USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Mars
 Strona:  ««  1  2  ...  5  6  7  8  9  ...  15  16  »» 
Autor Wiadomość
Delta
Użytkownik
#181 - Wysłana: 23 Gru 2008 13:39:50 - Edytowany przez: Delta
galaktyczny kurczak
". Sprawnie wykorzystuje prawdziwy, wielki talent i trzeba go za to cenić.

W wykorzystywaniu swoich umiejętności "medialnych" jest bardzo dobry. Gdyby tak jeszcze czynił jakiś pożytek dla tych ludzi, których wykorzystuje...

RaulC
Tak samo jest z tą Judasza. Kościół uparcie twierdzi, ze to kłamstwa albo falsyfikat. Któz wie jaka jest prawda.

Najprawdopodobniej jest to prawdziwy dokument.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,326 6009.html

"Wersja przypisywana Judaszowi krążyła wśród chrześcijan w pierwszych wiekach, dopóki na soborze nicejskim w 325 r. Ewangelia Judasza nie została zakazana."

I właśnie takie działania ze strony Watykanu powodują, że wątpię by wiara chrześcijańska była zgodna z rzeczywistością. IMHO podobnie jest (i było) z innymi religiami.

Wiara to odczucie indywidualnego człowieka, jego osobiste przekonanie o istnieniu czegoś (wierzyć można w różne rzeczy nie tylko w Boga), natomiast religia to usankcjonowana i ubrana w ramy oraz prawa wiara. Możesz wierzyć w to, że Daeniken miał rację - to wiara, ale religią stała by się gdyby wierzyły w to miliony i zaczęły ubierać w "przykazania", prawa i sposób manifestowania tej wiary byłaby to już religia.

Bardzo zgrabna definicja.
galaktyczny kurczak
Użytkownik
#182 - Wysłana: 23 Gru 2008 21:55:52
Bardzo zgrabna definicja.

Zgadzam się. Tyle, że czymże byłaby wiara (w kontekście Boga) bez religii?

Oba te elementy są ze sobą symbiotycznie powiązane.
Q__
Moderator
#183 - Wysłana: 20 Cze 2009 02:37:54
Seybr
Użytkownik
#184 - Wysłana: 20 Cze 2009 18:47:45
Delta

Kiedyś czytałem ten link, ale sobie przypomniałem ;]. Dowodzi to starej tezy iż Judasz był nr. 1 wśród apostołów. Oczywiście klechy wszystko ustawiły tak jak chciały.

Wśród innych apokryfów jest np. ewangelia według Tomasza Izraelczyka, w której opisano dzieciństwo Jezusa. Wynika z niej, że czynił on cuda już jako młody chłopak, i to w najmniej stosownym momencie, np. uśmiercając kolegę, który śmiał go obrazić.

No ba jeszcze puścił ka me ha ;].

Za wyklętą Kościół uznał też Ewangelię Filipa, na podstawie której Dan Brown napisał swój "Kod Leonarda da Vinci". Według niej Jezus kochał Marię Magdalenę bardziej niż apostołów i "częstokroć całował ją w usta".

Nie znam faceta, który by nie mógł żyć bez kobiety, seksu. Chyba że jest gejem, każdy facet ma instynkty których nie da się opanować. Jest takowych paru, ale ja nie wierzę by Jezus sobie nie używał.

Wielu teologów i księży obawia się, że Ewangelia Judasza może przedstawić fałszywy obraz życia Jezusa i zachwiać prawdami wiary chrześcijańskiej. Ale
Sugeruje, że rehabilitacja apostoła byłaby także milowym krokiem w poprawie stosunków chrześcijańsko-żydowskich.

Piękny cytat ;].

Q__

Q__:
A jednak na Marsie były jeziora:

Tylko w jaki sposób wyparowały ? W artykule nie ma konkretnego infa.
Eviva
Użytkownik
#185 - Wysłana: 20 Cze 2009 18:57:15
Seybr

Prosze, nie wypowiadaj sie w kwestiach teologicznych. Ostatnio najprostszą drogą do kariery literackiej jest napisanie książki, udowadniającej, że Chrystus (o którym, przypominam, nie wiemy prawie nic) był kimś bynajmniej nieświetlanym. Weź pod uwagę, że jest to robione wyłącznie dla zwiększenia sprzedaży tych śmieci i nie wypowiadaj się o czymś, o czym nie masz pojęcia.
A co do Judasza, jeśli uwazasz wydanie przyjaciela na śmierć za czyn chwalebny, to obierz go sobie za patrona, proszę bardzo.
Seybr
Użytkownik
#186 - Wysłana: 20 Cze 2009 19:13:19
Eviva

Eviva:
Prosze, nie wypowiadaj sie w kwestiach teologicznych.

Wolność słowa, wiesz jaki mam zdanie na temat klerów, oraz wiary. Ja tam twierdzę iż wiele byków wprowadzonych w tłumaczeniu pisma. Oraz władze kościelne świadomie zmodyfikowały historie. Żyjemy w XXI wieku, a nie w średniowieczu.

Eviva:
tych śmieci i nie wypowiadaj się o czymś, o czym nie masz pojęcia.
A co do Judasza, jeśli uwazasz wydanie przyjaciela na śmierć za czyn chwalebny, to obierz go sobie za patrona, proszę bardzo.

Jak byk jest napisane iż Jezus prosił go o to. Owszem oficjalna wersja mówi co innego. Ja nie wierzę ślepo co przedstawiają klery z Watykanu. Gdyby ludzie słuchali się ich, to nadal Ziemia była by płaska.
Eviva
Użytkownik
#187 - Wysłana: 20 Cze 2009 19:27:52 - Edytowany przez: Eviva
Seybr:
Jak byk jest napisane iż Jezus prosił go o to. Owszem oficjalna wersja mówi co innego.

Zatem jedna wersja, wg Twojej teorii, warta jest drugiej, bo żadnej nie sprawdzisz. Problem nie jest w tym, ze nie wierzysz Watykanowi, ale że negujesz KAŻDE zdanie watykańskich teologów. Mozesz wyśmiewac ich interpretacje naukowe, ale od spraw wiary, prosze, po prostu sie odczep. Nie Twoja broszka - zatem zostaw to. Wolnośc słowa nie polega na tym, by wolno było obrażać czyjeś uczucia religijne, a uświadamiam Ci, że moje obraziłeś.
Gdybyś nazwał mnie k..., nie obraziłabym się, ale sprawy wiary sa dla mnie nietykalne. Proszę Cię, uszanuj to.
Sh1eldeR
Użytkownik
#188 - Wysłana: 21 Cze 2009 01:35:09
Eviva
Wyznawcy religii dość... ciekawie sobie to wymyślili: że tej kwestii nie można krytykować. Nie wolno i już. A religia to wybór jak każdy inny. To nie jest krytykowanie czyjegoś wyglądu, tylko tego, co on twierdzi, że istnieje. Może nawet religia to nie jest "wybór jak każdy inny", bo nie opiera się na logice i racjonalnym podejściu, tylko na wierze (miejscami teoretycznie całkowitej i ślepej -- dogmaty) i podejściu duchowym. Nieracjonalności na świecie jest mnóstwo, ale akurat tej krytykować nie wolno. W drugą stronę to nie działa i można namawiać do wiary. Z możliwością namawiania do nie wiary jest już różnie. Wydaje mi się to dość osobliwe.

Mówię to ogólnie, a nie tylko w kontekście wypowiedzi Seybra. (Nie wydaje się, żeby był z niego wielki teolog, nawiasem mówiąc.)
Eviva
Użytkownik
#189 - Wysłana: 21 Cze 2009 08:39:35 - Edytowany przez: Eviva
Sh1eldeR:
Wyznawcy religii dość... ciekawie sobie to wymyślili: że tej kwestii nie można krytykować.

Dla kazdego człowieka religijnego ta kwestia jest dość oczywista, podobna do zasady w boksie, że nie wali się przeciwnika po jajach. Ujmę to jeszcze inaczej: gdy jesteś z kumplami w pubie na piwie, żartujecie sobie dość ostro, a nawet wulgarnie i bawicie się dobrze. Jednak gdy w Waszym towarzystwie znajdzie się, powiedzmy, matka któregoś z Was, osoba kulturalna i delikatna, Wasz język i tematy rozmów ulegną pewnemu ograniczeniu. Podobnie gdy jesteś w towarzystwie mieszanym światopoglądowo. Człowiek religijny nie lubi żartów ze swej religii, a podważanie jej podstaw przyjmuje gorzej niż osobistą obrazę. nie musisz tego rozumieć, wystarczy, jeśli uszanujesz.
Ciekawi mnie, czemu w dyskusjach ateisty i człowieka religijnego zazwyczaj to ten pierwszy okazuje się agresywny i nietaktowny. Logiczniej byłoby chyba odwrotnie.
Seybr
Użytkownik
#190 - Wysłana: 21 Cze 2009 12:49:27
Eviva

Eviva:
Zatem jedna wersja, wg Twojej teorii, warta jest drugiej, bo żadnej nie sprawdzisz.

Wiesz nie które da się sprawdzić naukowo. Nie koniecznie te, ale inne !

Eviva:
Mozesz wyśmiewac ich interpretacje naukowe, ale od spraw wiary, prosze, po prostu sie odczep.

Tylko oni często interpretują to jako dogmaty wiary.

Eviva:
Wolnośc słowa nie polega na tym, by wolno było obrażać czyjeś uczucia religijne, a uświadamiam Ci, że moje obraziłeś.

Powiedz to wierzącym moherowym beretom. Ja szanuję wyznania, np. mam sąsiada innego wyznania. Wiesz nie wiem jakiego, bo raczej katolikiem nie jest. Zdaje mi się, że jest światkiem jehowy. Jeżeli nawet jest, to mi to zwisa. Ważne, że jest spoko człowiekiem. Moja b.dobra koleżanka z czasów studiów jest tego wyznania. Nie raz pytałem się jak jest u nich w wierze. Czasem o czymś rozmawialiśmy. Te forum daje mi jakąś wodzę pisowni. Czasem mnie ponosi.

Eviva:
Gdybyś nazwał mnie k..., nie obraziłabym się, ale sprawy wiary sa dla mnie nietykalne. Proszę Cię, uszanuj to.

Wiesz taki cham nie jestem. Miewam bicia w czaszkę, ale no ..... no. Postaram się czepiać w inny sposób, delikatny ;].
Wiesz mój mały za tydzień ma chrzest. Robię to ze względu na moją żonę, bo ja mam inne zdanie, ale uszanuje jej wybór. Od takie to dziwne.

Sh1eldeR

Sh1eldeR:
Mówię to ogólnie, a nie tylko w kontekście wypowiedzi Seybra. (Nie wydaje się, żeby był z niego wielki teolog, nawiasem mówiąc.)

Nie jestem, ale nie mam ograniczonego umysłu jak wielu księży. W kłamstwa Watykanu nie wierzę. Wiesz mam kolegę, który jest przedstawicielem Boga. Wiesz ile razy on się żalił na temat władzy kościoła, jak oni żyją. Jakie bogactwa mają, pomijam kobiety.

Eviva:
Podobnie gdy jesteś w towarzystwie mieszanym światopoglądowo. Człowiek religijny nie lubi żartów ze swej religii, a podważanie jej podstaw przyjmuje gorzej niż osobistą obrazę. nie musisz tego rozumieć, wystarczy, jeśli uszanujesz.

Wiesz że w takowych towarzystwie obracam się i zachowuję jak ja to mówię polityczną poprawność.
Eviva
Użytkownik
#191 - Wysłana: 21 Cze 2009 13:55:49
Seybr

Wiem, że nie jesteś mąciwoda z natury, Zrozum jednak: o klerze mów, co Ci się żywnie podoba, sama nie mam o nich dobrego zdania. Zupełnie nie o to mi szło, mam nadzieję, że rozumiesz różnicę?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#192 - Wysłana: 21 Cze 2009 17:39:38
Seybr

daj spokój już. Co ten wywód ma na celu??
Seybr
Użytkownik
#193 - Wysłana: 2 Lip 2011 16:37:34
Ostatnio grałem sobie w nową grę Red Faction Armagedon. Cała akcja gry dzieje się na Marsie. Większa część gry to latanie w podziemiach i tłuczenie potworów. Teraz do sedna, w podziemiach można spotkać pokłady żywej magmy.

Jeżeli byśmy mieli odpowiednią technologię lotu, technologie odwiertów itp. Czy bylibyśmy w stanie ożywić jądro do pierwotnego stanu aktywności, lub do 50 % mocy ?
Czy teoretycznie jest możliwe ponowne naładowanie marsa. Wysoko aktywne jądro pozwoliło by na lepsze teraformowanie.
Jestem ciekaw ile jest tam wody, jak by wyglądała planeta po ociepleniu.
Q__
Moderator
#194 - Wysłana: 14 Kwi 2012 18:19:26
mf2hd
Użytkownik
#195 - Wysłana: 14 Kwi 2012 18:38:55
Eviva

Jako ateista rozumiem twój emocjonalny stosunek do religii, ale dla nas to nic więcej jak bajka o krasnoludkach. Wiec jak ktoś obraza krasnoludki to należy go karać, czy wiara wybiega ponad to?
Picard
Użytkownik
#196 - Wysłana: 14 Kwi 2012 19:45:07
Q__:
A jednak życie na Marsie?

Ooo, ciekawe.
Seybr
Użytkownik
#197 - Wysłana: 15 Kwi 2012 15:54:57
Q__

Z tego co zrozumiałem to eksperyment ;].
Ostatnio oglądałem program, mówiono że życie nie mogło tam powstać bo jądro szybko wygasło. Po jakiś dniach widziałem inny gdzie mówiono co innego.
Q__
Moderator
#198 - Wysłana: 15 Kwi 2012 16:51:11 - Edytowany przez: Q__
Seybr

Seybr:
Z tego co zrozumiałem to eksperyment

Owszem, masz tu jego b. zgrabne streszczenie po polsku:
http://forum.lem.pl/index.php?topic=392.msg43867#m sg43867
Picard
Użytkownik
#199 - Wysłana: 7 Sier 2012 09:44:51
skoro łazik Ciekawość wylądował na marsie, warto śledzić jego postępy:
http://www.tvn24.pl/krater-w-rybim-oku-lazika-nasa -publikuje-nowe-zdjecia-z-marsa,269513,s.html
Picard
Użytkownik
#200 - Wysłana: 7 Sier 2012 23:02:10
Nie wiem czy gdzieś o tym pisano, ale film o marsjańskim łaziku ,,występował" odtwórca roli kapitana Kirka:
http://www.tvn24.pl/internet-hi-tech-media,40/kapi tan-kirk-o-niedzielnym-ladowaniu-na-marsie,268267. html
Seybr
Użytkownik
#201 - Wysłana: 8 Sier 2012 09:07:31
Picard

Zdaje mi się że nie było na forum takiej informacji.
Picard
Użytkownik
#202 - Wysłana: 8 Sier 2012 09:20:47
Seybr:
Zdaje mi się że nie było na forum takiej informacji.

Super! Więc może udało by się ten film umieścić na głównej stronie serwisu?
Seybr
Użytkownik
#203 - Wysłana: 8 Sier 2012 12:12:32
Picard

Pewnie że tak ;]. Informacje te przeczytałem jeszcze kilka dni przed lądowaniem sondy.
Jestem ciekaw co sonda znajdzie, na pewno puszki po piwach, nasi tam byli ;].
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#204 - Wysłana: 8 Sier 2012 13:32:08
Seybr

Seybr:
na pewno puszki po piwach, nasi tam byli ;].

chyba, że juz sprzedali w skupie. Ale sonda ma brązową monete, więc w razie czego na jednego głębszego będzie.
Dragon
Użytkownik
#205 - Wysłana: 8 Sier 2012 13:38:24
Powinni zatrudnić Schwarceneggera, on lepiej by streścił sytuacje.
http://www.youtube.com/watch?v=0CeiPJaHuoQ
Picard
Użytkownik
#206 - Wysłana: 8 Sier 2012 14:17:13
Seybr:
Pewnie że tak ;]. Informacje te przeczytałem jeszcze kilka dni przed lądowaniem sondy.
Jestem ciekaw co sonda znajdzie, na pewno puszki po piwach, nasi tam byli ;].

też jestem bardzo ciekaw co tam odkryją. najbardziej liczę na odkrycie wody, bo ślady życia to już marzenie ściętej głowy. w każdym razie na bieżąco będę umieszczał w tym temacie newsy na temat tej misji.
kordian
Użytkownik
#207 - Wysłana: 8 Sier 2012 14:26:31
Wody nie odkryją raczej, nie ta misja. Woda zapewne jest pod powierzchnią, ale MSL jeśli na nią trafi. To znaczy może wodę związaną odkryć, ale nie płynną w stanie wolnym, żeby było dokładniej.

Z życiem to jest generalnie trudna sprawa.

Vikingi wykonały 3 eksperymenty z których dwa dały wyniki pozytywne.
Ogłoszono, że jest życie.

Potem ktoś udowodnił, że takie wyniki mogły dać reakcje chemiczne i uznano to za bardziej prawdopodobne i już życia nie ma....

Prawda jest taka, że nie wiadomo.
Liczę, że jednak coś znajdą, ślady, skamieliny, tylko troszkę szczęścia potrzeba ;)
Picard
Użytkownik
#208 - Wysłana: 9 Sier 2012 11:30:42
kordian
Użytkownik
#209 - Wysłana: 9 Sier 2012 14:24:11
"Zaraz" rozłożą maszt i dopiero ładne fotki będą ;)

BTW. Fajny kamyczek w kształcie piramidy tam widać.
kordian
Użytkownik
#210 - Wysłana: 9 Sier 2012 22:44:28
My tu Gadu Gadu a zaczyna się SOL 4.
Teraz przez jakieś dwa dni będzie uploadowane oprogramowanie naukowe do tego robota.

A tu macie pierwszą kolorową panoramę:
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA16029.jpg
 Strona:  ««  1  2  ...  5  6  7  8  9  ...  15  16  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Mars

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!