
co to za partia?

To zartobliwo-kpiące przekrecenie nazwy SLD.

Raptor 16
Picard

Polityka jest bezsensu

Dokładnie, całe mnóstwo działań naszego ulubionego kapitana Picarda można uzać za polityczne sensu stricte... (Dyplomacja to jedno z narzędzi polityki.)
Picard
Użytkownik
#77 - Wysłana: 19 Sier 2006 21:11:30
Raptor 16

USA partia "nierządząca" siedzi cicho d
o nastepnych wyborów

Pierwsz slysze...A Ty slyszales o tzw. ,,aferze rozporkowej" za kadencji prezydenta Clintona i wiesz kto ja rozpetal?

a sondaze mówia ze 70 % polaków czuje sie bezpiecznie

W sondaze nie wieze- bo tez niby czemu mialy by byc one miarodajne?

no niema dobrobytu, ale opozycjonista nigdy ci nie powie dobrego słowa o rządzie, tylko czeka żeby zaatakować

Powtarzam ,ze to jest normlane w kazdym demokratycznym panstwie. Liste krajow, w ktorzy jest inaczej juz po czesci Ci wymienilem. Mam ja przedluyzcy? Domyslasz sie chyba o jakich panstwach tu mowa...

polityka, nie dyplomacja

Czyli dypomacji rzdza Federacja?

co to za partia?

Twoi ,,oduzajacy" ulubiency...
Raptor 16
Użytkownik
#78 - Wysłana: 19 Sier 2006 21:47:54 - Edytowany przez: Raptor 16
Powtarzam ,ze to jest normlane w kazdym demokratycznym panstwie

Dlatego ten element demokracji jest beznadziejny(do demokracji muszą być uczciwi ludzie, a nasi politycy nie patrzą czy atakują uczciwe czy nie), bo utrudnia rządowi prace, a wcale nie pomaga ludziom, widzieliscie jak wywalili Gilowską za nic, potem sie wszystko "zakotłowało" i "kazio" też "poleciał", no teraz są "dwa kaczory", zamiast jednego
The_D
Użytkownik
#79 - Wysłana: 19 Sier 2006 22:21:25
Ja też uważam, że PO za bardzo się "obraziła" po przegranych wyborach, szczególnie nie pasowały mi te buńczuczne wypowiedzi posła Rokity. Tymniemniej w obozie rządowym też praktykuje się zrzucanie wszystkich win na Platformę. Becikowe poparła - źle, zmianę ordynacji blokuje - jeszcze gorzej. No a uzurpowanie, że dymisja Marcinkiewicza to skutek wywrotowej pracy opozycji to już szczyt szczytów.
Picard
Użytkownik
#80 - Wysłana: 19 Sier 2006 22:37:57
Raptor 16

do demokracji muszą być uczciwi ludzie, a nasi politycy nie patrzą czy atakują uczciwe czy nie

Masz bardzo idealistyczne podejscie do polityki- ale musze Cie rozczarowac: nigdzie w tzw. cywlilizaowanych krajach sprawy nei odbywaja sie tak jak o nich piszesz, a w tych zdecydowanie mniej cywilizowanych panuje zamordyzm. Z dwojki zlego wole to pierwsze rozwiazanie...

bo utrudnia rządowi prace

Gdyby partia opozycyjna podziela zdanie partii rzadowej w kazdej sprawie to weszla by z nia w koalicje badź tez utworzyly by jedna partie o w wspolnym programie. Ale to juz bylo za szalonych czasow PRL i nie wiem czy na prawde chcemy aby tamte czasy wrocily?

The_D

Ja też uważam, że PO za bardzo się "obraziła" po przegranych wyborach
No a uzurpowanie, że dymisja Marcinkiewicza to skutek wywrotowej pracy opozycji to już szczyt szczytów

Proponuje jednak abysmy przestrzegali niepisanej zasady, iz na naszym forum nei rozmawiamy konkretnie o polityce- co najwyzej o mechanizamach jej funkcjonowania- dysputy o tym kto za kim sie opowiada moga sie bowiem źle skonczyc... Jednak co do meritum twego wywodu zgadzam sie z nim to jest tzw. ,,polskie piekielo"...
Jo_anka
Użytkownik
#81 - Wysłana: 19 Sier 2006 22:57:20 - Edytowany przez: Jo_anka
,,polskie piekielko"...

Picard,
Co do polskiego piekla, ono jest raczej slowianskie...

Mialam okazje parokrotnie slyszec ten sam dowcip o wizycie Dante'go w piekle opowiadany przez przedstawicieli roznych nacji slowianskich: Czecha i Slowaka, Bulgarke oraz Chorwatke.

W ustach Czecha w tym wyjatkowym, niepilnowanym kotle siedzieli Czesi (i sciagali w dol pobratymcow), wedlug Bulgarki byl to bulgarski kociol, w pozostalych zas wersjach, pojawil sie kociol slowacki oraz chorwacki...

Mozna wiec smialo stwierdzic, ze jest to pojecie "panslowianskie"!
Raptor 16
Użytkownik
#82 - Wysłana: 19 Sier 2006 23:33:46
Masz bardzo idealistyczne podejscie do polityki

Mam idelistyczne podejscie do wszystkiego na świecie, nienawidze tych układów i korupcji, a coraz bardziej do mnie dociera że one rzadzą światem.
Q__
Moderator
#83 - Wysłana: 20 Sier 2006 00:21:43
Picard

Proponuje jednak abysmy przestrzegali niepisanej zasady, iz na naszym forum nei rozmawiamy konkretnie o polityce- co najwyzej o mechanizamach jej funkcjonowania- dysputy o tym kto za kim sie opowiada moga sie bowiem źle skonczyc...

Przyłączam się do apelu, nic tak nie psuje ducha Treka, jak dyskusje o polityce...

Jo_anka

Mozna wiec smialo stwierdzic, ze jest to pojecie "panslowianskie"!

Widać słabo nadaję się do tego piekjła bo nie cieszę się, że przedstawiciele innych nacji słowiańskich tkwią w nim z nami...

Raptor 16

nienawidze tych układów i korupcji, a coraz bardziej do mnie dociera że one rzadzą światem.

W ddużej mierze (a na pewno w demokracji) rzadzi to czemu pozwalamy rządzić my sami... Zarówno codziennymi życiowymi wyborami jakich dokonujemy, jak i udziałem (lub nie) w wyborach do róznych "ciał" mających rządzić w naszym imieniy...
The_D
Użytkownik
#84 - Wysłana: 20 Sier 2006 01:36:18
W ddużej mierze (a na pewno w demokracji) rzadzi to czemu pozwalamy rządzić my sami...

Akurat w Polsce panuje tendencja do ograniczania tej możliwości. W większości przypadków to przy jakim nazwisku postawimy krzyżyk liczy się dużo mniej niż lista którą wybierzemy. O ile jeszcze na szczeblu państwowym i wojewódzkim ma to sens o tyle na niższych szczeblach wyborcy mogą poznać kandydatów całkiem dobrze i w wyborze ważniejsze są osobiste cechy kandydata niż przynależność do takiej czy innej partii.

A skoro zrobił się już zupełny off-topic - czy zauważyliście, że w Gwiezdnej Flocie też panuje kolesiostwo? Np. w The Pegasus Picard żali się Rikerowi, że musiał przypomnieć o zaległych przysługach wielu wyskoko postawionym oficerom, żeby fotrzeć do raportu na temat wypadku na Pegasusie. W całym ST takich aluzji można znaleźć więcej.
Q__
Moderator
#85 - Wysłana: 20 Sier 2006 01:56:17
Akurat w Polsce panuje tendencja do ograniczania tej możliwości.

Jestem tego świadomy, wciąż jednak mamy jakąś możliwość wyboru i należy z niej korzystać, tak by nie uległa dalszemu zmniejszeniu.

czy zauważyliście, że w Gwiezdnej Flocie też panuje kolesiostwo?

Owszem, zresztą założyłem kiedyś nawet topic o ludzkich słabościach i wadach w ST. To idealnie tam pasuje...
Picard
Użytkownik
#86 - Wysłana: 27 Sier 2006 12:03:51
Wytłumaczcie mi mili państwo jeszcze jednądreczacą mnei sprawe! Czym różni się takie ściąganie filmu z neta od nagrywania go gdy emitowany jest on w TV? Bo ja specjalnie nie widze różnicy pomiedzy oboma ,,procederami". Tak czy innaczej w obu przypadkach ja nie place producentowi czy tez deystrybutorowi za przyjemnosc obejrzenia danego filmu- mam go praktycznie za darmo. Czy zgrywanie z TV tez uwazacie za piractwo drodzy obroncy praw opasłych producentow?
Raptor 16
Użytkownik
#87 - Wysłana: 27 Sier 2006 12:31:51 - Edytowany przez: Raptor 16
Tak czy innaczej w obu przypadkach ja nie place producentowi czy tez deystrybutorowi za przyjemnosc obejrzenia danego filmu

Jest taka róznica, że w TV za tą "przyjemność obejrzenia danego filmu" płaci za nas dana stacja telewizyjna
Jo_anka
Użytkownik
#88 - Wysłana: 27 Sier 2006 13:24:33
A Ty placisz tejze stacji abonament!
Picard
Użytkownik
#89 - Wysłana: 27 Sier 2006 13:55:57
Raptor 16
Jo_anka

płaci za nas dana stacja telewizyjna
A Ty placisz tejze stacji abonament

Ale ja wbrew temu co pisze pani J. ja nie dokładam do tego interesu ani grosza! Bo trudno powiedziec aby stacja taka jak TVN pobierała od kogos abonament- ode mnie przynajmniej nie! A reklam emitowanych w przerwie nawet nie ogladam- wiec na prawde dystrubutor nie ma ze mnie zadnego pozytku...Poza tym zauwazyliscie jak perefidnie klamia nie raz rzeczenei dystrybutorzy? Twierdza np. , iz danego filmu nei mozna kupic z gazeta kazac placic sobie za jego zakup spore pieniadze kiedy w rzeczywisitosci dana pozycja jest dostepna w ofercie prasowej. Wydaje mi sie,ze optymalnym rowiazaniem w kwestii piractwa bylo by zalorzenie stacji internetowej w rodzaju youtube, ktora dostarczala by swym abonenta, legealnie nieprzebrane zasoby filmow- ale to przeciez nie przyniesie takich zyskow jak zdieranie na kazdej plycie...
Q__
Moderator
#90 - Wysłana: 27 Sier 2006 14:19:00
Picard

Wydaje mi sie,ze optymalnym rowiazaniem w kwestii piractwa bylo by zalorzenie stacji internetowej w rodzaju youtube, ktora dostarczala by swym abonenta, legealnie nieprzebrane zasoby filmow- ale to przeciez nie przyniesie takich zyskow jak zdieranie na kazdej plycie...

Prawdę mówiąc dzień kiedy wszystko i tak bedzie dostępne w niecie jest tak bliski, że kwestia ochrony własności intelektualnej, będzie, czy tego chcemy czy nie, dotyczyła tylko najnowszych odkryć czy osiągnięc. Po roku lub kilku od powstania czegokolewiek (wszystko jedno: filmu, teorii, programu, gry) będzie się to osiągnięcie i tak stawało dobrem ogółu. Płacić będą tylko ci, którym zleżeć będzie na tym by do tego dobra mieć dostęp przed innymi, poki "towar będzie świeży"...
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  9  10  11  12  13  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Piractwo II

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!