USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Piractwo II
 Strona:  1  2  3  4  5  ...  9  10  11  12  13  »» 
Autor Wiadomość
Jurgen
Moderator
#1 - Wysłana: 21 Lip 2006 20:05:32
Ponieważ oryginalny temat rozwija się prężnie, postanowiłem podzielić się z Wami taką wątpliwością. Czy będzie piractwem nagranie sobie serialu z TV (np. DS9 z TVP czy Polsatu swego czasu) i następnie skopiowanie czy pożyczenie go koledze? Oczywiście nic za kasę...
Qura
Użytkownik
#2 - Wysłana: 21 Lip 2006 20:20:57
Niedawno słyszałem w telewizji jakiegoś specjalistę od praw autorskich, który twierdził, że nie jest wbrew prawu nawet kopiowanie, pod warunkiem że z legalnego źródła i od osoby którą się zna i za jej zgodą. Konkretnie to chodziło o muzykę.

Nie wiem na ile taka interpretacja jest prawdziwa. Tylko mnie nie bijcie.
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 21 Lip 2006 20:22:21
Jurgen

To chyba jak z posiadaniem narkotyków na własny użytek

Zrewsztą do piratów którzy dzielą sie cudzą własnością intelektualną nie dla zysku (a więc a'la Robin Hood), mam o wiele cieplejszy stosunek niż do złodziejszków którzy na piractwie zarabiają...
Delta
Użytkownik
#4 - Wysłana: 21 Lip 2006 20:25:06 - Edytowany przez: Delta
Ponieważ oryginalny temat rozwija się prężnie, postanowiłem podzielić się z Wami taką wątpliwością. Czy będzie piractwem nagranie sobie serialu z TV (np. DS9 z TVP czy Polsatu swego czasu) i następnie skopiowanie czy pożyczenie go koledze? Oczywiście nic za kasę...

Nagranie z TV nie jest piractwem z 3 powodów:
1. Stacja TV kupuje film za wpływy z reklam, Ty jesteś jej odbiorcą, a od ilości odbiorców zależy wysokość honorarium od reklamodawcy dla stacji TV.
2. Płacisz abonament.
3. Kupujesz czysty nośnik (płytę, kasetę), w którego cenę jest wliczona opłata na poczet praw autorskich.

Natomiast jeśli nagranie udostepnisz komuś to już jest piractwo, bo ten ktoś nie spełnił powyższych warunków (a czasem jeszcze się "pożyczającemu" odwdzięczył stosowną zapłatą.
Jurgen
Moderator
#5 - Wysłana: 21 Lip 2006 20:36:08
Zgodziłbym się z Deltą, jednak z nieco innych powodów. Stacja zapłaciła za licencję na publiczne rozpowszechnianie (a często i darmowe - np. Polsat czy TVN). I w związku z tym status takiego np. odcinka TNG będzie zupełnie inny niz skopiowanego powiedzmy z wydania DVD serialu. Nie zgodzę się natomiast z drugą częścią - pożyczyć (nieodpłatnie!) zawsze mogę, zastanawiam się nad ewentualnym pożyczeniem do skopiowania.

Natomiast co do znajomości osoby, której się udostepnia, to w naszym prawie chyba nie ma takiej kategorii w ogóle...
Raptor 16
Użytkownik
#6 - Wysłana: 21 Lip 2006 22:06:00
wg. mnie to nie jest legalne

a teraz to ma byc taka ustwa ze pozyczenie ksiazku koledze lub pozyczeni umierajacej staruszcze 20 zl bedzie trzeba zameldowac w urzedzie skarbowym
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 21 Lip 2006 22:29:09
Raptor 16

Prawo jest potrzebne, ale jego zbytnia restrykcyjność (nie mylić z brakiem pobłażliwości dla bandytów) i wkraczanie urzędów w każdą dziedzinę życia to absurd... (Przypomina sie jedna z 12 prac Asterixa i Obelixa....)
Jurgen
Moderator
#8 - Wysłana: 21 Lip 2006 22:35:54
Prawo jest potrzebne, ale jego zbytnia restrykcyjność (nie mylić z brakiem pobłażliwości dla bandytów) i wkraczanie urzędów w każdą dziedzinę życia to absurd...

To fakt, u nas regulacji jest zdecydowanie za dużo, a do tego egzekwowanie tego, co juz mamy nieco kuleje...
Inna sprawa, że u nas ludziom wydaje się, że jak juz mamy coś w ustawie, to na pewno w rzeczywistości też się poprawi...
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 21 Lip 2006 22:38:54
Jurgen

u nas regulacji jest zdecydowanie za dużo, a do tego egzekwowanie tego, co juz mamy nieco kuleje

właśnie dlatefo: ściga sie ludzi, którzy pomyłkowo naruszyli któryś z milionów przepisów, więc prawdziwych przestepców nie ma potem kto ścigać... (Bo liczba ludzi w organach scigania jest ograniczona.)
Karo
Użytkownik
#10 - Wysłana: 21 Lip 2006 22:44:48
Po pierwsze Polacy mają tendencję do nieprzestrzegania przepisów zbyt dokładnie : np ograniczenia prędkości zazwyczaj jak sie jedzie trochę szybciej to nikt się nie czepia. Pozatym część przepisów jest nieegzekwowalnych co też nie sprzyja dokładnemy przestrzeganiu prawa. A że obecna większość myśli że jak przegłosuje ustawę to od razu tak będzie to też niestety prawda. To jak będzie z bibliotekami w których wypożycza sie książki za darmo a wydaje mi się że biblioteki żadnych opłat za prawa autorskie wnosić nie musi
Qura
Użytkownik
#11 - Wysłana: 21 Lip 2006 22:53:07
kolejny wątek odchodzący od tematu

moim zdaniem prwo powinno w rozsądny, minimalistyczny i adekwatny do rzeczywistości sposób regulować życie społeczne, nie utrudniać go, a wszystkie przypadki jego łamania powinny spotkać się z konsekwencjami. Jednicześnie uważam, że w prawie ważniejsza jest jego idea niż litera.
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 21 Lip 2006 23:00:08
Karo
Qura

Muszę się zgodzić z Wami oboma...

Po pierwsze Polacy mają tendencję do nieprzestrzegania przepisów zbyt dokładnie : np ograniczenia prędkości zazwyczaj jak sie jedzie trochę szybciej to nikt się nie czepia.

To zjawisko tzw."zmowy gapowiczów"...

kolejny wątek odchodzący od tematu

Bo my lubimy offtopować
Karo
Użytkownik
#13 - Wysłana: 21 Lip 2006 23:01:43
hehe toż temat bez Ot to nie jest temat a jak dla mnie pozyczanie filmu obejrzenie go ale nie kopiowanie to nie jest piractwo no ewentualnie trzeba film z właścicielem oglądac bo jeszcze się okarze że jak np 5 osób ogląda razem legalnie kupiony film to cztery osoby są piratami bo tylko jedna zapałaciła za prawa a moim zdaniem to byłby absurd
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 21 Lip 2006 23:06:03
Karo

a jak dla mnie pozyczanie filmu obejrzenie go ale nie kopiowanie to nie jest piractwo no ewentualnie trzeba film z właścicielem oglądac

To niewątpliwie było by jeszcze legalne...
Qura
Użytkownik
#15 - Wysłana: 21 Lip 2006 23:44:30
Czy ktoś wie jak długo obowiązują prawa autorskie dla oprogramowania i filmów?
Z tego co wiem to przy muzyce wynoszą 25 lub 30 lat a potem albo wygasają albo ulegają dużemu ograniczeniu. Stąd w supermarketach płyty po 10 zł z The Beatles, wczesnymi Stonsami i Grechutą.
Q__
Moderator
#16 - Wysłana: 21 Lip 2006 23:51:28
Qura

Czy ktoś wie jak długo obowiązują prawa autorskie dla oprogramowania i filmów?

TU jest wszystko:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_autorskie
Raptor 16
Użytkownik
#17 - Wysłana: 22 Lip 2006 13:24:19
moim zdaniem prwo powinno w rozsądny, minimalistyczny i adekwatny do rzeczywistości sposób regulować życie społeczne, nie utrudniać go, a wszystkie przypadki jego łamania powinny spotkać się z konsekwencjami. Jednicześnie uważam, że w prawie ważniejsza jest jego idea niż litera.

czy polska nie moze poprostu wziąsc od usa ich prawo i przetlumaczyc i wprowadizc, przeceirz ono jest lepsze
Domko
Użytkownik
#18 - Wysłana: 22 Lip 2006 13:37:08
Raptor_16:

a teraz to ma byc taka ustwa ze pozyczenie ksiazku koledze lub pozyczeni umierajacej staruszcze 20 zl bedzie trzeba zameldowac w urzedzie skarbowym

Możesz rozszerzyć temat? Masz na myśli DRM czy coś innego (bo jeśli tak, to tam nie było mowy o urzędach skarbowych tylko o zakazie pożyczania).
Raptor 16
Użytkownik
#19 - Wysłana: 22 Lip 2006 13:39:00 - Edytowany przez: Raptor 16
Możesz rozszerzyć temat? Masz na myśli DRM czy coś innego (bo jeśli tak, to tam nie było mowy o urzędach skarbowych tylko o zakazie pożyczania).

nie, nie chdozi o DRM, ta ustawa o ktorej mowie jest juz wprowadzona
Q__
Moderator
#20 - Wysłana: 22 Lip 2006 13:46:55
Raptor 16

czy polska nie moze poprostu wziąsc od usa ich prawo i przetlumaczyc i wprowadizc, przeceirz ono jest lepsze

!. Chyba nie, bo by nasi "specjaliści" od prawa nie zarobili
2. Jedną rzecz zapożyczyliśmy z USA, jedyną w ich systemie, która się nie sprawdzała - Kasy Chorych (wiemy co wybrać )
Domko
Użytkownik
#21 - Wysłana: 22 Lip 2006 13:50:20
Ach, nie zauważyłem, że piszesz o odpłatnym pożyczeniu. No więc taka zasada zawsze byłą - trzeba rozliczać się z zarobionych pieniędzy z fiskusem - tak było i tak jest.
Q__
Moderator
#22 - Wysłana: 22 Lip 2006 14:39:06 - Edytowany przez: Q__
Domko

No więc taka zasada zawsze byłą - trzeba rozliczać się z zarobionych pieniędzy z fiskusem - tak było i tak jest.

Zasada słuszna, ale w naszym życiu społecznym: zasady zasadami, a życie życiem... Nie, żeby mnbie to szczególnie cieszyło...
Domko
Użytkownik
#23 - Wysłana: 22 Lip 2006 16:21:42
Wiem, wiem - tylko chciałem podkreślić, że to żadna nowa ustawa tylko jest tak od lat.
Q__
Moderator
#24 - Wysłana: 22 Lip 2006 16:32:12
Domko

I z przepisami i z tym co obaj wiemy, niestety...
Raptor 16
Użytkownik
#25 - Wysłana: 22 Lip 2006 16:55:38 - Edytowany przez: Raptor 16
Ach, nie zauważyłem, że piszesz o odpłatnym pożyczeniu. No więc taka zasada zawsze byłą - trzeba rozliczać się z zarobionych pieniędzy z fiskusem - tak było i tak jest.

nie chodzi mi o podatek od dochodów, tylko o ustawe kora niedawno weszla w zycie, ale skoro nie kojarzycie to zapomnijmy o tym
Picard
Użytkownik
#26 - Wysłana: 22 Lip 2006 20:11:12
Może zacznicie pobierac dochod od mozliwosc wchodzenia do tego tematu i wypowiadania sie w nim, tak jak czynia to ,,altruistyczni" producencii, artysci oraz posrednicy tworzacy i rozprowadzajacy multimedia? Przy takim tempie mnozenai zbilibyscie majatek! Proponuje tez abyscie- z racji powoedzia obu tematow otworzyli kolejny: ,,Piractwo III: W poszukiwaniu pirata"

[/i]Aby śmiało odbierać- a przynajmnie nie dawać!- bogatym i rozdawac biednym...[i]
Q__
Moderator
#27 - Wysłana: 22 Lip 2006 20:24:45
Picard

Może zacznicie pobierac dochod od mozliwosc wchodzenia do tego tematu i wypowiadania sie w nim, tak jak czynia to ,,altruistyczni" producencii, artysci oraz posrednicy tworzacy i rozprowadzajacy multimedia?

Uważaj Kapitanie, bo jeszcze jakiś Ferengi usłyszy i wykorzysta pomysł...
Domko
Użytkownik
#28 - Wysłana: 23 Lip 2006 12:29:31
nie chodzi mi o podatek od dochodów, tylko o ustawe kora niedawno weszla w zycie, ale skoro nie kojarzycie to zapomnijmy o tym

No to napisz nam szczegóły o jaką ustawę chodzi. Bo jeśli mówisz o ustawie, która każe zgłaszać obroty pieniędzy w rodzinie (tzn. jak dostaniesz pieniądze od cioci, masz zgłosić do urzędu skarbowego) to informacje podane w mediach są z gruntu błędne. Ostatnio dowiadywałem się w urzędzie skarbowym i taka ustawa obowiązuje już od 2000 roku. Co ciekawe wszyscy trąbią, że wprowadzana jest teraz, a jest to bzdura.
O tą ustawę Ci chodziło?
Q__
Moderator
#29 - Wysłana: 23 Lip 2006 13:32:04
Domko
Raptor 16

Swoją drogą dowodem na absurdalnosc rozrostu systemu prawnego jest fakt, że nawet ludzie (a za takich mam Forumowiczów) inteligentni nie nadążają za jego zmianami...
Raptor 16
Użytkownik
#30 - Wysłana: 23 Lip 2006 16:39:22 - Edytowany przez: Raptor 16
O tą ustawę Ci chodziło?

tak wlasnie z mediow sie o niej dowiedzialem, bo niedawno o niej mowili
 Strona:  1  2  3  4  5  ...  9  10  11  12  13  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Piractwo II

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!